19.03.2018

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea după reuniunea BPN al PSD, la Parlament

PSD

 

Am avut o întâlnire aici, la grup, cu colegii care au fost aleși la Congres, vicepreședinți, președinte executiv, secretar general. Am abordat mai multe teme, o să vă prezint doar câteva dintre ele.

Doamna prim-ministru a făcut câteva informări. Ne-a informat că în această săptămână, prin hotărâre de Guvern, se va înființa Comisia Națională pentru aprobarea planului de fundamentare și de aderare la moneda euro până în 2024, comisie din care vor fi invitați să facă parte reprezentanți din Academia Română, președinție, Guvern, părți interesate din societatea românească, societatea civilă, alte instituții, structurile asociative ale autorităților locale, în așa fel încât până la 15 noiembrie, cel mai târziu, calendarul de implementare și planul de acțiune și de măsuri să fie aprobat, în așa fel încât începând cu 1 ianuarie 2019 să înceapă să se implementeze aceste măsuri.

O altă informare a venit din partea doamnei Gabriela Firea, în care ne-a spus despre o întâlnire  pe care a avut-o la Guvern cu doamna prim-ministru și cu alți colaboratori și în care s-au deblocat două chestiuni importante pentru Primăria Capitalei, urmează întâlnirile și își exprima mulțumirea și aprecierea pentru faptul că relația dintre Guvern și Primăria Capitalei a început să funcționeze bine, spre binele bucureștenilor. Este vorba de o investiție în Prelungirea Ghencea care să cuprindă și o linie de tramvai pentru a ușura accesul cetățenilor către și de la serviciu și, de asemenea, s-a identificat soluția pentru a se aloca un teren necesar pentru realizarea Spitalului Metropolitan.

În același timp, am stabilit astăzi cu toți colegii vicepreședinți ca începând de săptămâna viitoare oricine are o problemă de ridicat să ne informeze înainte, pentru ca la Biroul Permanent Național de luni să fie invitați și miniștrii, dacă e cazul, sau alți șefi de instituții guvernamentale pentru a se găsi o soluție. De exemplu, au fost ridicate două lucruri legate de educație care mie mi se par importante, este vorba de organizarea olimpiadelor, de exemplu, sunt organizate în aceeași zi olimpiada la matematică și olimpiada la informatică. Sunt copii, pe bună dreptate, care vor să participe și la matematică, și la informatică, sau fizică-chimie. Doamna prim-ministru a și vorbit, după ce merge la Guvern o să aibă o discuție cu ministrul Educație să găsească o soluție, pentru că nouă tuturor ni se pare incorect să nu dăm șansa fiecărui elev care dorește să participe la olimpiadă să participe la toate cele la care dorește. De asemenea, e o chestiune legată de after-school: am înțeles că anul trecut, în toamnă, s-a adoptat o decizie la Ministerul Educației care îngreunează acest proiect și este dezavantajos și pentru părinți, și pentru copii, și pentru dascăli. Noi, dimpotrivă, vrem să dezvoltăm after-schoolul în România. De asemenea, va avea o discuție cu ministrul Educației pe această temă ca să se limpezească lucrurile.

Am discutat, de asemenea, despre un subiect care, sigur, poate părea hilar, dar poate să fie foarte grav, și anume am primit un document, mi l-a trimis cineva, despre o adresă trimisă de la organismul intermediar către Inspectoratul Școlar Județean Tulcea în care li se cer clarificări, în condițiile în care evaluatorul a cerut o diminuare a proiectului cu 300 de lei, iar beneficiarul, adică Inspectoratul Județean Tulcea, a realizat o diminuare cu 300 de lei și 2 bani. Se spune că în situația în care documentele solicitate nu se rezolvă, Ministerul Educației, organismul intermediar care implementează programul, își rezervă dreptul de a înceta procesul de contractare. Doamna prim-ministru, împreună cu doamna ministru Rovana Plumb, au decis ca în foarte scurt timp să se facă o analiză, un inventar și al altor posibile probleme de acest gen, pentru că dacă în România se blochează proiectele europene pentru 2 bani și pentru că nu s-a găsit o soluție să se facă rotunjiri, înseamnă că noi avem o problemă mult mai mare decât ne imaginam în acest domeniu.

De asemenea, în legătură cu teme care au apărut în spațiul public, respectiv o temă importantă, și anume acea listă într-un document MCV de persoane care erau în diverse faze ale unor proceduri judiciare, dosare sau procese pe rol. Doamna prim-ministru ne-a informat că Guvernul sau/și ministrul Justiției vor transmite o scrisoare de solicitare de clarificări la Comisia Europeană în legătură cu acest document în care să încerce să afle și să aflăm cu toții ce a stat la baza întocmirii acestei liste, care sunt informațiile pe care s-au bazat și de ce s-a făcut această solicitare, pentru că deja din ce în ce mai mulți dintre cei care și-au exprimat un punct de vedere consideră și se poate considera că, de fapt, a fost o imixtiune brutală în actul de justiție din România și se poate spune chiar că, de fapt, era o inducere a unei direcții ca acele persoane neapărat să fie condamnate. Nouă ni se pare ceva fără precedent, ceva foarte grav și din acest motiv susținem demersul pe care l-a anunțat doamna prim-ministru.

 

Întrebare: La vremea respectivă știați ceva?

Liviu Dragnea: Nu. Sigur că tentația este foarte mare să comentăm și e bine să se comenteze, numai că eu nu vreau să comentez. Tocmai de aceea cred că un astfel de demers pe care l-a anunțat doamna prim-ministru ne va ajuta pe toți să avem mai multe elemente, mai multe informații și să încercăm să aflăm, de fapt, ce s-a întâmplat și de ce a fost făcut un asemenea demers din partea Comisiei Europene către un stat membru din Uniunea Europeană.

 

Întrebare: Au mai existat astfel de solicitări?

Liviu Dragnea: Tot astăzi, doamna prim-ministru ne-a informat că va face o analiză și de la 2012 până astăzi, să vedem dacă au mai fost astfel de solicitări și dacă au mai fost propuneri de nume și prenume în vreun document emis de Comisia Europeană sau din partea MCV.

 

Întrebare: Ați avut vreo discuție referitoare la desecretizarea protocoalelor dintre DNA și SRI? Dumneavoastră ați cerut de mai multe ori să fie desecretizate aceste protocoale. Ați avut vreo discuție despre acest subiect?

Liviu Dragnea: Am avut astăzi, nu până astăzi, dar eu susțin fără rezerve și apelul public, pentru că mai mult de un apel public doamna prim-ministru nu poate face, SRI nefiind în subordinea Guvernului. Susțin apelul public al doamnei prim-ministru, l-am făcut și eu anul trecut. Tot astăzi am înțeles că ministrul Justiției va solicita în mod oficial Ministerului Public desecretizarea acestor protocoale, mai ales în condițiile în care au fost câteva audieri la Comisia SRI. Am aflat tot public că domnul Claudiu Manda s-a exprimat că va cere și Comisia SRI să desecretizeze aceste protocoale. S-a tot vorbit despre faptul că aceste protocoale au fost făcute în baza unor decizii CSAT. Or, am văzut cu toții comunicatul de la CSAT, care este corect, CSAT nu a aprobat niciodată astfel de protocoale, nici n-a cerut să se facă astfel de protocoale. Or, nicio interpretare a unor decizii CSAT nu poate ține loc de lege sau de Constituție, deci eu personal nu văd niciun motiv pentru care aceste protocoale să nu fie făcute publice, pentru că sunt din ce în ce mai multe voci care spun că au fost făcute fără o bază legală.

 

Întrebare: Doamna prim-ministru va discuta mâine despre acest aspect cu președintele?

Liviu Dragnea: Nu, nu ne-a spus acest lucru.

 

Întrebare: Sunt încă în vigoare aceste protocoale?

Liviu Dragnea: Chiar nu vreau să-mi dau cu părerea aici. Probabil că mâine, dacă se vor întâlni, vor discuta.

 

Întrebare: Ce se va întâmpla dacă SRI va refuza să desecretizeze aceste protocoale?

Liviu Dragnea: O să vedem după aceea.

 

Întrebare: Produc efecte aceste protocoale?

Liviu Dragnea: Din moment ce ele nu sunt desecretizate, din moment ce noi nu avem un acces public la ele, nici nu cred că a apărut până acum vreo informație care să ne spună că ele nu mai funcționează. Nu știm acest lucru.

 

Întrebare: Evaluarea Guvernului când va fi făcută? Ați discutat despre evaluare?

Liviu Dragnea: O să o facem la prima coaliție. N-am putut săptămâna trecută să facem o coaliție, cred că o vom face în această săptămână.

 

Întrebare: Spunea Marian Oprișan că ați mers la evenimentele organizate de SRI pentru că nu aveați încotro. Este adevărat?

Liviu Dragnea: La ce evenimente?

 

Întrebare: La evenimentele oficiale și neoficiale organizate de SRI. Și George Maior a confirmat că ați participat la aceste întâlniri.

Liviu Dragnea: Păi eu n-am negat niciodată! Eu am spus-o primul. Am fost la acele evenimente și n-am fost incognito, am fost la evenimente oficiale, în special se făceau de Ziua Națională, de Ziua SRI sau alte evenimente oficiale la care erau cred că peste o sută și ceva de persoane, oameni cu diverse poziții în statul român, în Guvern, în Parlament, parchete, Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

Întrebare: Ați participat și la evenimentele private de care povestea domnul Sebastian Ghiță?

Liviu Dragnea: Eu n-am fost la ziua niciunul șef din SRI, ca să limpezim lucrurile, nici n-am tăiat vreun porc la SRI.

 

Întrebare: Ați fost avertizat că urmează să vi se facă un flagrant? Victor Ponta vorbea ca și cum ar fi fost și dumnealui înștiințat, eveniment după care ați mers să discutați cu cei doi șefi, cu George Maior și cu Laura Codruța Kövesi, în legătură cu un flagrant la vicepremier.

Liviu Dragnea: Eu n-am fost să vorbesc cu doamna Kövesi cu domnul Ponta și cu domnul Maior. Nu vreau să comentez foarte multe din afirmațiile acestui domn. Dimpotrivă, îmi exprim satisfacția că tot vorbește și îmi doresc să vorbească și el, și cât mai mulți, cât mai multe lucruri, pentru că așa aflăm și noi mai mult și uite-așa se mai ridică din cortină, fără să-și dea seama, mai ales că în 2012 sau 2013, la început, nu prea era doamna Kövesi la DNA, din ce mi-aduc eu aminte, în lumea reală! Am mai discutat aceste subiecte chiar aici, în acest loc, la vremea respectivă. Nu avea Valentin Preda niciun document în afara documentelor legate de Strategia Dunării atunci la el, lucru care s-a și făcut public ulterior.

 

Întrebare: Ați avut cunoștință de faptul că urmează să vi se facă un flagrant?

Liviu Dragnea: Nu. Eu nu-mi dau seama cum puneți această întrebare. Din câte știu, așa, ca inginer, flagrantul se organizează fără ca cel care este vizat să știe. Dar am constatat și eu, ca și dumneavoastră, că cineva știa că cineva putea să intervină în dosare, că cineva putea să oprească sau putea să pornească dosare, ceea ce este o informație foarte importantă.

 

Întrebare: Care era relația dumneavoastră cu domnul Coldea? Vă informa vreodată?

Liviu Dragnea: Nu-mi permit să spun aceste lucruri aici.

 

Întrebare: Domnul Oprișan spunea că ați participat la acea întâlnire cu Gabriel Oprea și că Oprea v-ar fi transmis că statul de drept v-a ales pe dumneavoastră să fiți președinte PSD. Cine era statul de drept?

Liviu Dragnea: Nu le știm? Am tot vorbit aceste lucruri. Am mai văzut și într-o declarație a domnului Oprea, pe care-l respect foarte mult, este un om care a fost important în statul român, că am fost ajutat la Congres. Eu n-am fost ales la Congres, dar dacă m-a ajutat așa, moral, chiar îi mulțumesc!

 

Întrebare: Este în lucru un Cod al Finanțelor Publice Locale. Colegi de-ai dumneavoastră vin cu propuneri de majorare a bazelor de date, a cotelor de la care se pornește calculul impozitului pentru locuințe și birouri. Este o soluție majorarea impozitelor pentru a acoperi lipsa banilor după revoluția fiscală din bugetele primăriilor?

Liviu Dragnea: Categoric nu. N-au nicio legătură măsurile fiscale adoptate de Guvern, că nu e vorba de o revoluție, cu nivelul bugetelor locale. N-am fost și nu o să fiu nici în continuare de acord să susțin modificarea unui act normativ, o lege, de exemplu, care să mărească impozitele și taxele locale, că despre impozite și taxe locale vorbim. Eu nu susțin așa ceva și PSD nu va susține așa ceva, pentru că nu e nevoie.

 

Întrebare: Ați avut o discuție cu doamna Dăncilă legat de acest lucru?

Liviu Dragnea: N-am avut o discuție. Eu acum aflu și sunt convins că nici doamna Dăncilă n-a fost informată până acum despre acest lucru. Când va ajunge la Guvern așa ceva, sigur că doamna Dăncilă va avea o discuție cu noi în coaliție, dar din câte știu nici dumneaei nu susține așa ceva.

 

Întrebare: Se va păstra acest sistem cu o plajă?

Liviu Dragnea: Noi acum începem să facem un întreg scenariu pe o informație venită pe surse?

 

Întrebare: Marian Oprișan spunea că în PSD existau liste făcute de Victor Ponta, George Maior și Ilie Sârbu cu oamenii care ar fi deranjat și ar fi trebuit să plece din funcție, în special președinți de consilii județene.

Liviu Dragnea: Răbdare! Eu am spus la o emisiune că de-abia am început să vorbim. Aveți răbdare!

 

Întrebare: Dumneavoastră ați avut vreo discuție cu cei care reprezintă acel stat de drept înainte ca domnul Gabriel Oprea să le recomande colegilor să vă susțină pentru funcția de președinte al PSD?

Liviu Dragnea: Cui a recomandat domnul Oprea?

 

Întrebare: Domnului Marian Oprișan, la acea discuție la care ați participat chiar dumneavoastră.

Liviu Dragnea: Cui a recomandat Gabriel Oprea? Pe cine influența Gabriel Oprea în Comitetul Executiv al PSD?

 

Întrebare: Pe Marian Oprișan, care a recunoscut puțin mai devreme.

Liviu Dragnea: Și Marian Oprișan nu v-a spus că el i-a spus lui Gabriel Oprea că votează așa cum crede el, nu cum îi spune Oprea sau altcineva? N-am văzut conferința, dar știu că am fost la discuții. Dați-mi alte exemple de membri din CEX. Pe cine a influențat? Pe Dorel Căprar, pe Ionel Arsene, pe cine? Eu vreau să vă aduc aminte doar un singur lucru, că v-am spus acum câteva minute că este ultima întrebare și că am o întâlnire importantă și vă mulțumesc foarte mult pentru această conferință de presă senzațională!

La revedere și o zi bună!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE