11.05.2019

Discursul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, de la mitingul de la Galați

Hristos a-nviat! Vă salut cu multă căldură pe toți gălățenii, salut acest județ, acest oraș și istoria acestui oraș. Astăzi, dragii mei, ținem Summitul PSD la Galați, fiindcă suntem europeni și la Galați, și la Brăila, și la Tulcea, și la Iași, și în Muntenia, și în Oltenia, la Craiova, și în Banat, și în Transilvania, și în toată țara, pentru că noi suntem români, noi suntem europeni în toată țara. Vă mai spun ceva: suntem europeni acasă la noi nu numai în cele șase case furate de Iohannis la Sibiu! Vreau să le transmitem de aici cu multă căldură toată dragostea noastră românească pentru românii de la Sibiu, dar lui Iohannis îi spun ce-ar fi zis la Ploiești nenea Iancu: iubim Sibiul, da-i urâm pe trădători!

Îi urâm pe vânzători! I-ați văzut toți joi pe liderii europeni la Sibiu. Iohannis a ținut să reprezinte România doar el singur, nu a invitat pe nimeni. Așa cum a furat casele, a furat și Ziua Europei. A folosit această ocazie doar pentru el. A câștigat ceva România pentru că a folosit acest summit făcut cu bani mulți pentru campania lui electorală, pentru interesele lui politice mărunte? Și-a chemat stăpânii, am văzut cu toții la televizor cum se plimba singur și nu-l băga nimeni în seamă. Aceasta-i soarta slugilor, oameni buni! Sunt folosite, dar nu sunt băgate în seamă. Acolo, la Sibiu, sunt sigur că Iohannis a mai cerșit încă o sancțiune pentru România, pentru că numai de așa ceva este în stare. Nu l-a auzit nimeni vorbind pentru România, bătându-se pentru drepturile noastre, bătându-se pentru ceea ce trebuie să primim în această țară, pentru respectul cuvenit românilor și țării lui. A profitat de faptul că a fost singur și a lucrat împotriva României. A atacat Guvernul țării lui, a atacat democrația, a atacat justiția, a atacat tot ce este mai bun în această țară. L-ați auzit pe premierul Olandei cum a venit în România, țara gazdă, ca să ne jignească din nou, să vorbească despre statul de drept din România. Pun și eu o întrebare, pentru că și eu sunt îngrijorat: ce s-a întâmplat în Olanda, unde în sistemul bancar s-au spălat miliarde de euro? Aceea nu este corupție? Sau este corupție? Ce-au făcut băncile? Au negociat cu procurorii. E stat de drept și vin să ne spună nouă? Sau este așa cum spun unii, n-am de unde să știu dacă e adevărat, că supărarea vine pentru că noi n-am vrut să le vindem Portul Constanța? Președintele Franței spunea că este îngrijorat de ce se întâmplă în România. Și eu sunt îngrijorat de faptul că în fiecare zi mii de francezi sunt bătuți de jandarmi pe străzile din Paris. Acolo e în regulă? Și noi avem îngrijorările noastre. Ne mint că nu vor să intrăm în Schengen pentru că avem probleme cu statul de drept. Această țară a cheltuit miliarde pentru a îndeplini condițiile și își face datoria în continuare. De ce credeți că președintele României nu i-a pus la punct nici pe premierul Olandei, nici pe președintele Franței? Pentru că este slugă, pentru că nu se gândește decât la el, să mai ia încă un mandat și să scape, să nu dea socoteală pentru ceea ce a furat. Speranța lui este la stăpânii lui de la Bruxelles care să-l apere. Nicio legătură nu are intrarea noastră în Schengen cu statul de drept.

De asemenea, de ce credeți că au fost supărați acești oameni? Hai să ne gândim: în doi ani de zile, am obținut producții record în Europa, ceea ce înseamnă mult mai multă marfă care intră în concurență cu ceea ce produc ei. Le convine? Nu le convine. S-au mărit salariile medicilor și îi salut pe medicii prezenți aici. Vă mulțumesc din suflet că ați venit. Am mărit salariile pentru că, în primul rând, acești oameni merită respectul nostru uriaș, pentru că ei ne dau viață, ei au grijă de viața noastră, de sănătatea noastră și de sănătatea acestei țări și vreau cu toții să-i aplaudăm! În al doilea rând, prea mulți ani medicii din România, care sunt medici buni, mult mai buni decât în alte țări, prea mulți ani s-au îngrijit de sănătatea străinilor, pentru că acest stat nu s-a îngrijit să ne plătească salarii decente. Sunt nervoși pe noi cei de-afară pentru că medicii nu mai pleacă și mulți dintre cei plecați au început să se gândească să revină acasă. De ce mai sunt supărați? Pentru că salariile mărite în România, salariul minim care a mărit toate salariile și în zona privată, îi face pe românii care lucrează afară să nu mai accepte salarii de mizerie și se gândesc să vină acasă. Unii dintre ei au început să vină, timid, dar o să continue acest proces. Sunt supărați pentru că forță de muncă calificată și harnică începe să plece de la ei, să vină să ridice această țară. Sunt supărați, poate, pentru că renovăm școli, construim școli, modernizăm educația și copiii noștri o să aibă șansa să fie mai educați. O să intre în concurență cu copiii lor. Sunt supărați pentru că am început să investim masiv în administrația locală, în comunitățile locale și comunele noastre în câțiva ani de zile o să fie mai frumoase decât comunele din vestul Europei, pentru că și românii sunt mai frumoși. Îl auziți pe Iohannis și pe slugile lui – ați văzut poza cu Rareș Bogdan care stătea plecat în fața lui Merkel? De la el așteptăm noi să se bată pentru România la Bruxelles? – cum ne spun de câțiva ani, ne spun întruna, că PSD n-a făcut nimic. Vreau să încep cu Galațiul. Mi-a dat aseară cineva o hârtie cu doar câteva realizări de aici, din Galați, apoi o să vorbim și de țară.

Hai să vedem ce înseamnă nimicul de care vorbește Iohannis: investiții în derulare în județul Galați, 153 de milioane de euro pentru drumurile județene, drumul pe care nimeni nu mai credea că e posibil să se mai circule, Cosmești-Buciumeni, Rădești-Berești, 320 de kilometri; în sănătate, 80 de milioane de euro, spitalul clinic de urgență Galați, reabilitare și consolidare, blocuri de locuințe pentru medici, ambulatoriu de specialitate, spitalul de boli infecțioase, corp nou de clădire, spitalul de la Gănești, din Târgu Bujor, spitalul TBC; pentru managementul deșeurilor, 105 milioane de euro, stație de tratare mecano-biologică, stație de transfer la Târgu Bujor și Tecuci, depozit conform la Valea Mărului, echipamente și unități; 182 de milioane de euro pentru apă și canalizare, 24 de localități din județul Galați care nu mai sperau să aibă apă și canalizare, și suntem în secolul 21! PNDL, 250 de milioane de euro, drumuri, apă, canalizare, școli, grădinițe și dispensare; 100 de milioane de euro, investiții în drumuri, grădinițe, școli și apă doar în Municipiul Galați; investiții în cultură, 11 milioane de euro, Muzeul de Arte Vizuale, Muzeul de Istorie – am înțeles de la domnul primar că este primul muzeu de artă vizuală construit în România, un proiect premiat de Uniunea Arhitecților; 20 de milioane de euro pentru fonduri de dezvoltare rurală. În total, doar aceste investiții fac 900 de milioane de euro și mai urmează! L-am rugat aseară pe domnul ministru Cuc și azi de dimineață pe doamna prim-ministru să urgenteze procedurile pentru centura Galațiului. Am avut, de asemenea, aseară o discuție cu Dan Nica – vreau să știți că se bucură de toată aprecierea mea acest om pentru ceea ce a făcut la Bruxelles pentru România. Este un om respectat acolo, cunoscut acolo și care știe să apere interesele acestei țări, nu întâmplător a fost liderul grupului europarlamentarilor români PSD și va fi și în continuare – am discutat aseară cu el, cu primarul Municipiului, cu președintele Consiliului Județean și mi-au spus și au dreptate că această zonă are nevoie de un aeroport și de ce nu s-ar putea face un aeroport care să deservească Galațiul, Brăila, Vrancea? Este o zonă care a început să se dezvolte mult și nu mai trebuie să fie frânată. Vreau, de asemenea, să vă asigur că angajamentele luate de noul investitor la Sidex, și eu, și doamna prim-ministru, și europarlamentarii noștri vor avea grijă ca aceste angajamente să fie respectate, pentru că este un obiectiv vital pentru municipiu și pentru județ.

Ce-am mai făcut noi în țară? Sunt mii și mii de proiecte în fiecare localitate din România, există investiții finalizate, care sunt în curs de finalizare. Viața în zona rurală a început să se schimbe, viața în orașele mici a început să se schimbe, oamenii au acces la drumuri asfaltate, la străzi asfaltate, la apă și canalizare, la rețele de gaze, la școli, la dispensare, la trotuare, la târguri modernizate, la piețe. Despre ceea ce vorbim noi acum sunt lucruri pe care trebuia să le facă alții înainte în acești 30 de ani de la Revoluție încoace, dar haideți să ne uităm ce au făcut ei când au guvernat, ceea ce fac și acum: ură, venin, dezbinare, înjurături. Să-i lăsăm să-și bată joc de această țară? N-avem noi puterea, forța și curajul să păstrăm guvernarea, să câștigăm alegerile care vin, alegerile prezidențiale, alegerile locale și alegerile parlamentare? Avem nu numai dreptul, avem și obligația să nu lăsăm această țară pe mâna acestor vânzători. Nici nu se mai feresc, nici nu mai mint, spun direct că ei vor să micșoreze salariile, vor ca România să fie o națiune plină de divizare, de ură, de răutate și de frustrări. Nu putem să-i lăsăm, nu putem să lăsăm România pe mâna acestor oameni. Nu îi lăsăm!

Când am venit spre scenă mai devreme, oamenii mi-au zis că au venit special să dea mâna cu mine pentru programul de roșii. Toată lumea știe ce înseamnă comuna Matca, cât de bune sunt roșiile de aici, nu știu dacă sunt la fel de bune ca cele din Teleorman, dar o să vin odată cu roșii de la mine la dumneavoastră și facem un concurs, dar și într-un caz, și-ntr-altul, și ale noastre, și ale dumneavoastră sunt mai bune decât cartoanele și rumegușul pe care-l găsim în magazine, pentru că vreau să mâncăm sănătos, vreau ca pe masă copiii noștri să aibă legume și fructe gustoase, curate și sănătoase. Mâine la 10:30 o să fiu pe TVR cu domnul Daea la „Viața Satului” și acolo o să vă spun cum extindem programul de tomate, pentru că alocăm bani și mai mulți, alocăm bani și pentru încălzirea serelor, pentru că vreau să acoperim și lunile de iarnă cu tomate românești. E greșit că vrem acest lucru? E greșit că forțăm investiția în sistemul de irigații, așa cum spunea Carmen Avram mai devreme? Zeci de ani nu s-au mai irigat aceste ogoare, milioane de hectare o să înceapă să fie irigate, ceea ce înseamnă producție mai mare și le pare rău, pentru că ei hotărâseră soarta acestei țări, să nu mai producem, ci doar să consumăm. Să ne angajăm la ei, să ne vindem și sufletul și să nu mai avem nicio voce, doar să stăm cum stătea Rareș Bogdan joi, cu capul plecat! Așa ceva pregătesc ei pentru România. Da, a spus bine mai devreme Carmen, ne batem pentru adevăr, pentru că adevărul și dreptatea sunt de partea noastră, oameni buni! Niciodată, niciodată acest partid nu și-a vândut țara, nu și-a trădat țara, niciodată n-a luat o măsură rea împotriva românilor. De aceea vor să ne divizeze, pentru că un partid mare îi deranjează, numai partidele mari pot face lucruri mari pentru țara lor. Ei ce vor? Să fim partidulețe mici cu care să se joace, pe care să le dezbine, pe care să le conducă serviciile, vor în continuare ca noi să acceptăm un dublu standard. Adică ce înseamnă un dublu standard? Calitate diferită, cei din vest să aibă alimente mai bune, medicamente mai bune, tratament mai bun, iar noi aici să avem alimente mai proaste și medicamente mai proaste. De ce? Cine a hotărât că România este o țară de mâna a doua? Iohannis, Băsescu? PNL, USR și Cioloș? Noi nu acceptăm așa ceva. Vă anunț acum, azi, la Galați, săptămâna viitoare voi depune o lege, ca să nu rămânem doar cu vorbele, care să interzică dublul standard în România și cei care vor îndrăzni să o încalce să plătească scump, să-i usture!

Vreau să fiți alături de noi în toată această campanie care nu se termină pe 26 mai. Va dura doi ani de zile, până la sfârșitul anului 2020, pentru că dintr-o dată ei au înțeles că noi am înțeles că această țară poate fi mult mai bogată, poate fi mult mai respectată și mult mai puternică. Sunt copiii noștri mai slabi decât copiii lor? Sunt românii mai leneși decât cei din vest? Dacă erau mai leneși, nu îi primeau și nu îi cereau la muncă. E pământul nostru mai puțin roditor decât al lor? Să vină și să-l ia în mână și să vadă ce înseamnă pământul românesc. Și fără chimicale, și fără îngrășăminte, acest pământ a dat hrană României mereu. Să acceptăm în continuare ceea ce s-a acceptat în 1996-2000, când au închis mii de fabrici, mii de complexe de porci și de păsări și de vite? De ce? Ca să aducem în România sute și sute de mii de tone de carne, de legume, de fructe congelate. Eu vreau să mâncăm românește și de aceea trebuie să votăm românește!

Oameni buni, vă chem la vot pe 26 mai să votați niște patrioți în Parlamentul European, niște patrioți români care au curaj, au pricepere, care știu, care vor să-și apere țara. Trebuie să apărăm tot ceea ce am câștigat până acum, trebuie să apărăm creșterea de pensii, creșterea de salarii, creșterea economică, respectul pe care firmele românești au început să-l recapete, trebuie să apărăm dezvoltarea agriculturii, trebuie să apărăm hrana noastră, trebuie să apărăm tot ceea ce am câștigat până acum. E nevoie de oameni care își iubesc țara, de oameni cărora nu le e frică să se bată pentru România, pentru că vrem două lucruri, demnitate și respect, pentru că românii merită mai mult respect. Credem noi că putem avea speranțe de la PNL și USR și Cioloș? Ei au votat împotriva propriei țări. Singurii europarlamentari din tot Parlamentul European care au votat împotriva propriei țări! Fiecare europarlamentar din fiecare țară, când merge la Bruxelles, luptă pentru țara lui, pentru că el știe că țara lui este patria lui. Sunt oameni fără de patrie. Până acum le spuneam că sunt doar partide fără țară, fără patrie. Am văzut și eu, cum ați văzut și dumneavoastră, de Paștele sfânt, cum și-au permis acești nemernici să-l folosească pe Isus Hristos în toate felurile. Pentru ei nu există nici religie, nici Dumnezeu.

Oameni buni, încă o dată vă spun, haideți la vot! Pe 26 mai să câștige România, să câștige PSD și să trimitem la Bruxelles patrioți adevărați! Doamne-ajută!