Negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul european al anului 2025, Victor Negrescu, a tras un puternic semnal de alarmă în plenul legislativului european cu privire la tăierile masive propuse de Consiliul UE, în valoare de 1.52 miliarde de euro, cu ocazia prezentării poziției Parlamentului European asupra bugetului UE al anului viitor.
În intervenția sa, acesta a susținut că propunerea Consiliului UE este inacceptabilă și a subliniat necesitatea suplimentării alocărilor financiare în vederea asigurării investițiilor necesare și creșterii nivelului de trai al cetățenilor.
„Nu. Propunerea pe care a făcut-o Consiliul pentru bugetul european al anului viitor nu poate fi acceptată ca atare.
Se îndepărtează prea mult de ceea ce Parlamentul European a solicitat prin orientările sale adoptate anul acesta și se propun tăieri severe care contravin cu ceea ce s-a agreat în recenta revizuire a Cadrului Financiar Multianual.
Rolul meu în calitate de raportor și negociator-șef al Parlamentului European este de a apăra rolul de autoritate bugetară a instituției noastre, dar și să mă asigur că bugetul anual adresează prioritățile asupra cărora am convenit cu grupurile politice.
Recentele alegeri europene au transmis un mesaj clar cu privire la faptul că, pentru a avea mai multă solidaritate între statele membre și mai multe investiții în politici și programe, avem nevoie de finanțări adecvate și avem nevoie, desigur, ca acele finanțări să îmbunătățească viețile oamenilor.
Acest apel nu poate fi tradus prin mai multe tăieri bugetare și printr-o reducere a resurselor mult necesare pentru a ajuta cetățenii noștri să depășească această perioadă dificilă.
Bugetarea prudentă nu înseamnă blocarea finanțării priorităților cetățenilor, nu înseamnă reduceri din contribuțiile bugetare și cu siguranță nu înseamnă tăieri din programe pentru a finanța rate crescute ale dobânzilor. Trebuie să facem mai mult împreună și mai bine, nu mai puțin’’, a precizat negociatorul-șef al Parlamentului European, Victor Negrescu.
Acesta a evidențiat că propunerea Consiliului UE are în vedere tăieri de 1.52 miliarde de euro, care afectează cu precădere programele emblematice ale UE, precum cele dedicate educației, cercetării, conectivității și domeniului digital, pieței unice, ocupării forței de muncă, dar și cele dedicate asigurării protecției frontierelor.
„Pentru claritate, Consiliul propune tăieri de 1.52 miliarde de euro ale creditelor de angajament pentru anul următor.
Acest lucru se traduce prin:
– Tăieri de 400 milioane de euro din programul nostru de cercetare Orizont Europa,
– Tăieri de 110 milioane de euro din Mecanismul pentru Interconectarea Europei – (CEF) Digital,
– Tăieri din InvestEU, programul Europa Digitală, programul Piața Unică, inclusiv IMM-uri, Instrumentul pentru Asistență Tehnică, precum și EU4Health,
– Consiliul propune o tăiere imensă de 294 milioane de euro din Erasmus, programul nostru de referință pentru tineri și educație,
– Vedem, de asemenea, tăieri din programul pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială, Corpul European de solidaritate, Europa Creativă, Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori și programul nostru pentru mediu, LIFE,
– Tăierile afectează până și protejarea frontierelor.
Aceste tăieri contravin cu ceea ce Parlamentul a apărat în orientările sale, respectiv mai multe investiții și alocări financiare pentru programele care îmbunătățesc viețile oamenilor.
Solicităm, de asemenea, Comisiei Europene să fie clară cu privire la impactul negativ al acestor măsuri și să acționeze într-o manieră constantă astfel încât să ajungem la un rezultat pozitiv după negocieri’’, a menționat acesta.
Negociatorul-șef al Parlamentului European a prezentat, totodată, prioritățile pe care le va susține în cadrul negocierilor interinstituționale, care reprezintă, de altfel, oportunități de finanțare esențiale pentru țara noastră.
„Împreună cu colegii mei din Parlament, prioritizăm:
– Programele pentru sănătate, educație și tineri
– Sprijinul pentru agricultură și fermieri
– Nevoia de a îmbunătăți infrastructura și de a avea o tranziție verde justă și tranziția digitală
– Apărarea egalității de gen, protejarea valorilor noastre și eficientizarea luptei noastre împotriva corupției
– Îmbunătățirea acțiunii noastre la nivel global, în particular în vecinătatea noastră, atât cea estică, cât și cea sudică, Balcanii de Vest, Ucraina și Republica Moldova
– Protejarea frontierelor noastre și funcționarea Spațiului Schengen, cu România și Bulgaria făcând parte din zona de liberă circulație pe cale terestră.
Am solicitat, de asemenea, o mai bună coordonare a sistemelor noastre sociale pentru a îmbunătăți mobilitatea intracomunitară.
Ultimul aspect, dar nu cel din urmă, înțelegem că este nevoie de solidaritate.
În contextul dezastrelor naturale care afectează continentul nostru, solicit Comisiei și Consiliului, împreună cu colegii mei, să aloce fonduri suplimentare pentru toate instrumentele care adresează astfel de crize, precum Mecanismul pentru protecție civilă sau Fondul European de Solidaritate, dar și să prioritizeze investițiile care permit limitarea impactului dezastrelor naturale.
Suntem încrezători că Uniunea Europeană, care se bazează pe solidaritate, va găsi resursele necesare pentru cei afectați de inundații’’, a menționat reprezentantul României în Parlamentul European.
La finalul intervenției sale, vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a evidențiat importanța unei abordări constructive în cadrul procesului de negociere cu reprezentanții Comisiei Europene și ai Consiliului UE.
Propunerea Parlamentului European privind bugetul UE pentru anul 2025, negociat de europarlamentarul social-democrat, urmează să fie votată până la finalul lunii octombrie urmând ca negocierile interinstituționale să conducă la aprobarea finală a bugetului în luna noiembrie.