15.03.2017

Discurs susţinut de preşedintele PSD Liviu Dragnea la bilanţul MAI pe anul 2016

PSD

Domnule președinte al Senatului, domnule prim-ministru, doamnă ministru de Interne, domnule ministru al Apărării, domnule ministru al Sănătății, doamnă primar general, domnule director al Serviciului Român de Informații, domnule procuror general, onorată asistență, stimați invitați, vreau să îi salut și pe cei care sunt prezenți în județe, pe care îi văd prin sistemul de videoconferințe, prefecți, subprefecți și ceilalți funcționari și lucrători din Ministerul de Interne, vreau de la început să vă felicit pentru modul în care ați acționat în primele zile de la instalarea Guvernului condus de Sorin Grindeanu în lupta pe care ați dus-o cu zăpezile. Ați arătat că profesionalismul și determinarea din cadrul Ministerului de Interne au rămas aceleași pe care le știam și eu și pe care le știe, în general, aproape toată lumea din această țară. De asemenea, și eu vreau să vă felicit și aici, în mod direct, așa cum am apreciat și în zilele respective, zile fierbinți, de altfel, pentru modul în care ați acționat în perioada protestelor, când cetățenii care au protestat pașnic, exercitându-și un drept constituțional, au fost tulburați de alți cetățeni care voiau să inducă o stare de violență în cadrul acelor manifestări. Ați știut să folosiți autoritatea și forța în așa fel încât acele proteste să continue, indiferent de cine le-a făcut, indiferent împotriva cui le-a făcut. Faptul că în momente critice Ministerul de Interne, jandarmii au acționat cu profesionalism a arătat că România este la un nivel destul de ridicat pentru a putea gestiona astfel de situații. Sigur că nu dorim să ne mai întâlnim de multe ori cu asemenea situații, dar e bine să știi că Ministerul de Interne din țara ta are această capacitate și vreau să vă felicit și pe dumneavoastră, doamnă ministru, pentru modul cum ați gestionat acele evenimente.

Referitor la bilanțul Ministerului de Interne, nu sunt pentru prima dată la un astfel de bilanț ca prezență. Nu vreau să mă refer la cifre, le-a prezentat foarte bine doamna ministru, probabil că o să se mai refere și alți vorbitori la aceste lucruri. Vreau doar să vă spun că am remarcat în toți acești ani și vorbesc de mulți ani din spate modul cum a funcționat Ministerul de Interne, indiferent de cine a fost la guvernare, că a fost stânga, că a fost dreapta, că a fost supus unor intervenții mai mult sau mai puțin corecte, mai mult sau mai puțin constituționale, Ministerul de Interne a arătat că are capacitatea să rămână un pilon de stabilitate în sistemul de securitate națională și este un lucru important. Chiar dacă a trecut prin perioade grele – e bine, totuși, să nu uităm perioadele când, invocându-se nevoia de austeritate, crescuse foarte mult infracționalitatea în zona rurală, când polițiștii plăteau din buzunar benzina pentru a o pune în rezervorul mașinilor Ministerului de Interne, mașinile Poliției. Lucrurile acestea trebuie spuse, pentru că e bine să nu se uite. O spun pentru că de multe ori, când vine vorba despre drepturile polițiștilor, ale jandarmilor, ale celor care lucrează la vedere și acelor celor care nu lucrează neapărat la vedere, sunt mulți oameni din Ministerul de Interne care își riscă viața aproape în fiecare zi, când vine vorba de drepturile lor, și mă refer nu numai la drepturile salariale, ci și la drepturile de hrană, la dreptul la asigurare, inclusiv asigurare pentru mașinile lor, sunt mulți care se fac că uită cât de important este acest minister câteodată îi mai auzim pe unii care spun că de ce vor atâția bani polițiștii. Sigur, avem un climat de liniște și stabilitate la care contribuie în mod serios Ministerul de Interne. Dacă n-am avea acest climat, am fi dispuși să plătim mai mulți bani pentru ca polițiștii din România să aibă mai multă autoritate și mai mult respect din partea cetățenilor, așa cum este și în alte state. Vreau să vă încurajez să rămâneți aceiași funcționari. Eu știu foarte bine și sunt mulți care știu acest lucru că, dincolo de salarii, pentru dumneavoastră este foarte important să simțiți respectul pe care societatea vi-l acordă, pe care instituțiile vi-l acordă, pe care Guvernul și Parlamentul vi-l acordă, pentru că și polițiștii, și jandarmii, și cei care lucrează în Inspectoratul pentru Situații de Urgență de foarte multe ori salvează vieți, păstrează liniștea publică, ordinea publică, evită foarte multe conflicte și fac ca societatea să-și desfășoare viața într-un climat de liniște pe care ni-l dorim cu toții. Suntem bucuroși cu toții că copiii noștri pot merge în liniște și siguranță la școală și pot pleca în liniște și siguranță de la școală, dar acest lucru nu înseamnă că acest obiectiv trebuie să fie uitat vreodată, și anume scăderea infracționalității în proximitatea școlilor.

Sunt puțini, poate, cei care știu ce se întâmplă în familia unui polițist sau unui jandarm. Când se pune problema salarizării celor care lucrează în Ministerul de Interne, ar trebui să se gândească toți cei care la un moment dat trebuie să decidă, Guvern și, în final, Parlament – spun acest lucru și ministerului de Finanțe – ce se întâmplă în familia unui polițist și a unui jandarm, ce gândesc copiii acestora. Mulți, poate, nu sunt siguri că tatăl lor vine acasă întreg. Categoric, nu vine la oră fixă. Categoric, în permanență li se cere să facă mai mult decât scrie în fișa postului și mai mult decât scrie în programul de lucru. Sigur că primesc salarii compensatorii sau primesc bani în plus pentru acest lucru, dar stresul care este în familia unui polițist nu se regăsește în familia multor funcționari care sunt plătiți din banul public și e bine ca acest lucru să nu se uite, pentru că noi suntem obișnuiți cu starea de bine. De-abia când nu mai avem această stare de bine ne dăm seama cât de importantă este o anumită structură. Vreau să vă asigur că în ceea ce privește Legea Salarizării funcționarii din Ministerul de Interne și în mod special cei care lucrează direct cu cetățenii, cei care lucrează direct în stradă, vor avea o creștere semnificativă, pentru că este firesc și chiar o merită și merită și uniforma pe care o poartă.

Vreau să mă refer puțin la – cum se numește acum? Direcția de Informații și Protecție Internă, am zis corect? „Doi ș-un sfert!” O știe toată lumea. Ca şi Ministerul de Interne care, din păcate, de mulţi ani a trecut prin foarte multe frământări politice, începând cam prin 2008-2009, şi şi-a putut păstra stabilitatea, şi Direcția Generală de Informații și Protecție Internă a trecut prin multe transformări, unele benefice, altele nu. Poate unii nu au vrut ca această structură să mai aibă capacitatea, forța şi eficienţa pe care le avea pe vremuri. Poate da, poate nu, poate greșesc eu, poate este o evaluare greșită, dar eu cred că această structură, și am aprobat chiar ieri legea de aprobare a ordonanței, cu unele modificări – aici fac o paranteză, a fost o decizie riscantă a fostului Guvern de a adopta schimbări profunde în structura acestei instituții prin ordonanță de urgență. Dacă era un Parlament nebun și pica ordonanța de urgență, ce s-ar fi întâmplat? Sigur, Parlamentul încă n-a înnebunit și a aprobat ordonanța de urgență, sigur, cu niște amendamente care au venit în special de la Ministerul de Interne. Eu îmi doresc ca această structură să redevină un partener serios și sunt sigur că se va întâmpla acest lucru pentru celelalte servicii de informaţii din România, pentru parchete, pentru toate celelalte instituţii care au nevoie de un asemenea partener, sigur, printr-un regim de colaborare corectă, constituţională şi legală. Din partea mea, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, o să aveţi tot sprijinul.

Vreau, de asemenea, să felicit Inspectoratul pentru Situații de Urgență care, ca de fiecare dată, prin eroii săi necunoscuți și prin activitatea domnului Arafat, pe care-l salut, cu care, apropo, am relații foarte bune de foarte mulți ani, am pierdut multe nopți împreună să salvăm oameni – acum nu știu dacă o să o mai putem face împreună –, pentru ceea ce faceți pentru salvarea vieților, pentru protejarea patrimoniului public și privat.

În încheiere, vreau să mă refer puțin la faptul că pentru prima dată la ministerul de Interne a fost nominalizată o doamnă pentru a-l conduce. Este perceput ca un minister de forță, un minister complex, dar eu sunt absolut sigur că doamna ministru va putea să conducă acest minister așa cum trebuie și să îl mențină ca o instituție respectabilă și foarte folositoare pentru societate

Vă doresc succes! Mulțumesc mult!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE