Marcel Ciolacu: PSD Timiș este organizația de suflet a domnului Sorin Grindeanu. Fostul președinte interimar, domnul Simonis, începând de astăzi este președinte ales cu adevărat, ca și viitoarea conducere a PSD care se va alege la Congresul Extraordinar, pe perioada până la alegerile ordinare și la un Congres ordinar. Aș vrea să îl felicit pe domnul Simonis, chiar cel mai strâns colaborator din Parlamentul României, fiind și liderul de grup al PSD, un tânăr de perspectivă. Dacă până acum câteva minute domnul Corneliu Ștefan, președintele de la Dâmbovița, era cel mai tânăr președinte de organizație, de azi Freddy a preluat ștafeta și steagul, e cel mai tânăr și ambițios președinte de organizație.
Ați participat alături de noi la toată conferința, cred că nu are rost să vă spunem ce s-a întâmplat. Vă stau la dispoziție pentru întrebările dumneavoastră!
Alfred Simonis: Eu mulțumesc conducerii PSD, domnului președinte Marcel Ciolacu și domnului secretar general Paul Stănescu, pentru faptul că au participat astăzi la Conferința Extraordinară de alegeri a PSD Timiș. De asemenea, îi mulțumesc lui Sorin Grindeanu pentru faptul că a acceptat invitația de a participa și dânsul la această conferință, de a reveni cumva acasă. Le mulțumesc și colegilor mei care m-au votat și mi-au acordat încredere astăzi. De mâine, așa cum spuneam și la conferință, ne vedem în teren pentru a face tot ce ne stă în putință pentru a câștiga alegerile locale.
Sorin Grindeanu: În primul rând, mulțumesc pentru prezența dumneavoastră de astăzi. Îmi cer scuze că am vorbit poate prea mult în conferința din urmă cu câteva minute, dar, așa cum v-am spus, sunt un pic nevorbit de vreo trei ani, așa că să știți că ce am spus astăzi e o parte mică față de câte lucruri am gândit în acești trei ani.
N-aș vrea să trec chiar așa repede peste a spune două lucruri extrem de importante, ca produs al acestei organizații, am toată încrederea în echipă, ca fost președinte al PSD Timiș, în echipa condusă de astăzi de Alfred Simonis. Îl știu de la organizația de tineret, pot să spun că am avut mână bună atunci pe Timișoara, a fost prima funcție de președinte TSD Timișoara pe care Freddy a avut-o undeva în 2005-2006, sper să nu greșesc. Am avut mână bună, dar totul depinde acum de el și de echipa pe care o conduce, o echipă care în urmă cu trei ani de zile a câștigat alegerile atât locale în Timiș, cât și alegerile parlamentare, deci resursă în PSD Timiș ca să câștigăm alegerile există.
Pe de altă parte, vreau să le mulțumesc lui Marcel Ciolacu și lui Paul Stănescu pentru prezența de astăzi aici. Pentru organizația Timiș reprezintă un semnal extrem de important că președintele partidului, secretarul general, președintele Consiliului Național, vicepreședintele de zonă au fost prezenți astăzi aici. Din aceste lucruri rezultă și altceva: importanța pe care PSD la nivel național o dă organizației din Timiș și am face bine să facă lucrul acesta, pentru că organizația PSD Timiș a dovedit personalitate, dacă e să ne amintim câteva momente pe care sunt sigur că le știți. Cum spunea președintele Marcel Ciolacu, la un moment dat poate că s-a furat acel spirit sau s-a confiscat, iar rezultatele s-au văzut. Țin să le mulțumesc pentru prezența lor de astăzi de aici, e un lucru care cred eu că va impulsiona în mod pozitiv organizația Timiș să revină acolo unde i-a fost locul, și anume să câștige alegerile! Nu e un lucru simplu, nu se poate face peste noapte, dar dacă ar fi simplu, Freddy, l-ar putea face oricine, așa că, având toți încredere în tine că ești în acest moment cel care poate să reașeze PSD Timiș pe traiectoria normală.
Paul Stănescu: Eu un singur lucru aș vrea să vă spun: spun cu toată convingerea că conjudețeanul dumneavoastră Freddy nu peste mult timp, în patru-cinci ani, va fi președintele PSD la nivel național. Asta cred eu! Pentru calitățile lui extraordinare, e o minte rațională, precisă, exactă, cum n-am văzut la un tânăr de 36 de ani.
Marcel Ciolacu: Cum poți să oprești căderea unui Guvern când matematic existau voturile, matematica fiind o știință exactă? Vă poate spune domnul Grindeanu mai multe.
Întrebare: În discurs ați vorbit foarte mult de schimbare, de o nouă viziune pentru PSD. Cum puteți să faceți asta în Timiș, când printre vicepreședinți se numără un om care a fost alături de Liviu Dragnea și o doamnă al cărei soț are legătură cu lumea interlopă?
Sorin Grindeanu: Am eu mai multe date, dacă se poate. Cu scuzele de rigoare, în iunie 2017 erați cu toții aproape în curte la PSD Timiș, n-am chemat pe nimeni atunci, pe absolut nimeni. Am vrut să mă văd cu CEJ-ul, ceea ce atunci a fost mult mai mult, am vrut să simt și am simțit pulsul organizației care m-a promovat și care, dacă îmi spunea că e cazul să lași jos tot, asta făceam! Sigur că am avut în acea perioadă de după și din timpul moțiunii dezamăgiri personale foarte multe pe care le citesc acum, la aproape trei ani, că așa vreau eu să le citesc, într-o cheie politică: despre unii că au votat acea moțiune, despre alții că se-ascundeau după perdea și lumea era jos. Prea puțin importante aceste lucruri dacă privim din perspectiva evoluțiilor ulterioare. Legat de părțile de integritate, pentru că mi se pare extrem de important acest lucru, îmi pare rău că n-am trecut azi în punctajul pe care l-am făcut, eu cred că în statutul partidului trebuie să fie mult mai clare criteriile de promovare, în noul statut care probabil va fi votat la Congres, precum și criteriile de integritate, astfel încât să evităm situații care nu de fiecare dată ne fac cinste. Dar mai vreau să vă spun ceva: aceste criterii trebuie să plece de la prezumția de nevinovăție a fiecăruia. Este extrem de important, fiindcă altfel s-ar putea să intrăm într-o sarabandă care să nu fie benefică pentru nimeni. Avem destule exemple de oameni politici care in instanță, cu sentințe definitive, și-au dovedit nevinovăția, dar e absolut necesar ca noul statut să clarifice aceste lucruri, pornind de la prezumția de nevinovăție.
Marcel Ciolacu: Mai mult decât atât, până acum aceste criterii erau puse în aplicare de celebrul CEX și, după multe discuții cu domnul secretar general, Paul Stănescu, am căutat să încercăm să evităm subiectivismul dintre noi, colegii, din cadrul CEX. Cred că aplicarea acestor criterii ar trebui să fie atributul Consiliului Național, un for mult mai larg din care fac parte toți parlamentarii, o sumă importantă de aleși locali, și atunci efectul subiectivismului scade și interesul major al partidului ar fi prioritatea.
Întrebare: Când veți demisiona de la ANCOM?
Sorin Grindeanu: Conform legii, eu nu am voie să fiu în acest moment membru de partid, asta nu înseamnă că nu o să devin în perioada imediat următoare. Tot conform legii, am trei luni la dispoziție de a ieși din starea de incompatibilitate, presupusă viitoare stare. Așa e legea în România.
Întrebare: Profitați de aceste trei luni?
Sorin Grindeanu: Nu neapărat, în mod sigur, nu asta urmăresc! Îi mulțumesc lui Freddy, totuși, am avut un pic de influență asupra carierei lui Freddy, deși m-ar bucura semnarea adeziunii mele de către Freddy, n-o să-i dau chiar azi satisfacție! Mai așteptăm un pic.
Întrebare: Ați spus în discurs că deschideți geamurile partidului, dar Matei Suciu a spus cât de minunat e Sorin Grindeanu. Când deschideți aceste geamuri?
Alfred Simonis: Matei Suciu este colegul nostru care în urmă cu mai mult timp și-a recunoscut greșeala din vara lui 2017, o regretă și cred că orice om merită o nouă șansă.
Întrebare: Există o sentință definitivă în cazul lui!
Marcel Ciolacu: Totuși, părerea mea este că astăzi s-au întâmplat în județul Timiș niște lucruri și niște semnale importante în ceea ce privește PSD. Domnul Freddy Simonis e cel mai tânăr președinte de organizație, astăzi a venit alături de noi și domnul Sorin Grindeanu, văd că toată conferința se învârte în jurul domnului Suciu. Eu n-am avut cunoștință de aceste lucruri, fiindcă nu sunt polițist ca să urmăresc ce fac parlamentarii sau care-s problemele în județ.
Alfred Simonis: Domnul Suciu a fost pentru trei săptămâni în 2012 și parlamentar, și administratorul unei societăți comerciale care n-a avut niciun fel de activitate în acea perioadă. Pe legea nouă, votată cu majoritate covârșitoare în Parlament, domnul Suciu nu mai este în conflict de interese.
Marcel Ciolacu: Eu chiar am crezut că a furat Mitropolia!
Întrebare: Care este calendarul moțiunii?
Marcel Ciolacu: În primul rând, avem pe 28 votul pe pensiile speciale, așa cum am promis, eliminarea pensiilor speciale, dezbatere și vot final. Pe data de 29 prim-ministrul va veni și își va asuma răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Avem trei zile calendaristice să depunem moțiunea. Textul moțiunii îl avem discutat, este făcut, avem toate semnăturile necesare. În acest moment au semnat membri ai PSD și ai UDMR.
Întrebare: Sunteți pregătiți să preluați guvernarea?
Marcel Ciolacu: Nu, și am și spus că demersul nostru nu este pentru a prelua guvernarea. Demersul nostru este pentru a apăra un principiu democratic, respectiv să nu modifici legile electorale, foarte importante în orice stat și în orice colț al lumii, în ultimele șase luni dinainte de desfășurarea lor. Cu alte cuvinte, nu ai dreptul să modifici regulile în timpul jocului. Chiar dacă se spune că mai sunt patru luni, mai sunt patru luni calendaristice, dar sunt 45 de zile de campanie electorală, o lună de zile de depunere a candidaturilor, de mers la Tribunal, de validare a lor. Cu alte cuvinte, cu o lună înainte de începerea procedurilor, noi dorim să modificăm aceste legi. Cred în continuare că moțiunea va trece.
Întrebare: PSD nu va avea o propunere de prim-ministru?
Marcel Ciolacu: Am făcut această declarație, noi am propus un guvern de uniune națională până la desfășurarea alegerilor. Am înțeles din discursul președintelui României, care are atributul constituțional de a desemna un prim-ministru, că nu dorește așa ceva, dorește în continuare un guvern al PNL. Așteptăm să propună dânsul. Dacă trece moțiunea, vor urma consultări la Cotroceni și vom veni cu detalii. Repet, nu este un proiect politic în spatele acestei moțiuni, este o moțiune specială care ne conferă acest atribut, deoarece prim-ministrul a venit cu asumarea răspunderii. În 30 de ani au fost vreo trei asumări și acum avem vreo șapte, dar fiecare interpretează Constituția și o pune în aplicare cum crede de cuviință. Eu consider că e un demers forțat și un abuz, ceea ce nu înseamnă că în această sesiune parlamentară PSD, împreună cu alte forțe politice, nu va depune altă moțiune de cenzură în jurul unui proiect politic. Am și văzut astăzi în declarațiile liderului Pro România, domnul Ponta, că și-ar dori o astfel de moțiune.
Întrebare: Credeți că cariera dumneavoastră la nivel înalt ar putea fi afectată de faptul că în mandatul dumneavoastră de premier au fost cele mai mari proteste după Revoluție?
Sorin Grindeanu: În primul rând, ce am învățat în toți acești ani ar fi următoarea lecție: nu e importantă o funcție anume, funcțiile sunt trecătoare. Astăzi poți să fii, peste câteva luni poți să nu mai fii absolut nimic, iar eu sunt cel mai în măsură să vă spun aceste lucruri, cel puțin de aici, așa că revenirea în PSD n-are nicio legătură cu a avea sau nu o funcție de conducere. Eu sunt om de stânga, n-am ascuns niciodată acest lucru. Am văzut la un moment dat că „Grindeanu pune condiții pentru revenire”. Am spus și în discurs azi că nu-mi permit să pun condiții PSD, partidul care m-a ajutat în cariera politică și m-a ajutat în a fi deputat, președinte de consiliu, ministru, prim-ministru ș.a.m.d. Legat de tot ceea ce înseamnă un proiect politic, cred că azi am vorbit multe, poate prea multe, dar sunt lucruri care mă preocupă legate de stânga, de PSD. N-am exagerat cu nimic în discurs când am spus că PSD reprezintă cel mai important partid politic din istoria contemporană a României. Depinde de fiecare dintre noi dacă dorim ca PSD să revină acolo unde merită, și anume pe primul loc în opțiunile românilor. Nu va fi simplu, e părerea mea, va fi extrem de greu. Nu doar greșelile făcute de PNL și modul în care guvernează PNL în această perioadă vor duce automat la câștigarea alegerilor de către PSD. Trebuie să se schimbe multe lucruri. Trebuie să venim cu foarte multe lucruri noi, cu proiecte noi, astfel încât PSD să revină, așa cum vă spuneam, unde îi este locul. Legat de anumite lucruri care s-au întâmplat în trecutul meu de prim-ministru, de ministru, de președinte de consiliu județean și așa mai departe, sunt lucruri pe care fiecare om politic le duce în spate, cu plusuri și cu minusuri, cu argumente sau nu, depinde de ceea ce crede electoratul. Există de fiecare dată argumente pro și contra pentru fiecare acțiune pe care un om politic o ia. Cel care contează într-un final este, cum spunea un clasic în viață, fost președinte PSD Timiș în perioada 2004-2010, cel care contează într-un final este iubitul electorat, nimeni altcineva.
Întrebare: Ați spus în discursul de la conferință că trebuie promovați oameni profesioniști, cu expertiză. În ceea ce vă privește, care este domeniul în care dumneavoastră aveți expertiză și care ar fi principala realizare profesională?
Alfred Simonis: Cred că s-au spus câteva lucruri despre mine în spațiul public și în această conferință. Au existat colegi care au făcut referire la anumite calități pe care le am. Cred că am demonstrat în cei peste 15 ani de când fac politică, în care am parcurs toate etapele în PSD Timiș, de la președintele organizației de elevi până la cea de președinte al organizației – cred că nu sunt întâmplătoare toate acestea. Faptul că mă bucur de aprecierea colegilor mei din PSD Timiș, dar și din grupul parlamentar, de exemplu, pe care îl coordonez de mai bine de un an de zile, arată că am anumite calități.
Întrebare: Dar dacă vorbim de un domeniu?
Marcel Ciolacu: Dar noi vorbim de politică.
Întrebare: Având în vedere aprecierile extrem de pozitive, vă gândiți să vă asumați candidatura la primărie?
Alfred Simonis: Nu vă răspund categoric nici nu, nici da la această întrebare. Rămâne ca în perioada următoare să evaluăm șansele fiecărui membru PSD și să luăm decizia împreună în funcție de rezultatele măsurătorilor și în funcție de ceea ce doresc timișorenii de la candidatul pe care PSD Timiș îl va avea.
Întrebare: La CJ Timiș rămâne Călin Dobra?
Alfred Simonis: Călin Dobra este președintele în funcție al Consiliului Județean și, evident, în cazul în care dorește, are prima opțiune în a candida pentru un nou mandat.
Întrebare: Cam în cât timp anunțați candidatul la primărie?
Alfred Simonis: În două-trei săptămâni de acum înainte.
Întrebare: Și în decembrie ați spus la fel!
Alfred Simonis: Îmi cer scuze că a trebuit să dau un termen, forțat fiind de întrebarea dumneavoastră, dau din nou unul de care încerc să mă țin.
Întrebare: Sunt și femei în competiție? Ultima oară erau doi bărbați și o femeie.
Alfred Simonis: Au rămas doi bărbați.
Marcel Ciolacu: Oricum, tu ești mai bun decât primarul. El nu are nevoie să se vopsească.
Sorin Grindeanu: Eu aș avea un sfat, dacă îmi permite Freddy, să-și aducă aminte de 2016. Noi atunci am câștigat alegerile la nivel de județ, fiind extrem de preciși în a alege candidații pe fiecare primărie în parte. Undeva am avut succes, în 56 de primării – sau în unele locuri am avut, în altele nu. Dar, de multe ori, și unde am fost înfrânți, am pierdut la limită. E un proces extrem de complicat, dar este esențial în ceea ce înseamnă relansarea PSD în Timiș. Am lucrat atunci având sondaje cam din două în două săptămâni pe tot ceea ce înseamnă Timiș. Știu foarte bine, pentru că am fost candidat la Consiliul Județean, știam exact frecvența, ceea ce avem de făcut, candidați și așa mai departe. Nu trebuie să descoperim apa caldă. Trebuie să îmbunătățiți anumite lucruri pe care, poate, le-am greșit în 2016, dar trebuie să revină bunele practici în PSD Timiș, pentru că doar așa se poate crește din nou. E sfatul meu, îmi cer scuze că sună așa.
Marcel Ciolacu: Oricum, dacă revii în partid, presupun că prima oară revii la organizația de bază!
Sorin Grindeanu: Nu știu, poate vin la Buzău!
Marcel Ciolacu: La Buzău nu cred, vii întâi la organizația de bază și îi ajuți!
Sorin Grindeanu: Normal că vin la Timișoara.
Întrebare: Domnul Stănescu spunea că echipa interimară a găsit un dezastru. Intră aici și recentul raport al Curții de Conturi care a spus că PSD a sifonat fonduri?
Marcel Ciolacu: Nu, am cerut și eu o parte din raport, să mi se explice. Nu am găsit cuvântul „sifonat”. Am înțeles că raportul s-a închis, a existat o amendă, cine a fost o să răspundă. Cine a făcut tâmpenii trebuie să răspundă!
Întrebare: Domnule Stănescu, erați într-o funcție de conducere, ce părere aveți?
Paul Stănescu: Eram pe tușă!
Marcel Ciolacu: Era disident deja!
Mulțumim mult!