Cred că guvernul nostru a luat măsuri care au fost necesare și pe care noi le-am văzut prioritare pentru oameni și pentru România. Mulți ne-au criticat, au spus că nu avem bani de pensii și salarii, mulți au spus că nu ducem România în direcția bună. Ceea ce am făcut a arătat că de fiecare dată am luat măsurile bune, care în același timp au fost dublate de o proiecție bugetară, am avut bani de pensii și salarii, iar țara noastră a cunoscut una dintre cele mai mari creșteri economice dintre statele membre ale UE. În timp ce alții ne spuneau că suntem un guvern eșuat, că ducem România spre dezastru, toate comunicatele internaționale, toate forurile internaționale arătau că România are o creștere economică sustenabilă, că investitorii străini au din ce în ce mai multă încredere să investească în România, că România este apreciată și că este tratată așa cum trebuie, cu demnitate și respect.
Am dovedit într-un an și opt luni de când sunt premierul României că pot lucra neobosit, că nu a existat sâmbătă și duminică, nu a existat un program strict după care să plec acasă, că într-un an și opt luni am stat cu telefonul pe noptiera patului, indiferent de ora târzie în noapte în care era nevoie de intervenția prim-ministrului. Am încercat de fiecare dată și am reușit în mare măsură să ascult oamenii, să ascult ideile pe care le au oamenii, să empatizez cu oamenii și să iau acele măsuri pe care oamenii le doresc cu adevărat. Am dovedit că iubesc oamenii, am spus că trebuie să ne respectăm părinții și bunicii, pentru că cei care nu-i respectă pe cei care au clădit România de astăzi nu vor avea respect pentru nimic de-acum încolo. Am considerat întotdeauna că jignirile lor nu mă pot afecta dacă am susținerea oamenilor și iau măsuri bune pentru ei. Dacă nu au putut să vorbească despre mine și despre corupție, despre afacerile pe care le vedem la domnul Barna, despre alte lucruri urâte, au venit cu altfel de jigniri, mergând până la lucruri personale. Și atunci mă gândesc: cum pot fi acești oameni sensibili la problemele cetățenilor din România? Cum pot acești oameni să privească și să fie sensibili la problemele pe care le are un pensionar, pe care le are un copil, pe care le are o familie, pe care le are o femeie? Acești oameni au acționat de-a lungul timpului numai în interesul lor personal și numai în interesul lor electoral. Iată că astăzi, după ce am fost apreciați de lideri de stat, de președintele SUA, pentru creșterea economică, pentru modul în care am gestionat președinția rotativă a Consiliului UE, pentru modul în care am crescut salariile, pentru modul în care am încercat să aducem la media europeană nivelul de trai al românilor, după ce am încercat să nu lăsăm niciun român în urmă și să luptăm pentru fiecare român, acest lucru i-a deranjat, pornind de la președintele României, care trebuia să fie omul care să adune toți românii, să se adreseze tuturor românilor, să fie un mediator și un facilitator de consens, dar a fost și este omul care incită la dezbinare, care împarte România în cei buni și cei răi, între „românii mei” și „ceilalți”, „guvernul meu” și „alt guvern”.
Pentru aceste lucruri trebuie să luptăm. România este a tuturor românilor, este a noastră, a tuturor. România este a celor care au construit România de astăzi, dar și a copiilor și nepoților noștri. Trebuie să creionăm cu toții viitorul țării noastre.
Președintele României a fost cel care a cerut demiterea acestui guvern, nu pentru motivul că nu ar fi performat, nu pentru semnale de alarmă trase de comunitatea internațională, nu pentru că ar fi greșit cu ceva față de oameni, nu pentru că nu ne-am făcut datoria, ci pentru că ura președintelui României este mult mai puternică decât afecțiunea și atașamentul față de români. A urât acest guvern pentru că a făcut bine, a urât acest guvern pentru că a crescut pensii și salarii, a urât acest guvern pentru că a încercat să ajute toate comunitățile locale, indiferent de culoarea politică. A urât acest guvern pentru că interesul personal și interesul electoral a fost mai puternic decât România și românii. A îndemnat partidele din opoziție să se mobilizeze și să demită acest guvern. Noi știm că moțiunea de cenzură este un instrument al opoziției, dar atunci când vrei să dărâmi ceva, trebuie să vii cu altceva în loc, să vii cu un program, să vrei să continui măsurile pe care le-a luat guvernul anterior, să vii cu lucruri bune pentru români și pentru România, să vii cu încrederea pe care să o ai din partea investitorilor români și străini.
Șase bărbați de stat, șapte cu președintele Iohannis, s-au unit, pentru că unul singur nu era suficient, să dărâme un guvern condus de o femeie. Acest lucru arată calitatea lor de bărbați de stat. Eu le garantez că sunt mai puternică decât toți la un loc, pentru că în spatele lor stă interesul personal. În spatele meu sunt milioanele de români care au nevoie de încredere și susținere, în spatele meu sunt familiile care nu trebuie să tremure că vor fi dați afară unii din membrii familiei din serviciu. În spatele meu sunt pensionarii care trebuie tratați cu respect și nu trebuie să mai tremure că va veni cineva și le va impozita pensia sau nu le va mai aplica creșterea pensiei din luna ianuarie. În spatele meu sunt românii care țin la această țară și cărora le pasă ce se întâmplă cu această țară. În spatele meu sunt românii care vor să fim tratați cu demnitate în instituțiile europene. În spatele meu sunt toți cei care poartă în suflet tricolorul.
Nu au fost interesați de aceste lucruri. Acum au desemnat un premier pentru care austeritatea și tăierile salariale au fost regulile de bază. Cei șase care au făcut o coaliție pentru a dărâma un guvern sunt cei șase care acum nu se pot uni ca să voteze un guvern. Și atunci revine o întrebare: ce interes a avut președintele României să dărâme acest guvern, să aducă instabilitate în țară? Care este interesul președintelui României pentru ca lucrurile să nu funcționeze normal în această țară? Am cerut înainte de moțiune ca fiecare dintre liderii politici, în frunte cu candidatul Iohannis, să fie conștienți de ceea ce se va întâmpla după trecerea moțiunii – nu i-a interesat. I-a interesat mai mult să dărâme guvernul și să pună în loc nimic. Pe noi nu ne interesează să înlocuim un om cu altul, ne interesează o viziune pentru această țară, un program de guvernare, o strategie pentru dezvoltare și pentru susținerea oamenilor. Nu i-a interesat, au dărâmat Guvernul, au adus țara în instabilitate, suntem în prag de iarnă, sunt măsuri care trebuie luate pentru oameni, nu îi interesează nimic din toate aceste aspecte. I-a interesat doar să câștige câteva procente electorale. Pe unii i-a interesat să desființeze PSD: în ce stat membru al UE, dacă vorbim de democrație, un președinte de stat spune că trebuie să desființeze un partid? În ce stat membru al UE un președinte de stat – candidatul Iohannis – este președintele de facto al unui partid – Partidul Național Liberal?
În calitate de prim-ministru am luat măsuri pentru toți românii, și cei care m-au votat, și cei care nu m-au votat, și cei care mă urăsc, și cei care mă apreciază, pentru că acesta este rolul unui om din statul român care ocupă o funcție înaltă. Președintele României este și președintele dumneavoastră, este și președintele domnului Nica, este și președintele lui Marian Pavel, este și președintele lui Victor și a lui Ștefan și al tuturor! Trebuie să fie imparțial, să se adreseze tuturor. În ceea ce spune președintele României trebuie să se regăsească fiecare cetățean, în măsurile lui trebuie să se regăsească fiecare cetățean. Dar noi nu avem un președinte al tuturor românilor. De aceea, trebuie să luptăm începând din acest moment fiecare dintre noi, să redăm România tuturor românilor, oamenii să fie respectați în propria țară, să fie apreciați, să nu mai trăiască cu frica zilei de mâine. Președintele României trebuie să coboare de la Palatul Cotroceni în rândul românilor de la Fetești, Țăndărei, Slobozia, în orice județ al țării, pentru că românii nu l-au votat pentru vacanțe, românii nu l-au votat pentru odihnă, românii l-au votat să fie în mijlocul lor, să fie sensibili la problemele pe care le au, să-i susțină în plan intern și să îi reprezinte cu demnitate în plan extern. A fi patriot și a-ți iubi țara și a lupta pentru țara ta în instituțiile europene nu înseamnă să nu fii proeuropean. A fi patriot nu înseamnă că ești împotriva statutului de stat membru al UE, dar înseamnă să ceri un tratament egal pentru țara ta, ca cel al altor state membre, să ceri să fii respectat, să ceri ca țara ta să fie tratată cu respect, să nu existe țări de rang întâi și de rangul doi, să ai aceleași măsuri pentru agricultură de care a vorbit domnul Nica pentru toate statele membre, să nu mai existe subvenții de 400 de euro la hectar într-un stat și în alt stat de 200 de euro. Dacă ai aceleași obligații, trebuie să ai aceleași oportunități, trebuie să susții cu tărie să nu se plafoneze subvenția pentru fermele mari, pentru că fermele mari sunt cele care aduc cea mai mare susținere în plan agricol, în PIB-ul țării, să rezolvi toate problemele pe care ți le ridică oamenii la nivel național. Pentru că am vorbit de agricultură, de azi noapte de la ora 24 au început să se dea subvențiile pentru fermieri. Deja 202000 de fermieri au primit subvențiile, ceea ce înseamnă respect pentru oameni.
Dragi colegi, sunt premier interimar, dar până în ultima clipă în care voi pleca de la Palatul Victoria voi face tot ce ține de mine și tot ce îmi va permite legea pentru a aduce un plus pentru români și România. Am convingerea că împreună cu toți românii care vor dori să vină alături de noi – vă sfătuiesc să țineți porțile larg deschise și să vorbiți cu cât mai mulți români – vom duce lupta noastră, a tuturor, de la cel mai mic până la cel mai mare, pentru această țară, pentru copiii noștri, pentru respectul pe care-l merită această țară, pe care-l merită România.
Să ne prezentăm cu toții la vot pe 10 noiembrie, intrăm în turul 2 și împreună câștigăm alegerile prezidențiale! Îi chem pe toți cei care au inimă de român să ni se alăture și împreună să creionăm un viitor mai bun pentru români și România!
Doamne-ajută!