Declarații susținute de președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu la interviurile DCNews
Transcriere
Reporter: Sunteti președintele Camerei. Aveti cea mai inalta functie pentru un reprezentant al PSD. Ati analizat cum a ajuns PSD in situatia actuala?
Marcel Ciolacu: Este o analiza in curs din punct de vedere al cifrelor si a mutatiilor votantilor. Speram ca pana la finalul lui ianuarie o sa avem explicatii. Exista hotarari gresite pe care le-am recunoscut în ultimii trei ani de zile. A fost un mesaj axat mult pe problemele din justitie, chiar daca anumite probleme invocate de partid erau reale, pentru ca nu pot spune ca justitia a functionat intr-o normalitate in ultimii ani, dimpotriva. Nu am gasit comunicatorii cei mai buni care sa aduca argumentele acestor modificari. Fara sa critic sau fara sa indrept catre fostul președinte Dragnea, atata timp cat asupra președintelui partidului planeaza niste suspiciuni privind niste infractiuni, nu putea sa fie portdrapelul modificarilor. Opozitia a speculat, in politica asta se face, iar efectul l-am vazut prin vot. Altfel, guvernarea noastra nu a fost una rea.
Reporter: Se pare ca Guvernul Orban continua programul de guvernare al PSD. Ce urmeaza sa se intample?
Marcel Ciolacu: Va trebui sa facem un Congres pentru a avea o conducere legitima, cel tarziu pana la 29 februarie. Daca acum patru ani localele au fost pe 6 iunie, inseamna ca pe 31 mai vor fi alegeri. Cel tarziu la 1 martie PSD trebuie sa fie in precampanie. Vom avea un Congres extraordinar, asa am hotarat. Eu am venit cu solicitarea in fata colegilor ca la Congres candidaturile sa fie pe motiuni, asta insemnand ca cel care candideaza pentru președinte pe o perioada limitata sa vina cu o echipa, cu un program politic, cu o viziune noua cu privire la alegerile de anul viitor. E un mod mai european ca sa nu mai transformam Congresul PSD intr-o lupta pentru functii. Venim cu o motiune si o echipa.
Reporter: Deci fiecare dintre candidati va veni cu o echipa?
Marcel Ciolacu: Fiecare va veni cu viziunea lui si cu modificarile la statut, care trebuie stabilite in CEX.
Reporter: Veti candida?
Marcel Ciolacu: Voi avea o discutie despre forma de candidaturi, as vrea sa se inteleaga ca nu e un moft al meu, ci o necesitate a PSD sa nu mai iesim cu un singur om in fata si cu o batalie pentru celelalte functii. PSD trebuie sa lucreze in echipa, s-a dus vremea cand un singur om decidea sau echipa era cu 100 de metri in spatele liderului. O sa prezint modificarile in CEX mai intai. Congresul va alege drumul si linia partidului pentru aceste doua alegeri.
Reporter: Președintele Iohannis a cerut ca președintii celor doua camere sa fie schimbati.
Marcel Ciolacu: Nicio functie nu e pe viata si pentru stabilitatea tarii, in lumea occidentala in care exista democratie, lucrurile sunt pe mandatul respectiv, iar asa cum Constitutia prevede anticipate, exista si posibilitatea de a fi schimbat, respectand legea si majoritatile din Parlament. Nu am auzit de intentii reale, dar PSD se afla acum in opozitie, suntem singurul partid de opozitie, oricum am da-o. Nu e un deranj sau un disconfort o incercare de schimbare a mea. Dar doresc sa fie conform Constitutiei si legilor in vigoare.
Reporter: Vreti o echipa pentru programul dumneavoastră?
Marcel Ciolacu: Ii multumesc lui Paul Stanescu ca a fost de acord sa ne implicam in aceasta perioada dificila. Mi-as dori sa ramana in echipa, intotdeauna cand am pornit la un drum cu cineva am continuat. Am avut discutii si cu primarul Capitalei, care a spus ca doreste sa faca parte din echipa, dar prioritatea ei este candidatura la primarie. Fiecare are prioritatile lui, dar eu nu candidez la locale. Pot sa va spun ca o pretuiesc mult pe Gabriela Firea, iar partidul ar fi trebuit sa aiba un alt comportament fata de primarul Capitalei, care e al doilea om din tara ca numar de voturi.
Reporter: Aveti 1700 de primari. Primarii constituie coloana vertebrala a unui partid.
Marcel Ciolacu: De aceea exista o stabilitate a PSD si PNL, care vine din aceasta baza administrativa.
Reporter: Primarii PSD nu au mers la capacitate maxima la alegerile trecute.
Marcel Ciolacu: Sper sa nu va deranjez, ca nu e bine sa contrazici gazda, dar primarii au facut tot ce a tinut de ei, au facut mai mult cateodata decat se astepta PSD ca sa castigam. Au fost greseli majore politice, succesiunea de schimbari de premieri, mesajele incorecte transmise, am intrat intr-un joc din care nu am mai iesit, a fost un timp scurt intre alegerile din mai si prezidentiale, au mai fost si deciziile din aceasta perioada. Nu le reprosez absolut nimic primarilor, la mine la Buzau am stat de vorba cu primarii si mi-au explicat ce s-a intamplat, care a fost fenomenul. Mesajul venit de la Bucuresti nu a fost cel dorit. E un lucru consumat, am fi putut lua alte decizii si nu ma sfiesc sa spun ca Viorica Dancila nu trebuia sa candideze. Nu e prima oara cand PSD face greseala asta, a facut-o si cu Victor Ponta. Dupa rezultatul din mai trebuia sa fim mai curajosi si sa fim atenti la cifrele din sondaje si la trenduri si sa luam o decizie mai colectiva.
Reporter: De ce sondajele dadeau PSD cu 40%, iar rezultatul a fost 22%?
Marcel Ciolacu: Depinde care sondaje. In octombrie 2018, alaturi de opt colegi, am comandat un sondaj, pentru ca nu cunosteam realitatea, si ni s-a spus ca PSD va lua 23%. Erau si domnul Tutuianu, si domnul Stanescu, si doamna Firea. Nu am crezut, am zis ca nu e adevarat, dar lucrurile s-au confirmat. A fost facut de o casa specializata, nu de sondorii traditionali.
Reporter: Nu puteti sa le comandati tot lor un sondaj acum?
Marcel Ciolacu: Asteptam rezultatele, am facut-o de curand. Pentru prezidentiale nu am mai fost curiosi, pentru ca exista o evidență. Nu am inteles de ce nu am fost mai dinamici. In orice partid, cand președintele doreste sa isi asume acest lucru, raspunde, lucru care s-a intamplat, doamna dandu-si demisia.
Reporter: Relansarea PSD e facuta cu mai mult succes de Guvernul Orban. Saftoiu si Bogdan atrag atentia deja Guvernului ca lucrurile nu merg in directia buna. Daca PNL impune schimbarea alegerilor in doua tururi, ce face PSD?
Marcel Ciolacu: Cred ca e a doua linie rosie pe care PNL ar depasi-o. Nu vorbesc cele sase asumari pe diverse domenii sesizate la CCR, pentru care deja avem si termene. Nu poti sa iti asumi raspunderea pe buget sau asa am crezut noi. E o linie rosie pe care au depasit-o, ca președinte al Camerei nu imi trebuie o decizie politica, o sa fac sesizare de conflict de neconstitutionalitate la CCR. Chiar daca nu stopez bugetul, sper ca alte viitoare guverne de acum incolo sa nu mai faca acest lucru. Am acest drept si fac asta ca sa ramana domnul Orban singurul in istorie care face acest lucru. Toate partidele care l-au sustinut au declarat ca nu e normal intr-o democratie sa vii cu asumare pe buget. Nu am avut timp sa ma uit in restul Europei, dar nu cred ca s-a intamplat asa ceva.
Reporter: Luni vin cu angajarea raspunderii. Cand depuneti motiunea?
Marcel Ciolacu: Depunerea e o decizie politica, motiunea poate fi dezbatuta intr-o sesiune extraordinara, poate pana pe 31 decembrie. O motiune e un act politic, e normal ca intai sa discuti in interiorul partidului. Cat voi sta președinte interimar, daca voi candida si in continuare, eu nu mai iau decizii fara sa avem cifre si fara sa se exprime colegii mei. Asta e normalitatea. Am spus ca nu mi-as dori sa depun motiuni de dragul de a depune motiuni. Daca alti lideri intra intr-un astfel de demers, nu exclud, trebuie sa vorbesc si cu ceilalti actori din Parlament. Nu stiu daca ii dau fiori lui Orban, nu e atributul meu, dar e un lucru total nedemocratic si iresponsabil sa vii cu asumare pe buget. In 60 de zile a venit cu sase asumari, una la zece zile. Sper ca CCR sa ne dea dreptate.
Reporter: Oricum, de la 1 ianuarie bugetul Orban intra in vigoare.
Marcel Ciolacu: Se va vedea discursul dublu al celorlalti lideri, cel mai vocal dintre ei e Dan Barna, astept sa stau de vorba cu dansul daca doreste sa participe la o motiune de cenzura impotriva lui Orban. Motiunea e cel mai important instrument in mana opozitiei, la un moment dat a fost si in mana puterii, cand am dat jos Guvernul Grindeanu, speram ca a fost o intamplare.
Reporter: Daca PNL isi angajeaza raspunderea pe cele doua tururi?
Marcel Ciolacu: Le-am facut invitatia sa discutam pentru urmatorul ciclu electoral. Dar e o decizie luata deja, in acest demers avem un partener, UDMR, o sa depunem motiune.
Reporter: Daca Guvernul cade, Iohannis vorbeste de anticipate.
Marcel Ciolacu: Exista o posibilitate. Eu am spus ca astept al doilea mandat al președintelui care incepe maine, vom vedea mesajul lui. Președintele Romaniei a tinut cont de propunerea de prim-ministru a majoritatii, PSD in alianta cu ALDE, care acum sunt la guvernare cu PNL, de fiecare data premierul propus de PSD a fost acceptat de Iohannis, pentru ca era o majoritate evidenta. A tinut cont de majoritate, nu vad de ce nu ar face si acum acest lucru, la un moment dat trebuie sa desemneze pe cineva si mingea vine in curtea Parlamentului, care va decide. Anticipatele trebuie sa vina dintr-o criza, dar acum avem un guvern minoritar, nu e prima oara, au mai fost si guvernele Boc și Tariceanu, avem un președinte ales, un Parlament ales, peste zece luni avem alegeri. Nu poti sa faci anticipate pentru ca un partid sta bine in sondaje. Stiti ca si PSD in 2003 a incercat acest artificiu pentru ca statea bine in sondaje, nu s-a dus acel demers pentru ca era o fortare a democratiei. Nici daca Orban isi da demisia nu e o criza. Vom vedea daca se creeaza o majoritate in Parlament de care președintele trebuie sa ia act.
Reporter: Pensiile speciale erau pe locul 2 in preocuparea publicului. Care e pozitia PSD acum?
Marcel Ciolacu: Am votat pentru abrogarea tuturor pensiilor. Nu facem pasi inapoi, nu am mai stat sa venim cu o suta de explicatii democratice ca exista totusi pensii de serviciu, am facut in comisii si o greseala pe care am sanctionat-o, vom scoate acel amendament votat nu doar de PSD, pentru ca PSD e in opozitie acum. Am scos pensiile de serviciu, dar nu poti sa te atingi de armata, si populismul trebuie sa aiba o linie rosie, care e armata. Biserica si armata sunt stalpii principali ai societatii, e cazul sa ne oprim cu populismul in acest punct. Nu oamenii politici au facut Unirea romanilor, ci toata lumea aliniata pe acest fundament al bisericii si armatei. Avem un proiect care ni s-a parut bun: sa luam salariul președintelui, primul om in stat, iar ce depaseste veniturile lui la pensii speciale sa fie impozitat si iesim din orice fel de atacare la CCR sau la Tribunal. Iesim din hatis si ar fi o aplicare buna si se asaza lucrurile intr-o normalitate, dar nu se doreste acest lucru. Niciun lider de grup nu a venit sa spuna aducem proiectul mai in fata pe ordinea de zi, am spus ca e proiectul pe care l-au trambitat in campanie, m-am uitat la PNL si USR, niciun lider nu a venit sa ceara permisul sa fie prioritar acest proiect pe ordinea de zi. Daca nu vor face asta pe 1 februarie, vom face noi acest pas. Ca sa fiu mai explicit, au mintit.
Reporter: Macar o lege mai clara pentru calculul pensiilor de serviciu se poate?
Marcel Ciolacu: Avem deja un proiect, inclusiv pentru parlamentari, daca vor pensie speciala, vor contribui mai mult. Daca depasesti veniturile președintelui, vii cu impozitare daca beneficiezi de pensie speciala. Macar creezi o limita. Alaturi de liderul UDMR, pe aceasta formula am convenit ca e o linie politica corecta de urmat.
Reporter: Aveti in vedere si alte aliante politice?
Marcel Ciolacu: Nu exclud nicio alianta politica. Nu am ascuns o relatie corecta cu domnul Tariceanu, nu pot sa ascund nici anumite decizii gresite ale lui, are prefecti in Guvernul Romaniei, are secretari de stat, mi se pare un pic imoral. Inteleg orice argument, dar sa te rupi de PSD si sa intri la guvernare cu altii pe usa din spate nu mi se pare moral, dar am mai vazut aliante imorale, daca ne aducem aminte de PC. Daca Tariceanu isi asuma aceasta titulatura pentru ca Orban sa fie premier, este responsabilitatea dansului. Cu Pro Romania prefer o discutie institutionala, pentru anumiti colegi care au plecat am incercat sa indreptam situatia, despre cei suspendati o sa propun o decizie in CEX, sa stergem acea sanctiune a lui Robert Negoita, de pilda, caci locul lui e inapoi in PSD. Eu am aceasta posibilitate sa incerc juridic sa indrept anumite greseli, dar deciziile apartin celorlalti. Mai sunt colegi care au plecat la Pro Romania, dar e o decizie care tine de președintii de organizatii. Autonomia lor nu mai trebuie atinsa de conducerea centrala. Astfel, asezam baza partidului pe niste principii democratice. Domnul Ponta e liderul unui partid politic, si-a exprimat dorinta sa nu vina in PSD, lucrurile cu Ponta sunt inchise. Eu nu am exclus o viitoare reintregire a stangii sau o colaborare la alegeri, e un lucru normal, suntem oameni politici, nu trebuie sa luam decizii pe baza de sentimente, e rational sa lasam usile deschise. Am stabilit insa sa nu ne mai unim de dragul de a ajunge la guvernare. Daca vom avea un proiect politic, fratele mai mare in acest caz e PSD, daca PSD vine cu un proiect politic coerent cu sustinere in populatie, nu exclud nicio alianta in jurul acestui proiect politic. PSD a avut un program de coerent cu zeci de decizii foarte bune pentru romani, asta trebuie sa fie esenta politicii.
Reporter: Excludeti o alianta cu PNL, de genul USL?
Marcel Ciolacu: Exista doi piloni principali pe stanga si pe dreapta, nu exclud un proiect national, lucrul acesta ar trebui sa vina de la lideri sau de la președintele Romaniei, care e posibil sa vina cu un proiect national in care, indiferent unde te afli in politica, liderii sa il sustina. Președintele Romaniei este si al meu, si al dumneavoastră, si trebuie sa caute, ca toti liderii politici, lucrurile care ne unesc. Nu poti sa fii in razboi cu singurul partid care e in opozitie. Daca dispare PSD, nu mai exista opozitie, nu mai avem democratie. 30 de ani de democratie sunt putini, dar sa nu ne facem ca nu am inteles macar esenta democratiei in acesti ani. De la intrarea in UE si NATO nu am mai avut un program national. Numai asa Romania va fi sustinuta de toti liderii politici – daca are un proiect national. Lipsa lui acum e o evidenta clara.
Reporter: PSD a fost infrant in afara tarii. Liderii lui au fost demonizati.
Marcel Ciolacu: Trebuie un plan coerent, lucram la el, avem deja din prima zi a noii conduceri un grup de relatii internationale, sunt multi oameni care vor sa se implice, baza trebuie sa fie europarlamentarii, varful de lance in aceasta comunicare. La Bruxelles se da ora exacta a Europei. Este o prioritate pentru partid si relatia cu diaspora, dar nu mereu conteaza adevarul. Perceptia a fost distrugatoare pentru PSD in afara tarii.
Reporter: Local, aveti o banca genetica faimoasa la Buzau. Inima acelei institutii, parintele Vanatoru, a fost schimbat din functie.
Marcel Ciolacu: E o persoana foarte iubita la Buzau. E un abuz institutional, dar il vad mai ales ca pe o prostie. Nu poti sa fii asa de prost sa schimbi un om de talia lui printr-o decizie fara sa stii cine e si ce reprezinta. Am inteles ca schimbi secretari de stat, dar cand schimbi un asemenea om, trebuie sa ceri multe lamuriri. Toata guvernarea e pompieristica. Stiti ca in acest moment nu functioneaza Guvernul, caci nu e trecuta OUG cu restructurarea Guvernului? Nu au avut capacitatea administrativa sa inchida OUG de reorganizare a Guvernului.
Reporter: PSD a crezut ca se ridica tara prin vacante multe, am salutat ca PNL nu face punti de cinci zile care omoara tara. Dar azi am aflat ca se face punte, intram in 2020 cu un guvern ilegal.
Marcel Ciolacu: Nu sunt expert in contencios administrativ, dar ma gandesc cu temere daca cei indreptatiti ataca decizii ale ministrilor. Sunt cate trei secretari generali, cand ai noroc cate doi, asta arata ca nu au avut niciun plan. Nu au nici specialistii care sa miste lucrurile repede. O sa vedeti, o sa fie tot felul de lucruri si cu numirea prefectilor.
Reporter: CEX de luni vine cu decizii speciale?
Marcel Ciolacu: Vor fi decizii interne ca sa stim cum vom proceda la Congres. Nu poti anunta cu trei zile inainte ca se merge pe o motiune, trebuie sa fie o competitie si toata lumea trebuie sa beneficieze de acelasi timp.