10.07.2017

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea la Parlament

PSD

Întrebare: Spuneți-ne, vă rog, dacă aveți acțiuni la purtător, așa cum se vorbește în piață.

Liviu Dragnea: Nu am nicio acțiune la purtător la nicio societate și m-am interesat în ultimele zile ca să înțeleg și eu cum e cu aceste acțiuni la purtător, că am auzit tot felul de aberații. Mi-au explicat specialiști că, cel puțin în România, nimeni nu poate să aibă niște acțiuni și să le țină ascunse, pentru că mi-au spus, când sunt ședințele AGA sunt prezenți cei care sunt acționari și se consemnează, când se repartizează dividendele se repartizează prin bancă și se consemnează. Am înțeles că deja o serie de bănci nu mai acceptă nu știu ce relație cu firmele dacă nu văd exact care sunt acționarii. Deci, nu poate să existe în România vreo societate sau cineva care să aibă acțiuni de care instituțiile statului să nu știe, iar eu nu am acțiuni la purtător.

 

Întrebare: Ne puteți lămuri atunci ce are George Soros cu dumneavoastră sau cu PSD, cu ce l-ați supărat?

Liviu Dragnea: Este o întrebare la care aș vrea să am răspuns. Nu știu, dar ceva e, pentru că sunt prea multe lucruri care se leagă și din prea multe părți vin aceste informații. Nu prea mai cred în coincidențe. Nu-mi dau seama ce!

 

Întrebare: De unde știți că el este în spate?

Liviu Dragnea: Am răspuns la o întrebare, domnișoară. Vorbește lumea. Nici de acest lucru nu pot să fiu sigur. S-ar putea să mă iubească foarte mult și eu, de fapt, să fiu într-o foarte mare confuzie.

 

Întrebare: Înțelegem că nu aveți acțiuni la purtător, însă s-a vorbit în toți acești ani că dumneavoastră ați fi în spatele acestei companii TelDrum.

Liviu Dragnea: Corect, s-a vorbit și sunt curios câți ani se va mai vorbi. Se vorbește de 12 ani de zile. Această ciorbă s-a reîncălzit de atâtea ori încât nu mai are niciun gust, după părerea mea. Au fost anchete, au fost dosare începute și închise, au fost oameni audiați, cercetați, s-au dat neînceperi ale urmăririi penale, pentru că nu aveau ce să facă mai departe, pentru că nu am acțiuni la TelDrum, nu sunt nici în spatele, nici în fața, nici în stânga, nici în dreapta acestei societăți.

 

Întrebare: De unde puteau fi acele documente care au apărut în presă?

Liviu Dragnea: Eu n-am de ce să vorbesc cu ministrul de Interne, pentru că eu știu din 2012 că era un individ prin Teleorman care le flutura în campania electorală prin Alexandria și nu numai.

 

Întrebare: Dar nu era oricine acel individ!

Liviu Dragnea: Era un personaj celebru, Nițulescu! Ca să vorbim despre un document, înseamnă că o instituție a statului trebuie să și-l însușească. Erau niște hârtii scrise la dictare, nu știu cine le-a dictat, cine le-a scris. Știu că el le folosea. Am văzut un comunicat al Ministerului de Interne, Direcția de Informații și Protecție Internă spune că nu este un document al acestei structuri, am înțeles că nici al unei alte structuri al Ministerului de Interne nu sunt acele hârtii, deci, practic, este o anonimă. O mare parte din ceea ce se spune în acele hârtii sunt aspecte deja cercetate de-a lungul anilor.

 

Întrebare: Ne puteți lămuri care e legătura cu Brazilia?

Liviu Dragnea: Cu Brazilia, din câte îmi aduc aminte, n-am ascuns niciodată că am mers în această țară. Mai fac o precizare, am avut îndrăzneala să merg și în alte țări. N-am ascuns nici acest lucru. N-am transferat bani în Brazilia, n-am transferat bani în nicio altă țară, n-am făcut afaceri în Brazilia și n-am afaceri în Brazilia și în nicio altă țară. Am fost ca milioane de turiști în acea țară și vă spun că acolo am mers de obicei în niște sate pescărești, pentru că am acest hobby cu pescuitul. E foarte simplu. Am înțeles că se făceau niște reportaje cu niște cluburi. N-am fost în niciun club din Brazilia, am fost o singură dată în România acum mulți ani  într-un club în Mamaia și n-o să mai merg niciodată.

 

Întrebare: DNA a vorbit despre un dosar deschis in rem care ar viza și aspecte prezentate de Rise Project. Ați fost vreodată chemat la DNA sau apropiați de-ai dumneavoastră?

Liviu Dragnea: Întrebați DNA, că am înțeles că au o comunicare foarte bună cu presa. Eu n-am fost chemat și, dacă vor să cerceteze sau cercetează de un an… am înțeles că ori din 2015, ori din 2016, că au apărut două tipuri de informații.

 

Întrebare: Dumneavoastră când ați aflat de această anchetă?

Liviu Dragnea: Când ați aflat și dumneavoastră.

 

Întrebare: Nu știați până acum?

Liviu Dragnea: E o anchetă in rem, am înțeles. Nu îmi comunică mie DNA când începe anchetele, dumneavoastră da!

 

Întrebare: Se discuta și despre relația pe care ați avut-o cu Călin Popescu-Tăriceanu în 2005.

Liviu Dragnea: Îmi puteți detalia această relație, vă rog?

 

Întrebare: Când era premier și dumneavoastră la Consiliul Județean Teleorman, dumnealui ar fi dat o sumă de bani pentru niște lucrări la un pod, lucrări care au fost fictive. Vă amintiți acel episod?

Liviu Dragnea: Da, este ca la Radio Erevan, dincolo de faptul că sunt niște minciuni scrise de niște proști, în 2005 eu eram președintele Consiliului Județean, i-am și spus domnului Tăriceanu chiar acum, i-am adus aminte, de fapt, nu ne cunoșteam, a fost singurul pod luat de ape din România care n-a fost finanțat de Guvernul Alianței D.A. Eu am făcut solicitări și scris foarte multe și dumnealui, și domnului Mircea Toader, care era secretar de stat la Ministerul de Interne și are centraliza toate aceste solicitări. N-au vrut, efectiv, să îmi aloce bani pentru acel pod. Județul era blocat, pentru că era un pod foarte mare peste râul Vedea. Am încercat să facem un împrumut la Consiliul Județean. Normal, consilierii Alianței D.A. s-au opus și atunci am fost nevoit să strâng semnături și am strâns 80 de mii de semnături cu mii de oameni aduși la Consiliul Județean care voiau să deblocăm județul. Am luat împrumut și am făcut acel pod, deci nu cu bani de la Tăriceanu, nici cu bani de la Guvern. Repet, n-au vrut să-mi dea bani. Dacă de-atunci a început relația mea cu Călin Popescu-Tăriceanu, înseamnă că a început prost!

 

Întrebare: Și acum cum e relația?

Liviu Dragnea: Acum e bună.

 

Întrebare: Ați mai discutat despre măsurile fiscale?

Liviu Dragnea: Am discutat și zilele trecute. A fost o întâlnire bună. Acesta este un raport de activitate pe care l-a prezentat prim-ministrul și pe care o să-l primiți și dumneavoastră imediat. Am convenit cu premierul ca în seara aceasta să fie pus și pe site-ul Guvernului. Așa s-a stabilit: în fiecare săptămână, în fiecare zi de luni, de regulă, sperăm să ne ținem în această vacanță, premierul, împreună cu o parte din membrii Guvernului, vor veni să discutăm în coaliție despre ce au făcut în săptămâna precedentă și ce urmează să facă în săptămânile următoare. A fost o discuție bună. Pe lângă tot acest document, care arată o activitate extrem de serioasă din ultima săptămână în Guvern și în ministere, ceea ce pentru mine este extrem de mulțumitor, pentru mine și pentru ceilalți membri din coaliție. Am discutat câteva chestiuni mari, importante. De exemplu, legea parteneriatului public-privat, care este un obiectiv important al nostru ce va debloca foarte multe investiții. Supoziția lor este că într-o săptămână-două este posibil să iasă cu ea în dezbatere publică, în așa fel încât la sfârșitul verii, adică la 1 septembrie, să găsească proiectul de lege finalizat, inclusiv cu norme, pentru că proiectul de lege e gata, numai că prim-ministrul n-a fost de acord să fie lansat fără normele de aplicare, și atunci probabil că vom intra cu el în Parlament în procedură de urgență. De asemenea, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, care a fost citit în primă lectură în Guvern săptămâna trecută, a fost trimis prin Ministerul de Finanțe la Eurostat, se așteaptă de acolo un punct de vedere, urmând ca dezbaterea să continue. Ne-a prezentat care au fost măsurile luate pentru a se debloca zeci de proceduri de achiziție pentru marile investiții de infrastructură, în special autostrăzi, căi rutiere mari și în alte domenii. De asemenea, am discutat câteva măsuri legate de programele din agricultură.

 

Întrebare: Este posibil să avem o sesiune parlamentară extraordinară sau mergeți în sesiunea normală din toamnă?

Liviu Dragnea: Până acum n-a reieșit că ar fi necesară această sesiune extraordinară. N-o excludem. O să mai discutăm peste o săptămână, luni, în același format, și atunci o să avem mai multe elemente și noi, și Guvernul și vom decide împreună. N-am discutat despre nicio altă taxă. Am văzut că se titra la televiziuni ce taxe mai pregătesc coaliția și Guvernul românilor. Nicio taxă, dimpotrivă, vrem să adoptăm măsuri care să le facă viața mai ușoară și lor, și mediului de afaceri.

 

Întrebare: Spunea domnul premier că ar putea fi o sesiune extraordinară pentru bursele rezidenților. V-a dat explicații despre ce s-a întâmplat?

Liviu Dragnea: E bine ca explicațiile să le prezinte ministrul Muncii. Oricum ar fi, acei oameni nu vor avea de suferit, deci vor primi bursele, mai ales că în luna martie ei vor ajunge la un salariu de 5700 de lei, dar nu vor rămâne până atunci fără burse. Da, a fost o scăpare în lege care va fi corectată, am înțeles, chiar joi, prin ordonanță de urgență.

 

Întrebare: Ordonanța prin care au fost majoritate salariile demnitarilor nu a fost trecută în legea salarizării ca fiind abrogată.

Liviu Dragnea: Mai și greșim. Mai greșesc și ei, mai greșim și noi, important e că le vedem și le reparăm rapid, în așa fel încât oamenii să nu sufere. Rău este când persiști într-o greșeală, așa, cu încăpățânare!

 

Întrebare: Despre rectificarea bugetară ați apucat să vorbiți cu premierul?

Liviu Dragnea: Nu, nu astăzi. Trebuie să aibă mai multe elemente și luni va fi, cred, o primă discuție despre rectificarea bugetară. Când prim-ministrul, împreună cu ministrul de Finanțe, vor fi pregătiți pentru această discuție o vom face, dar nu astăzi.

 

Întrebare: Va fi o rectificare pozitivă, în condițiile în care deficitul bugetar este undeva la 12 miliarde de lei?

Liviu Dragnea: Hai să nu ne jucăm cu cifrele, totuși! S-au mai jucat unii înainte și s-au încurcat. Așteptați să avem întâlnirea săptămâna viitoare.

 

Întrebare: Când vom avea un răspuns cu privire la taxa de solidaritate?

Liviu Dragnea: Răspunsul îl aveți de acum, nu vom adopta nicio taxă în plus pentru români, ca să fie foarte clar și sper să se rețină această declarație a mea. De asemenea, nu vom modifica nicio procedură de impozitare care să producă deservicii unor companii cinstite. Cele care sunt în zona de evaziune fiscală sigur că o să fie supărate.

 

Întrebare: Renunțați la măsurile din programul de guvernare?

Liviu Dragnea: Nu renunț la nimic din ceea ce am vorbit în campania electorală, și anume să facem în așa fel încât mediul fiscal și mediul de afaceri din România să fie atractiv, predictibil și stimulativ. E foarte simplu.

 

Întrebare: Impozitul pe gospodărie va rămâne din ianuarie 2018?

Liviu Dragnea: De la 1 ianuarie 2018 nu mai poate rămâne acel impozit pe gospodărie, pentru că el deja a fost compromis din cauza sau datorită întârzierilor din ultimele luni de zile. În schimb, impozitul pe venitul global sau globalizarea veniturilor este o opțiune care în continuare e importantă pentru noi care poate fi aplicată sau nu anul viitor, dar într-un pachet mai mare de schimbare a sistemului de impozitare care să elimine birocrația și care să producă mai multe venituri pentru români.

 

Întrebare: Cât va fi salariul minim de la 1 ianuarie 2018?

Liviu Dragnea: 1550 de lei. Vreau să repet această valoare: nu va fi impus de Guvern salariul minim de 2000 de lei, nu există așa ceva! Probabil că dintr-o greșeală s-a tot rostogolit acest lucru în spațiul public. Noi avem în program 1450 în 2017, 1550 în 2018, 1650, 1750… la anul, poate, printr-o nouă prezentare a sistemului de impozitare, salariul brut să fie egal cu cheltuiala totală a angajatorului, ceea ce înseamnă două noțiuni diferite, dar salariul minim, așa cum îl știe toată lumea, va crește cu 100 de lei.

 

Întrebare: V-a explicat ministrul Muncii ce vrea să afle de la ASF privind pilonul 2 de pensii?

Liviu Dragnea: Foarte bine a făcut. Ministrul Muncii trebuia să aibă și cere de mult, de luni de zile, o situație cu tot ceea ce înseamnă sistemul de pensii în România. Din păcate, până să se schimbe conducerea ASF, nu s-a avut acces la aceste informații care trebuie să fie, practic, publice.

 

Întrebare: Vorbea inclusiv despre o nouă lege a pensiilor. Aveți cumva un draft?

Liviu Dragnea: Știți bine că am vorbit în perioada în care se discuta despre legea salarizării că după ce vom finaliza această lege vor începe discuțiile, dezbaterile despre o nouă lege a pensiilor. De-abia o să înceapă. Ministrul Muncii acum se pregătește și o să stabilească când, cum, cu cine se întâlnește și cum elaborează acest proiect .Va fi un proiect de lege care va avea o largă dezbatere publică.

 

Întrebare: Coaliția este mulțumită de activitatea ANAF?

Liviu Dragnea: Nu coaliția trebuie să spună despre ANAF sau despre nu știu care agenție din subordinea Guvernului. Suntem foarte mulțumiți de ceea ce s-a întâmplat la Guvern în această săptămână, ce informări am primit de la prim-ministru, că după două sau trei întâlniri cu cei de la ANAF și de la Ministerul de Finanțe au stabilit 33 de măsuri și acțiuni pe care ANAF să le întreprindă, având două obiective: eficientizarea activității acestei instituții și o luptă serioasă și cu rezultate împotriva evaziunii fiscale, inclusiv în ceea ce privește vămile.

 

Întrebare: Au fost discuții să se plătească o parte din contribuțiile sociale de către angajat, nu de către angajator, așa cum se plătesc în momentul de față. Vor exista astfel de modificări?

Liviu Dragnea: Mai dau încă o dată explicația respectivă: nu s-a pus niciodată problema să plătească angajatul din banii lui ceea ce plătea angajatorul. Tot angajatorul plătea și în acea variantă, numai că nu era în sarcina angajatului, era în dreptul angajatului, deci se vorbea să se plătească o contribuție mai mare pentru angajat. Eu cred că dacă oricare dintre noi, ca angajați, avem o contribuție de mâine dublă la sistemul de pensii, la pensie o să ne fie mai bine. Nu s-a pus problema niciodată despre acest lucru.

 

Întrebare: Vara aceasta unde plecați în concediu, tot în Brazilia?

Liviu Dragnea: Să văd unde mi se permite de către Rise Project, Hotnews și alte site-uri! Nu, răspunsul e nu.

 

Întrebare: Poate faceți public biletul de avion, să nu îl mai facă alții!

Liviu Dragnea: Dar tot timpul am spus unde plec și tot timpul am vorbit când m-am întors despre acest lucru.

 

Întrebare: Aveți mâine o deplasare în Israel și au apărut niște informații în presă potrivit cărora rămâneți câteva zile și acolo împreună cu iubita dumneavoastră!

Liviu Dragnea: Eu am sperat în acești doi ani de zile că toate instituțiile statului și ceilalți actori politici, începând cu președintele României și oricine altcineva din această țară, apreciază că propunerea mea de dialog, de pace politică e bine să fie luată în seamă și să construim ceva în această țară. Am spus ce-am spus aseară la un post de televiziune și vă spun și dumneavoastră: se pare că s-a înțeles că ar fi o slăbiciune de-a noastră, a mea și a PSD, drept pentru care s-a încheiat această perioadă de pace.

 

Întrebare: Sugerați că președintele…

Liviu Dragnea: Nu, nu sugerez, lăsați-mă să termin. Apropo, sper să fi meritat mizeria din ultimele două zile și eu chiar mi-aș dori să merite! Deci, speram să se termine cu aceste mizerii, se pare că nu. Eu merg în Israel cu o delegație oficială din cadrul Parlamentului României. Plecăm mâine și ne întoarcem joi seara, mai târziu. Într-adevăr, îndrăznesc să stau două zile acolo. Am niște întâlniri stabilite pe linie de Parlament. Este pentru prima oară când se organizează o întâlnire Parlament cu Parlament.

 

Întrebare: Vă mai întâlniți și cu premierul „Benhamin” Netanyahu?

Liviu Dragnea: Cu domnul „Benhamin” nu știu dacă mă întâlnesc, dar știu că avem întâlniri oficiale cu președintele Knesset și cu alți membri din Knesset și eu, și colegii mei din delegație.

 

Întrebare: Se punea problema după ultima vizită să se organizeze ședințe comune.

Liviu Dragnea: Este prima acțiune pe care o facem. Sunt câteva întâlniri comune și o să vedem dacă vom reuși în viitorul apropiat să facem o chestiune de acest gen care nu e simplă din punct de vedere logistic, dar pe care eu mi-aș dori-o.

 

Întrebare: Cum se poate transforma relația cu președintele și cu instituțiile după acest punct pe care îl puneți?

Liviu Dragnea: Va fi ca înainte de pace.

 

Întrebare: Război, adică?

Liviu Dragnea: Nu război, nu. Nu mai întoarcem obrazul, pur și simplu. Fac ei ceva, facem și noi ceva, zic ei ceva, zicem și noi ceva. Vă asigur că avem suficiente resurse.

Mai aveți întrebări legate de întâlnirea coaliției? Despre domnul „Benhamin” mai aveți întrebări? Despre vacanța din Israel mai aveți întrebări. Nu? Vă mulțumesc, vă urez o zi bună!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE