16.05.2019

Declaraţii susţinute de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în judeţul Dolj, localitatea Călăraşi

Am mai vorbit la Colibași despre acest lucru: agricultura performantă, hrana pentru această țară, nu poate fi asigurată și la nivel cantitativ suficient, și la nivel calitativ, fără secțiunea de cercetare și dezvoltare bine finanțată și sprijinită. Din păcate, de mult timp, stațiunile de cercetare au reprezentat țintele pentru terenuri, să se ia din ce în ce mai mult din terenurile lor, să nu mai fie finanțate, pentru că se spunea la un moment dat, ce nevoie mai avem de cercetare, găsim semințe în Olanda, găsim semințe peste tot în lume și pământul nostru e bun. S-a decis acum 10-12 ani, timid, să se reia sprijinul pentru stațiunile de cercetare. Din păcate, în 8 ani de zile guvernele au reușit doar trei stațiuni de cercetare să reînceapă să le finanțeze. Noi, în acești doi ani de zile, am finanțat și am revitalizat 49 de stațiuni de cercetare și procesul continuă, pentru că baza unei agriculturi sănătoase și a unei producții foarte bune o reprezintă cercetarea. Pe toate soiurile de pământ din România pot fi adaptate soiuri, pentru că au fost înainte, de 60 de ani s-a făcut muncă de cercetare aici. Avem specialiști foarte buni, aici sunt 18 cercetători foarte bine pregătiți, și acum în paralel toate stațiunile de cercetare, cu implicarea Ministerului Agriculturii, încep să își remodeleze producția, cercetarea și soiurile în funcție de cererea din piață și de solicitările interne ale fermierilor. E normal că marea majoritatea a fermierilor, a cultivatorilor de lubenițe, de pepeni, să prefere soiurile timpurii, pentru că atunci e prețul mai mare, dar în perioada următoare și această stațiune se va adapta. În schimb, ce cred eu că trebuie să dezvoltați foarte mult aici sunt soiurile de plante care nu sunt foarte, foarte tradiționale și care se dezvoltă foarte mult în nisipuri. Stațiunile de cercetare din România trebuie să fie revitalizate, pentru că avem pământ bun, avem oameni harnici.