16.04.2018

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea după reuniunea Comitetului Executiv Național al PSD, la Parlament

PSD

Cea mai importantă decizie pe care am adoptat-o astăzi este cea legată de propunerea pe care am făcut-o colegilor mei să organizăm un miting mare al Partidului Social Democrat pentru susținerea familiei tradiționale. Vreau să organizăm acest miting și am luat astăzi această decizie pentru a nu mai exista niciun echivoc în abordarea pe care o are Partidul Social Democrat pe acest subiect.

De asemenea, astăzi, doamna prim-ministru a prezentat un bilanț al guvernării pe primul trimestru. Nu vreau să intru acum în detalii, pentru că în cursul zilei de astăzi toată presa o să primească acest bilanț în detaliu, ca să-l puteți analiza cum se cuvine și, dacă este cazul, sigur, va fi comentat, criticat, apreciat sau cum veți decide dumneavoastră.

De asemenea, a fost o informare prezentată de domnul ministru al Educației în legătură cu un subiect care se dezbate de câteva zile, repartizarea locurilor la universități. A fost o informare bună, care ne-a lămurit pe toți. Doar câteva cuvinte, probabil că ministrul o să iasă într-o conferință de presă astăzi, poate mâine, nu știu exact, dar este vorba de faptul că pentru prima dată această repartizare a fost făcută fundamentat, în baza unor criterii serioase. Din câte am înțeles noi astăzi, până acum nu a existat în niciun an o fundamentare a modului în care s-au repartizat aceste locuri. Au avut la bază câteva principii pe care le-au respectat pentru această repartizare, în primul rând, nevoia despre care se vorbește de foarte mult timp de corelare a educației, a specializărilor din educație, cu ceea ce este nevoie pe piața muncii și toți știm acest lucru, există o diferență destul de mare de ani de zile între ceea ce apare ca specializări din educație și ceea ce este nevoie pe piața muncii. Chiar ne spunea ministrul Apărării astăzi că sunt multe multinaționale care an de an de-abia așteaptă să termine promoțiile de la Academia Tehnică Militară pentru a-i racola, pe bună dreptate, sunt foarte buni specialiști, chiar și plătesc costurile generate de studii, pentru că în zona civilă nu mai sunt atât de multe specializări care sunt necesare pe piața muncii. De asemenea, un alt criteriu important se referă la respectarea programului de guvernare, sunt două criterii: un număr dedicat pentru absolvenții care vin din zona rurală, și vorbim aici de mai puțin de 10% din numărul de locuri, și locuri alocate pentru domeniile strategice, pentru domeniile în care România are potențial. De exemplu, ne prezenta o situație în care locurile care au fost diminuate de la Universitatea București au fost repartizate către Medicină, către Construcții, către Politehnica București, către Agronomie, deci vorbim de medici, de constructori, de ingineri agronomi, de ingineri mecanici, de ingineri tehnologici, vorbim de domenii unde este nevoie serioasă de specializare pe piața muncii.

De asemenea, astăzi am adoptat și unele măsuri organizatorice: domnul Ovidiu Iane și-a prezentat demisia din funcția de președinte al PSD Diaspora, iar domnul Adrian Dobre și-a prezentat demisia din funcția de purtător de cuvânt și din cea de secretar de stat de la Ministerul Comerțului. De asemenea, președintele organizației PSD Argeș, ne-a prezentat hotărârea adoptată în Organizația Argeș de a se retrage sprijinul politic pentru domnul deputat Cătălin Rădulescu și Biroul Permanent Național și Comitetul Executiv Național au luat act și au validat această hotărâre.

Acestea au fost principalele teme de discuție de astăzi. De asemenea, am hotărât că în această săptămână, într-o zi pe care o vom comunica cel mai târziu mâine, vom organiza o întâlnire la nivelul conducerii partidului, împreună cu prim-ministrul, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, cu ministrul de Finanțe, cu colegii din administrația locală, cu colegii noștri din comisiile de specialitate pentru a finaliza punctul de vedere al Partidului Social Democrat pe două acte normative așteptate, Codul Administrativ și Codul Finanțelor Publice Locale, urmând ca ulterior, după ce PSD are un punct de vedere conturat, să avem o discuție în coaliție cu colegii noștri de la ALDE, care probabil că în paralel și dumnealor își vor finaliza punctul de vedere. De asemenea, am avut o discuție și cu colegii de la UDMR să ne întâlnim și cu dumnealor ca să conturăm un punct de vedere comun. Bineînțeles, discuțiile sunt deschise și cu celelalte partide din Parlament pentru a finaliza aceste două acte normative importante.


 

Întrebare: Se sistează lucrările pe acest proiect în Senat?

Liviu Dragnea: Eu cred că așa trebuie să se întâmple, pentru că sunt multe propuneri de modificare, de îmbunătățire, de clarificare și de corelare în ceea ce privește prevederile în acel document. Este un document amplu care strânge toate prevederile din domeniul administrației publice într-un singur document și aici trebuie foarte multă atenție, pentru că ideea de a codifica legislația este foarte bună, numai că trebuie făcută cu atenție, pentru că, totuși, un Cod, indiferent în ce domeniu este adoptat, nu e bine să-l modifici de foarte multe ori.


 

Întrebare: Președintele va anunța astăzi decizia în cazul solicitării de revocare. Ați stabilit ce va face Guvernul?

Liviu Dragnea: Eu știu de la doamna prim-ministru că îl susține în totalitate pe ministrul Toader. Și noi îl susținem pe ministrul Toader. În funcție de ce va anunța președintele, dacă ministrul Toader intenționează să întreprindă vreun demers, doamna prim-ministru îl va susține și noi îi vom acorda sprijinul politic.


 

Întrebare: Domnul Tăriceanu spunea foarte clar că ar trebui ca Guvernul să sesizeze CCR în cazul în care președintele nu acceptă revocarea șefei DNA.

Liviu Dragnea: Am ascultat cu foarte mare atenție sfaturile domnului Călin Popescu-Tăriceanu, și eu, și doamna prim-ministru. Doamna prim-ministru n-are nevoie să-i spună nimeni să-și asume responsabilități, este un om care-și asumă răspunderi și responsabilități, indiferent ce poziție ocupă. N-am ce decizie să spun că vom lua, pentru că așteptăm să vedem ce se întâmplă astăzi.


 

Întrebare: Tocmai a anunțat domnul Tăriceanu decizia? Guvernul va ataca la Curte refuzul președintelui?

Liviu Dragnea: Hai să vedem ce face președintele!


 

Întrebare: Poate fi și un motiv de suspendare?

Liviu Dragnea: Nu. Sub nicio formă nu luăm în calcul ideea de suspendare a președintelui României, nici vorbă de așa ceva!


 

Întrebare: Susțineți acel proiect venit de la Oficiul pentru Spălarea Banilor, tot ce înseamnă peste 1000 de euro să fie verificat?

Liviu Dragnea: La mine n-a venit niciun proiect de la Oficiul pentru Spălarea Banilor. Până nu văd proiectul, nu vreau să mă pronunț. Este un subiect delicat. Sigur că orice măsură de verificare a fluxurilor financiare este foarte importantă și necesară, dar în același timp trebuie să fie și o abordare destul de cumpătată în ceea ce privește banii românilor. E bine să fim atenți ca măsurile legislative sau administrative pe care le ia statul român să-i ajute pe români, nu să-i încurce. Nevăzând proiectul în ansamblu, dați-mi voie să nu mă pronunț.


 

Întrebare: Ați fost mulțumit de cum merge programul de guvernare? Care a fost concluzia evaluării?

Liviu Dragnea: Concluzia nu numai a mea, dar și a colegilor noștri, s-au și exprimat, este de apreciere a modului cum doamna Dăncilă gestionează Guvernul și a modului cum miniștrii acționează. Avem aceeași problemă veche pe care am tot discutat-o și astăzi și o vom discuta și în zilele următoare de a avea o comunicare mult mai eficientă a ceea ce se întâmplă în Guvern, adică nu să comunicăm ce nu se întâmplă, ci ceea ce se întâmplă și de a explica mult mai bine. În același timp, suntem conștienți de faptul că orice măsură guvernamentală sau legislativă care vrea să schimbe niște lucruri vechi, niște proceduri vechi și deranjează anumite grupuri, care nu sunt neapărat grupuri de interese nelegitime, poate să genereze și reacții negative, dar programul de guvernare este important pentru noi și îl ducem la îndeplinire.


 

Întrebare: Cum vedeți acest scandal din sănătate și protestele care au loc?

Liviu Dragnea: Am discutat și ieri, pentru că în week-end am stat împreună cu mai mulți colegi și cu doamna prim-ministru Dăncilă. Eu i-am rugat și pe doamna Olguța Vasilescu, și pe ceilalți colegi din Guvern, i-a rugat și doamna prim-ministru să prezinte, totuși, toate informațiile legate de salarizare. Vorbim de sănătate, este un domeniu pe care noi l-am pus pe un loc de cinste și în care am hotărât ca statul român să investească foarte mult atât în ceea ce privește nivelul de salarizare, cât și în ceea ce privește infrastructura de sănătate. Anvelopa salarială a crescut de la 8 miliarde la 11 miliarde, deci discutăm de 3 miliarde în plus. Sunt bani care se dau, nu care se iau. La 3 miliarde în plus, anvelopa de 30% alocată pentru sporuri înseamnă că apare un miliard în plus pentru sporuri, deci și anvelopa de sporuri a crescut. Rămâne ca ministrul Sănătății, împreună cu sindicatele – am înțeles că au avut mai multe întâlniri –, să se uite cu atenție pe regulamentele de sporuri, pentru că pentru noi este de neacceptat ca situația în care o sumă foarte mare care este alocată pentru creșterea salariilor din sănătate să poată să genereze nemulțumiri. Din câte am înțeles, o să începem să vorbim despre acest lucru, noi trebuie să facem comparație cu decembrie 2016, adică noi vorbim de ceea ce am spus în campania electorală și de ceea ce acest Guvern și această coaliție de guvernare a făcut până în data de astăzi. Plecăm din decembrie 2016, vedem ce nivel de salarizare a fost, vedem astăzi și eu nu cred că există vreun salariu la vreun bugetar care să fi scăzut față de decembrie 2016. În ceea ce privește regulamentul sporurilor, în perioada următoare ministrul Sănătății și ministrul Muncii vor explica în detaliu și ne vor arăta tuturor, nouă și populației și tuturor celor care contribuie la bugetul de stat, mă refer în special la firmele private, ca să vadă toată lumea ce salarii au cei din toate domeniile, și din sănătate, și din celelalte instituții.


 

Întrebare: Pe acele fluturașe lucrurile erau clare, veniturile au scăzut.

Liviu Dragnea: Față de ce? Repet, o să construim această comunicare pentru ca lumea să aibă absolut toate informațiile.


 

Întrebare: Cum vi s-a părut răspunsul domnului Juncker?

Liviu Dragnea: Eu am văzut în acea scrisoare că se recunoaște faptul că au fost cerute acele date. Interpretarea și argumentarea sau modul cum este privită această acțiune este decizia dumnealor, dar faptul rămâne, și anume că acele date care nu trebuia să fie cerute au fost cerute și au fost și furnizate. Faptul rămâne!


 

Întrebare: Cum vedeți declarația președintelui Franței, care spune că sunt persoane în România care doresc slăbirea independenței magistraților?

Liviu Dragnea: Eu am citit cu atenție tot ce spune președintele Macron, mai ales că am înțeles că are o relație specială cu președintele Iohannis, sunt doi președinți importanți în lume, și acolo a scris că în România „sunt unii care se opun independenței justiției” sau care vor să afecteze independența justiției. Neavând fir direct cu domnul președinte Macron și neparticipând la întâlnirea secretă dintre ministrul de Externe și procurorul șef DNA, ceea ce bănuiesc că din punct de vedere diplomatic este uzual să aibă loc astfel de întâlniri între un ministru de Externe străin și un procuror din România, n-am de unde să știu la ce s-a referit. Poate s-a referit la instituții, când a zis „unii”, poate unele instituții vor să afecteze independența justiției. Neavând informația completă, n-am cum să comentez. În același timp, am văzut tot în acea declarație, pe care noi am și stabilit să le contabilizăm, că vom face o carte de îndrumare și de teze importante, acolo se mai spune un lucru important care contrazice un pic ce spune mai sus, și anume că crede în democrațiile puternice, în sensul că cei care au câștigat alegerile trebuie să-și asume și să decidă. În România, cam noi am câștigat alegerile, dar n-avem de gând să decidem brutal, decidem tot timpul prin consultări și ținând cont de ceea ce vine ca sfaturi, ca propuneri și ca idei, dar din zonele de bună-credință. De la cei care vor să ne dea lecții de suveranitate și de cum să facem noi așa cum nu fac ei, contabilizăm, dar nu ne lăsăm influențați.


 

Întrebare: Le veți spune care este situația în România?

Liviu Dragnea: Să le spunem noi care este situația în România? Păi situația din România este foarte bine văzută, din moment ce au ambasador aici, înțeleg că au informațiile corecte. Știți ce ne interesează pe noi? Să facem lucruri bune pentru români, nu lucruri care să dea bine la unii și la alții! Este foarte simplu.


 

Întrebare: Luați în calcul o nouă modificare a legii salarizării?

Liviu Dragnea: Nu cred că e cazul. Eu cred că legea salarizării, așa cum e ea, trebuie pusă în aplicare. Ministrul Sănătății, ministrul de Finanțe și ministrul Muncii trebuie să vadă dacă cumva regulamentul de aplicare a sporurilor a adăugat la lege, dacă nu cumva a ieșit din cadrul legal, dar este treaba miniștrilor respectivi și o s-o facă.


 

Întrebare: Există posibilitatea ca Guvernul să dea o ordonanță de urgență privind transpunerea directivelor europene pe justiție? Ministrul Justiției spunea că este pregătit să dea o astfel de ordonanță de urgență. Guvernul va da ordonanță de urgență?

Liviu Dragnea: Guvernul nu are în intenție să adopte ordonanță de urgență pe modificarea codurilor penale.


 

Întrebare: Îl contraziceți pe ministrul Justiției!

Liviu Dragnea: Ministrul n-a spus că Guvernul va face așa ceva. Guvernul n-are de gând să adopte ordonanță de urgență pe modificarea codurilor penale, această procedură începe în Parlament, o dezbatere largă. Sunt sigur că va fi la fel ca la legile justiției, cu muzică, antren și cu tot ce este nevoie. Ministrul Justiției nu a spus niciodată că Guvernul va adopta ordonanță de urgență. A spus că, dacă va fi cazul, ei sunt pregătiți.


 

Întrebare: Este o decizie politică cu privire la abuzul în serviciu?

Liviu Dragnea: Nu există nicio decizie politică. Din câte am înțeles, sunt mai mult de zece variante și eu cred că comisia specială pe justiție ar trebui să ia toate variantele, să mai primească și alte variante și după ce face o dezbatere serioasă să vină cu o variantă care să fie acceptabilă și care să nu mai poată fi pusă în cârca nimănui și cred că nici n-ar fi bine să intre acum pe abuzul în serviciu, pentru că înțeleg că sunt mai multe articole care trebuie modificate ținând cont de cele două directive europene, de deciziile Curții Constituționale și ale CEDO.


 

Întrebare: În legătură cu mitingul, s-a stabilit un număr de oameni? Se vorbea de un milion de oameni.

Liviu Dragnea: Va fi un miting mare, foarte mare, la București, pentru că suntem pe ultima sută de metri de a adopta în Senat modificările la Constituție. Dacă Senatul adoptă propunerile de modificare a Constituției, cred că n-o să ne mai oprească nimeni să facem acest lucru.


 

Întrebare: Va fi și un miting de susținere a Guvernului?

Liviu Dragnea: Nu putem să facem un miting cu foarte multe subiecte.


 

Întrebare: Unde vedeți un miting cu un milion de oameni în București?

Liviu Dragnea: Vedeți, avem o problemă! Va fi un miting foarte mare.


 

Întrebare: Indicele ROBOR a crescut, vă îngrijorează?

Liviu Dragnea: Categoric da. Eu știu că Guvernul trebuie să discute cu Banca Națională. Și eu cred că o să accept propunerea domnului Mugur Isărescu să avem o discuție pe această temă, pentru că am avut un schimb de scrisori. Eu îmi mențin punctul de vedere, și anume speranța că la un moment dat în această țară Banca Națională va lucra împreună cu Guvernul și cu Parlamentul pentru binele acestei țări și că politica monetară, totuși, este a Băncii Naționale.


 

Întrebare: Spuneați că veți face publică scrisoarea domnul Isărescu. Nu ați făcut încă acest lucru.

Liviu Dragnea: Da, dar nu am stabilit data.


 

Întrebare: Vor fi majorări de taxe?

Liviu Dragnea: Categoric nu se măresc taxele locale, nici impozitele locale. Categoric nu se măresc! Am vrut să spun eu acest lucru, ca să nu mai apară știri pe surse că nu știu ce…


 

Întrebare: Ați stabilit și un nou purtător de cuvânt?

Liviu Dragnea: Nu, pentru că e prea crudă informația. Urmează! Nu sunt purtătorul de cuvânt al purtătorului de cuvânt demis.


 

Întrebare: Îl susțineți pe Ionuț Lupescu?

Liviu Dragnea: Eu nu votez. Eu am făcut acea declarație, am răspuns unor întrebări de la „Gazeta Sporturilor”, recunosc că n-am citit, dar eu n-am spus că îl susțin pe Ionuț Lupescu. Eu am spus că, dacă informațiile care mi-au fost transmise că se folosește o hârtie în care ar fi semnătura mea pentru susținerea domnului Burleanu sunt adevărate, mi se pare ceva incalificabil. Eu sper să nu fie adevărate, pentru că n-am semnat așa ceva și nici n-aveam de gând să semnez așa ceva. În rest, cred că trebuie să fie alegeri libere la FRF și toți cei care votează acolo trebuie să se gândească și la noi, microbiștii, nu numai la ei, vorbesc de cei care votează, să se gândească și la suferințele noastre, și la trăirile noastre, ș la trăirile mele de rapidist, și la trăirile dumneavoastră, indiferent de ce echipă locală sau națională susțineți, dar să se gândească la ceea ce ne dorim cu toții de la fotbalul românesc, și anume să avem măcar performanța pe care a avut-o generația de aur, pentru că potențial există.


 

Întrebare: Ionuț Lupescu a apărut în fotografii cu lideri locali ai PSD.

Liviu Dragnea: Știți cum e cu implicarea politicului? După aceste alegeri poate discutăm implicarea unor instituții în vechile alegeri de la Federație. Lăsați-o cu implicarea politicului. E ca și cum unii au voie să se întâlnească, alții n-au voie! Liderii noștri sau alți lideri din teritoriu n-au voie să se întâlnească cu niște oameni? Foarte bine, e problema lor.


 

Întrebare: Ce îi reproșați domnului Burleanu?

Liviu Dragnea: Eu nu vreau să reproșez nimănui nimic. După aceste alegeri, indiferent de rezultatul lor, dacă cineva de la un ziar sportiv sau o instituție de presă sportivă vrea să facă un interviu cu mine, o să spun ceea ce cred eu, dar nu vreau să influențez aceste alegeri.


 

Întrebare: Ați pregătit cele necesare pentru comisia specială pentru legile securității?

Liviu Dragnea: Obiectivele? Se lucrează la ele, sunt aproape gata, în această săptămână trebuie să adoptăm în Parlament.


 

Întrebare: Proiectul privind Casa Regală?

Liviu Dragnea: E gata, cred că trebuia să fie depus, dacă nu e depus, mâine va fi.


 

Întrebare: Cum ați văzut meciul de sâmbătă, ca rapidist?

Liviu Dragnea: Îmi pare rău că n-am fost pe stadion și îmi cer scuze rapidiștilor. Eu nu mergeam acolo la bătaie, dar, până la urmă, asta-i viața! Să nu uităm, totuși, câți rapidiști au fost prezenți pe stadion pentru un meci de liga a patra. Eu tot mai sper că Rapidul va redeveni ceea ce a fost odată, mă refer la numărul de suporteri. În ce privește violențele de pe stadion, eu cred că atunci când se contractează firmele care trebuie să mențină ordinea ar trebui mai multă atenție. Nu vreau să intru mai mult pe acest subiect, dar mi-au spus mai mulți colegi că, totuși, cei care ar fi trebuit să asigure ordinea erau niște oameni foarte respectabili, dar puțin în vârstă.


 

Întrebare: Jandarmii au dat cu gaze lacrimogene…

Liviu Dragnea: Normal că jandarmii sunt de vină, care, sigur, nu sunt rapidiști!


 

Întrebare: Faceți o vizită în Argeș săptămâna aceasta?

Liviu Dragnea: Da, merg în Argeș, cred că miercuri. În Argeș nu merg să discut subiectul Cătălin Rădulescu, ca să fie foarte clar. Într-adevăr, este un om foarte important, dar o să luăm decizia să nu discutăm despre acest lucru, pentru că colegii mei din Argeș vor să discutăm câteva subiecte extrem de importante pentru județ, niște obiective de investiții pe care le au în vedere și, bineînțeles, și chestiuni politice. Miercuri după-amiază o să fiu în Argeș.


 

Întrebare: Autostrada Sibiu-Pitești ne interesează și pe noi!

Liviu Dragnea: Cât de curând veți avea vești bune și nu numai despre acea autostradă.

Vă urez o săptămână nemaipomenită!


 

Întrebare: Vă critică un coleg de partid pentru că nu ați aprobat în Parlament poziția pe Siria înainte de a o exprima.

Liviu Dragnea: Așa e, așa se întâmplă, mai primesc și eu critici.

Încă o dată, vă urez o săptămână nemaipomenită!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE