21.05.2018

Conferință de presă susținută de Liviu Dragnea, președintele PSD, după ședința Biroului Permanent Național al PSD, la Palatul Parlamentului

În Biroul Permanent Național al PSD de astăzi am discutat despre câteva lucruri pe care mi le-a transmis doamna prim-ministru într-o discuție ieri. Astăzi, doamna prim-ministru, cum probabil știți, este la Bacău, n-a putut să vină la Biroul Permanent Național. Am vorbit despre câteva decizii pe care Guvernul urmează să le ia astăzi, i-am informat și pe colegii mei, și anume sunt toate informațiile că în această săptămână vor adopta ordonanța pentru achizițiile publice. Este un document important, aproape de aceeași importanță ca ordonanța privind parteneriatul public-privat. Este un document așteptat de toate autoritățile publice, dar și de către companiile serioase și cinstite, care urmărește ca termenele să fie scurtate, procedurile să fie simplificate, în așa fel încât marile investiții publice să nu mai fie întârziate ani de zile și să contribuie negativ la frânarea dezvoltării economice.

De asemenea, în urma publicării în „Monitorul Oficial” a ordonanței privind parteneriatul public-privat, în această săptămână Guvernul va prezenta primul pachet de investiții strategice care va fi lansat în procedura aferentă acestei ordonanțe, pachet de investiții majore din infrastructură și din sănătate care să intre într-o analiză urgentă, rapidă a Guvernului pentru a stabili oportunitatea și procedura cea mai bună pentru ca în această toamnă să fie lansate în mod oficial procedurile pentru realizarea acestor investiții așteptate. Miercuri sau joi, când vor avea ședință de Guvern, vor anunța aceste investiții.

Am discutat, de asemenea, și despre subiectul zilei în legătură cu plângerea penală depusă sau, mă rog, asumată de către Ludovic Orban. Se poate contura ideea că aici vorbim, pe lângă alte prostii, de antisemitism instituțional. Citind acea plângere penală, în momentul în care se vorbește de acuzații de înaltă trădare pentru un oficial care a avut întâlniri oficiale cu șefi de stat și de guvern din altă țară, dincolo de faptul că este o abordare kaghebistă, ceaușistă, securistă care ne duce cu gândul la „agenturili” străine, aici este tratat Statul Israel ca o putere străină cu care noi suntem în conflict. După părerea noastră, este o acțiune care aduce deservicii majore României. Atât cei care au conceput această plângere penală, cât și cel care și-a asumat-o dau dovadă de o mare iresponsabilitate. Sunt acuzați niște cetățeni israelieni că sunt agenți de influență, am văzut comentarii că ar fi spioni, fără niciun fel de responsabilitate, fără o minimă bază, fără niciun fel de dovadă sau probă. Înseamnă că pe acest precedent toți consultanții străini care au fost în România în ultimii ani și care probabil că vor mai veni, așa cum merg și în alte țări, sunt agenți de influență și cei care au lucrat cu ei pot fi acuzați de înaltă trădare. Orice contact pe care un oficial român, indiferent ce poziție ocupă, pe care îl poate avea cu un cetățean străin care poate ocupa o funcție importantă într-o instituție din altă țară poate fi acuzat de înaltă trădare. Asistăm a nu știu câta oară la o încercare de a da jos un guvern și de a prelua într-un mod nelegitim puterea din România, guvernarea, pentru că puterea efectivă încă mai este gestionată într-un mod neconstituțional și nelegal de unele instituții, încercând să-i folosească pe unii procurori. Nu putem fi de acord ca un guvern să fie dat jos cu ajutorul procurorilor, în condițiile în care nu există nici măcar o fărâmă de adevăr în ceea ce privește acuzațiile respective, dincolo de caracterul aberant al plângerii în sine. Bineînțeles, toți colegii noștri susțin în continuare Guvernul. Nu există niciun fel de intenție din partea doamnei prim-ministru sau din partea PSD – am observat și la colegii de la ALDE și la domnul președinte Tăriceanu că nu există nicio ezitare în ce privește continuarea guvernării. Avem o majoritate stabilă și încă sperăm că mai există undeva bine ascunsă o fărâmă de luciditate, responsabilitate și înțelepciune ca acest demers să nu intre într-o zonă care să scape de sub control și România să rămână într-o zonă de stabilitate care ajută pe toată lumea, inclusiv pe noi, inclusiv pe partenerii noștri strategici cu care am avut și vom avea în continuare relații, chiar dacă sunt puteri străine.

Întrebare: Ați discutat despre o posibilă suspendare a președintelui și despre organizarea acelui miting de susținere pentru Viorica Dăncilă?

Liviu Dragnea: Sigur că s-au atins și aceste subiecte, dar încă o dată vă spun: noi nu am hotărât să promovăm discuția despre aceste două teme uitând lucrul cel mai grav care s-a întâmplat, și anume această plângere penală și conținutul ei, nu plângerea penală în sine, pentru că turnători a avut România și va avea în continuare. În ceea ce privește suspendarea președintelui, noi tot sperăm că mai există undeva o fărâmă de luciditate ca acest demers aberant, cel puțin aberant, nu va ieși dintr-o zonă, nu va depăși o linie roșie și nu va face ca lucrurile să scape de sub control, deci nu luăm în calcul suspendarea președintelui României, dar, așa cum am mai spus, o spun și acum, am spus-o și colegilor mei și toți suntem de acord, nu avem de gând să stăm inactivi, să nu facem nimic dacă vom vedea că lucrurile merg în direcția care este străvezie, și anume de a se prelua într-un mod nelegitim guvernarea, și atunci vom utiliza toate mijloacele legale, constituționale, publice, sociale pentru ca votul cetățenilor din decembrie 2016, un vot legitim, să fie respectat. În ceea ce privește mitingul, nu este exclusă organizarea acestui miting, dar are legătură tot cu ce-am spus mai devreme. Dacă va fi cazul, îl vom face, dar ține în continuare de evoluția acestei situații.

Întrebare: Ce se întâmplă cu pilonul II de pensii?

Liviu Dragnea: În primul rând, nu se întâmplă ce se spune la dumneavoastră la televiziune.

Întrebare: Confirmat de șeful de la Prognoză, a spus că a fost o greșeală că a apărut în presă.

Liviu Dragnea: Nu știu ce a spus șeful de la Prognoză. Prietenește, noi n-o să facem așa ceva, am văzut că Orban s-a specializat în a face plângeri penale, zice așa, „Articolul 278 din Codul Penal, comunicarea de informații false: comunicarea sau răspândirea cu știință prin orice mijloace de știri de date sau informații false ori de documente falsificate, dacă fapta este de natură să aducă atingere securității naționale”, o informație de acest gen care este 100% mincinoasă poate destabiliza, într-adevăr, economic și social România și poate aduce atingere securității naționale. Nu știu ce a spus domnul șef de la Prognoză. O guvernare se exercită în baza unui program de guvernare aprobat în Parlament și care este public. În ceea ce privește pilonul II de pensii, obiectivele noastre au fost asumate și sunt susținute în continuare, și anume: primul obiectiv este ca în următoarea perioadă Ministerul Muncii și nu numai să finalizeze o analiză riguroasă, exhaustivă a tuturor datelor financiare pentru a se putea prezenta tuturor cetățenilor României informațiile financiare referitoare la nivelul de pensie pe care-l va avea un cetățean român care este doar în pilonul I și nivelul de pensie pe care-l va avea un cetățean care este și în pilonul I, și în pilonul II. Este primul obiectiv și cred că am fost foarte clar. Al doilea obiectiv este ca cetățeanul român, odată informat, să aibă posibilitatea să opteze unde consideră dumnealui personal că este mai bine, să rămână doar în pilonul I sau și în pilonul I, și în pilonul II. Deci nu există niciun fel de decizie adoptată în Guvern, în partid, în coaliție care să cuprindă următoarele lucruri: nu s-a discutat, nu se discută și nu vom adopta nicio măsură care să ducă la desființarea pilonului II de pensii, așa cum a început să se rostogolească acum la anumite televiziuni și eu îi rog cu foarte mare respect să nu se mai rostogolească astfel de informații mincinoase. Doi: nu există nicio decizie pentru a se înlocui contribuțiile care acum merg de la bugetul asigurărilor sociale de stat către pilonul II de pensii, deci, în primul rând, să înțeleagă toată lumea că nu este vorba de bani privați, pentru că poate unii oameni așa înțeleg, poate în mod deliberat se comunică așa. Am mai văzut pe câțiva care au mai avut și funcții de conducere în România, „să nu-mi ia banii mei de-acolo”. Aici este vorba de contribuțiile pe care toți le-avem la sistemul de pensie, care merg în bugetul asigurărilor sociale de stat, 3,75% din această sumă merge la pilonul II. Nu se naționalizează pilonul II și nu se înlocuiește această contribuție, această parte de 3,75% din tot bugetul de pensie, nu se înlocuiește cu impozitul pe venit, așa cum am înțeles că acest domn de la Comisia de Prognoză a propus. Pot fi idei, pot fi păreri, este problema dumnealor. Programul de guvernare a fost votat public de cetățeni, a fost votat în Parlament și va fi implementat. Eu nu încurajez pe nimeni și vă rog și pe dumneavoastră să rămâneți, totuși, cât de mult se poate sau cât sunteți lăsați, ancorați în realitate și în programul de guvernare.

Întrebare: S-a discutat despre desființarea pilonului II, a fost ministrul de Finanțe, domnul Mișa. PSD și Guvernul caută soluții pentru echilibrarea bugetului pe 2018?

Liviu Dragnea: Care buget?

Întrebare: Majorările aduse de Guvern au creat un dezechilibru în buget? Se caută soluții?

Liviu Dragnea: Vă referiți la majorările salariale? Fiți mai riguroasă.

Întrebare: Căutați soluții pentru eventuale dezechilibre în buget?

Liviu Dragnea: Rugămintea mea este să fiți mai bine pregătită când puneți întrebări, pentru că eu, din respect pentru dumneavoastră, tot timpul sunt pregătit să vă răspund. Majorările salariale, dacă la ele v-ați referit, dacă vă refereați și la majorările de pensii, eu mă refer și la ele, toate aceste majorări salariale au fost luate în calcul când s-a elaborat bugetul de stat aprobat în Parlament pentru anul 2018, nu destabilizează bugetul, nu măresc deficitul bugetar. Este foarte simplu.

Întrebare: Ne-ați acuzat că furnizăm informații false…

Liviu Dragnea: Nu-i adevărat. Când v-am acuzat? V-am spus că există o prevedere în Codul Penal și că în același timp există niște lideri politici, președinți de partide, care au căpătat acest obicei ca nu cumva să vă treziți cu plângeri penale, pentru că văd că au început să prindă acest gust.

Întrebare: Este vorba despre un document care aparține Guvernului care conține prioritățile legislative ale Guvernului pe 2018.

Liviu Dragnea: Este o întrebare? Eu m-am referit la faptul că au apărut informații că pilonul II de pensii se naționalizează și că se desființează. Ce document e acesta?

Întrebare: Aparține Secretariatului General al Guvernului.

Liviu Dragnea: V-am spus mai devreme că în ceea ce privește programul de guvernare nu există această prevedere. Programul de guvernare are putere de lege. Am răspuns la această întrebare. În schimb, desființarea pilonului II de pensii este o minciună, naționalizarea banilor de-acolo este a doua minciună.

Întrebare: De ce ați ținut să ne citiți un text din Codul Penal? A fost la adresa tuturor jurnaliștilor care au dat această informație.

Liviu Dragnea: Spun a treia oară: la anumite posturi de televiziune, anumiți jurnaliști, anumiți cetățeni vorbesc în ultimele zile despre intenția Guvernului de a desființa pilonul II de pensii. La acest lucru m-am referit. Vorbesc de intenția Guvernului de a naționaliza banii de la pilonul II de pensii. Eu vorbesc pe marfa clientului.

Întrebare: PSD are în vedere să suspende plata pentru pilonul II de pensii pentru șase luni?

Liviu Dragnea: În momentul în care se va face acea analiză și dacă se va ajunge la această decizie care este o intenție pusă în programul de guvernare, și anume să se creeze o perioadă de opțiune pentru fiecare cetățean, plata pentru pilonul II de pensii poate fi sau nu suspendată ca rezultat al analizei și după o discuție cu administratorii privați ai banilor publici din pilonul II, ca să nu se încurce calculele, că poate din nu știu câte milioane de români care contribuie acum la pilonul I și la pilonul II și unii sunt doar la pilonul I poate sunt mai mulți cei de la pilonul I care vor să se mute și la pilonul II, și atunci trebuie o sumă mai mare. Se va decide dacă este nevoie să se suspende plata sau plata să continue ca până acum și se fac regularizări ulterioare. Este doar o chestiune financiar-contabilă care va fi decisă împreună cu administratorii respectivi.

Întrebare: Această suspendare ar putea să intervină anul acesta?

Liviu Dragnea: Vă pot preciza ce am spus mai devreme, precizări la precizările mele, și anume că în momentul în care această analiză va fi gata, dacă se va lua această decizie în primul rând politică, după care să fie pusă în practică, după discuția cu administratorii privați ai fondurilor, în funcție de acest lucru se va ajunge la o variantă sau alta. Că va fi în această vară, în această toamnă, o să vedem. Eu cred că în acest an trebuie închis subiectul respectiv, dar sub nicio formă nu va fi pusă sub semnul întrebării funcționarea acestor fonduri. Vom discuta pe larg când se va lua această decizie, dar cred că este suficient, să nu mai plecăm de la ipoteze pe care să le comentăm!

Întrebare: Veți depune o plângere penală împotriva președintelui PNL?

Liviu Dragnea: Eu n-am de gând să fac acest lucru, dar nici nu garantez că altcineva nu va face acest demers. Nu cred că din PSD, dar din moment ce s-a deschis această cutiuță, orice este posibil. Le doresc succes!

Întrebare: Și angajatorii vor trebui să plătească o cotă ca angajatul? Erau precizări din acest document de la SGG. Vor fi sume fixe?

Liviu Dragnea: Nu! Nu. Eu sper să fim în viață și unii, și alții când se va lua această decizie, dacă se va lua, ca să discutăm atunci pe documente oficiale. Nu este nimic în sarcina angajatului, nu dumneavoastră mergeți acum cu banii în sacoșă la Casa de Pensii ca să vă plătiți contribuția. Sunt niște operațiuni financiare, toate aceste măsuri au un obiectiv principal: românii să nu fie păcăliți de o campanie de manipulare bine susținută și să aibă posibilitatea firească, umană să opteze în cunoștință de cauză. Aceste două obiective vor fi urmărite și duse la capăt.

Întrebare: Ați spus că veți lua o decizie despre miting în funcție de evoluția situației. La ce vă referiți?

Liviu Dragnea: Am răspuns la această întrebare.

Întrebare: Indicele ROBOR a atins 2,89%. Cum vedeți acest lucru? Guvernul va avea discuții cu reprezentanții BNR?

Liviu Dragnea: Eu zic că e bine să puneți această întrebare specialiștilor de la BNR, care se pricep mult mai bine ca mine la politica monetară.

Întrebare: Ce va face PSD în următoarea perioadă?

Liviu Dragnea: Știu exact ce-am spus și vă spun încă o dată, fac o precizare la precizare, în sensul că vom utiliza toate mijloacele legale, constituționale, publice și sociale. E foarte concret ce-am spus

Întrebare: Ați spus „cel care a asumat această plângere penală”. Cine?

Liviu Dragnea: Convingerea mea este că-i elaborată la Cotroceni.

Întrebare: Ați spus că sperați la o ultimă oază de luciditate…

Liviu Dragnea: Dar n-am zis „oază”, ci fărâmă! Să fim atenți la vorbe toți.

Întrebare: Suspendarea premierului ar duce la suspendarea președintelui?

Liviu Dragnea: Nu traduc din mine și ceea ce am spus eu cred că este foarte clar. M-am gândit că poate mai există o fărâmă de luciditate, nu o oază, că o oază înseamnă ceva foarte mare. M-am referit la toți actorii implicați, să înțeleagă toți că această cale pe care vor să ducă evenimentele din România este o cale profund neconstituțională, profund nedemocratică și nelegitimă și cred, nu numai eu cred, că continuarea acestui demers cu toate implicațiile lui poate să ducă la o escaladare pe care să n-o mai poată controla nimeni. Să nu uităm de la ce-a plecat: de la un memorandum, aflând de la Ministerul de Externe, memorandum care este la președinte și la domnul Tăpălagă, două personalități importante, în care se vorbește despre începerea unor consultări. De aici a plecat tot! Nu se vorbește de o decizie, ci de o uzurpare de calități oficiale, adică în viziunea celor care au conceput acest document, acest denunț, premierul și Guvernul n-au nicio competență, adică nu pot face absolut nimic pe politică externă. Mi-aduc aminte de perioada ceaușistă în care n-aveai voie să ieși din țară decât cu aprobarea Securității și n-aveai voie să ai vreun contact cu un cetățean străin decât dacă ți se aproba de la Securitate și dacă cumva făceai greșeala să ai acest contact și aceste discuții, sigur că erai fișat, urmărit, chemat, unii chiar aveau probleme. La acest lucru m-am referit cu fărâma de luciditate!

Întrebare: Vă temeți de suspendarea din funcție a premierului?

Liviu Dragnea: Nu.

Întrebare: PSD ia în calcul o plângere la CNCD pentru antisemitism?

Liviu Dragnea: PSD ca partid nu intenționează să facă demersuri instituționale. Nu vrem să angajăm Partidul Social Democrat în acest tip de demersuri.

Întrebare: Credeți că prelungirea mandatului domnului Horodniceanu la DIICOT are legătură cu plângerea penală?

Liviu Dragnea: Eu nu pot să aduc argumente în sprijinul acestei idei. Am văzut-o vehiculată în spațiul public și trebuie să recunosc sincer că nu am reușit eu să-mi găsesc contraargumente la acest lucru. Mai spunea cineva, „n-am văzut o reacție rapidă și foarte publică din partea Parchetului unde a fost depusă plângerea împotriva lui Iohannis”. Acolo nu s-a văzut nimic. Nu am argumente să spun acest lucru, dar nici n-am contraargumente să spun că nu-i adevărat.

Întrebare: Ați precizat că banii din pilonul II sunt bani privați…

Liviu Dragnea: Nu sunt bani privați!

Întrebare: Lămuriți-ne statutul acestor bani. Cei care îi administrează spun că pot fi lăsați moștenire.

Liviu Dragnea: Statutul e cu totul altceva, dar să nu mergem pe această confuzie. Nu sunt bani privați, ci sunt administrați privat. Sunt banii oamenilor. Banii din fondul de pensii sunt tot banii oamenilor, trebuie să înțelegem acest lucru. Bani privați înseamnă când o firmă își face propriii bani și îi administrează. Putem vorbi de pilonul III, dar când acest procent de 3,75% din bugetul de pensii se mută acolo vorbim de bani publici care în final sunt destinați pentru fiecare cetățean. E cel mai puțin important subiect, pentru că nu se intenționează naționalizarea pilonului II sau desființarea lui. Uitați-vă doar că noi discutăm de foarte mult timp despre dorința noastră ca cetățenii români să fie bine informați și să poată să opteze. Pe cine deranjează acest lucru? Eu chiar mi-am dorit și am sperat, dar se pare că este o speranță deșartă, ca administratorii privați ai fondurilor de pensii să înțeleagă că românii au dreptul acesta. Dacă se tot continuă această campanie mincinoasă care urmărește doar să sperie lumea, nu cred că face bine nimănui și cred că genul acesta de discuție trebuie purtată cu toate informațiile pe masă, pentru ca toți românii să știe. De ce este deranjantă această dorință a noastră ca românii să fie bine informați și să ia decizia corectă pentru ei? Este doar dreptul la opțiune. Când deranjează dreptul la opțiune, ceva este foarte putred.

Vă mulțumesc foarte mult și vă doresc o zi foarte plăcută!