11.10.2018

Dan Nica (PSD): Șirul de intoxicări despre România continuă sub forma unei scrisori semnate de Monica Macovei

PSD

Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, atrage atenția că Monica Macovei a transmis o scrisoare internă la Bruxelles prin care încearcă să acopere abuzurile DNA din ultimii ani, semnalate în cadrul dezbaterii de săptămâna trecută de la Strasbourg.

În reacție, liderul grupului PSD din Parlamentul European a transmis la rândul său o scrisoare către colegii din PE, prin care demontează datele difuzate de Macovei. Redăm mai jos conținutul scrisorii semnate de Dan Nica.

Scrisoarea doamnei Macovei se vrea a fi o clarificare, când, în realitate, ea reprezintă o mistificare a unor cifre prezentate fără niciun fel de sursă spre a putea fi verificate. Pentru a evita propagarea unor astfel de minciuni, facem următoarele precizări:

Cifra reală a cetățenilor români interceptați de serviciile secrete, în perioada 2005 – 2016, este de peste 6 milioane, nu de doar 36.406.

 • Doamna Macovei face o confuzie voită între numărul de mandate de interceptare și numărul de persoane interceptate. Cu un singur mandat pot fi interceptate chiar și 80 de persoane, așa cum este cazul concret al Președintelui Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu.

 • Numărul mediu de persoane interceptate este de cca 20/mandat, conform calculelor Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații.

 • Precizăm că cifra de 6 milioane se referă numai la mandatele puse în aplicare de SRI, dar au mai existat şi mandate puse în aplicare de DNA, iar în aceste condiții numărul celor interceptați crește.

În perioada 1 ianuarie 2014 - 30 iulie 2018, DNA a soluționat 1.965 de cauze privind 3.420 de magistrați (2.193 de judecători și 1.227 de procurori).

 • Practic, aproximativ 50% dintre judecătorii și procurorii din România au fost vizați de dosare penale la DNA în ultimii 3 ani și 6 luni, fapt care pune la îndoială independența justiției din România.

 • Aceste date sunt verificabile, fiind publicate de Inspecția Judiciară din România.

O altă manipulare gravă este cea referitoare la rata de achitări a DNA.

 • Pentru ca cifrele să pară mai mici, se promovează raportarea achitărilor la numărul de inculpați trimiși în judecată, în loc să se raporteze la numărul de condamnați, așa cum ar fi firesc.

 • Ca o comparație, în Franța, rata de achitări pe fapte de corupție este de 1%. La DNA, procentul mediu pe anul 2017 este de 15%.

 • Remarcăm faptul că situația ratei achitărilor pe secțiile teritoriale ale DNA este de-a dreptul alarmantă: 78% la secția DNA Alba; 56% la secția DNA Târgu Mureș; 44% la secția DNA Constanța sau 22% la secția DNA Ploiești.

 • Toate aceste date sunt furnizate chiar de DNA, pe baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

 • Doar în primele 7 luni ale anului 2018 avem de-a face cu 207 achitări în dosare instrumentate de DNA.

 • În plus, peste 90% din marile dosare de corupție instrumentate de DNA în ultima perioadă s-au soluționat cu achitări.

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE