Începând de astăzi, în fiecare luni Biroul Permanent Național, chiar și interimar, o să aibă aceste ședințe începând cu ora 10. Orice decizie pe care o să o avem va fi luată în primul rând în acest for politic.

Am discutat lucruri de organizare interioară în privința Congresului, cât și anumite decizii politice. În primul rând, Congresul este clar stabilit până pe data de 29 februarie, această dată nu va fi depășită. Am stabilit un calcul, o formulă de calcul a delegaților. Până săptămâna viitoare va fi înaintată Biroului Permanent Național și pe urmă supusă votului Comitetului Executiv. Am decis ca viitorul Comitet Executiv să aibă invitați toți primarii de mari municipii și președinții de consilii județene și, nu în ultimul rând, am luat în discuție dacă Congresul este unul extraordinar sau ordinar. Așteptăm și un punct de vedere al juriștilor și în funcție de acest punct de vedere vom hotărî cum va fi Congresul din februarie.

Pe linie politică, am luat în discuție mai multe legi care sunt pe ordinea de zi în acest moment în Parlament. Mă refer atât la pensiile speciale, cât și la anumite legi promovate de către Partidul Național Liberal când se afla în opoziție. La 14:30 o să luăm mai multe decizii împreună cu grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat atât din Cameră, cât și din Senat, ca să vedem hotărârea finală.

În privința cumulului de pensie cu salariu, am spus și aseară, repet și astăzi, este un principiu corect să nu fie un salariu de la buget cumulat cu o pensie tot de la buget, dar, fiindcă numai prin lege poate fi promovată, nu înseamnă că dacă se promovează prin lege va fi constituțională. M-am uitat foarte bine pe decizia Curții de pe timpul guvernării Boc și nu știm dacă va interzice sau nu acest lucru. Oricum, legea trebuie să aibă niște norme în cazuri excepționale, și aici vorbim de profesori sau medici în anumite zone geografice unde nu pot fi acoperite sau nu găsesc acele comunități persoane care doresc să presteze aceste servicii. Repet, este exclus să se dea OUG, fiindcă deja Curtea s-a exprimat, a avut un punct de vedere. Vom vedea dacă prin lege Curtea va avea alt punct de vedere.

În privința pensiilor speciale, tot aud acest discurs, până la urmă, în continuare electoral despre desființarea tuturor pensiilor speciale, „cu excepția” – ori este o desființare pentru toată lumea, ori există excepții! Trebuie o abordare mai serioasă. Partidul Social Democrat a venit cu un proiect de lege privind impozitarea progresivă a veniturilor, astfel încât evitam să atacăm un drept deja câștigat. Am fi făcut o impozitare corectă, ar fi fost o singură lege și nu ar fi trebuit deschisă toată Cutia Pandorei. Înțeleg abordarea actualului Guvern cu eliminarea totală, „dar nu mai puțin de”. Cu certitudine, este exclus să considerăm că pensiile militarilor sunt pensii speciale. Niciunde în lume pensiile militarilor nu sunt pensii speciale. Mai mult decât atât, îmi mențin în continuare punctul de vedere, așa cum mi-am dat demisia în ultima zi de mandat, că parlamentarii nu trebuie să aibă niciun fel de indemnizație în afară de cea pe care o are fiecare cetățean al României. O să merg cu acest punct de vedere la grupurile parlamentare reunite și vom vedea decizia finală. Mai mult, colegii mei din Biroul Permanent Național interimar au aceeași părere.

 

ÎntrebareDar pensiile primarilor?

Marcel Ciolacu: Punctul nostru de vedere și avem și un proiect de lege acum în Parlament este de a introduce o impozitare progresivă a veniturilor. Este aproape incorect să intri și să discuți un drept deja câștigat, dar nu vreau să intru nici în logica electorală în care joacă în continuare PNL care vine și spune că „vom elimina toate pensiile speciale, cu excepția”! Ori le eliminăm pe toate, ori avem excepții. În acest cadru, vorbim de toate pensiile speciale.

 

ÎntrebareDe ce nu s-a întâmplat nimic cu acest proiect când erați la guvernare?

Marcel Ciolacu: Ba da, a trecut de Senat. Ce voiați să se întâmple? O să aibă procedura parlamentară din Camera Deputaților. Așteptăm să vedem votul final.

 

ÎntrebarePSD susține proiectul domnului Teodorovici?

Marcel Ciolacu: Chiar dacă PSD nu mai este la guvernare, este posibil să facem pe cheltuiala noastră studiul de impact ca să vedem plafoanele de venituri cum ar trebui impozitate și venim cu amendamentele necesare.

 

ÎntrebareProiectul va trece de Cameră?

Marcel Ciolacu: În funcție de cât de repede ne vine studiul de impact. Din punctul nostru de vedere, este neconstituțional să vii cu legi de asumare, atâta timp cât există legi în dezbatere parlamentară. Indiferent de orice lege cu care vine Guvernul pe asumare, în Parlament aceste legi vor fi atacate la CCR în cazul în care există proiecte de legi în Parlamentul României pe aceleași teme.

 

ÎntrebareGuvernul intenționează să facă concedieri. Cum vă poziționați?

Marcel Ciolacu: Mi-aș dori foarte mult să lăsăm Guvernul României să funcționeze. Până acum, singura decizie a Guvernului, în afară de ce ne spun la televizor, știri sau pe holuri, este că statul român se împrumută cu 10 miliarde de euro. Altă decizie până acum n-am văzut. Să vedem programul, să vină și pe urmă vom discuta.

 

ÎntrebareLiberalii au anunțat azi proiectele pe care își asumă răspunderea.

Marcel Ciolacu: Plafoanele bugetare sunt obligați prin lege să vină cu ele, este o lege premergătoare bugetului de stat. În rest, să vedem cu ce vin!

 

ÎntrebareDeci nu avem acum moțiune de cenzură?

Marcel Ciolacu: Pe ce anume să avem moțiune de cenzură, că nu înțeleg? Pe ce spune domnul Orban la televizor nu putem depune moțiune de cenzură. În schimb, vom sesiza CCR, primul pas, pe orice asumare de răspundere pe orice lege vin, dacă în Parlamentul României există proiecte de legi care vizează aceste domenii.

 

ÎntrebareUn conflict între Parlament și Guvern?

Marcel Ciolacu: Dacă sesizăm la CCR, acest lucru e avut în vedere, un conflict constituțional.

 

ÎntrebareAți discutat cu colegii de la Arad și Timiș?

Marcel Ciolacu: Azi dimineață am vorbit cu domnul Căprar și m-a anunțat că există DNA la sediul PSD, însă respectă legea și o să meargă să vadă despre ce este vorba acolo. Am văzut și eu la televizor ce a urmat. PSD nu va face vreun zid împotriva justiției de niciun fel, dar aș dori totuși, după puținele imagini pe care le-am văzut după BPN cu domnul senator Chisăliță în căruț, cărat pe holurile DNA sau nu știu pe ce holuri, beciuri, garaje, să lăsăm justiția să se facă la procuratură, la tribunal. Parcă reapar imaginile cu telejustiția, dar este o părere personală! Eu nu comentez acțiunile DNA. Astăzi m-am uitat, ca și dumneavoastră, la televizor și am văzut iarăși un început de telejustiție. Cred că justiția trebuie să își facă treaba discret. Domnul Chisăliță în căruț nu era nici violator, nici criminal, poate ar fi trebuit o intimitate a fiecăruia, indiferent de fapta care se presupune în acest moment că ar fi făcut-o. Cu certitudine, am avut discuția în BPN, PSD nu va face niciun fel de scut ca să apere pe cineva de justiție.

 

ÎntrebareDacă vine o cerere de începere a urmăririi penale, PSD va vota?

Marcel Ciolacu: Niciunul dintre cei trei vizați în acest moment nu are imunitate pentru începerea urmăririi penale. În cazul în care vorbim de reținere sau arestare, trebuie să vedem exact parcursul procedural din Parlamentul României. Sub nicio formă PSD nu o să stea în fața justiției ca să nu-și facă datoria. Pașii parlamentari sunt clari: dosarele se înaintează la Comisia Juridică, care dă un aviz, urmează ca grupurile să se reunească și să ia decizia. Așa se face într-o democrație și într-o logică corectă și normală. Nu îmi cereți mie să iau niște decizii acum despre ce se întâmplă în Parlament „dacă vine, dacă nu vine”! Cu certitudine, cei trei colegi din acest moment, dacă DNA consideră și există un judecător care se exprimă în acest sens, pot fi urmăriți penal. Cred că am fost foarte clar și mi-aș dori mult să nu mă puneți să răspund la ceva ce presupunem noi astăzi aici. Am spus ce nu mi-a plăcut din ce-am văzut, nu știu dacă în cazul domnului Chisăliță, din căruț de invalid, PSD va vota emoțional sau nu o arestare. Haideți să vedem cu ce vine DNA, vizat de judecător, mergem la Comisia Juridică, se analizează. Nici eu, președintele Camerei, care nu sunt membru al Comisiei Juridice, nu am voie să mă uit ce vine în dosare de la DNA.

 

ÎntrebareV-a explicat președintele PSD Arad despre ce e vorba?

Marcel Ciolacu: Nu mi-a explicat nimic, m-a sunat, era în aeroport, se întoarce la sediu și nu va veni azi la Parlament pentru că există o descindere a DNA la sediul PSD. A fost o discuție de câteva minute. Eu am fost în BPN.

 

ÎntrebareDiscuția a fost înainte de BPN?

Marcel Ciolacu: Repet, azi de dimineață era în aeroport domnul Căprar, mi-a dat telefon că dânsul nu mai ajunge la Parlament pentru că la sediul PSD de la Arad există o descindere.

 

ÎntrebarePentru parlamentarii care au votat moțiunea de cenzură mai e loc în PSD?

Marcel Ciolacu: Este o decizie pe care o iau organizațiile. Nu este prima oară când vă spun lucrul acesta și continuu să am aceeași părere.

 

ÎntrebareViorica Dăncilă a spus că sunt excluși din partid. Se păstrează această decizie?

Marcel Ciolacu: Am luat în discuție în BPN și în CEX, unde am decis, conform principiului autorității, ca fiecare organizație să hotărască cu privire la parlamentarii care au plecat și de ce au plecat. Eu m-am exprimat foarte clar: au existat anumiți parlamentari sau membri de partid care au fost excluși pe nedrept și am și nominalizat. Am înțeles că domnul Țuțuianu nu dorește decât dacă excludem pe nu știu cine, dar nu reparăm o nedreptate cu altă nedreptate. I-am mai nominalizat pe domnii Grindeanu și Neacșu care cu adevărat în acest moment, atât domnul Grindeanu, cât și domnul Neacșu, au interdicție de a face politică, lucrând amândoi într-un domeniu de reglementare. Este o decizie personală a dânșilor.

 

ÎntrebarePot renunța la funcții!

Marcel Ciolacu: Sunt de acord cu dumneavoastră.

 

ÎntrebareSunt întâlniri de două ori pe săptămână la Cotroceni între președinte, premier și diverși miniștri.

Marcel Ciolacu: Le consider încă în primul mandat al președintelui. După 21 decembrie o să mă exprim mai clar. Dacă ar fi făcut PSD acest lucru, cred că toată presa ar fi scris și ar fi spus că președintele se implică în actul de guvernare și ce nenorocire este. Rămân la părerea mea, eu aștept finalul acestui mandat al președintelui și începutul mandatului al doilea.

 

ÎntrebareDomnul Tudose va reveni în PSD?

Marcel Ciolacu: Nu m-am văzut cu domnul Tudose nici măcar oficial. Cu domnul Tudose, în schimb, vorbesc la telefon și lucruri personale, suntem prieteni.

 

ÎntrebareDar cu domnii Grindeanu și Neacșu?

Marcel Ciolacu: Toți trei îmi sunt prieteni, ca și mulți alții.

 

ÎntrebareCare e reacția PSD la cele 100 de mii de concedieri anunțate?

Marcel Ciolacu: Eu nu am văzut în comunicarea publică din timpul campaniei electorale pe domnul Orban spunând că va oameni afară. În timpul campaniei electorale, când a cerut votul românilor, nu l-am văzut pe domnul Orban ieșind public și spunând că în momentul în care va ajunge la guvernare va da oameni afară. Să așteptăm să ia decizii și pe urmă vom ieși în consecință.

 

ÎntrebareCe face PSD dacă Guvernul își angajează răspunderea pe buget?

Marcel Ciolacu: Mi-aș dori foarte mult de la domnul Orban să citească foarte bine Constituția dacă vine cu asumarea răspunderii pe buget. Vom vorbi după ce o va face.

 

ÎntrebareCând veți depune moțiune de cenzură?

Marcel Ciolacu: Noi în momentul acesta lucrăm numai pe lucruri ipotetice. Haideți să așteptăm să vedem și niște decizii, nu numai declarații pe holuri sau în locuri publice sau în întâlniri de partid. Un guvern trebuie să ia decizii și în momentul în care vor lua decizii vom avea reacții.

 

ÎntrebareAți spus că asociațiile din domeniul judiciar, dacă vor fi de acord cu desființarea Secției Speciale, veți susține acest lucru.

Marcel Ciolacu: Nu, am spus foarte clar că această lege a fost în dezbaterea Parlamentului, a trecut, a fost promulgată, iar în momentul acesta se discută în Parlament o lege de abrogare a Secției Speciale. Nu vom lua nicio decizie și nu vom vota în niciun fel până când judecătorii nu vor veni și își vor expune un punct de vedere clar în Parlamentul României. De asemenea, dacă ne facem că n-am trăit în România și spunem că n-a existat niciun abuz în justiție, este fals. Aceste abuzuri au existat. Nu am văzut cum lucrează justiția de când există Secția Specială, pentru că nu a funcționat din diverse motive. Poate că actualul ministru al Justiției găsește căile pentru ca această secție să funcționeze. Dacă judecătorii vin cu un punct de vedere foarte clar că această secție nu trebuie să existe, voi discuta în cadrul partidului, fiindcă este o decizie politică, și la grupurile parlamentare, dar din punctul meu de vedere acea părere a judecătorilor o să conteze foarte mult în decizia pe care o vom lua.

Mulțumesc foarte mult!