01.09.2018

(I) Conferință de presă susținută de președintele PSD Liviu Dragnea după reuniunea Comitetului Executiv Național, la Neptun

PSD

Bună seara! Așa cum știți, a fost o zi lungă, cu două evenimente importante pentru noi, Comitetul Executiv Național și întâlnirea cu grupurile parlamentare. La ambele au participat membrii Guvernului, membrii PSD. La Comitetul Executiv Național am aprobat un document foarte important pentru România, este vorba de actele normative emise de Guvern sau adoptate de Parlament pe care le vom gestiona în această toamnă până la sfârșitul anului. Este un document pe care știu că l-ați primit, el este destul de succint, acolo toate acele măsuri sunt măsuri derivate din programul de guvernare, măsuri care erau programate pentru această toamnă. Va fi o muncă asiduă atât în Guvern, cât și în Parlament pentru adoptarea acestor acte normative. Documentul e foarte mare, ar trebui să stăm foarte mult în conferință de presă, îl vom prezenta în perioada următoare, pe măsură ce acele acțiuni se vor realiza. Vreau doar să scot în evidență câteva, și anume primele investiții majore prin parteneriatul public-privat, și anume autostrada București-Brașov. A fost aprobat studiul de fundamentare și are ca termen desemnarea contractului efectiv luna decembrie a acestui an. De asemenea, Autostrada Sudului, Autostrada Târgu Neamț-Pașcani-Iași-Ungheni. Aceste autostrăzi sunt singurele care sunt în gestionarea Guvernului. Sunt cele care vor fi realizate prin parteneriat public-privat. De asemenea, astăzi am adoptat în cadrul acestui pachet o măsură pe care o considerăm importantă la care lucrăm de ceva timp. Am vorbit despre ea și în campania electorală, și anume un program de revitalizare al stațiunilor balneare. Vorbim de un miliard de euro în următorii zece ani pentru cele 31 de stațiuni balneare, este vorba despre un fond care va fi creat și la care vor avea acces agenții economici care operează în acele stațiuni, iar la altă parte vor avea acces autoritățile locale prin proiectele depuse și de unii, și de alții.

De asemenea, am decis astăzi în Comitetul Executiv prin vot, iar Guvernul a luat act de acest lucru, să prelungim existența voucherelor de vacanță, pentru că în legislație era prevăzut ca de la anul voucherul de vacanță să se transforme în bani. Rezultatele pe care le-a dat, răspunsul și reacțiile operatorilor de turism, agențiilor, au fost foarte bune și chiar și ale turiștilor care au beneficiat de ele și va fi prelungit pentru cel puțin următorii doi ani de zile.

Am discutat, de asemenea, și despre pesta porcină africană. Domnul ministru Daea a făcut o informare, a dat și un stick fiecărui coleg din Comitetul Executiv Național cu măsurile care au fost adoptate până acum, cu măsurile care urmează să se adopte. Le-am solicitat domnului ministru Daea și domnului ministru Teodorovici și, de asemenea, doamnei prim-ministru să gestioneze această solicitare ca despăgubirile pentru gospodăriile de la care au fost sacrificați porci sau de la care, din păcate, s-ar putea să fie nevoie să fie sacrificați porci în continuare, despăgubirile să nu se acorde la greutatea animalului de la momentul respectiv, pentru că o familie crește un porc sau doi și avea să-l crească până la Crăciun și trebuie să stabilească până luni cei doi miniștri care este greutatea estimată la care de regulă ajunge până la Crăciun și la acea greutate să fie despăgubirile alocate și procedurile să se deruleze rapid. Banii sunt pregătiți. Imediat după rectificare vor începe aceste proceduri și cred că în maxim o săptămână după rectificare va începe alocarea de bani.

De asemenea, domnul ministru Teodorovici și doamna Olguța Vasilescu au primit de la doamna prim-ministru Viorica Dăncilă o temă ca până la începutul săptămânii viitoare să găsească, de asemenea, un pachet de măsuri asiguratorii pentru angajații care acum au rămas fără loc de muncă din complexele de porci la care au fost sacrificate aceste animale, au rămas pe drumuri și nu pot fi lăsați așa și rapid vor găsi niște măsuri asiguratorii și vor fi comunicate ulterior.

De asemenea, am mai vorbit despre referendum. A fost o zi, totuși, lungă. În primul rând, am dat un vot în Comitetul Executiv Național de asumare politică a acestui obiectiv, de susținere, de fapt, nu de asumare. Totodată, am stabilit care e data la care e bine să fie organizat referendumul. Am stabilit când să se dea votul în Senat, ultimul vot care e necesar și s-a stabilit pentru data de 7 octombrie data de organizare pentru familie.

La Comitetul Executiv Național a fost o solicitare din partea doamnei Gabriela Firea de demitere a doamnei ministru Carmen Dan. Îmi pare rău, nu vreau să dezvolt foarte mult acest subiect, a fost o solicitare, a fost un vot, cu excepția unui singur vot, toți colegii s-au opus acestei solicitări.

În grupurile parlamentare s-a prezentat acest material. Aici au venit mai multe solicitări din partea colegilor de îmbunătățire a legislației, de completare a unor acte normative necesare pentru primari și s-a discutat și în Comitetul Executiv, și la grupurile parlamentare, necesitatea de a fluidiza circuitul de avizare. Am văzut pe câteva site-uri săptămâna trecută, cred, dacă nu și mai devreme, cum vreau eu să scot o hotărâre de Guvern pentru a da la o parte funcționarii onești care sunt singurii care apără statul să-l jefuim sau vrem să dăm acest HG ca să dăm ordonanța de amnistie. Pe de altă parte, România nu mai poate sta prizoniera unor funcționari, unii poate de bună-credință, alții de rea-credință, care blochează multe acte normative. Nu putem să continuăm așa, sunt deja 29 de ani, în situația în care Guvernele, miniștrii din Guverne nu pot iniția, nu pot aviza acte normative pentru că, până la urmă, li se ia și dreptul de oportunitate. Nu scrie nicăieri în Constituție că miniștrii nu au acest drept. Li s-a cerut ferm membrilor Guvernului și prim-ministrului în Comitetul Executiv să rezolve rapid această problemă, pentru că oricare ministru cu care se vorbește se referă la un blocaj sau mai multe blocaje la diverse structuri din subordine sau chiar din unele companii.

Tot la grupurile parlamentare s-a discutat de situația creată de protocoale, mai ales de ultimul protocol care a apărut în spațiul public, nu cel transmis de SRI și Parchetul General, ci celălalt. Până la urmă, i s-a cerut doamnei Viorica Dăncilă ca Guvernul să adopte rapid o ordonanță de urgență prin care să anuleze protocoalele, să anuleze și efectele acestor protocoale. I-am spus că noi avem deja un proiect de lege depus în Parlament în această vară de către mine și domnul Tăriceanu, se pot inspira de acolo. A fost și este în continuare foarte multă nemulțumire generată de aceste protocoale și de faptul că din informațiile care au apărut în spațiul public două treimi dintre magistrați să aibă dosare penale ridică semne mari de întrebare în ceea ce privește libertatea acestora de a adopta decizii.

Acestea au fost principalele teme de discuție. Sigur că fiecare dintre colegi a vorbit, a luat cuvântul în toate situațiile. Despre Programul Național de Dezvoltare Locală, care este un program foarte important lansat acum câțiva ani de zile, când eram ministrul Dezvoltării. Suntem deja la PNDL 2. Din analiza făcută de Ministerul Dezvoltării, ținând cont de ritmul de plăți, programul merge foarte bine. Solicitarea ministerului este undeva la 2,7 miliarde de lei în plus până la sfârșitul anului. Ministerul de Finanțe s-a angajat că există acești bani și vor fi asigurați. Cea mai mare parte vor fi asigurați acum, la rectificare, iar cealaltă parte, una mică, 2 miliarde și ceva, la singura rectificare din octombrie sau cel târziu noiembrie.

Acestea au fost în mare subiectele discuției.


 

Întrebare: Ați declarat că nu veți candida la prezidențiale și că v-ați dori un candidat unic PSD-ALDE.

Liviu Dragnea: Ca succesiune, ceea ce am prezentat ca propunere colegilor mei, am discutat și ieri, am văzut în presă că ne-am întâlnit într-un grup infracțional, le-am spus și astăzi în plenul CEX că în opinia mea trebuie să adoptăm hotărârile și noi, ca PSD, și partenerii de la ALDE, să avem un candidat comun la alegerile prezidențiale. Nu am stabilit să nu fie un candidat de la PSD, dar să fie un candidat comun. În principiu, am avut această discuție cu domnul Tăriceanu, nu era firesc să hotărâm doar noi doi, pentru că este o decizie importantă. Încep discuțiile în partid, pe care trebuie să le finalizăm într-un termen rezonabil și să stabilim întâi că da, vom avea un candidat comun. Trebuie să decidem ce facem la alegerile europarlamentare, dacă mergem pe liste comune sau nu. Ar fi dificil să mergem pe liste separate la europarlamentare și după aceea să avem un candidat comun la prezidențiale și, de asemenea, tot într-un termen rezonabil, să stabilim cine va fi candidatul.


 

Întrebare: Ați discutat după ședința ALDE?

Liviu Dragnea: Am avut această discuție de principiu, nu s-a luat o decizie nici la ALDE, nici la noi, dar colegii noștri, în marea lor majoritate, au agreat ideea unui candidat comun. Nu puteam să stabilim astăzi cine va fi acel candidat, nici nu era eficient să vorbim despre acest lucru. În schimb, un coleg a adus vorba despre candidatura, necandidatura altcuiva, eu am spus că nu am ca obiectiv esențial în viață să candidez la alegerile prezidențiale. Sunt foarte importante, într-adevăr, dar cred că nu este cel mai important obiectiv. Noi nu trebuie să ne lăsăm scoși de pe linia pe care am pornit, și anume din punct de vedere economic și social, cu toate piedicile, să ducem lucrurile în continuare, iar din punct de vedere al readucerii României în matca constituțională, să n-avem ezitări și să adoptăm toate măsurile pe care le-am inițiat, să le ducem la final.


 

Întrebare: Ați luat decizia să nu candidați?

Liviu Dragnea: N-am avut niciodată obiectivul de a candida la alegerile prezidențiale. Nu s-a schimbat nimic între timp și nu cred că se va schimba ceva în continuare. Cel mai important lucru este ca Iohannis să nu mai fie președinte. Încă cinci ani cu Iohannis înseamnă un dezastru pentru România. Nu cred că trebuie să se pună sub semnul întrebării șansa câștigării de către această alianță a alegerilor prezidențiale, să se împiedice de un orgoliu sau altul. Este mult prea important obiectivul față de orgoliile fiecăruia.


 

Întrebare: Deci nu excludeți o candidatură?

Liviu Dragnea: Am spus că n-am vrut niciodată să candidez, nici acum nu vreau, nu cred că va apărea vreun motiv celest, universal, care să mă convingă să candidez. V-am răspuns de zece ori la aceeași întrebare, nu pot să merg în continuare pe aceste teorii. Ceea ce am discutat azi la CEX v-am explicat, cred că e foarte limpede.


 

Întrebare: Veți face o remaniere în perioada următoare?

Liviu Dragnea: Nu s-a discutat la CEX și, cum v-am mai spus, aici doamna prim-ministru, dacă va considera necesar ca în Guvern să se opereze o remaniere guvernamentală, ne-o va prezenta, ne vom întâlni în CEX și vom lua decizia.


 

Întrebare: Această remaniere include și miniștrii ALDE?

Liviu Dragnea: Am avut o discuție cu domnul Tăriceanu în această săptămână, am abordat și acest subiect și avem același punct de vedere. Dacă doamna prim-ministru va veni cu o propunere în fața noastră prin care să ne spună că e nevoie să se opereze o remaniere, indiferent de la ce partid, o vom analiza și împreună vom decide.


 

Întrebare: Au apărut informații despre nemulțumiri din PSD față de ministrul de Externe.

Liviu Dragnea: Nu s-a discutat despre nemulțumiri față de domnul ministru Meleșcanu, dar m-ați ajutat să-mi aduc aminte de încă o solicitare transmisă doamnei prim-ministru ca domnul Meleșcanu să pornească procedura de rechemare în țară a ambasadorului Maior, procedura care este știută, Ministerul de Externe, prim-ministrul, președinte.


 

Întrebare: Voiam să vă întreb despre acuzațiile Gabrielei Firea. Spunea că relația cu dumneavoastră este foarte tensionată. Cum vedeți acest conflict?

Liviu Dragnea: În interiorul CEX nu am primit nicio critică de la doamna Gabriela Firea sau de la altcineva. Susținerea sau nesusținerea mea pentru Carmen Dan sau pentru oricare alt ministru are mai multă sau mai puțină importanță. Important e că acolo s-a votat fără ca eu, până la vot, să merg cu o susținere pentru Carmen Dan. Un vot în unanimitate nu mai poate pune în discuție că doamna Carmen Dan nu a fost demisă pentru că o susțin doar eu. În ceea ce privește relația cu Gabriela Firea, eu încerc să-i înțeleg supărarea, pe bună dreptate. Eu am propus-o pe doamna Firea primar la Capitală, eu am susținut-o. Sigur, are un merit mai mult decât major în faptul că a fost aleasă. Din partea mea, niciodată nu o să mă auziți că o să o critic pe Gabi Firea, că o să zic ceva rău de ea, niciodată! Nu pot să-mi iau înapoi susținerea pe care i-am acordat-o. Sper că va trece peste această supărare. Totuși, după părerea mea, e cam mult pentru un prefect să devină subiect în CEX al PSD, subiect de discuție trei ore. E puțin cam mult! A fost o solicitare ca noi să aprobăm demiterea prefectului Capitalei în CEX. I-am rugat pe colegi să înțeleagă că nu pot fi de acord cu această solicitare pentru că prefectul nu este, cel puțin acum, o funcție politică. CEX al unui partid nu poate decide așa ceva. Dimpotrivă, i-am solicitat doamnei prim-ministru ca împreună cu ministrul de Interne, cu primarii de sectoare și cu primarul Capitalei, dacă se va reuși să se facă un dialog, să se facă o analiză. Totuși, să nu uităm că acolo au fost niște proteste generate nici de mine, nici de Gabi Firea, nici de Carmen Dan, nici de prefectul Capitalei, ci de niște oameni foarte bine organizați și violenți, la care s-au alăturat și oameni de bună-credință care au fost prinși în aceste lucruri. Trebuie să se facă o anchetă serioasă. Este foarte curios că nu se face nicio anchetă asupra acelor turbulenți care au bătut jandarmi, care au dat foc la mobilier stradal, care au dat cu pietre în jandarmi și cred că o să iasă în curând mai multe informații. Nu cred că există vreun stat în Uniunea Europeană în care în momentul în care se lovește o uniformă reacția nu e pe măsură. La noi nu a fost pe măsură, dar nu vreau să discut despre acest lucru. O să se facă anchetă. Pe de altă parte, repet, nici nu cred că un prefect, chiar dacă este al Capitalei, este atât de important încât în PSD să avem o discuție trei ore, în condițiile în care azi am avut niște obiective importante de adoptat și până la urmă le-am adoptat.


 

Întrebare: Carmen Dan a gestionat corect ce s-a întâmplat pe 10 august?

Liviu Dragnea: Carmen Dan a comunicat și astăzi foarte aplicat, pe lege și pe regulamente. Carmen Dan n-a vorbit discuții. Din punct de vedere al Ministerului de Interne, eu spun foarte clar: Jandarmeria a acționat corect. Vorbeam de intenția de a fi preluată prin forță o instituție importantă a statului român, Guvernul României. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar face un protest și 400 de mii de oameni sau 430 de mii de oameni care au venit la un miting ar merge la Cotroceni și i-ar lua frumos pe jandarmi, „dați-vă puțin la o parte, că vrem să vizităm Palatul Cotroceni”. Ar fi în regulă, adică atunci ar fi îndreptățită această operațiune? Vrem să guverneze în România anarhia? Eu în continuare cred că nu. Cred că dacă vrem să fim un stat democratic și un stat de drept, trebuie să funcționăm toți după reguli.


 

Întrebare: Știați că doamna Dan va prezenta printscreen-uri din discuții cu prefectul Capitalei?

Liviu Dragnea: În această ședință nu au fost prezentate capturi din discuții. Eu nu sunt consilierul doamnei Carmen Dan. Eu nici măcar nu știam că doamna Firea vine cu această solicitare. Eu am vorbit ieri cu dumneaei, am înțeles că e supărată, mi-a explicat de ce e supărată, i-am zis că cel mai bine e să discute împreună. Nu am știut că va veni cu această solicitare și nu stau să îi pregătesc lui Carmen Dan intervențiile din CEX.


 

Întrebare: Este atitudinea doamnei Firea un act de indisciplină?

Liviu Dragnea: Nu mai vreau să discutăm despre acest lucru în partid pentru că toți am convenit că avem alte obiective. Am hotărât cu toții că putem trece peste supărări, mai mici sau mai mari. Chiar avem lucruri de făcut, să continuăm ce am făcut bine și o să facem acest lucru.


 

Întrebare: Ce se va întâmpla cu cele două distinse doamne?

Liviu Dragnea: Îmi cereți punctul meu de vedere personal, le susțin pe amândouă, categoric da, sperând că într-o perioadă rezonabilă se vor liniști aceste lucruri, se va trece peste aceste supărări care cred că sunt puțin exagerate. Eu am vorbit aseară cu doamna Andronescu. A fost o temă toată ziua și nu pot să vorbesc toată conferința de presă despre ea.


 

Întrebare: Ați fost informat de eforturile care se fac pentru gâtuirea cadastrării? Ați fost informat cine are interesul să nu se publice arhiva SIPA?

Liviu Dragnea: Din câte știu, dosarul cu arhiva SIPA e la DIICOT. Mai multe nu știu. Dacă are cineva interes, sunt cei pentru care în aceste dosare sunt informații care nu se dorește să fie făcute publice, ne putem imagina foarte mulți. Iar în ceea ce privește cadastrarea, chiar astăzi s-a discutat în Comitetul Executiv foarte clar și foarte apăsat, cerându-se Guvernului, în mod special domnului vicepremier Stănescu, ca într-o perioadă foarte scurtă să schimbe, să modifice, să completeze procedurile, în așa fel încât programul național de cadastru pe care l-am lăsat la minister în 2015 să fie și pus în practică, că sunt foarte multe cauze. Primăriile organizează licitații, nu vin, pentru că prețurile sunt foarte mici. Dincolo de faptul că este un proiect strategic, cred că nu mulți își dau seama ce importanță strategică are cadastrarea României, cadastrul transformă o hârtie în valoare.


 

Întrebare: În întâlnirea informală de ieri v-a cerut cineva să faceți un pas în spate?

Liviu Dragnea: Nu, nici în cea de ieri, nici în cea de azi. Am văzut și eu astăzi în timpul CEX, îmi trimitea cineva link-uri, că am fost înjurat, că s-a târât pe jos cu mine. Mă rog, din când în când le mai citeam colegilor. A fost și ceva hazliu, cred că nici Gabi Firea nu s-a simțit foarte OK, cu vreo 18 minute înainte ca Gabi Firea să aibă intervenția, deja apăruse știrea, cred că la RTV: „Gabi Firea s-a dezlănțuit în CEX!” Am întrebat Congresul, am întrebat sutele de mii de oameni, am mai întrebat și astăzi. Partidul merge înainte în această formulă. Sincer, mă întrebați pe mine ce vor unii, nu vreți să-i întrebați pe ei? Îmi pare rău de dezamăgire, dar asta-i viața!


 

Întrebare: Mai rămâne în picioare suspendarea președintelui?

Liviu Dragnea: Deocamdată e într-un picior! Nu am discutat astăzi, mai aveam câteva subiecte importante de discutat, dar deja s-a lungit foarte mult CEX și riscam să pierdem toți parlamentarii și nu era cazul.


 

Întrebare: Care este supărarea doamnei Firea?

Liviu Dragnea: S-a dedus într-o anumită parte a presei că ceea ce a spus doamna Carmen Dan ar însemna, de fapt, o acuzare sau o învinovățire a prefectului Capitalei. Eu am citit cu atenție. Doamna Carmen Dan a citat din nou astăzi ce a spus. A spus doar din regulamente și din legi și din ceea ce trebuia făcut, niciodată spunând că are vreo vinovăție prefectul sau așa mai departe. Din păcate, o parte a presei a spus, „Ah, deci a aruncat pe prefect, deci prefectul e omul lui Gabi Firea, deci Gabi Firea are o problemă”. Nici vorbă de așa ceva, dar dacă așa crede, îi înțeleg supărarea, nu sunt de acord cu ea, pentru că nu cred că are motiv, dar îi înțeleg supărarea.


 

Întrebare: Este cu gândul la președinția României?

Liviu Dragnea: Nu știu, chiar nu știu.


 

Întrebare: A spus că știe că blocarea unor proiecte care vizează Capitala v-ar avea pe dumneavoastră în spate.

Liviu Dragnea: Acest lucru, într-adevăr, m-a durut, dar nu e adevărat, dimpotrivă. Din câte știu, s-au dat suficiente explicații și motivații, dar nu vreau să mă duc pe acest subiect, cel puțin nu în această seară.


 

Întrebare: Ați spus că va începe procedura de rechemare a domnului Maior.

Liviu Dragnea: Lăsați-mă să citez din mine. S-a cerut doamnei prim-ministru să îi ceară domnului ministru Meleșcanu să declanșeze procedura de rechemare a domnului ambasador George Maior din Statele Unite ale Americii în România, procedură care înseamnă ministru de Externe, prim-ministru, președinte.


 

Întrebare: A contat reacția dumnealui la acea scrisoare? Am aflat că a fost o acțiune de lobby plătită.

Liviu Dragnea: Nu știu ce ați aflat dumneavoastră, am văzut în ziare că l-am plătit eu pe Giuliani, am citit ce a scris un jurnalist care la un moment dat părea un om normal. Eu nu vreau să mă pun nici în locul ministrului de Externe, nici în locul prim-ministrului și să spun eu acum care sunt argumentele sau ce trebuia să facă ambasadorul George Maior, dar eu cred că ar trebui rechemat pentru că are multe explicații de dat în legătură cu protocoale și cu acuzațiile care au tot ieșit la iveală împotriva dumnealui, iar în ceea ce privește pozițiile pe care le-a avut public în Statele Unite, eu cred că depășesc atribuțiile unui ambasador, care, teoretic, nu e nici politic și nu reprezintă decât interesele statului român, nu ale unui om sau ale unui sistem. Acest lucru i s-a cerut prim-ministrului. Dacă domnul Meleșcanu va analiza că din punct de vedere diplomatic sau juridic nu este oportun, o să discutăm în coaliție.


 

Întrebare: S-a dovedit că scrisoarea a fost plătită.

Liviu Dragnea: Eu n-am de unde să știu acest lucru, merg pe ideea dumneavoastră. Vreți să vă spun ceva? Puțin mă interesează. Întrebarea se pune: ce conține acea scrisoare este adevărat sau nu? Noi despre ce discutăm? A spus Giuliani că a făcut o favoare fostului șef al FBI, ei sunt corupți, clar, toți cei care au făcut scrisoarea sunt corupți, trebuie arestați, dar nouă ni se pare normal ca justiția din România să fie penetrată de SRI atâția ani de zile? Oameni care erau oripilați că a existat un asemenea protocol în 2009 stăteau cu fundul pe el, semnat în 2016, și știau că ne mint. Au desecretizat un protocol despre care știau că este abrogat, ca și cum era lege. Vi se pare normal să fie protocoale între SRI și Curtea de Apel, între SRI și Înalta Curte de Casație și Justiție? Am auzit că este un protocol între DNA și TVR1! Vorbesc serios. Chiar ar fi frumos! Eu cred că toate protocoalele trebuie să fie declasificate, publicate și efectele lor anulate. Nu vorbim despre acest lucru, nu contează. Statul de drept înseamnă doar statul de drepți! Nu, înseamnă în primul rând respectarea drepturilor fundamentale și dreptul la un proces corect și dreptul la arme egale.


 

Întrebare: V-a spus Darius Vâlcov de unde a primit acel protocol?

Liviu Dragnea: Cum a spus și acolo, l-a găsit pe prag.


 

Întrebare: Și îl credeți?

Liviu Dragnea: De ce nu? E prietenul meu.


 

Întrebare: Cine face un asemenea cadou?

Liviu Dragnea: Unul care are curaj și care s-a săturat. Nu poate să fie decât unul din interior, unul care s-a săturat și care a avut curaj. Bravo lui! Am și eu o întrebare timidă: ce s-a întâmplat în ziua de după noaptea în care a ieșit protocolul pe Facebook la Darius Vâlcov? Nicio televiziune n-a vorbit despre protocolul acela? Nici nu era știre. Până la urmă, scria pe el „secret”? De unde știm noi că nu e un fals? Și voi n-ați dat niciun fake news, n-ați rostogolit niciun fake news, niciun document fals?


 

Întrebare: Să revenim la subiectul zilei, scandalul din PSD.

Liviu Dragnea: Acesta e subiectul zile pentru voi. Pentru noi, pentru partid, nu.


 

Întrebare: Doamna Firea a spus că la momentul votului dumneavoastră v-ați uitat într-un anume fel în sală. Cum v-ați uitat? Vă uitați și la noi așa?

Liviu Dragnea: Cum mă uit și acum. Eu am două perechi de ochelari, că nu sunt în stare să am niște ochelari progresivi. Aceștia sunt de citit și văd doar până aici, am unii cu care văd mai departe. Eu mai departe de tine văd niște persoane fizice, dar cam atât. Apropo, mai mult de jumătate dintre colegii care au fost la CEX stăteau cu spatele, pentru că așa a fost formatul.


 

Întrebare: În acest moment sunt tensiuni în PSD?

Liviu Dragnea: S-a încercat. Am tot citit și noi că vor fi tensiuni. Într-adevăr, a fost această discuție la CEX, s-a tranșat prin vot și subiectul s-a închis. Veniți cu aparat de tensiune! Eu după aceea am discutat serios despre toate obiectivele, ni le-am asumat, am continuat discuțiile. Chiar mulți colegi luau cuvântul, se refereau puțin la acest subiect, spuneau, „hai să-l închidem, chiar avem multe lucruri serioase”. Repet, cu părerea de rău că v-am dezamăgit, chiar am adoptat lucruri serioase. Ultimele întrebări, că sunt obosit. Am jucat mult la nuntă. Nu la cea cu diaspora, că așa am înțeles, se dăduse pe surse că la nunta lui Ștefan a fost acea melodie!


 

Întrebare: În scrisoarea lui Giuliani se propuneau o serie de soluții. Susțineți ideea amnistiei?

Liviu Dragnea: Despre această amnistie se tot discută. Ce i-am cerut eu astăzi doamnei prim-ministru în fața colegilor din grupurile parlamentare: să discute în Guvern, să se consulte cu colegii care pot avea competențe în domeniu și să vadă ce acte normative trebuie să fie adoptate pentru ca zecile, sutele, miile, habar n-am, de oameni care ori au fost condamnați pe nedrept, ori au fost condamnați pe baza unor probe folosind niște proceduri ilegale să poată să aibă șansa să nu ispășească o pedeapsă sau să nu fie condamnați în continuare nevinovați. Nu știu care e aceea, că e amnistie, că e propunerea domnului Toader cu revizuirea. Am discutat și cu colegi de-ai noștri astăzi, sunt tot felul de variante, dar România are această problemă pe masă. A fost scoasă din matca constituțională. Indiferent cât încercăm noi să țipăm pe afară, să se lege unii cu lanțuri de gardul Guvernului, această problemă rămâne, nu va putea fi ascunsă. Ne facem rău ca națiune dacă încercăm să o punem sub preș, e prea mare. Au ieșit prea multe la iveală și vor ieși în continuare multe la iveală. Acesta e Guvernul României, trebuie să-și asume ceva, să vină cu o propunere sau să propună Parlamentului, dar lucrurile nu pot rămâne așa. Nu putem doar să ne văităm, plecând de la Portocală și continuând cu toate abuzurile de care s-a vorbit și încălcarea procedurilor. Nu poate rămâne așa.


 

Întrebare: Ați dat un termen doamnei prim-ministru?

Liviu Dragnea: Am dat un termen în viața aceasta, adică să fim în viață. Un termen rezonabil, n-am zis Ziua D, ora D, dar cred că România are nevoie de un moment de la care să înceapă să se ocupe și de problemele serioase ale acestei țări, că nu sunt simple. Noi în continuare stăm în această capcană, justiție, nejustiție, protocoale, neprotocoale, noroc că în continuare rezistăm și programul merge înainte, dar lucrurile nu vor fi simple în anii următori. Noi credem că suntem buricul pământului. Nu! Pe deasupra noastră, pe lângă noi se fac alianțe, se refac alianțe, se desfac alianțe și noi vrem să rămânem în continuare captivi. Susținem aceste proteste, mutăm atenția de la chestiunile importante pentru ca România să rămână captivă. În această perioadă se reașază lumea pe mulți ani de-acum înainte.


 

Întrebare: Acest lucru implică și redeschiderea dosarelor care au avut ca bază în instrumentare aceste protocoale?

Liviu Dragnea: De la acest lucru a plecat discuția. Nu sunt specialist, dar avem un specialist la Ministerul Justiției. Eu cred că, totuși, se poate găsi o soluție, se pot consulta și cu oameni din România, cu oameni din afară. Avem o problemă care n-a mai fost în altă țară. Vrem să stăm cu acest buboi? Eu nu vreau.


 

Întrebare: TVR are un protocol semnat?

Liviu Dragnea: Cineva mi-a zis ieri, am auzit acest lucru. Dacă e așa, mi se pare foarte grav. Aș vrea ca măcar TVR, că de la DNA am înțeles că nu are cine să vorbească, cineva ar trebui să ne spună, informația este adevărată? De ce ar trebui să fie un protocol secret? De când are dreptul o instituție judiciară să clasifice un protocol?


 

Întrebare: Cine v-a dat această informație?

Liviu Dragnea: Chiar n-are importanță. Deci problema nu e dacă există protocolul, ci cine e cel care a dat informația! Din punctul meu de vedere, e grav dacă există un asemenea protocol, e foarte grav la voi, la TVR. Dacă conducerea TVR știe că există un asemenea protocol și stă și tace, este foarte grav. O să zică și televiziunile private, „Vrem și noi!” Am aflat ieri, Parlamentul începe luni.


 

Întrebare: Ați pomenit de un protocol de la Ministerul Mediului.

Liviu Dragnea: Tot așa, astăzi a venit cineva, era pe site-ul Parchetului General, ne-a arătat hârtiile. Ne-a spus că este un protocol între Parchetul General și Ministerul Mediului, nu m-am uitat pe el, și un protocol între Parchetul General și un ONG.


 

Întrebare: Ați cerut lămuriri?

Liviu Dragnea: Cui să îi cer, că nu era nimeni din Parchetul General acolo? O să discutăm, i-am spus și domnului Tăriceanu despre acest lucru, să vedem despre ce e vorba.


 

Întrebare: Președintele Senatului a criticat o parte dintre proiectele pentru toamnă.

Liviu Dragnea: I-am explicat domnului președinte Tăriceanu joi seara că, în primul rând, nu e vorba de bani de la bugetul de stat pentru Canalul Dunăre-București, este vorba de PPP. Acel proiect face parte dintr-un proiect mai amplu, a fost și el prezentat, un aeroport în sudul Bucureștiului și legătura cu Centura Bucureștiului. Din punct de vedere economic și social este foarte util. În al doilea rând, este realizat în proporție de 74%. Nu e vorba că am avea la buget un miliard și dacă nu îi dăm acolo, îi dăm în altă parte. Dacă un partener privat consideră că acea investiție este profitabilă, intervine și o realizează și va fi ceva foarte bun. Și Șerban Nicolae a spus că el nu e de acord cu acest lucru. Mi-a explicat domnul președinte Iliescu acum un an sau doi că el s-a opus acestei lucrări din cauza aluviunilor de pe Argeș. Sunt alți specialiști care spun că funcționează. Un partener privat nu cheltuie o sumă mare dacă nu face toate analizele serioase, dar noi stăm cu acea lucrare neterminată și ne uităm la ea. Acum a început să se colmateze. Să vedem, poate avem vreo șansă!


 

Întrebare: Ministrul Justiției a spus că începe o evaluare a procurorului general Lazăr. Cum vedeți această evaluare?

Liviu Dragnea: Eu cred că este total îndreptățită evaluarea.


 

Întrebare: Cu ce a greșit procurorul general?

Liviu Dragnea: O evaluare nu înseamnă neapărat că a greșit. S-ar putea ca din evaluare să iasă FB!


 

Întrebare: Nicolae Burnete a demisionat. Știți motivul?

Liviu Dragnea: O să discutăm săptămâna viitoare despre înlocuitorul domnului Burnete. Am avut o discuție cu dumnealui acum două-trei săptămâni de zile. Avea niște motive. I-am spus că din punctul meu de vedere ar fi bine să rămână, pentru că a început niște lucruri și e bine să le ducă la capăt. A spus că se mai gândește. A avut o discuție cu doamna prim-ministru și au stabilit că vor discuta din nou luni. Eu regret că domnul Burnete a plecat din Guvern, chiar regret, e un om onest și priceput. Săptămâna viitoare vom discuta, n-am avut când în aceste zile.


 

Întrebare: Faceți un nou CEX?

Liviu Dragnea: O să găsim o formă să vedem cum discutăm. Sincer, nu știu, nu îmi cereți data, că nu știu.


 

Întrebare: Cu gazul cum rămâne?

Liviu Dragnea: Indiferent ce se va întâmpla cu mine, eu nu am de gând să cedez și nu am de gând să pun umărul la pierderea resurselor României. Nu o spun apăsat, o spun calm, indiferent ce se va întâmpla. Forma plecată la președinte nu va fi modificată decât în sensul unor clarificări pe care le-am și anunțat, pe care intenționam să le transmit doamnei prim-ministru, iar doamna prim-ministru și ministrul Energiei erau pregătiți să opereze niște clarificări în anexă, dar chestiunile importante nu vor fi modificate, și anume impozitul pe veniturile suplimentare, cota de gaz, adică 50% din cazul din Marea Neagră să se comercializeze pe piața din România. Am văzut că un ambasador dintr-o țară vecină era foarte supărat că nu se comercializează și nu devine Budapesta hub de gaze. Am discutat cu domnul ambasador și despre legea off-shore, dar nu foarte mult, în sensul că noi eram pregătiți să o închidem, așteptam promulgarea, toate lucrurile erau finalizate, acum procedura se reia.


 

Întrebare: V-a cerut domnul ambasador ceva?

Liviu Dragnea: Nu, m-a întrebat doar cum văd eu desfășurarea procedurii în continuare. Se reia procedura!


 

Întrebare: Spunea Gabriela Firea că a vorbit cu doamna Crețu.

Liviu Dragnea: Prima dată a spus, probabil că nu a fost atentă, că va fi admisă în Schengen Bulgaria, iar România nu. Doamna Viorica Dăncilă îl va suna luni pe domnul Juncker ca să discute această problemă.


 

Întrebare: Dumneavoastră v-a transmis Corina Crețu aceste lucruri?

Liviu Dragnea: Nu, o să o sun și eu pe doamna Crețu. Cred că vrea să vorbească în primul rând cu doamna prim-ministru, din câte știu eu.


 

Întrebare: S-a discutat despre Autoritatea Interceptărilor?

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE