16.05.2019

Declaraţii susţinute de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, în judeţul Dolj, localitatea Călăraşi

PSD

Liviu Dragnea: Cine nu e de specialitate, poate nu știe: bitumul se folosește la asfalt, au început să asfalteze foarte multe drumuri naționale, județene, chiar și autostrăzi, iar România nu mai este producător de bitum, sunt doar doi furnizori în jurul României. Bineînțeles că au făcut un cartel și au mărit prețul cu 30-40%, urmând acum ca colegii noștri care lucrează intens la Bruxelles să convingă Comisia Europeană măcar să ne lase pe noi, din bugetul de stat, să putem compensa aceste creșteri de prețuri, pentru că cred că e interesul tuturor, și al Bruxellesului, și al nostru, să finalizăm aceste proiecte, nefiind vina nimănui că aceste prețuri au crescut.


 

Întrebare: Cum vedeți argumentele președintelui cu care a respins propunerile PSD?

Liviu Dragnea: Argumente proaste, bătaie de joc. Folosește orice mijloc pentru că este disperat și el, și slugile lui, de faptul că România crește. Au arătat-o datele oficiale interne și datele Eurostat că avem o creștere de 5,1%, a doua din UE. Sigur că sunt nervoși, aduceți-vă aminte cum spuneau că nu mai sunt bani. Nu vreau să critic pe nimeni, dar Consiliul Fiscal spunea că o să avem o creștere sub 4%. Banca Mondială, FMI, agenții de rating, 3 și ceva la sută, Comisia Europeană cred că 3,3%, doamna ministru al Finanțelor din Guvernul Cioloș spunea 3,5%. Sunt niște oameni care habar n-au de economie, care sunt dispuși doar să mintă, să spună că va fi rău, nu mai că realitatea și rezultatele programului nostru arată altceva. Niciun om din România care muncește nu pierde, câștigă mai mult decât a câștigat înainte.


 

Întrebare: Cum comentați modul în care v-a caracterizat postul public de televiziune german?

Liviu Dragnea: Nu vreau să caracterizez în niciun fel. E o simplă coincidență că este din Germania! Muncitorii români nu mai vor să meargă să muncească pe salarii mici afară, nici măcar în Germania, pentru că au alternativă aici, în România, să ia salarii mai mari. Or fi nervoși pentru acest lucru, că au probleme cu sparanghelul, fiind o legumă foarte folosită în bucătăria germană! Atât de bine cunosc ei ce se întâmplă în România? Sunt foarte convins.


 

Întrebare: Veți accepta ca premierul să trimită noi propuneri la Cotroceni?

Liviu Dragnea: Subiectul remanierii pentru mine e închis astăzi. Discutăm după alegeri


 

Întrebare: Ați spus că președintele Iohannis ar fi cerut liderilor europeni să dea un nou avertisment. Purtătorul de cuvânt al CE spune că nu au discutat cu președintele la Sibiu despre acea scrisoare.

Liviu Dragnea: Știe el? A fost acolo? Am înțeles, are foarte mare legătură Timmermans cu terenurile agricole din Dolj și cu acest sistem, știu că este foarte interesat. Dacă e așa cum spune purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, am constatat că doamna Corina Crețu, care este candidată la europarlamentare pentru o formațiune politică de securiști, a votat împotriva României.


 

Întrebare: În ce sens a votat împotriva României?

Liviu Dragnea: Domnișoară, dacă vreți să facem analiza limbii române, în altă parte, nu aici! Când votezi ca să trimiți o scrisoare pentru a sancționa România, nebazându-te pe nimic, și în același timp tu ești în campanie electorală la un partid care este împotriva partidului de guvernământ și tu spui că ții cu țara ta și votezi împotriva țării tale, nu poți să fii decât mincinoasă.


 

Întrebare: Cum comentați prețurile relativ mai mari la cartofi și ceapă?

Petre Daea: Eu le-am comentat aseară și le comentez în continuare. Cartoful este de anul trecut, s-a recoltat anul trecut, fermierii i-au ținut în depozite cu temperatură controlată aproape un an de zile ca să-l aducă pe masa consumatorului pe tot timpul anului. Acestea sunt costuri suplimentare care se regăsesc în acest preț, este normal, este firesc, și dacă luați analiza prețurilor din ultimii ani, o să vedeți aceeași tendință și același comportament pe piață. Am văzut și ieri, și alaltăieri, am încercat să intervin la un post de televiziune, eram la Bruxelles, la Consiliu, pentru a stăpâni această dorință de a torpila proiecte și programe pe care le are România, puse în fața consumatorului, și pentru care, iată, facem eforturi bugetare să le aducem aici, și anume cum că prețul la tomate este mare. M-am oprit aici, în Olt, tomatele erau 8 lei kilogramul, când toată iarna a stat în solar, când toată iarna a păzit vremea, când toată iarna a băgat lemne ca să poată să aducă aceste tomate pe piață. Am văzut prețurile la Bruxelles, de fiecare dată când mă duc la Bruxelles și în alte țări străine mă duc să văd care este piața și acolo, este de trei ori mai scumpă decât în România. Bine, puteți să-mi spuneți că-s veniturile altele, dar produsele sunt aceleași, iar gustul tomatelor românești și valoarea lor este extraordinară. De aceea, vă mulțumim că veniți după noi să susținem aceste programe extraordinare pentru a avea producție autohtonă în România pe care românii o doresc și pentru care noi muncim zi și noapte s-o punem pe masă. Acum trei ani de zile nu era nicio roșie pe galantar, acum în fiecare județ 1000 de producători agricoli sunt deja cu tomatele în câmp. Sunt 18 mii de producători agricoli care lucrează acum și îi văd. Mă întreba femeia aceasta, „Dar ce-are, mamă, cu noi, că noi muncim în fiecare zi? De ce ne tot spun că sunt scumpe? Nu vin ei să le facă și să vadă cât costă aici?”

Liviu Dragnea: Am și eu un comentariu aici foarte scurt legat de acest lucru, pentru că mie îmi place foarte mult de toți românii care fac orice să certe producătorii români, susținând produsele de afară. Să vă spun cum fac eu: decât să cumpăr și să mănânc opt roșii cu gust de rumeguș de afară, mai bine mănânc patru roșii sănătoase și gustoase din România și sunt mult mai câștigat. Roșiile care vin de-afară, 90% dintre ele, se produc nu din pământ, ci un strat mineral, adică se pun în vată minerală, cred că oamenii de-aici nici nu știu ce prostii se fac, se pun pe vată minerală și cu niște conducte, cu niște furtunașe, vin substanțele chimice, azot, cutare, și gata roșia! Cum să aibă gust? Eu nu vreau să mănânc așa ceva, prefer să dau puțin mai mult, nu mai iau zece roșii, iau patru, dar cel puțin știu că mănânc sănătos.


 

Întrebare: Producătorii de varză se plâng că marfa li se strică pe câmp. Au ajuns să o dea cu 30-50 de bani kilogramul.

Liviu Dragnea: Da, este ceea ce vorbeam mai devreme. Nu e glumă, nu e de controlat, trebuie să fim puțin mai inteligenți. Vorbeam și data trecută, când am fost la Colibași, în Giurgiu: patru tiruri la supermarket cu roșii din România, o sută cu legume din altă parte. Normal că cei din supermarket doresc să promoveze și să vândă produse străine, nu produse din România. De ce? Pentru că cei care le fac, care le produc afară, făcându-le cu cheltuieli foarte mici, poți să ajungi pe metru pătrat la producții de 60-70 de kilograme de roșii, că le pui pe vată minerală și pui doar niște picături de substanță în ele, așa că se pot juca cu prețurile oricând. Singura noastră șansă, dar este o șansă plină de substanță, este Casa Română de Comerț pe care am înființat-o, care a început să lucreze. Într-un an-doi, sper, o să avem deja propria rețea de magazine care să achiziționeze și să vândă cu prioritate produse românești, după modelul pe care l-am spus mai devreme, și anume face contract cu fermierii, cu producătorii, stabilește cantitatea, soiul, poate să ajungă și în situația în care să îi ajute cu înființarea culturilor și să le preia. În situația de astăzi, când peste 90% din comerțul cu amănuntul din România – mă refer în special la produse agroalimentare – este deținut de lanțuri de magazine străine, n-are rost să ne îmbătăm cu apă rece și să sperăm că vreodată cei de afară o să moară de grija fermierului din Dolj, din Teleorman, din Giurgiu sau din Galați, niciodată! În loc să ne plângem, luăm aceste măsuri.


 

Întrebare: Faceți cumpărături din supermarket?

Liviu Dragnea: Acum nu le mai fac din supermarketuri, le iau ba din Teleorman, ba din Dâmbovița, de la Gura Șuții, de la Doru Stoica, care are niște roșii foarte gustoase și castraveți și de toate, și din piață de la Domenii. Vin oamenii, acum au început să vină cu toate produsele românești.


 

Întrebare: Ne montați și nouă antigrindină?

Petre Daea: Sigur, anul viitor. Este al doilea program mare al țării după investiții. În momentul în care am pornit la drum, ne-am gândit, prin voința noastră politică și prin atitudinea noastră față de oameni, ce facem în România. Trebuie să creștem producția și s-o protejăm împotriva factorilor naturali cu efect distructiv, cum este cazul grindinei. Am reușit să facem în doi ani de zile 60 de puncte de lansare, iar cei care astăzi discută despre aceste sisteme în 13 ani au reușit să facă doar 7. Anul acesta avem 65 în lucru, vom ajunge la 125 de puncte de lansare, vom multiplica modul de combatere, de prevenire a căderii grindinei prin aprovizionare, așa cum s-a discutat, ca să însămânțăm norii cu iodură de argint pentru a preveni aceste fenomene. Evident, adăugăm generatoarele de la sol.

Liviu Dragnea: Despre depozite, să le luăm pe rând, că am lămurit-o și cu Iohannis, și cu Timmermans, nu mai pot de noi! La această oră sunt trei variante prin care se pot realiza depozitele pentru legume, în special, și vreau săptămâna viitoare să le transmiteți tuturor fermierilor și primarilor, o variantă este pe modelul de la Giurgiu, o cooperativă care s-a realizat acolo și a plecat cu șase fermieri și acum sunt 196, foarte eficientă structura. A doua variantă este prin Casa Română de Comerț, care trebuie să ceară tuturor primăriilor interesate dacă au terenuri disponibile unde se pot amplasa aceste depozite, iar a treia variantă, pe care vreau să o prezentați săptămâna viitoare, după ce discutați și cu Teodorovici, și cu Darius, un program pe care să-l inițiem rapid și să începem să-l finanțăm după rectificare, un program finanțat de la bugetul de stat prin care să cofinanțăm primăriile care vor să finanțeze astfel de depozite. Vreau să prezentați aceste trei variante săptămâna viitoare, nu mai târziu de luni, mai discutăm, că suntem împreună în toate aceste zile. De asemenea, vreau să le cereți la toți din timp, după ce facem pentru producție, urmează faza de depozitare pe care am început-o, avem și capacitatea de preluare, dar nu uitați zona de prelucrare, pentru că nu toată marfa o să poată să se vândă. O să avem o superproducție în România în doi-trei ani de zile și trebuie să avem mici capacități de producție pentru o comună, pentru mai multe comune care se asociază, care se pot face și din legume, și din fructe.


 

Întrebare: Când așteptăm primele concluzii ale verificării?

Liviu Dragnea: Concluziile au cam apărut! Sunt groaznice, adică în vestul Europei sunt țări dezvoltate, cu toate măsurile de mediu pe care le-au luat, tot poluează apele lor și acolo sunt și pești cu metale grele în ei. În piețele din Occident nu se poate vinde așa ceva, că e pușcărie curată, așa că au zis că românii sunt mai proști și hai să le dăm lor, că ei pot să moară, și românii, și copiii lor, mai ales că acum mămicile au început, pe bună dreptate, să introducă în hrana copiilor mai mult pește, să evite produse care sunt pline de hormoni de pasăre sau de altă natură. Au zis, hai să băgăm pește, pentru că a crescut consumul, așa că noi avem în România crap românesc din Belgia, crap românesc din Spania, avem caras din Italia, avem toate soiurile de pește, numai din România nu, în condițiile în care România are un bazin hidrografic inimaginabil, cu un potențial inimaginabil, drept pentru care vă spun de astăzi, domnule ministru, duminică o să mergem la Nucet amândoi, acum aflați, la acea capacitate care produce toate soiurile de pește, ca să vă arăt și ca să vadă toată lumea că România poate produce pește ca să populeze tot ce avem și, indiferent ce spune Bruxellesul, că știu că aveți o problemă, vreau să începem un program pentru pește în România.


 

Întrebare: Vedem vizite făcute de premier, ați coordonat acest efort de campanie cu premierul?

Liviu Dragnea: Ne consultăm. Dar nu suntem în campanie. Am venit aici fiindcă dacă vin eu, veniți și voi, deci fermierii o să vadă despre ce e vorba și o să aibă informația! Despre Autostrada Sudului, am niște vești foarte bune, pentru că și eu sunt foarte supărat că s-a întârziat foarte mult: cred că luni, cel mai târziu marți, Comisia de Prognoză finalizează toată procedura, toată documentația și începe procedura de selecție. Sunt, din fericire, firme interesate, multe firme interesate. Deci Autostrada Sudului pornește săptămâna viitoare ca procedură, iar a doua veste bună pe care o s-o dea, cred, săptămâna viitoare, este că s-a finalizat analiza ofertelor pentru Ploiești-Brașov și urmează ca în termen foarte scurt să se decidă câștigătorul.


 

Întrebare: Despre referendum…

Liviu Dragnea: Eu despre referendum nu mai vreau să vorbesc. Când am îndemnat lumea să vină la referendum, m-au condamnat. În lege scrie că dacă împiedici în orice formă sau boicotezi și împiedici lumea să vină la referendum, este infracțiune. Nu s-a sesizat nimeni că la referendumul pentru familie USR și nu numai au boicotat și au îndemnat lumea să nu vină la vot. Fiecare om să meargă și să voteze așa cum îi dictează conștiința!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE