25.08.2018

Rovana Plumb: Președintele Iohannis ne spune: nu vă atingeți de bugetele serviciilor, că altfel blochez toată România!

Președinta Organizației Femeilor Social-Democrate, Rovana Plumb, a declarat că, prin amânarea convocării Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT), președintele Iohannis încearcă să forțeze Guvernul să mențină bugetele ridicate la serviciile secrete și la Administrația Prezidențială, amenințând în schimb cu blocarea execuției bugetare în ansamblul său, care îi poate afecta pe toți cei care depind de alocarea la timp a resurselor financiare, fie că este vorba de copii, mame, pensionari, salariați sau instituții care au în derulare investiții la nivel național și local.

„Președintele Iohannis are două motive mari și late pentru care blochează rectificarea bugetului României: asigurarea bonusurilor și sporurilor salariale de la Administrația Prezidențială și menținerea bugetelor substanțiale ale serviciilor secrete. Pentru aceste două motive, domnul Iohannis este dispus să blocheze toată România, să întârzie plata alocațiilor pentru copii, a indemnizațiilor de creștere a copilului sau a stimulentelor de reinserție pentru mame. De asemenea, e gata să blocheze foarte multe investiții publice, cum ar fi cele din Programul Național de Dezvoltare Locală, din Programul Start-Up Nation sau cele privind reabilitarea sistemului de irigații. Nu în ultimul rând, poate fi întârziată încheierea contractelor de finanțare europeană prin Programul Operațional Capital Uman”, a declarat Rovana Plumb.

Lidera femeilor social-democrate a mai precizat că președintele Iohannis manipulează opinia publică atunci când susține că rectificarea s-ar fi putut face fără avizul CSAT. Acest lucru ar fi fost posibil doar dacă proiectul de rectificare nu ar fi prevăzut modificări la bugetele serviciilor de informații. Rectificarea prevăzută de Guvern prevede inclusiv realocarea sumelor necheltuite de la serviciile secrete către bugetele unităților administrativ-teritoriale și către investițiile mai multor ministere.

„Practic, domnul Iohannis ne spune următorul lucru: Nu vă atingeți de bugetele serviciilor! Doar în acest caz nu ar fi nevoie de avizul CSAT! Deci acest lucru îl doare pe domnul președinte! Adică să lăsăm banii necheltuiți să băltească în conturile serviciilor secrete, în loc să îi alocăm acolo unde e cu adevărat nevoie de ei, respectiv la sănătate, la investiții și la comunitățile locale”, a subliniat președinta femeilor social-democrate.

Cât privește obiecția domnului președinte Iohannis că România va trebui să organizeze „pe datorie” Summitul Inițiativei celor 3 Mări, ca urmare a diminuării bugetului Administrației Prezidențiale, reprezentanta PSD consideră că este o „lipsă totală de decență": „Când în 2017 bonusurile, sporurile și salariile de la Administrația Prezidențială au fost cât tot bugetul din ultimul an de mandat al președintelui Băsescu, e o lipsă totală de decență să te plângi că nu ai bani și că summit-ul se face pe datorie. Anul acesta, după rectificarea bugetară aprobată de Guvernul Dăncilă, domnul Iohannis va avea un buget de două ori și ceva mai mare față de cel al predecesorului său. Administrația Prezidențială e singura instituție care și-a dublat bugetul, din 2014 încoace. Iar dacă tot nu-i ajung banii, se pot face suplimentări de la Fondul de rezervă al Guvernului. Deci fac apel la puțină decență din partea domnului președinte, atunci când se plânge că nu i s-ar fi alocat suficienți bani”, a subliniat Rovana Plumb.