Reporter: Sa spunem ca nu e in reluare emisiunea, ati mai fost acum doua zile in studio.
Viorica Dăncilă: Este o emisiune in direct, pentru ca am considerat, din respect pentru romani, ca trebuie sa vin in platou si sa vorbiti cu candidatul. Iohannis nu are aceeasi abordare, a refuzat orice invitatie la TV si a preferat sa aiba o asa-zisa dezbatere cu cei desemnati de el si sa lase democratia la usa. Daca asa intelege o dezbatere, cred ca nu e corect si nu arata respect fata de romani.
Reporter: Sa analizam ziua de ieri. Ati recurs la varianta unei conferinte de presa. De ce?
Viorica Dăncilă: Am sperat ca Iohannis se va razgandi, ca va accepta o dezbatere. Este dator cu aceasta dezbatere in care sa venim cu programul nostru pentru urmatorii cinci ani si cu bilantul mandatelor noastre. Lucrurile nu au stat asa, ii este frica de dezbatere pentru ca nu are ce sa le spuna romanilor si de fapt vrea sa aiba un monolog cu intrebari pe care sa le stie dinainte. Imi asum cele spuse. Am vazut cu totii cum a decurs dezbaterea, Iohannis este si candidat, a fost si moderator, deci a jucat in toate rolurile piesei puse in scena, a facut si aprecierile finale. Am decis sa nu mergem acolo cand am fost informata ca vor fi oameni care vor jigni, care ne vor adresa cuvinte urate. SPP nu a fost implicat in toate aceste lucruri, au avut un comportament normal. Au venit colegi de partid care mi-au zis ca nu e cazul sa merg, pentru ca acolo sunt Malin Bot si alti cetateni ca el, stim comportamentul lor, mereu au jignit si au folosit un limbaj neadecvat. Mai stiam si ce a spus președintele de fiecare data, ca nu am ce cauta la acea dezbatere.
Reporter: Orban a spus ca aveti un loc in sala.
Viorica Dăncilă: E soldatul lui Iohannis, purtatorul lui de mesaj: da, a spus ca voi avea un loc in sala, dar nu ma duceam sa ascult ce spune Iohannis, mergeam pentru o dezbatere, pentru ca aceasta e democratia. Ati vazut dezbaterea? Una era intrebarea, altul era raspunsul, nu avea legatura cu intrebarea adresata! Si-a dat mesajele pregatite dinainte, indiferent de intrebare. A mai fost un motiv pentru care nu am mers: cred ca trebuie sa avem un dialog deschis cu toata presa. Iohannis i-a impartit pe romani in cei agreati si noi, ceilalti romani. Acum a impartit si presa, o presa agreata si cealalta presa. Am hotarat ca nu trebuie sa mergem, ci sa avem un dialog deschis cu toata presa. Am invitat toata presa, si cea ostila, pentru ca consider ca asa trebuie. Am invitat toata presa, care este a patra putere in stat, nu poti sa o tratezi cu dispret sau sa apreciezi tu cine nu trebuie sa fie in sala. Un președinte trebuie sa aiba un dialog permanent cu presa. Am hotarat un dialog cu toata presa care a durat doua ore si jumatate.
Reporter: Ati avut prompter?
Viorica Dăncilă: Cine a spus asta si-a retras aceasta apreciere, nu exista nici prompter, nu existau nici casti.
Reporter: Vi s-au parut intrebari mai grele ca ale lui Iohannis?
Viorica Dăncilă: Nu fac eu aceasta apreciere. Intrebarile adresate in dialogul avut au venit in rafala, fiecare s-a prezentat la microfon, jurnalistii au venit si au adresat intrebari din diferite domenii. Nu stiu cate intrebari a avut Iohannis, dar eu aseara am raspuns la 251 de intrebari. Nu am vrut sa plece nimeni fara sa raspunda la intrebarile avute.
Reporter: Vi s-a parut vreo intrebare dificila la Iohannis?
Viorica Dăncilă: Nu. Am vorbit si despre China, si despre NATO, mai mult, aseara am vazut si eu intrebarile președintelui si am raspuns la aceleasi intrebari. Opiniile noastre sunt separate in multe privinte.
Reporter: La cateva intrebari ati schiopatat, cum a fost cea cu aria cercului.
Viorica Dăncilă: Eram dupa peste 200 de intrebari, nu am fost atenta, am dat un raspuns partial. La aceeasi intrebare președintele nu a stiut sa raspunda. Am dat meditatii la matematica acum 30 de ani. Aseara a fost o intrebare, eram obosita, dar am dat un raspuns partial. Aceeasi intrebare s-a soldat cu un zambet larg al presedintelui. Daca stia, raspundea la aceasta intrebare! Eu imi recunosc mereu greselile si asa e normal. Cine munceste mai si greseste, recunosc acest lucru, caci imi place ca adevarul sa primeze. Cred ca trebuie sa avem aceeasi abordare si pentru Iohannis, si pentru Dancila, pentru orice cetatean.
Reporter: La ce dadeati meditatii?
Viorica Dăncilă: Erau copii de scoala, copiii unor prieteni saraci care aveau probleme, nu am luat bani pentru ceea ce am facut. Din dorinta mea de a sprijini pe care am manifestat-o in toata cariera mea, am fost mereu alaturi de copiii cu probleme, am dat meditatii la matematica, eram inginer, nu profesor, nu mi-e rusine de nimic din ceea ce am facut. Cat am fost europarlamentar am ajutat copiii cu sindrom Down si pe unde merg acum se vede ca exista o empatie cu cei mici, pentru ca iubesc copiii. Se spune ca nu poti sa minti copiii si animalele, sunt lucruri vizibile.
Reporter: Ati primit o intrebare in engleza. S-a conturat legenda ca nu vorbiti limbi straine.
Viorica Dăncilă: Noua ani cat am fost europarlamentar nu am avut translator cu mine, plecam in deplasari in diferite misiuni, deci trebuia sa discut cu ceilalti, trebuia sa ajungem la un numitor comun. Vorbesc, dar sunt un om perfectionist, mi-e teama sa nu fac o greseala, dar asta nu inseamna ca nu inteleg. Cineva aseara imi reprosa ca nu vorbesc rusa! Daca asta e vina mea, ii asigur pe toti ca imi voi perfectiona cunostintele de engleza si franceza ca sa vorbesc mult mai bine decat o fac acum. Nu voi ezita ca pe orice domeniu in care am nevoie de lucruri clare si de consilieri sa fac acest lucru, pentru ca nimeni nu stie totul. Trebuie sa ai deschiderea sa dialoghezi cu cei care au expertiza necesara. De pilda, Boiko Borisov, premierul bulgar, nu stie decat bulgara! Sunt anumite lucruri care trebuie discutate intre doi lideri, acolo nu merg cu translator. Vreau sa va asigur ca atunci cand voi merge in Consiliul European, voi vorbi in romana in favoarea Romaniei si ca ma voi bate pentru fonduri pentru tara mea, pentru ca pana acum avem un președinte care vorbeste in germana, in engleza, apreciez asta, dar nu l-am vazut sa se bata pentru Schengen, pentru MCV, pentru cadrul financiar multianual. In Consiliul European poate sa spuna cu ce e de acord, trebuie sa aiba un mandat pentru Romania si sa vorbeasca ca un adevarat roman.
Reporter: Care a fost cea mai mare disputa cu partenerii externi?
Viorica Dăncilă: Cea mai mare disputa a fost cu cancelarul german, care mi-a cerut sa fiu mai flexibila in privinta North Stream 2. I-am explicat, mi-a vorbit frumos, am spus ca opinia tarii mele este mult mai importanta. Ea a vorbit in germana, am avut translator. Am apreciat-o mult, a tinut cu ceea ce era bun pentru tara ei. Eu, ca prim-ministru, am tinut cu tara mea si asta a facut ca respectul reciproc sa fie mai mare. Asa am facut si la Strasbourg, unde toti credeau ca o sa fiu umila. Le-am spus tuturor ca nu am venit sa dau socoteala, ci sa spun pozitia tarii mele. Esti mult mai respectat cand te prezinti intr-un mod demn.
Reporter: Cat din ce s-a intamplat fata de UE a fost din cauza neapartenentei PSD la Popularii Europeni?
Viorica Dăncilă: Eu nu vreau sa ii acuz pe partenerii din PPE din alte state, ii acuz pe cei din Romania, pe membrii PNL, care au mers acolo si au dezinformat. Sa nu uitam rezolutia impotriva Romaniei. Sa presupunem ca erau lucruri care i-au deranjat: nici un alt stat membru nu accepta ca un reprezentant al tarii lui sa duca problemele tarii sa fie discutate de alte state. Anumite persoane din grupul romanilor din PPE au facut ca la nivelul institutiilor europene sa creasca ingrijorarea. E important de unde isi iau informatiile, pentru ca daca le iei de la cineva care are o anumita opinie, informatiile sunt aceleasi.
Reporter: A calcat prea tare PSD pedala in justitie?
Viorica Dăncilă: S-a gresit, pentru ca daca vrei sa faci o schimbare, trebuia sa existe discutii inainte de a o face cu institutiile europene. Chiar daca au fost lucruri bune, au lasat loc de interpretari si efectele nu au fost cele dorite.
Reporter: Unde e influenta dumneavoastră la Bruxelles?
Viorica Dăncilă: Cand au vazut romani contra romani, impresia era ca „astia se cearta intre ei”, dar imaginea este una care nu ne-a facut cinste. Am dat niste directii, am spus lucruri concrete, a fost si ministrul Justitiei sa explice aceste lucruri. Au recunoscut ca protocoalele sunt nedemocratice. Au fost multe dezinformari, lucruri pe care a trebuit sa le explic si doar tara a avut de pierdut. Trebuie sa existe consens pentru anumite lucruri pe care vrei sa le faci pentru tara ta. Aici președintele are un rol decisiv, el participa la Consiliul European si putea sa vorbeasca cu cei care se opun intrarii noastre in Schengen. De ce nu a vorbit cu Merkel pentru acest lucru?
Reporter: Ce fel de președinte veti fi? Veti lua mandat de la Parlament pentru a merge la Bruxelles?
Viorica Dăncilă: Este necesar sa iau mandat de la Parlament inainte de a merge acolo, caci te duci cu o pozitie de tara. Exista acest sentiment de ura si autosuficienta, „trebuie sa merg doar eu”. Eu sunt de acord ca uneori sa mearga premierul, caci obiectivul de tara e mai important decat cel personal. Am doua lucruri clare: trebuie sa ai mandat pentru reprezentarea in Consiliu, in functie de teme, trebuie mai multa transparenta, sa le spui romanilor ce s-a discutat, indiferent de culoarea politică, iar daca e vorba de ceva economic, atunci poti sa lasi premierul sa mearga la Consiliu.
Reporter: L-ati delega pe Orban in locul dumneavoastră?
Viorica Dăncilă: Daca e o tema care tine de premier, as lasa premierul, nu stiu care va fi atunci. Obiectivul de tara trebuie sa fie mai important decat cel politic. Iohannis si Basescu ne-au invatat ca indiferent de tema „trebuie sa fiu numai eu, pentru ca trebuie sa culeg laurii”.
Reporter: In mandatul dumneavoastră de președinte, ce rol joaca Romania in familia europeana?
Viorica Dăncilă: Romania trebuie sa stea la masa deciziilor, sa nu mai fim considerati un stat de rang doi si pe anumite obiective trebuie sa gasim tarile care au aceeasi opinie. Politica de coeziune e importanta, trebuie sa vedem cine ne sustine obiectivele pentru a face o majoritate. Eu cred ca trebuie sa devenim o tara cu influenta regionala, sa aratam ca putem sa luam decizii, ca putem veni cu initiative, ca contam. Sa va dau un exemplu din timpul președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene: am aratat ca contam pentru Balcanii de Vest, pentru extindere, ca ne putem implica pentru extinderea in Republica Moldova, ca putem sa fim un avocat pentru ei in drumul european, sa devenim mai activi.
Reporter: Cum faceti cu Schengen?
Viorica Dăncilă: Olanda are anumite obiective pe care le doreste, trebuie sa negociezi cu ei. Cunosc acest lucru din perioada in care am fost europarlamentar. Am depus peste 100 de amendamente in comisia de agricultura, vorbeam cu partea germana, ei aveau amendamentele lor pe care si le doreau, arma dialogului ajuta si in Consiliul European.
Reporter: MCV vizeaza justitia.
Viorica Dăncilă: Nu e doar o problema a Guvernului, sunt lucruri care trebuie sa genereze un consens al magistratilor. Trebuie sa vorbim cu Comisia Europeana si sa aratam care sunt obiectivele care pot fi indeplinite, sa le argumentam bine. Trebuie sa aratam ca ori e un mecanism care se aplica tuturor, ori trebuie ridicat pentru Romania si Bulgaria.
Reporter: Bulgaria scapa de MCV. Ce au facut europarlamentarii PSD? Acolo se omoara jurnalisti! Nu pot fi un exemplu.
Viorica Dăncilă: S-a discutat despre MCV in Parlamentul European, eram deputat, concluzia a fost ca toti romanii si bulgarii sa avem o abordare comuna, era o discutie cu Comisia Europeana. Toti bulgarii au sustinut ridicarea MCV, cand a venit randul nostru, am avut romani care s-au opus, ba chiar au spus ca e un medicament pentru un pacient bolnav, o abordare total eronata! Colegii bulgarii nu mai vorbeau cu noi dupa aceea, spuneau ca din cauza noastra ramanem cu MCV. Bulgarii isi rezolva problemele in tara, dar președintele Romaniei vine si incurajeaza mentinerea acestui mecanism pentru Romania. Clar, trebuie sa luptam impotriva coruptiei, dar nu as face din asta un mesaj electoral, pentru ca ne costa pe toti ca tara.
Reporter: Vorbeam azi cu Andrei Marga si imi spunea ca in Germania președintele nu numeste nominal pe cineva.
Viorica Dăncilă: Eu plec de la ideea ca atunci cand esti președinte, esti presedintele tuturor, nu trebuie sa mai ai o abordare politica. Trebuie sa respecti legea, sa fie criterii transparente, dar indiferent de lege, precizez ca si acum avem o Constitutie, iar președintele trebuie sa actioneze in litera si spiritul legii. In momentul in care nu respecti deciziile CCR, cum se numeste asta? Se vorbeste in Constitutie de separarea puterilor in stat, dar președintele coordoneaza Guvernul, spune ca vrea comisarul lui, cere demisia premierului Romaniei, el e cel care negociaza cu partidele – e un președinte care respecta Constitutia?
Reporter: Un produs al unui partid cum e președintele poate sa se delimiteze de partidul lui?
Viorica Dăncilă: Este o mare diferenta, uitati-va la Iohannis, s-a comportat mereu ca președintele de facto al PNL, cred ca nici membrii PNL nu au fost de acord cu acest comportament. Iohannis a fost cel care a luat mereu deciziile, a facut din asta un obicei, sfidand toti romanii. Nu se poate asa ceva! Constitutia trebuie respectata de fiecare cetatean, cu atat mai mult de președinte, care trebuie sa fie un model in ce priveste respectarea legilor. Mai mult, cetatenii nu au jurat cu mana pe Constitutie si pe Biblie, el a jurat ca le va respecta. Care a fost respectul lui Iohannis?
Reporter: De ce nu l-ati suspendat?
Viorica Dăncilă: Cu o luna si ceva inainte de alegeri? Eu vorbesc de perioada de cand sunt președintele partidului. Merita suspendat fara discutie in urma celor declarate, in urma actelor antidemocratice, dar cu o luna si ceva inainte nu se putea face acest lucru. Am vazut cu cata aroganta a spus ca „trebuiau sa ma suspende, ca mai castigam puncte electorale”. Nu i-a pasat ca a incalcat Constitutia, a vazut partea buna din punct de vedere personal, aceasta e abordarea unui președinte care trebuie sa fie un model? Nu poti sa iesi public sa sfidezi pe toata lumea. Ma deranjeaza mult dispretul fata de romani si fata de Constitutie.
Reporter: N-a fost o gafa diplomatica iesirea comunicarii avute cu un sef de stat?
Viorica Dăncilă: Nu am facut acest lucru. A iesit aceasta discutie intr-un ziar din Germania prima data, apoi a ajuns in Romania. Nu am iesit cu comunicarea de la Guvern, a aparut intr-o publicatie, pe urma am spus ca am discutat cu doamna Merkel si spun inca o data ca am apreciat mult pozitia dumneaei, pentru ca isi sustinea tara, sustinea ce e mai bine pentru Germania. Asa trebuie sa faca un om politic intr-o functie inalta.
Reporter: Ce s-a intamplat cu Ursula von der Leyen, de ce ati tras trei gloante oarbe?
Viorica Dăncilă: Nu este asa. Am avut o discutie cu doamna Ursula von der Leyen despre propunerile facute. Daca nu accepta propunerile, nu mai mergea Rovana Plumb la Comisia Juridica. Am facut doua propuneri, daca e respinsa una, ramane a doua, trebuie sa dai dovada de consecventa. Nu mi-a spus ca vrea sa il respinga pe domnul Nica si am asteptat un raspuns, asa cum e normal. Daca nu iti spune ca respinge pe cineva, vii cu alta propunere? Am primit o scrisoare in care mi-a cerut sa fac urgent o noua nominalizare. In CC era si domnul Iohannis, deci a stiut de acest lucru. Cand am primit acel mail, am venit cu propunerea Victor Negrescu. Nu am sunat la președinte, pentru ca am vazut declaratia lui ca „nu mai trebuie sa numeasca comisarul un premier interimar”, ceea ce m-a deranjat foarte mult. Regula este ca propunerea vine de la premier, nu scrie nicaieri ca trebuie sa ai acceptul președintelui. La primele nominalizari am discutat cu președintele, l-am informat in privinta lor. Nominalizarea revine premierului, deci mi-am indeplinit aceasta indatorire. L-am nominalizat pe Victor Negrescu, dar președintele a facut un gest complet nepotrivit, pe care un roman adevarat nu l-ar fi facut: a sunat la doamna președinte si a spus ca va veni un alt premier cu alta nominalizare.
Reporter: Au existat negocieri cu PNL pentru o dezbatere?
Viorica Dăncilă: Stafful meu a luat legatura cu stafful lui Iohannis si a subliniat necesitatea unei dezbateri. Au vorbit si am spus ca avem aceasta deschidere, pentru ca e vorba de un respect aratat romanilor. Eu nu cred ca e decizia staffului, ci a lui Iohannis, care se teme de aceasta dezbatere, ceea ce arata lasitatea unui președinte. Ii este frica ca in urma unei dezbaterii romanii, indiferent ca vorbim de romani, maghiari, romi sau tatari, ar fi facut diferenta. Asa cum m-a zugravit in toti acesti ani, aceasta dezbatere ar fi aratat cine merita acele etichete.
Reporter: De ce sa va voteze lumea?
Viorica Dăncilă: Pentru ca sunt un om corect, un om care vine dintre oameni, ca multi romani din tara. Nu am sa incalc legile si Constitutia, sunt un om care nu a avut legaturi cu coruptia. Sunt un bun roman si iubesc aceasta tara si voi fi in continuare alaturi de fiecare roman.
Reporter: Lumea zice ca veti veni la președintie cu bagajul pesedist!
Viorica Dăncilă: Nu. Voi avea o echipa de consilieri formata din oameni cu experienta, pentru ca valoarea ti-o da si echipa.
Reporter: Principala idee pentru mandatul dumneavoastră?
Viorica Dăncilă: Bunastarea romanilor. Prin discutiile avute cu Guvernul, indiferent de culoarea politică, vom incerca sa gasim solutii pentru ca nivelul de trai sa fie unul ridicat, doar asa se vor intoarce multi romani in tara.
Reporter: Sa nu uitati ce ati promis!
Viorica Dăncilă: Nu doar ca nu voi uita, dar voi fi un președinte care vine in studio!