03.07.2018

Declarații de presă susținute de Liviu Dragnea, președintele PSD, la Palatul Parlamentului

Întrebare: Se spune că două dintre articolele modificate la Codul Penal ar fi făcute cu dedicație pentru domnul Dragnea. Care este opinia dumneavoastră?

Liviu Dragnea: Despre Codul Penal nu mai vreau să vorbesc. Vorbim de un an și ceva de zile și concluzia mea e una singură: indiferent ce-am spus eu sau colegii mei, fiecare a rămas la părerea lui, așa că n-are rost!

Întrebare: Ați identificat ceva în aceste articole care vă privește direct?

Liviu Dragnea: Știți ce n-am văzut eu la voi? Nicio reacție în toată această perioadă în legătură cu abuzuri, cu decizii ale instanțelor luate pe baza unor articole neconstituționale. Aici n-am văzut o reacție. Din acest motiv, nu mai vreau să discutăm despre acest lucru, eu, cel puțin.

Întrebare: Astăzi domnul Orban a fost audiat la DIICOT în acea plângere penală.

Liviu Dragnea: Care-i întrebarea?

Întrebare: Nu vă creează niciun fel de emoție această audiere?

Liviu Dragnea: Pot eu să știu ce face DIICOT? Dacă am trădat sau nu? Ce pot să comentez eu?

Întrebare: Consilierul v-a spus de ce a fost audiat ieri la DIICOT?

Liviu Dragnea: N-are de ce să-mi spună. Am înțeles că a spus la presă că e vorba de ceva martori în altă speță. În legătură cu domnul Vlase, are susținerea universală.

Întrebare: Pare că nominalizarea s-a tergiversat.

Liviu Dragnea: Doar pare.

Întrebare: Au fost voci din opoziție care au acuzat că ați scăpa de acuzații potrivit noilor formulări.

Liviu Dragnea: Credeți că ăștia mă lasă să scap?! Să fim serioși!

Întrebare: Spuneați că președintele ar mai avea o săptămână pentru a lua o decizie.

Liviu Dragnea: Trebuie să discutăm în coaliție dacă mai așteptăm, dacă nu mai așteptăm, dacă are rost, dacă nu mai are rost. Coaliția s-ar putea face chiar în viitor, adică începând de astăzi.

Întrebare: Varianta suspendării rămâne în discuție?

Liviu Dragnea: Nu e scoasă.

Întrebare: Nu aveți niciun semnal de la Cotroceni pe această temă?

Liviu Dragnea: Noi nu primim semnale de acolo.

Întrebare: Cu legea redevențelor?

Liviu Dragnea: Primul set de concluzii o să fie tras de Comisia de Industrie. Am înțeles că au solicitat puncte de vedere și de la încă două comisii, Comisia de Buget-Finanțe și de Administrație, dacă nu greșesc. Sunt două obiective care trebuie avute în vedere și nu este o situație foarte simplă. Am văzut păreri pro și contra și e firesc să fie astfel de păreri, pentru că e un subiect extrem de important pentru România, strategic. Colegii din Comisie caută echilibrul cel mai bun între interesul strategic de a se demara în mod efectiv exploatările de gaze naturale din perimetrele din Marea Neagră, off-shore, și dorința legitimă a României, pe de o parte, de a avea câștiguri financiare, pe de altă parte, ceea ce nu s-a prea discutat în spațiul public și care mi se pare la fel de important, poate cel mai important, ca o parte importantă din producția de gaze naturale din Marea Neagră să fie folosită pentru reindustrializarea României și pentru dezvoltarea economică. Cel mai mare risc pentru țara noastră, cu toate că avem aceste resurse naturale bogate, ar fi ca ele doar să tranziteze România și să contribuie la dezvoltarea economică a altor țări, începând cu Ungaria ș.a.m.d. Cred că cea mai importantă miză este, în primul rând, să nu fie zero, cum se solicita. Eu am transmis colegilor mei din Comisie că eu personal nu voi susține niciodată ca toate gazele din Marea Neagră să fie vândute doar pe contracte bilaterale, oriunde, dar în afara țării. Așa ceva nu poate accepta nicio țară normală și atunci marea miză este ce procent din această producție se vinde în mod transparent pe platformă, pe bursă, pe platforma organizată în România pentru a avea acces consumatorii din țară și pentru a contribui cu aceste gaze din aceste perimetre și din alte perimetre care vor mai apărea la dezvoltarea economică a țării.

Întrebare: Acest procent ar trebui să existe în textul legii?

Liviu Dragnea: Există în legea petrolului.

Întrebare: A apărut informația legată de ședința comună de Guvern româno-israeliană, premierul israelian ar fi decis să amâne.

Liviu Dragnea: Nu știu, n-am vorbit cu doamna prim-ministru, am văzut și eu informația, n-am vorbit ca să-mi spună ce au discutat. Dacă s-a decis amânarea, probabil că sunt niște motive zonale.

Întrebare: E legat și de situația cu DIICOT?

Liviu Dragnea: Nu, dacă sunt motive, sunt motive zonale, nu din zona noastră.

Întrebare: Ați primit evaluarea MAE privind mutarea ambasadei?

Liviu Dragnea: Nu, nu trebuie să ajungă la mine.

Întrebare: Se discută despre o viitoare remaniere. Vă satisface activitatea tuturor miniștrilor?

Liviu Dragnea: Se discută foarte mult, sincer, nu știu unde! Despre remaniere se poate vorbi în mod serios când se discută cu prim-ministrul în coaliție. De-abia după aceea se poate discuta în mod serios, așa, că se discută în piață, nu are mare importanță.

Întrebare: Sunt membri ai coaliției PSD-ALDE care spun că sunt nemulțumiți de mulți miniștri.

Liviu Dragnea: Important e să ascultăm părerea prim-ministrului, e cea mai importantă.

Întrebare: Ați lipsit de la recepția de la Ambasada Americii. A fost o decizie luată în coaliție?

Liviu Dragnea: Pur și simplu n-am participat, au mai fost și alte ambasade la care n-am fost.

Întrebare: A fost o formă de răspuns la acea scrisoare de îngrijorare?

Liviu Dragnea: Nu, cred că a fost o formă de răspuns la ploaie, atât!

Întrebare: Un tânăr a murit pentru că a așteptat un transplant de plămâni, avem inundații în țară. Cum vedeți toate aceste, dincolo de Codurile Penale?

Liviu Dragnea: De fiecare dată când România trece prin astfel de situații și, din păcate, trece destul de des, Guvernul și instituțiile din subordinea Guvernului cu atribuții în acest domeniu trebuie să acționeze și eu zic că au acționat bine, în limita posibilităților pe care le pot avea, umane și materiale, în astfel de situații. Regretăm cu toții ce s-a întâmplat și Guvernul face exact ceea ce trebuie, și anume intervine. Și eu, cred că și dumneavoastră, trebuie să felicităm – nu știu dacă e un cuvânt foarte bine găsit – pompierii, forțele Ministerului de Interne, celelalte instituții din administrația publică centrală și locală, pentru că au acționat destul de repede, repet, cât poți să acționezi ca forțe umane și materiale în fața acestor dezlănțuiri. Doamna premier a fost ieri și știu că este implicată permanent, împreună cu ministrul de Interne și cu ceilalți membri ai Cabinetului în aceste situații.

Întrebare: Sunt primari care nu și-au făcut treaba de ani de zile.

Liviu Dragnea: Este vorba, domnișoară, de nevoia de investiții pe care o are această țară, care vor trebui făcute în următorii mulți ani. Vorbim nu numai de diguri, sunt investiții anuale care acoperă cât pot acoperi, atât cât este buget.

Întrebare: De ce nu face Parlamentul o prioritate din acest lucru?

Liviu Dragnea: Este făcută o prioritate, este vorba de poduri multe cărora le-a trecut, practic, perioada de siguranță, vorbim de drumuri locale, de drumuri județene care sunt în această situație, de regularizări de cursuri de apă care trebuie realizate, cu investiții începute. Din păcate, în atâția ani de zile, în 25-28 de ani de zile nu s-a investit foarte mult în acest tip de infrastructură. Mi-aduc aminte când am început Programul Național de Dezvoltare Locală, a fost contestat în permanență, au spus că sunt proiecte mici. Nu, genul acesta de proiecte trebuie realizate, nu sunt foarte spectaculoase, dar sunt foarte utile.