Declarația de principii a PES Adoptată de Consiliul PES la 24 noiembrie 2011

Declarația de principii a PES Adoptată de Consiliul PES la 24 noiembrie 2011

Declarația noastră de principii a fost adoptată de Consiliul PES la 24 noiembrie 2011 și reunește valorile fundamentale care stau la baza acțiunii noastre.

 

Socialismul și social-democrația au un istoric îndelungat de realizări, de care suntem mândri.

Statul social, accesul universal la educație și asistență medicală și eforturile pentru respectarea drepturilor fundamentale au îmbunătățit viețile unui număr imens de persoane și au creat societăți mai egale, mai echitabile și mai sigure. În secolul XXI, mișcarea noastră continuă să contureze un viitor mai bun pentru toți.

Libertatea, egalitatea, solidaritatea și dreptatea sunt valorile noastre fundamentale. Aceste valori universale își au locul împreună. Democrația este o condiție prealabilă pentru expresia lor deplină. Împreună, valorile noastre formează busola noastră morală pentru construirea societăților progresive ale lumii de astăzi. Acestea sunt societăți în care oamenii nu luptă unii împotriva altora, ci lucrează împreună pentru beneficiul tuturor. Sunt societăți care prosperă, societăți de încredere care au grijă de mediul lor de acum ca investiție pentru viitor. Sunt societăți în care fiecare persoană în parte este răspunzătoare pentru crearea condițiilor pentru propria emancipare.

Valorile noastre sunt contestate. Oamenii, banii, bunurile, informațiile și ideile circulă fără oprire. Dar realitatea globalizării nereglementate provoacă un sentiment al vieții din ce în ce mai fragmentate. Forțele pieței, stimulate de sume mari de bani și de lăcomie, preiau un volum uriaș de putere de la controlul democratic. Aceste forțe servesc intereselor câtorva privilegiați. Conservatorii și neo-liberalii au adâncit inegalitățile economice, geografice și sociale, promovând un sistem al termenului scurt, al profitului fără efort și al normelor relaxate, care a condus la cea mai mare criză a lumii moderne. Respingem politica pesimismului care pretinde că nu se poate face nimic. Respingem discursul în care oamenii și chiar comunități în ansamblu devin singurii vinovați pentru problemele din societate. În schimb, noi depunem eforturi pentru a construi societăți incluzive și un viitor mai bun pentru toți. Avem nevoie de o agendă globală progresivă nouă pentru ca beneficiile globalizării să fie în avantajul tuturor. Aceasta este o chestiune care ține de alegerea politică și de responsabilitate.

 

Principiile noastre de acțiune

 

 1. Democrația trebuie să prevaleze în toate domeniile vieții pentru a le permite cetățenilor să decidă. Democrația trebuie să fie pluralistă, transparentă, cu adevărat reprezentativă pentru diversitatea societății și să permită participarea tuturor, cu un mediu public deschis, o presă independentă și acces liber la internet. Libertatea de exprimare este fundamentală pentru o societate democratică.

2. Autoritățile publice puternice de-a lungul întregului lanț democratic, de la nivel local, regional și național, până la nivelul european de administrare, sunt esențiale. Împreună, acestea protejează binele public, garantează interesul comun și promovează justiția și solidaritatea în societate. Buna guvernanță, statul de drept, răspunderea și transparența sunt pilonii unor autorități publice puternice.

3. Vrem să modelăm viitorul astfel încât oamenii să recâștige controlul asupra propriilor vieți. Libertatea reală înseamnă că oamenii sunt cetățeni activi, nu consumatori pasivi, sunt responsabilizați să construiască societăți care se bucură de prosperitate dincolo de bunăstarea materială, astfel încât reușita fiecărei persoane să fie în egală măsură parte a unei întreprinderi colective.
 

4. Munca decentă este cheia de boltă care asigură că oamenii sunt arhitecții propriului lor viitor. Faptul că se dă ceva înapoi, un înțeles real, o valoare reală și o continuitate reală a muncii în viață, este esențial pentru a asigura emanciparea și sentimentul de mândrie al oamenilor.
 

5. O societate bazată pe valorile noastre înseamnă o nouă economie care să și le asume. Creșterea bazată pe valori înseamnă că sustenabilitatea din punctul de vedere al mediului, demnitatea și bunăstarea oamenilor sunt fundamentale pentru crearea de bogăție. Această nouă economie trebuie să încurajeze progresul social care crește standardul de viață, ajută la obținerea unor locuințe sigure și creează locuri de muncă. Sectorul public are un rol esențial în această nouă economie.
 

6. Politicile noastre urmăresc protejarea resurselor planetei, nu epuizarea acestora. Sustenabilitatea din punctul de vedere al mediului înseamnă conservarea naturii pentru generațiile prezente și viitoare, nu doar în orașele și țările europene, ci în întreaga lume.
 

7. Viziunea noastră reînnoită în ceea ce privește solidaritatea este o investiție comună în viitorul nostru comun. Aceasta înseamnă justiție permanentă și solidaritate între generații. Înseamnă să conservăm planeta, să îi protejăm pe cei în vârstă și să investim în tineri. Accesul la educație universală și liberă este esențial pentru asigurarea mijloacelor de care copii și nepoții noștri au nevoie pentru emancipare. 

8. O societate corectă și puternică este o societate care inspiră și dă încredere. Pentru a garanta această încredere, trebuie să ne asigurăm că bogăția generată de toți este împărțită echitabil. Această responsabilitate colectivă este expresia convingerii că suntem mai puternici atunci când lucrăm împreună. Ea reflectă, de asemenea, determinarea noastră de a face în așa fel încât tuturor să li se permită să trăiască o viață demnă, lipsită de sărăcie. Toți membrii societății au dreptul la protecție împotriva riscurilor sociale în viață.
 

9. Încurajăm un sentiment de apartenență bazat pe includerea tuturor, nu excluderea unora din cauza temerilor. O societate deschisă și incluzivă apreciază persoana și se bucură de diversitate. Aceasta înseamnă aceeași demnitate și libertate și acces egal la drepturi, educație, cultură și servicii publice pentru toți, indiferent de sex, origine rasială sau etnică, religie sau convingere, handicap, orientare sexuală sau vârstă. În această societate, religia este separată de stat.
 

 Pe baza realizărilor mișcării feministe, continuăm să luptăm pentru egalitatea de gen. Aceasta înseamnă că femeile și bărbații împart de la egal la egal munca, puterea, timpul și rolurile, atât în mediul public, cât și în cel privat.
 

11. Mândria noastră comună în cadrul societății garantează securitatea noastră comună. O societate liberă, pașnică și dreaptă este una în care oamenii sunt în siguranță în viața lor de zi cu zi.
 

12. Solidaritatea internațională înseamnă că practica noastră politică este întotdeauna îndreptată către exterior. Solidaritatea noastră depășește granițele naționale. Asigurarea prosperității, stabilității și, mai presus de toate, a păcii pe termen lung impune o coordonare efectivă în mediul internațional pe baza democrației, respectului reciproc și drepturilor omului.

 

Pentru a ne transforma principiile în acțiune într-o lume a interconectării economice, sociale și culturale, sunt necesare noi politici progresive care să unească nivelul local, cel regional, cel național și cel european, pentru redobândirea controlului democratic. O abordare cuprinzătoare a elaborării politicilor, care integrează toate nivelurile de guvernanță, este garanția pentru a ca viața fiecărei persoane în parte să fie mai sigură în era globală și multipolară. O Uniune Europeană democratică și progresivă, caracterizată de solidaritatea între popoarele și țările europene consolidează suveranitatea democratică la nivel național, pe de o parte, și la nivel internațional, de cealaltă parte.
 

Angajamentul nostru față de integrarea europeană transcende concurența între țări și reflectă determinarea noastră de a ne opune erodării drepturilor sociale. Acesta exprimă garanția noastră pentru construcția unei Uniuni Europene cu realități politice, sociale și economice comune de lungă durată, nu doar cu o cooperare provizorie între guverne. Nu poate exista o elaborare a politicilor fără control democratic, nu poate exista o Uniune economică fără o Uniune socială și nici o Uniune socială fără un buget comun pentru susținerea investițiilor și reducerea inegalităților în Uniunea Europeană. Alături de o Uniune Europeană politică și economică, o Europă Socială integrată este esențială pentru îmbunătățirea condițiilor de viață pentru cetățeni, în toate țările, fără discriminare. Îndatorirea noastră istorică este să depunem eforturi către o armonizare progresivă în cadrul unei Uniuni politice, prin care aceasta să devină un instrument pentru dreptate și emancipare.


În Europa este necesară o voce politică progresivă cu adevărat. Este necesară o acțiune unită a mișcării progresive socialiste, social-democrate, democratice și a lucrătorilor în Uniunea Europeană și în toată Europa, precum și în colaborare cu partenerii noștri din societatea civilă. Partidul Socialiștilor Europeni și-a însușit și reprezintă aceste principii de acțiune. Împreună, vom continua lupta noastră politică în Uniunea Europeană pentru societăți progresive în secolul XXI. 

 

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE