Bună ziua tuturor! Mai multe vești bune astăzi de la CCR: legea bugetului, OUG 114 și Codul Administrativ.
Legea bugetului: PSD respectă deciziile CCR, așa cum a spus de fiecare dată. Noi nu am intenționat sesizarea Curții ca să blocăm sub nicio formă legea bugetului să intre în vigoare, ca să aibă România resursele necesare pentru a se dezvolta. Noi am atras atenția asupra manierei pur și simplu antidemocratice, dacă vreți, aleasă de Guvernul Orban. Niciodată în 30 de ani bugetul României nu a fost adoptat prin asumarea răspunderii. Nu e vorba că n-ar fi o procedură parlamentară, ci că e o procedură folosită în mod abuziv. Am atras atenția că asumarea răspunderii pe buget este o procedură abuzivă, netransparentă, care ascunde lucruri. Ce să vedeți, ce a ascuns această procedură? Faptul că n-avem investiții pe Centura Bacăului, pe drumul expres Craiova-Pitești, pentru autostrăzi, pe toate proiectele clamate de PNL nu avem investiții. Dacă aveam o dezbatere parlamentară de câteva zile, am fi câștigat luni de zile pentru dezvoltarea acestor proiecte. N-am fost împotriva legii bugetului, ci împotriva acestei maniere discreționare, abuzive la care apelează Guvernul Orban încă de la învestire.
Abuzul nu a fost doar pe legea bugetului, ci și pe legea cu IMM-uri, pe transportul elevilor, pe 114. Am atras atenția că această asumare de răspundere folosită excesiv este un abuz de putere, un abuz de drept. Am încercat prin toate instrumentele posibile, parlamentare, neparlamentare, prin orice formă de dialog, prin dezbatere publică, să atragem atenția că această asumare de răspundere este folosită abuziv de către Guvernul PNL. N-am avut cu cine să ne-nțelegem. Am apelat la CCR, care în mod constant a arătat că asumarea răspunderii pe proiecte aflate în dezbatere parlamentară este pur și simplu neconstituțională. Din păcate pentru PNL, statul de drept pare să fie mai degrabă o temă folosită în campania electorală, nu o dorință ca în țara românească să fie respectată legea, pentru că legea fundamentală și deciziile CCR au arătat în mod constant că nu-ți poți asuma răspunderea pe diverse acte normative aflate în fază finală în dezbatere parlamentară.
Cred că președintele Iohannis ar trebui să intervină, să spună stop acestui premier demis, stop abuzului de drept, stop încălcării statului de drept. Altfel, președintele Iohannis folosește ca și PNL statul de drept doar ca o lozincă, fără să fie președintele românilor, ci doar președintele Guvernului PNL, dacă vreți, pentru că așa se comportă, din păcate, nu ca un președinte al românilor.
Pe Codul Administrativ au fost dezbateri cu sute de primari de orașe, de comune, dezbateri la nivel european, am adunat toate cele 16 legi care guvernau administrația într-un singur Cod, nu era nimic neconstituțional acolo. Ne bucurăm că a decis Curtea azi că România are nevoie de această lege fundamentală ca să contribuie la dezvoltarea României.
Pe 114 lucrurile sunt foarte clare: aceeași manieră discreționară, abuzivă, de a-ți asuma răspunderea pe un proiect aflat în fază finală în Parlament. Așteptăm în continuare ca acest guvern demis, cât o mai fi la Palatul Victoria, să pună în aplicare bugetul și să contribuie la mărirea alocațiilor, la mărirea pensiilor, la mărirea salariilor, așa cum spune PNL că sunt trecute în legea bugetului în momentul de față. Sigur, n-avem foarte mari așteptări, dar dacă a decis CCR în acest fel, noi respectăm deciziile Curții.
Întrebare: Cum vedeți faptul că de acum orice Executiv își va putea asuma răspunderea pe legea bugetului?
Robert Cazanciuc: Eu sper ca Guvernul Orban să rămână în istoria României ca un accident nefericit și niciodată vreun guvern responsabil să nu mai apeleze la această procedură. Guvernul Orban nu a trimis niciun proiect de lege în dezbatere parlamentară, nu a avut deloc intenția de a guverna această țară. Ai sentimentul că nu guvernează pentru români, ci pentru un grup interesat. Guvernul pare să fie mai degrabă un grup interesat, nu să fie preocupat de buna guvernare a românilor, pentru că altfel s-a dovedit pe câteva proiecte mai vechi că acolo unde există dialog parlamentar procedura poate fi foarte mult scurtată. Cu această OUG publicată în „Monitorul Oficial” pe transportul elevilor, ce să vezi?, o modificare de fond este privită ca eroare materială! Total fals. Consiliul Legislativ trebuie să spună dacă este o eroare materială sau modificare de fond și va trebui să reintre în Guvern. Acum noi ce să facem? Să stăm să ne uităm cum Guvernul Orban calcă pur și simplu în picioare legea fundamentală? Nu! Se poate elabora o procedură parlamentară de urgență, un proiect de act normativ care să clarifice acest lucru, dacă e vorba de o eroare materială. Dar nu e vorba de o eroare materială, pur și simplu e vorba de incompetență, ca să fiu foarte indulgent, și de rea-credință în folosirea procedurilor parlamentare. De aceea vă spuneam că este vorba de abuz de drept. Ce înseamnă abuzul de drept? Să folosești o procedură prevăzută de lege altfel decât a fost ea gândită de inițiator, contrar spiritului legii și a ideii de a produce efecte prin lege, nu de a bloca. Guvernul Orban, din păcate, continuă să blocheze această țară și nu pare deloc preocupat să găsească soluții de deblocare, pare mai degrabă preocupat să găsească soluții punctuale pentru diverși oameni interesați, cum se întâmplă din păcate cu această OUG pe sănătate.
Întrebare: Cumulul pensiei cu salariul ar putea să rămână în vigoare. Ar putea să susțină PSD în Parlament această restricție?
Robert Cazanciuc: PSD a susținut în Senat zilele trecute faptul că nu ne putem permite să pierdem de la buget miliarde prin cadouri făcute marilor companii și băncilor. PSD va susține în continuare că România nu-și permite să nu aibă la buget miliarde de euro prin cadouri făcute marilor companii. O să vedem la Camera Deputaților când o să ajungă acest proiect de act normativ ce decizie va lua partidul pe celelalte dispoziții.
Întrebare: Înțelegem pe surse că modificarea pe text la OUG 114 ar fi constituțională.
Robert Cazanciuc: Acest lucru o să-l vedem doar când o să apară motivarea în „Monitorul Oficial”. Din comunicatul CCR nu rezultă acest lucru, dar o să vedem conduita de urmat în mod concret în momentul în care Curtea va motiva și va apărea în „Monitor” această motivare.
Întrebare: În cazul pensiilor aleșilor locali, cum va proceda PSD?
Robert Cazanciuc: PSD a susținut reîntregirea bugetului cu sumele care au dispărut. Ce atitudine o să avem pe fiecare text în parte o să vedem după motivarea Curții și la dezbaterea din Camera Deputaților. PSD susține eliminarea pensiilor speciale. PSD a avut un proiect mai bun decât PNL, în care spunea că trebuie să impozităm orice venit peste venitul președintelui României, ca fiind cel mai înalt funcționar public.
Întrebare: Când veți scoate de la sertar acest proiect?
Robert Cazanciuc: A fost o prioritate acel proiect de eliminarea a pensiilor speciale, a fost votat de toată lumea, probabil că colegii de la Cameră, unde se află proiectul, o să îl introducă în continuare pe lista de priorități.
Vă mulțumesc!