Liderul Delegației PSD din Parlamentul European, Dan Nica, a atras din nou atenția, în cadrul unei ședințe conduse aseară de comisarul pentru Energie, Kadri Simson, că Pachetul Fit for 55, propus de Comisia Europeană, va crește facturile la energie si combustibil pentru toți cetățenii și că prin combaterea schimbărilor climatice, Uniunea Europeană nu trebuie să se îndepărteze de oameni și de drumul unei tranziții juste.
Dan Nica i-a explicat comisarului european că prin creșterea prețului combustibililor se va declanșa un lanț nesfârșit de scumpiri (alimente, transport, energie și utilități) și, din păcate, familiile cu venituri mici și persoanele vulnerabile, precum bătrânii, riscă să fie cele care vor plăti cel mai mult factura acestui demers.
„Fit for 55 este un pachet legislativ constructiv și de viitor, dar îi lipsesc măsurile active de compensare. Având în vedere că se estimează că va crește costul energiei, numărul persoanelor care își plătesc cu mare greutate facturile va crește. Scumpirile vin la pachet cu unele măsuri din PNRR, în cazul României fiind vorba de înghețarea salariului minim, care este de doar 280 de euro, înghețarea pensiilor, cea medie fiind de 300 de euro. Care credeți că va fi răspunsul acestor oameni care își vor vedea veniturile diminuate drastic? Acești cetățeni vor fi nevoiți să aleagă între a mânca, a-și plăti utilitățile sau a-și cumpăra medicamentele. Nu cred că vrem să îi punem în această situație. În absența unui Fond Social de o dimensiune corespunzătoare, care să compenseze toate aceste pierderi de venituri, am mari dubii că vom avea un sprijin pentru acest pachet, în forma actuală, iar sprijinul meu nu va exista. Oamenii au dreptul să trăiască, să supraviețuiască și să fie ajutați”, a menționat oficialul român.
În acest context, șeful Delegației Române S&D a reamintit că studiul de impact al Comisiei, din 2020, arată clar că de beneficiile eficienței energetice nu se vor bucura toți cetățenii și că familiile cu venituri mai mari vor putea investi atât în eficiența energetică, cât și în energiile regenerabile, în timp ce familiile cu venituri mai mici s-ar putea să nu aibă acces la capitalul necesar pentru a investi.
“Măsurile rapide şi corecte pe care Comisia dorește să le facă pentru a atinge obiectivul unor transformări profunde și benefice în legătură cu schimbările climatice nu trebuie să ignore dimensiunea socială în țări precum România, unde corectarea deficitului de dezvoltare și transformările solicitate de Comisie nu se pot face pe termen scurt și nici fără eforturi semnificative, greu de anticipat în contextul politic actual din țară. Mai mult, planul care cuprinde propuneri ambițioase va conduce la creșteri de costuri semnificative, plătite de cetățenii fiecărui stat membru. Pachetul prezentat de Comisie este cel mai ambițios pachet legislativ din această legislatură și salut angajamentul CE de a lupta împotriva schimbărilor climatice, mai ales în contextul inundațiilor puternice din vestul Europei (Germania, Belgia, Elveția), dar nu voi gira adâncirea sărăcirii unei populații aflate oricum în dificultate”, a adăugat europarlamentarul român.