Viorica Dăncilă: Bună ziua! Azi acum avut ședința Comitetului Executiv la Galați, mai înainte am avut ședință CEX la Brăila. Am vrut să facem o evaluare a rezultatelor obținute la alegerile europarlamentare și în același timp să vedem propunerile care vin din partea primarilor, din partea membrilor CEX pentru activitatea politică, dar și legat de activitatea guvernamentală. Am discutat despre modul în care vom acționa de acum încolo, astfel încât PSD să redevină cel mai puternic partid din România.
Profit de această ocazie să fac o precizare: am văzut în spațiul public că se discută foarte mult despre acea inițiativă legislativă din Parlament legată de plata de către copii a întreținerii părinților, așa-numita Lege a Recunoștinței. Este opinia unor deputați. În Parlamentul României sunt foarte multe inițiative legislative. Nu este o lege care să fie agreată, nici susținută de Guvernul României și nici de PSD. Dacă vă uitați, sunt foarte multe inițiative legislative cu diferite teme, dar de la o inițiativă legislativă până la transpunerea în lege este un drum lung. Eu vă spun din start că această inițiativă, această Lege a Recunoștinței, nu este susținută nici de Guvernul României, nici de PSD.
Întrebare: Domnul Cuc a spus că va sprijini construcția unui aeroport între Brăila, Galați și Focșani. S-a discutat despre acest lucru?
Viorica Dăncilă: Avem mai multe soluții pentru acest aeroport. Chiar duminică vom discuta și cu investitori străini pentru un parteneriat public-privat. Avem în vedere introducerea acestui aeroport într-o hotărâre de Guvern. Pe noi ne interesează ca acest proiect să devină cât mai repede realitate și facem o evaluare, astfel încât acest aeroport să poată fi demarat cât mai curând.
Întrebare: Ne puteți da detalii?
Viorica Dăncilă: Vreau să fac o precizare: înainte de a spune un lucru și a promite ceva, trebuie să vorbim despre lucrurile pe care le facem și pe urmă să venim cu detalii. Dacă spun că am o întâlnire duminică pentru aeroportul de la Galați sau peste două săptămâni, nu cred că cei care ne ascultă vor avea foarte multă încredere. Vreau ca după această întâlnire sau după cea de peste două săptămâni să spunem „am găsit investitori, începem toate formalitățile pentru a realiza acest aeroport”.
Întrebare: De ce a pierdut PSD voturi în două fiefuri importante, Brăila și Galați?
Viorica Dăncilă: Vă referiți la un procent mai mic la aceste două județe, pentru că, într-adevăr, sunt județe etalon. Întotdeauna au avut procente mari, dar au fost printre județele care au obținut rezultate mult mai bune decât celelalte, peste media națională. Au fost mai multe cauze, după părerea mea, și după ce am ascultat opiniile colegilor mei din partid, ale primarilor, ale membrilor CEX din Brăila și Galați, pot să spun că unul dintre motive este cel legat de comunicare, care efectiv nu s-a pliat pe ceea ce doreau cetățenii și la un moment dat s-au desprins de temele pe care noi le-am avut în prim plan. În al doilea rând, cred că ceea ce trebuia cu adevărat să comunicăm am trecut în plan secund. Guvernarea aceasta nu este perfectă, nu este o guvernare care să fi rezolvat toate problemele, dar a fost eficientă și s-au realizat foarte multe lucruri din obiectivele programului de guvernare. Noi am vorbit prea puțin despre aceste realizări, am mers spre alte teme și acele teme au atras atenția publicului. Un alt motiv a fost legat de faptul că contactul cu cetățenii nu a fost cel care trebuia și poate acest lucru a făcut ca cetățenii, mulți dintre ei care nu au votat cu nimeni, nu s-au mai prezentat la vot, din electoratul nostru, să creadă că părerea lor nu contează, că efectiv nu suntem deschiși dialogului. De aceea, și deplasarea noastră în toate județele țării, reluarea dialogului cu cetățenii, devine pentru noi o prioritate. Al treilea lucru este modul în care s-a realizat campania. Campania trebuie să se realizeze și prin participarea conducerii centrale mult mai intens în teritoriu, pentru că oamenii vor să-și spună problemele, vor răspunsuri la întrebările lor, vor ca cei în care cred să vină în mijlocul lor și să creeze acel val de încredere. Sunt numai câteva dintre motivele care au condus la rezultatul de 22%. Ce pot să vă spun este că noi am înțeles mesajul dat de electorat, vrem să reparăm greșelile pe care le-am făcut și vrem ca mesajele noastre viitoare și proiectele noastre viitoare să se plieze pe realitatea existentă și pe ceea ce ne cere electoratul.
Întrebare: Vor fi sancțiuni?
Viorica Dăncilă: Am spus că nu a fost contactul direct al conducerii centrale. Liderii din BPN, președintele partidului, președintele executiv, secretarul general, trebuie să vină și să discute cu oamenii, să vină în teritoriu și să vadă dacă mesajul nostru este cel cu care oamenii se identifică, pentru că dacă nu este așa, se vor desprinde de mesajul nostru și ne vor sancționa. Așa cum am spus, vrem să învățăm din toate aceste erori pe care le-am făcut și vrem să depunem toate eforturile pentru alegerile prezidențiale și pe urmă pentru locale și parlamentare. Vrem să arătăm că PSD este un partid cu adevărat puternic și susținut de cetățenii României.
Întrebare: S-a schimbat ceva cu privire la opinia despre candidatura doamnei Kövesi?
Viorica Dăncilă: Nu am discutat despre acest lucru. Pentru a lua o decizie sau pentru a vedea modul în care vrem să ne poziționăm vizavi de acest subiect trebuie să avem această discuție în forurile statutare. Am spus încă de la preluarea mandatului că atunci când luăm decizii nu trebuie să le ia doar președintele partidului sau un grup restrâns. Fiecare decizie trebuie să ne-o asumăm și, dacă este o decizie bună, să avem și noi satisfacția acestei decizii în forul în care am luat această decizie, dacă este o decizie rea, să ne-o asumăm cu toții. Cred că democrația despre care vorbim la nivel național trebuie să fie reflectată și în partid. Trebuie să avem democrație în partid și să luăm deciziile împreună. Nu am discutat acest subiect și nu vreau să vin cu o părere personală. Vreau să vin cu părerea forumului statutar, a Comitetului Executiv Național.
Întrebare: Există confirmări de la Guvern în privința deficitului bugetar? Există proiecte care ar putea fi oprite? Care ar fi sursa bugetară pentru cei 10 lei pentru copii?
Eugen Teodorovici: Ca să fie foarte clar, pentru orice proiect pentru care ne-am angajat prin promisiunea noastră ca Guvern și prin prevederea legală care s-a și adoptat, mă refer la salarii și la pensii și la proiecte de investiții, nu se va întâmpla nimic rău, toate finanțările vor merge mai departe. Am văzut că se fac multe speculații, înțeleg dorința unora de a specula chiar și despre persoanele vulnerabile, pensionarii adică, deja se trece orice fel de limită a bunului-simț, dar așa își fac unii o campanie continuă. Foarte clar: nimic din ce s-a aprobat nu se oprește la finanțare. Că sunt investiții, că sunt veniturile populației, se continuă. Vizavi de deficit, o să vedem la final de lună iulie, dacă facem ședință de Guvern, data la care se va discuta și adopta prima rectificare din acest an. Vom vedea exact care sunt sumele pe care le putem reloca, să spunem, între instituții, acolo unde lucrurile poate n-au mers așa cum ne-am dorit cu toții. Acesta e rolul rectificării, de a reașeza sumele între ordonatori.
Viorica Dăncilă: Am văzut că această măsură a stârnit foarte mult interes. În momentul în care am tipărit acel proiect de guvernare, pe lângă măsurile pe care le avem în program și pe care trebuie să le respectăm, pentru că au fost votate în plenul Parlamentului, am cerut în teritoriu mai multe măsuri pe care colegii le văd bune pentru următoarea perioadă. Printre aceste măsuri a fost și cea la care dumneavoastră ați făcut referire, ceea ce nu înseamnă că o să o implementăm. Vom vedea pe fiecare domeniu ce vom lua din propunerile din teritoriu și pe care le putem transforma în realitate, care este proiecția bugetară a fiecărei măsuri, astfel încât să ne încadrăm în deficit, în normele pe care le avem. Acea măsură nu face parte din programul de guvernare, dar era normal să cer și din teritoriu, să vină și alte propuneri de măsuri pe care unii colegi sau unele organizații le văd bune pentru perioada următoare. În momentul în care de săptămâna viitoare vom face evaluarea pe fiecare minister în parte atât a măsurilor pe care le-au îndeplinit din programul de guvernare, dar și ceea ce mai avem de îndeplinit, a foii de parcurs pentru fiecare măsură pe care o are un ministru de îndeplinit, vom vedea care dintre aceste propuneri din teritoriu pot fi acceptate și care nu. Atunci vă vom spune exact dacă o măsură sau alta care nu sunt în programul de guvernare va fi preluată de către Guvernul României.
Întrebare: Despre supraimpozitarea pensiilor speciale aveți o părere?
Eugen Teodorovici: Mă bucur că a ajuns în spațiul public ce am discutat între noi politic, să zic așa, în partid. Era vorba de un set de măsuri pe care împreună la nivel de Guvern o să îl identificăm. Fiecare coleg în fiecare minister va face propuneri pentru măsuri care să ducă la scăderea cheltuielilor sau la creșterea veniturilor. E abordarea corectă pentru fiecare minister în parte ca acel coleg să fie un ministru de Finanțe pe acea zonă, desigur, cu abilitățile specifice zonei pe care o coordonează. În rest, nu e ceva concret, e o abordare logică, pentru că așa ne cere legea. O să discutăm la nivel de partid, la nivel de Guvern, facem analize, impact, dacă luăm o decizie, o s-o aplicăm.
Viorica Dăncilă: Vreau să mai fac o precizare, pentru că ne aflăm la Galați și știu că în mai ministrul Transporturilor a venit și a vorbit de centura de la Galați și de drumul expres Galați-Brăila: aceste două proiecte importante pentru această zonă aveau ca termen pentru proiectare și execuție sfârșitul lunii august. Am solicitat astăzi domnului ministru Cuc ca drumul expres, licitația pentru proiectare și execuție, să fie scoasă la sfârșitul acestei luni, deci vreau o devansare cu o lună de zile, iar pentru cele două proiecte vom urmări foarte atent care este parcursul.
Întrebare: Domnul Nica are o șansă pentru funcția de comisar european?
Viorica Dăncilă: Toată lumea are o șansă. Bineînțeles, domnul Nica este o persoană cunoscută la nivel european și foarte apreciată, este liderul delegației europarlamentarilor PSD din grupul PES. În această perioadă, pentru noi o prioritate o reprezintă portofoliul și negocierile pe care le facem pentru a obține un portofoliu cât mai bun în viitoarea Comisie Europeană. Am văzut că au apărut în spațiul public multe informații și vreau să vă spun că eu nu merg pentru această funcție, că am văzut și această afirmație, că voi pleca comisar european. Sunt un om responsabil, sunt premierul României și președintele PSD, vreau să-mi duc misiunea până la capăt. Vrem să vedem ce se întâmplă pe 17, când este votul pentru președintele Comisiei Europene. Tot pe 17 pentru noi este un eveniment foarte important, pentru că vom prezenta în Parlamentul European rezultatele președinției Consiliului UE deținută de către România, un motiv de mândrie și de bucurie pentru țara noastră, iar după ce vom vedea cine este președintele, vom începe negocierile cu viitorul președinte al Comisiei Europene. Am discutat cu omologi de-ai mei, am discutat și cu domnul președinte Iohannis, pentru că eu cred că pentru noi este important un portofoliu bun, fie legat de transporturi, de energie, de mediu, pentru că am avut deja agricultura și dezvoltarea regională, două portofolii foarte puternice, foarte importante. Sperăm să avem tot un portofoliu bun pentru România. Din calitatea mea de prim-ministru, voi face tot ce este posibil, voi avea discuții cu liderii europeni pentru ca România să aibă un portofoliu cât mai bun. Mai mult, cu toate că am primit o scrisoare din partea actualului președinte al Comisiei Europene, domnul Juncker, referitor la portofoliul lăsat liber de Corina Crețu, am făcut o nominalizare pentru comisar interimar, am refuzat propunerea făcută de domnul Juncker. Eu cred că în această perioadă, până când vom desemna un nou comisar, România trebuie să aibă un comisar interimar și l-am propus pe Mircea Pașcu, deci cred că pentru un portofoliu atât de important cum este cel al politicilor regionale este important ca România să coordoneze în continuare acest portofoliu. Este dreptul nostru și trebuie să beneficiem și de drepturi, și de responsabilități.
Întrebare: Care sunt așteptările față de noul grup al europarlamentarilor PSD?
Viorica Dăncilă: Știu ceea ce vor face europarlamentarii PSD, nu se vor poziționa niciodată împotriva propriei țări și vor apăra întotdeauna interesele României, vor depune amendamente, vor coordona rapoarte, vor fi raportori sau raportori din umbră și în fiecare dintre aceste rapoarte vor avea în vedere și prioritățile României. Așteptările mele sunt legate de unitatea grupului, de puterea lui de negociere, pentru că la nivel european altele sunt armele, nu ca în România, violența verbală sau cine țipă mai tare. Acolo puterea de negociere a fiecăruia este foarte importantă și eu sper ca grupul europarlamentarilor PSD să aibă această putere de negociere, să beneficieze de experiența celor care au mai avut un mandat de europarlamentar și să încerce să aibă susținere cât mai mare din partea celorlalte grupuri.