10.10.2018

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea la Parlament

PSD

Întrebare: Nu a trecut moțiunea îndreptată împotriva ministrului Economiei, deși au apărut ieri critici din partea lui Adrian Țuțuianu.

Liviu Dragnea: Voturile în Parlament nu s-au dat azi pe niște înregistrări care au ieșit în spațiul public. A fost un vot politic și atât. Ce să discutăm mai mult?


 

Întrebare: Criticile erau destul de dure!

Liviu Dragnea: Da, așa pățesc când au început să se înregistreze unii pe alții! Se înregistrează, se dau în presă. Aș vrea să nu generalizăm, totuși, că dacă s-ar fi vorbit așa, probabil că ar fi ieșit și alte înregistrări.


 

Întrebare: Dincolo de limbaj, sunteți de acord cu anumite critici?

Liviu Dragnea: Cum să împărtășesc un asemenea limbaj? Sincer, nu am venit aici ca să fac analiza unor înregistrări și a unor ziceri spuse la niște întâlniri. Dacă e să discutăm, vom discuta în partid.


 

Întrebare: Susținea că e o mare nemulțumire în partid din cauza membrilor actuali ai Guvernului. Spunea că acest Guvern este o tragedie.

Liviu Dragnea: Sincer, chiar nu vreau să fac această analiză, pentru că nu sunt nici analist politic, nici lingvistic. Genul acesta de subiecte le vom discuta în partid. Dacă după Comitetul Executiv Național nu s-a înțeles că baza partidului, marea majoritate a partidului, majoritatea zdrobitoare a partidului cere tuturor membrilor din conducerea națională și din conducerile județene să se ocupe de ceea ce a promis acest partid în campania electorală, înseamnă că fac o mare greșeală. Când vorbește un om despre o stare de nemulțumire generală, trebuie s-o probeze, toate aceste lucruri se probează prin vot. Au fost voturi, au fost ședințe, nu vreau să mai reluăm.


 

Întrebare: Cum justificați slaba prezență de la referendum?

Liviu Dragnea: Nu trebuie s-o justific eu. Am văzut tot felul de analize făcute de oameni de bună-credință, oameni de rea-credință, oameni care spun că se pricep, dar nu se pricep. În primul rând, sunt câteva constatări: noi stăm agățați de un număr ipotetic de oameni care ar putea să fie prezenți la referendum în România. Toți știm că sunt milioane de români în afara țării care au drept de vot, dar acest cvorum, ideea de cvorum, că este 50%, 30%, se dovedește încă o dată că, de fapt, diminuează sau inhibă prezența la vot dintr-un motiv foarte simplu: cei care sunt împotriva întrebării dintr-un referendum, indiferent care ar fi aceea, au la îndemână un mijloc care, sigur, e pedepsit de lege, dar nimeni nu-l aplică, și anume boicotul referendumului respectiv. Am spus-o în mai multe rânduri, am spus-o de-a lungul anilor: în momentul în care ar fi un referendum fără prag, automat s-ar mări numărul de prezență, pentru că cei care sunt împotriva întrebării vin să spună „Nu”, pentru că este jocul majorității. În al doilea rând, s-a spus că este referendumul PSD, că este referendumul meu, am auzit chiar oameni de foarte bună-credință care spuneau că, de fapt, în spatele întrebării respective ar fi un interes de-al meu sau al PSD. N-a fost niciun fel de limită în această materie de manipulare. Până la urmă, a fost o voință de participare de 4 milioane de români care au vrut să-și exercite un drept de vot, alții au boicotat, acesta este rezultatul și mergem înainte!


 

Întrebare: Faceți o analiză în PSD?

Liviu Dragnea: Nu putem să facem o analiză în interiorul Partidului Social Democrat pentru că nu au fost niște alegeri la care să fi participat Partidul Social Democrat. Am spus-o de la început în mai multe rânduri că PSD nu face campanie pentru a îndemna oamenii să voteze într-un fel sau altul, ci doar o campanie de informare și atât, lucru pe care l-am făcut. Explicați-mi de ce ar trebui să fie un eșec pentru mine sau pentru PSD.


 

Întrebare: Ați avut declarații în care spuneați că este un moment de cumpănă.

Liviu Dragnea: Da. Și am și votat.


 

Întrebare: Părea că vă doriți foarte mult un rezultat pozitiv la acest referendum. Acum, nimeni din partid nu spune că a fost un eșec.

Liviu Dragnea: Eșec al cui?


 

Întrebare: Un eșec al PSD, pentru că până la momentul rezultatului ați avut în ieșirile dumneavoastră publice niște declarații de susținere.

Liviu Dragnea: Așa este. Sunt aproape 4 milioane de români care au votat și dintre ei un procent uriaș care au votat „Da”? Și atunci înseamnă că este eșecul fiecărui cetățean român care a votat? Nu am votat ca partide politice, am votat exact ca cetățeni, deci, dacă este un eșec, este un eșec al celor care am votat „Da” la acest referendum. Nu poate să fie un eșec asumat de un partid, indiferent care ar fi acela. În același timp, legea adoptată în Senat a fost votată nu numai de PSD și de ALDE.


 

Întrebare: Colegii dumneavoastră au făcut suficient în acest referendum?

Liviu Dragnea: Nu a fost o decizie în partid pentru ca primarii să facă campanie electorală.


 

Întrebare: Cine trebuia să îi informeze pe oameni?

Liviu Dragnea: Toți cei care au votat legea în Parlament. Primarii noștri, membrii de partid au informat oamenii, dar doar i-au informat, nu puteai să mergi să iei oamenii din case.


 

Întrebare: Au apărut informații că dacă trecea acest referendum, erați dispus să candidați la prezidențiale!

Liviu Dragnea: Unde au apărut aceste informații? Cum sunt argumentate sau motivate?


 

Întrebare: Prin faptul că v-ați fi asumat un câștig al PSD.

Liviu Dragnea: Nu au existat astfel de discuții. V-am rugat de mult, dar se pare că vă rog degeaba: vine un tâmpit sau vin niște tâmpiți cu niște informații false și după aceea discutăm dacă ar fi putut fi adevărat!


 

Întrebare: S-a șters mitul că PSD reușește să aducă foarte mulți oameni la vot?

Liviu Dragnea: Ca să fiu foarte clar sau să înțeleg eu foarte bine, spuneți că aceasta a fost capacitatea PSD să aducă la vot, 3900000? Dacă PSD a adus 3900000 la vot, adică pentru noi, în decembrie 2016 am avut 3200000. Acesta e raționamentul dumneavoastră!


 

Întrebare: Parteneriatul civil a fost ieri discutat.

Liviu Dragnea: Unde a fost discutat parteneriatul civil?


 

Întrebare: Îl mai susțineți, așa cum ați spus înainte de referendum?

Liviu Dragnea: Categoric, dar nu mâine. Nu mai dau o opinie personală, pentru că iar spuneți că e un proiect al PSD. Din câte știu, sunt niște organizații non-guvernamentale care trebuie să-și expună un punct de vedere în fața grupurilor parlamentare. Eventual, facem un referendum și aici!


 

Întrebare: Proiectul prin care dacă plătești prejudiciul scapi de închisoare îl susțineți?

Liviu Dragnea: Nu l-am văzut. Și atunci ce să comentez?


 

Întrebare: Legat de ce a spus doamna Turcan despre legea protecției datelor personale…

Liviu Dragnea: Ați citit textul? N-are nicio legătură cu ce a spus la microfon.


 

Întrebare: Persoana care bănuiește că a fost interceptată nu se poate adresa operatorului de telefonie?

Liviu Dragnea: Am o singură rugăminte, să citiți foarte bine textul legii și după aceea discutăm.


 

Întrebare: Ce relații mai aveți cu Biserica? Au făcut și ei o asociere.

Liviu Dragnea: Am văzut acest lucru. Eu sunt un om creștin-ortodox și sunt un om religios, nu practicant, sunt un om religios și foarte respectuos. Cu foarte mare greutate mă abțin să dau răspuns la acele ziceri. Cu foarte mare greutate și doar din respect!

Vă mulțumesc mult, o zi bună!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE