Vreau să vă aduc aminte că pe 4 noiembrie 2019, e destul de proaspăt în memoria noastră, s-a instalat Guvernul Orban, în baza unei fițuici, cum i-am spus noi, un soi de referat pe teme economice care ținea loc de program de guvernare. De ceva vreme încoace vedem că PNL își face constant public programul de guvernare care are un singur capitol cu un singur paragraf care se cheamă anticipate. Deci destabilizezi o țară, dai jos un guvern care a performat, cu toate criticile pe care le-am auzit și multe din ele ni le-am și asumat, pentru a pune un guvern care să plece, în contextul în care există o majoritate care și-a asumat susținerea acestui guvern. Programul de guvernare PNL are un singur cuvânt, anticipate, care din toate declarațiile dumnealor și din toate concluziile pe care le-am tras înseamnă doar austeritate. Înseamnă austeritate nu numai prin faptul că mergând la anticipate se poate declanșa o criză politică cu repercusiuni economice evidente, ci și faptul că aceste anticipate au un scop evident, acela de a beneficia încă de încrederea electoratului înainte de a fi puși în fața punerii în operă a legilor cu impact social pe care PSD le-a trecut, pe care la învestire Guvernul Orban și le-a asumat.
E normal să nu poți să faci lucrurile pe care românii le așteaptă, pentru că nu te pricepi. Prin primele măsuri pe care le-au luat au reușit să reducă taxe și impozite în valoare de peste 8 miliarde de lei. Dacă faci acest lucru, e firesc că ai o problemă. Dacă nu ești în stare să asiguri colectarea pe care o promiți, ai și a doua problemă care te pune în imposibilitatea de a guverna coerent și în folosul țării.
Aș vrea să revenim la subiectul principal al întâlnirii de astăzi, și anume declarațiile talentatului domn Cîțu. Reținem cu toții ca iresponsabile primele dumnealui declarații cu bugete duble, cu Al Capone, cu deficit de 4,7%, declarații absolut aberante care nu au avut drept consecință nimic bun, ci o retrogradare a ratingului de țară al României de la stabil la negativ, o creștere a costului de finanțare atât la euro, cât și la lei, o creștere a cursului de schimb în defavoarea leului, creșterea ROBOR, lucruri pe care printr-o simplă declarație politicianistă a celui care se presupune a fi cel mai responsabil om dintr-un guvern, ministrul de Finanțe, a afectat într-un mod grav bugetele și buzunarele fiecărui român. Domnul Cîțu n-a învățat nimic din toate aceste lucruri și din cartonașele galbene uriașe pe care le-a primit, pentru că nu a fost votat în comisiile de specialitate pentru a ocupa această înaltă demnitate și pentru că a picat un test important, și anume o moțiune simplă împotriva dumnealui, două semnale de o intensitate mare care l-ar fi putut face pe domnul Cîțu să-și anunțe demisia sau pe domnul Orban să îi ceară demisia. Ce am aflat în urma moțiunii noastre a fost deplina încredere și solidarizare în jurul talentatului domn Cîțu a întregului Guvern și am văzut și declarații pro Cîțu din partea domnului Iohannis. Încurajat de această susținere politică fantastică, domnul Cîțu uită că este ministru de Finanțe, că are cea mai mare responsabilitate și cea mai mare obligație de rezervă dintre toți miniștrii și a ieșit cu o declarație ieri extraordinar de gravă: că există posibilitatea unei crize în România. Nu te joci cu asemenea cuvinte când ești ministru de Finanțe. Ceea ce face un ministru de Finanțe, pe lângă gestiunea economiei naționale, este să dea semnale în piață. Semnalul dat este unul gravissim, lucrurile vor merge în linia în care au mers după primele declarații, iar acest lucru nu poate să nu fie decontat și la nivel politic. Un guvern este instalat politic, dar guvernează pentru toți românii. Recesiunea și austeritatea anunțate de domnul Cîțu nu vor afecta doar electoratul PNL, ci pe toți românii. Îmi doresc ca oamenii să înțeleagă că lucrurile pe care le face Guvernul PNL în acest moment îi vor afecta direct și personal.
Mă întorc la declarația cu deficitul: a fost cea mai puternică declarație pe care a făcut-o ministrul Cîțu anul trecut, că deficitul nu era de 3%, ci 4,7%. În noiembrie, Banca Mondială și Comisia Europeană au spus că deficitul se poate încadra în 3%. În acest moment, deficitul ESA estimat este de 3,9%. Dacă negociază scoaterea din deficit a transferului la pilonul II de pensii, cum este procedura în Comisia Europeană, se va duce undeva la 3,3-3,4%, cu toate eforturile dumnealor de a-l duce la 4,7%. Iată cum declarații iresponsabile care nici măcar nu se îndeplinesc pot cauza un rău economic major. Au fost declarațiile domnului Vasilescu total împotriva unei asemenea abordări a ministrului de Finanțe.
În consecință, îl somăm pe domnul Cîțu, dacă e responsabil, deși avem dubii majore în acest sens, să își prezinte demisia. Dacă nu, cerem PNL să îl retragă din această funcție extrem de importantă. Este o misiune nu numai tehnică, ci și patriotică, cum trebuie să fie a fiecărui ministru. Domnul Cîțu spunea în 2012 că a adus pentru banca la care era angajat beneficii de 120 de milioane de euro și că a fost plătit sub formă de bonus într-un cont off-shore. Dacă are probleme cu bugetul, ar fi momentul să aducă banii din off-shore în țară ca o mică proprie contribuție la bunăstarea acestei țări. Demisia, domnule Cîțu! Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru România.
Vorbim despre legea pensiilor, nu au votat împotrivă, au bugetat creșterea și acum, în contradicție cu respectarea legii, legea bugetului, deși adusă ilegal în fața Parlamentului prin asumare, este totuși o lege. Nu poți să pui în legea bugetului o sumă pentru pensii, după care să spui că s-ar putea să nu se poată! Este iresponsabilitate, în șirul ilegalităților pe care Guvernul PNL le-a făcut.
Când vorbim despre alocații, nu au votat împotriva dublării lor în Parlament. Mai mult, președintele României a promulgat această lege. Dacă era o problemă, putea să o întoarcă în Parlament, iar PNL, cu majoritatea pe care o au, putea să o corecteze ca să fie acceptabilă pentru programul lor de guvernare. Nu au făcut nici acest lucru. Știm că sunt bani, când guvernările PSD au fost puse în fața unor decizii ale Parlamentului, au găsit bani. Sarcina unui guvern responsabil este să se asigure că poate pune în practică ceea ce legiuitorul votează.
N-aș vrea să trec peste a menționa, să îmi fie iertată licența, tot auzim cuvântul „penibil” din zona doamnelor Gorghiu și Turcan, le-aș denumi duetul penibil al PNL. Și doamna Turcan, și doamna Gorghiu au condus PNL, iar performanța lor istorică a fost să-l țină undeva la 20%. Puțină retragere din declarațiile publice ar fi de dorit în ceea ce le privește. O auzim ieri pe doamna Turcan, parte a acestui duet penibil, spunând că nu va trece moțiunea de cenzură pentru că au majoritate în Parlament. Cu câteva zile în urmă aflăm că PSD blochează în Parlament proiectele legislative cu care Guvernul vine în Parlament. Există o contradicție majoră, au sau n-au majoritate, noi știm că au, pentru că au un guvern. Întrebarea pe care le-o adresez foarte ferm și clar și prin intermediul dumneavoastră le-o adresează românii este care sunt proiectele cu care s-au prezentat în Parlament și pe care le-a blocat PSD? Ne dorim nominalizarea lor concretă pentru ca oamenii să știe dacă a existat vreun singur proiect. Eu vă spun că nu există niciunul. Singura relație a Guvernului PNL cu Parlamentul a fost de asumări de răspunderi și de ordonanțe de urgență. Guvernul PNL declară că are majoritate, să vină cu legile pe care și le doresc și să le susțină în Parlament.
Legat de moțiune, noi credem că o să treacă și cu votul celor care au fost foarte vocali în favoarea alegerilor într-un singur tur, dintre care menționăm aceeași doamnă Turcan și o serie de colegi din PNL, care normal ar trebui să voteze această moțiune, pentru că au susținut exact contrariul a ceea ce PNL propune acum. Noi nu votăm această moțiune pentru chestiunea tehnică, două tururi sau un singur tur, votăm pentru că s-a trecut o linie roșie, iar schimbarea legilor electorale cu patru luni înainte de momentul alegerilor este inacceptabilă.
Întrebare: Ați mai avut discuții cu Pro România?
Lucian Romașcanu: Discuțiile se poartă permanent la nivelul conducerii PSD și e normal să îți cauți susținere pentru un demers parlamentar. Repet, atâta timp cât programul politic al PNL este anticipate, un cuvânt, cel mai scurt și concis program de guvernare, este evident că nu vom rata această ocazie. Dumnealor spun că nu vor vota moțiunea, este o lipsă de bărbăție politică și de asumare a unei teme pe care o pui în spațiul public, au spus „vrem anticipate, mergem către anticipate, ne dorim anticipate”. Primul pas logic este ca Guvernul Orban să își dea demisia, nu poți să te dai în spatele unor asumări permanente, așa cum a declarat și domnul Orban, „dacă pică asta, o facem pe-aia cu pensiile speciale”, pe care PSD a pus-o pe ordinea de zi.
Întrebare: Ați făcut o simulare cu rezultatele în două tururi pentru PSD?
Lucian Romașcanu: E foarte greu să faci simulări. Noi am avut un program PNDL 2 care a încurajat foarte mult investițiile în zona locală, fie că vorbim de comune sau orașe. Primarii buni au beneficiat și au știut ce să facă cu programul nostru. În consecință, cred că e o chestiune de competență în ceea ce privește decizia oamenilor. Dacă primarul a fost bun, îl vor alege. PNDL 2 a mers către toate primăriile, indiferent de culoarea politică. Dacă primarii s-au mișcat, vor rămâne în continuare acolo. Dacă este să gândim pur politic, având în vedere că nu poate afecta doar într-o parte sau în alta, eu cred că dacă se va scădea ca număr de primari, scăderea va fi proporțională și la PNL, și la PSD. Probabil va exista un câștig în partea USR, dar atât! PMP și ALDE își doresc acest lucru doar pentru a intra într-o zonă a negocierilor, pentru a obține funcții de viceprimar, de consilier, nu cred că își pot face iluzii despre posturi de primar. Repet, nu asta e chestiunea, e strict de responsabilitate politică.
Întrebare: Se discută de alianțe cu partide în orașe?
Lucian Romașcanu: Cu certitudine vor exista alianțe locale. Președintele a spus că nu există nicio restricție de la centru pentru a face alianțe locale, care sunt cu totul altfel decât alianțele la centru. Acolo e vorba despre chestii foarte concrete, despre programe care trebuie să se aplice în beneficiul oamenilor. Dacă găsești înțelegere pe programul tău în alte zone politice, sunt foarte invitați colegii noștri din teritoriu să facă alianțe. În Capitală lucrurile sunt un pic mai complicate, pentru că există o luptă extrem de dură. Știm că cine câștigă Capitala a câștigat alegerile. Există multe orgolii în Capitală, foarte multe conflicte ideologice nu neapărat între stânga și dreapta, ci și între partidele de dreapta. Noi suntem convinși că vom reuși să câștigăm Capitala iarăși, iar dacă se va dovedi necesară o alianță sau mai multe în cadrul CG, probabil că se vor negocia și se vor face.
Întrebare: S-au ținut discuții cu Victor Ponta pentru Capitală?
Lucian Romașcanu: Eu nu sunt la curent. Probabil că domnul Ciolacu trebuie să vă răspundă, dar sunt convins că nu există niciun fel de discuție care să fie interzisă între partidele politice. PSD e un partid care s-a deschis, care nu mai are gardurile atât de înalte, aducem oameni noi lângă noi, dar și pentru alianțe.
Întrebare: Cum vedeți felul în care a fost condusă Capitala în acești patru ani?
Lucian Romașcanu: PSD a comunicat direct de la sursă ce se întâmplă în Capitală și doamna Firea este o foarte bună comunicatoare. Doamna Firea este PSD și în consecință dumneaei a comunicat foarte bine și foarte des și sigur că într-o aglomerare urbană de o asemenea complexitate, oricât ai face, vor rămâne zone de nemulțumire, pentru că sunt zeci de ani în care lucrurile mai mult nu s-au făcut decât s-au făcut. La nivel general suntem mulțumiți de ceea ce s-a întâmplat și suntem convinși că ceea ce lipsește oricărui proiect politic sau guvernamental, și anume continuitatea, este vital în administrare. Ne dorim ca PSD prin doamna Firea să aibă continuitate la Capitală pentru a reuși să arătăm până la capăt ceea ce se poate face bine pentru București.
Întrebare: PSD are garanția că toți parlamentarii săi vor vota moțiunea?
Lucian Romașcanu: În primul rând, legat de pensiile speciale, cred că sunt istorie deja, pentru că o să le votăm săptămâna viitoare. A lega această chestiune de votul pentru anticipate nu cred că mai e de actualitate. Legat de pozițiile pe liste, nimeni nu e sigur niciodată de poziția pe listă, indiferent că ești în sondaje cu 30 sau cu 45%. Ține de performanța parlamentară, e o chestiune în care, așa cum a spus domnul Ciolacu și este pentru prima oară când se va întâmpla acest lucru, listele se vor face exclusiv de către organizațiile locale, fără influență de la centru. Lucrurile sunt destul de volatile, independent de alegerile anticipate. Poți să fii pe listă cu 20% sau poți să nu fii pe listă cu 40%. PSD e un partid de oameni responsabili și când nu s-a intervenit în moduri în care nu cred că au prea mare legătură cu democrația PSD a acționat ca o echipă unită. Avem această garanție.
Întrebare: Guvernul ia în calcul o nouă angajare de răspundere sau o OUG pentru președinții de CJ.
Lucian Romașcanu: Avem Parlament să discute și să voteze absolut toate modificările dorite de o parte sau alta a spectrului politic. Faptul că dumnealor vin iarăși cu asumare este deschiderea unui drum pe care eu nu cred că vrem să mergem și îmi doresc ca niciun partid politic să nu mai facă ce fac dumnealor. În 30 de ani am avut patru asumări și în trei luni sunt anticipate opt. E mult!
Întrebare: 53 de milioane de lei nu mai pleacă spre teritoriu. Aveți informații legate și de primari PSD care au avut probleme?
Lucian Romașcanu: Nu sunt la curent cu lista celor care au fost penalizați în urma acestor controale, probabil că va fi făcută publică și o să vedem, dar 53 de milioane la un volum de 30 de miliarde este ceva nesemnificativ. Lucrurile s-au făcut corect și îmi place să spun, pentru că PNDL nu este al PSD, ci al românilor, și dacă există o temă unde avem păreri comune cu PNL este exact PNDL.