29.01.2019

Andi Cristea, eurodeputat PSD: Planul Juncker, investiții supraestimate pentru statele privilegiate din vestul Uniunii Europene

Eurodeputatul PSD Andi Cristea a arătat marți, 29 ianuarie 2019, citând un raport recent al Curții Europene a Auditorilor, modul în care investițiile planificate prin Planul Juncker au ajuns, în mare parte, în statele din vestul Uniunii Europene, înlocuind chiar unele scheme de finanțare deja existente.

În urma unei avertizări transmise de Curtea Europeană a Auditorilor în dimineața zilei de marți, s-a constatat că investițiile mobilizate prin Fondul european pentru investiții strategice - sau “Planul Juncker” - sunt supraestimate și că majoritatea banilor s-au dus către așa-numitele state UE-15, un grup de state mari, integrate în Uniunea Europeană înainte de valul de extindere din 2004. Dintre cele 15 state, beneficiarele principale ale Planului Juncker au fost Franța, Italia, Spania și Germania.

“Problema de substanță este că cea mai mare parte din fondurile Planului Juncker, 82% conform unor studii, au mers, fără rezerve, în vestul Europei, atât ca sume totale, cât și raportate la numărul de locuitori. O parte din acești bani au ajuns și în Italia, Spania, Grecia și Portugalia, sub argumentul etern că aceste state au fost cândva lovite puternic de criza economică (criza a lovit în 2008, Planul Juncker a fost lansat în 2015).

Vedem la finalul zilei că Planul Juncker nu a fost gândit pentru a crește coeziunea în UE. În același timp, faptul că banii au rămas preponderent în vestul bogat al Europei, nu arată decât că trenul acesta oricum nu oprea în stația noastră. Standardele duble la nivelul Uniunii Europene reprezintă o problemă serioasă, pentru că le întâlnim peste tot,” potrivit lui Andi Cristea.

Curtea Europeană a Auditorilor arată că finanțările obținute prin Planul Juncker au înlocuit pur și simplu alte scheme de finanțare ale Uniunii Europene sau ale Băncii Europene pentru Investiții, în special pe domeniile energie și transporturi. O parte din banii din Planul Juncker au mers către proiecte care ar fi putut fi finanțate și altfel, însă nu în condiții la fel de convenabile sau ieftine.

Andi Cristea este, din 2014, Membru al Parlamentului European din partea Partidului Social Democrat, și vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET).

Raportul la care se face referire în cadrul acestui comunicat este intitulat “Fondul european pentru investiții strategice (FEIS): este nevoie să se acționeze pentru ca FEIS să devină un succes deplin” și este disponibil pe website-ul Curții Europene a Auditorilor: www.eca.europa.eu.