Domnule președinte al României, domnule președinte al Senatului, domnule prim-ministru, domnule președinte Emil Constantinescu, Majestatea Voastră, Înalt Preasfinția Voastră, domnule președinte al CCR, domnule președinte al Curții de Conturi, doamnelor și domnilor senatori și deputați, doamnelor și domnilor miniștri, stimați reprezentanți ai corpului diplomatic, domnule viceguvernator al BNR, stimați reprezentanți ai instituțiilor din domeniul securității naționale, stimați invitați,
Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din 1989. Pentru mulți dintre noi poate părea o perioadă foarte lungă, multe s-au schimbat de atunci și puțini își amintesc de sentimentul acela de libertate care definea acele zile, de solidaritatea incredibilă a celor care au ieșit atunci în stradă sau de visele lor. Viața și-a urmat în mod inevitabil cursul, iar odată cu schimbul de generații amintirea acelor zile s-a estompat treptat și a ajuns un eveniment din cartea de istorie. Apărarea idealurilor Revoluției a devenit un concept extrem de abstract pentru cei care nu au absolut nicio amintire din comunism sau din decembrie 1989, ca și fiul meu. Sunt oameni care s-au născut în democrație și libertate și care nu-și pot imagina societatea în alt mod decât așa.
Tocmai de aceea avem datoria de a le spune că libertatea de a alege cum vrem să trăim și cum să ne construim fiecare destinul își are originea în acele zile tulburi din 1989. Nimic din ce trăim astăzi nu ar fi fost posibil fără sacrificiile și jertfa celor care au ieșit cu mâinile goale în fața tancurilor și gloanțelor pentru a înlătura un regim abuziv și totalitar.
Astăzi este ceva normal să poți să te exprimi liber, să studiezi și să muncești peste hotare sau să-ți deschizi o afacere, să poți să nu mai vorbești în șoaptă în propria casă, cu lumina stinsă și cu draperiile trase, în frig și fără mâncare, și să fii sigur că nimeni nu te va pedepsi și nu vei sfârși într-un beci pentru părerile tale. Astăzi este ceva normal să fim europeni, să împărtășim valorile democratice occidentale și să fim parteneri cu drepturi depline în cele mai puternice structuri ale lumii civilizate, Uniunea Europeană și NATO. Aceasta este normalitatea în care ne-am obișnuit să trăim și așa este firesc să fie, dar vreau să nu uităm niciodată că libertatea de astăzi are în spate un preț greu, un preț plătit cu sânge de tinerii de la Revoluție. Idealurile acelor tineri trebuie să rămână și astăzi vii: democrație, libertate, dreptate. Cel mai bun mod de a cinsti memoria eroilor din 1989 este să apărăm aceste valori ale noastre.
De aceea, îmi doresc să regăsesc acea unitate și solidaritate națională pentru proiectele mari. Avem nevoie să transmitem în societate un mesaj pozitiv care să lase deoparte lucrurile care ne despart, să trecem peste orgolii și lupte politice și să ne dăm mâna pentru a ne îndeplini obiectivele noastre ca națiune.
Doamnelor și domnilor, au trecut 30 de ani de la Revoluție. Sunt conștient că unele lucruri puteau fi făcute mai bine în acest timp, la fel cum știu că este tentant să cauți mereu responsabili și să împarți vinovații, să pui etichete și să urăști, dar cred că acest lucru nu ne va ajuta foarte mult să progresăm. Cred că cel mai important este să avem un proiect național pornind de la toate lucrurile bune pe care le-am făcut în această perioadă.
Generația 1989 ne-a dăruit o Românie liberă. Este responsabilitatea noastră să lăsăm moștenire generațiilor viitoare o Românie mai bună, mai frumoasă și mai prosperă.
Vă mulțumesc!