Am participat azi la consultările cu domnul președinte Iohannis legate de rezultatul referendumului, precum și de următorii pași pe care trebuie să-i facem în legătură cu acest lucru. Am reiterat poziția PSD, și anume că rezultatul votului este foarte important, că, dincolo de declarații, dincolo de ceea ce spunem la nivel declarativ, este important să dăm dovadă de acțiune pentru a pune în practică cât mai repede rezultatele acestui referendum consultativ. Având în vedere că acest referendum, așa cum am spus, este unul consultativ, trebuie să trecem la lucruri concrete. De aceea, am propus domnului președinte Iohannis formarea unui grup la nivel de Parlament, un grup condus de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care să discute cu toate partidele politice, pentru că știți că este nevoie de consens, avem nevoie de două treimi pentru a putea pune în practică aceste obiective, și să facem operațional cât mai repede acest grup, să facem primii pași, astfel încât această revizuire a Constituției să fie pusă în practică cât mai repede. Ne dorim, în același timp, ca referendumul să nu se suprapună peste alegeri, având în vedere că acest lucru încalcă recomandările Comisiei de la Veneția.

 

Am discutat cu domnul președinte și despre parcursul european, despre discuțiile pe care le-am avut la Bruxelles cu oficialii europeni, cu Jean Claude Juncker și cu Frans Timmermans, despre viitoarea configurație a Parlamentului European, dar și despre faptul că este necesar să avem echilibru și consens pentru obținerea unui portofoliu bun pentru România. Așa cum am menționat de fiecare dată, avem nevoie de echilibru, de discuții, de consens, pentru a putea răspunde provocărilor pe care le are România. Sunt obiective importante care presupun discuții interinstituționale și consens între partidele politice. Am reamintit că atât aderarea la NATO, cât și aderarea la UE, făcute de către PSD, au presupus la acel moment consensul partidelor politice.

 

Urmează ca acest grup să fie format cât mai repede. Domnul președinte al Camerei Deputaților va începe chiar de mâine formarea acestui grup. Sperăm să răspundă toate partidele politice, pentru că altfel declarațiile pe care le-au făcut nu s-ar plia pe realitatea existentă. Sperăm ca acest grup să ajungă cât mai repede la concluziile necesare, astfel încât să putem să transpunem referendumul în practică.

 

ÎntrebareDe ce nu ați votat la referendum?

Viorica Dăncilă: Vă reamintesc că prima dată am spus că voi vota la referendum. După declarațiile domnului președinte, cu un atac la Guvern, și legarea referendumului de proasta guvernare, am spus că nu vreau să politizez referendumul și că nu voi vota la acest referendum. Am văzut votul și pentru mine este important ce vor cetățenii, ce vor românii, pentru că am avut o participare mare la referendum, pentru că românii își doresc acest lucru. Este normal să ascultăm voința lor.

 

ÎntrebareAți vorbit despre o revizuire extinsă a Constituției?

Viorica Dăncilă: Cred că pentru a fi o revizuire a Constituției extinsă, și nu spun că acest lucru nu ar fi bun sau ar fi bun, trebuie făcută o analiză, dar trebuie acest consens, pentru că dacă nu avem aceste două treimi, bineînțeles că nu putem să vorbim despre o revizuire a Constituției extinsă. Dar poate ar fi bine ca alături de cele două obiective menționate la referendum să avem în vedere și alte lucruri pe care dorim să le motivăm, dar acest lucru presupune din nou dialog, discuții, așezare la masă ca să vedem ce e bine să modificăm, ce susținere avem pentru fiecare modificare și cred că acest lucru se poate realiza în cadrul discuțiilor din grupul de lucru pe care-l vom forma.

 

ÎntrebareAți primit de la Bruxelles o listă de lucruri pe care trebuie să le faceți?

Viorica Dăncilă: Categoric nu. Am văzut în spațiul public acest aspect, dar am spus încă din prima zi de mandat că eu nu voi veni cu „to do list” de la Bruxelles și cred că negocierile și discuțiile trebuie să fie bazate pe respect și pe egalitate, că trebuie să folosim această armă la Bruxelles, mă refer la negocieri, și că este foarte bine să avem o legătură strânsă cu Bruxellesul, dar să ne susținem și punctul nostru de vedere. Am discutat cu președintele Comisiei Europene, cu prim-vicepreședintele despre faptul că Guvernul vrea să susțină și susține cu tărie drumul proeuropean și protransatlantic, că ne dorim să fim parte a negocierilor care vor avea loc în perioada următoare la Bruxelles, că ne dorim un portofoliu bun pentru România și am reiterat faptul că nu vrem să dăm ordonanțe pe justiție, că pentru noi justiția trece într-un plan secund.

Vă reamintesc un lucru: Guvernul României nu a dat nicio ordonanță de urgență nici pe codul penal, nici pe cel de procedură penală. Dacă un guvern ar trebui certat pentru acest lucru, ar trebui să fie certat Guvernul Cioloș, care știm că a modificat peste noapte codul penal și codul de procedură penală fără consultare publică, fără să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Noi nu am dat nicio ordonanță pe cod penal și pe cod de procedură penală. Legat de ordonanțe, dacă vă uitați, Guvernul Cioloș în 2016 a dat 114 ordonanțe de urgență, guvernul pe care-l conduc în 2018 a dat 114 ordonanțe de urgență, deci nu putem spune că s-a făcut un abuz sau că în acest guvern s-a făcut ceva diferit pe număr. Dar pe substanță, lucrurile au stat diferit. Deci, Guvernul nu a dat nicio ordonanță de urgență, repet, pe codul penal sau pe codul de procedură penală, deci nu puteți spune că am încălcat recomandările Comisiei de la Veneția. Însă ceea ce vreau să spun este faptul că vom relua discuțiile pe Mecanismul de Cooperare și Verificare, pentru că ne dorim să ridicăm acest Mecanism pentru România și acest lucru nu-l putem face decât prin dialog, să luăm fiecare punct în parte, să îl analizăm, să vedem care sunt recomandările Comisiei de la Veneția, să vedem ce putem schimba și ce nu putem schimba, pentru că sunt și schimbări care ar presupune să încălcăm Constituția României. Deci, eu cred că o discuție aplicată, tehnică, responsabilă este foarte importantă, pentru că eu sunt convinsă că toți ne dorim ca acest Mecanism care este aplicat doar României și Bulgariei să fie ridicat și acest lucru presupune o discuție în Comisia Europeană, presupune un grup de lucru, o interacțiune și o discuție punctuală pe fiecare aspect.

 

ÎntrebareAți discutat cu președintele despre alegerea președinților de consilii județene?

Viorica Dăncilă: Nu am discutat despre acest subiect cu domnul președinte. Eu cred că votul trebuie să fie suveran și că orice persoană care este aleasă prin vot trebuie să țină cont de rezultatul votului. Până acum avem alegerea președinților de consilii județene prin negociere. Sunt situații în care președintele care conduce consiliul județean poate a obținut un număr mic de voturi, poate are doar doi reprezentanți, dar negocierile au făcut ca să conducă consiliul județean. Eu cred că această funcție deosebit de importantă pentru un județ trebuie să fie în conformitate cu voința cetățenilor exprimată prin vot și cred că acest lucru este foarte important. Noi am înțeles votul cetățenilor de la alegerile europarlamentare și am înțeles că este cel mai democratic mod de exprimare. Am lăsat voința cetățenilor să fie reflectată și în alegerea președintelui consiliului județean.

Vă mulțumesc!