O bună perioadă România a fost pe ultimul loc din Europa la numărul de teste efectuate pentru depistarea coronavirus. Deși în aprilie a mai crescut puțin numărul de teste efectuate, România este în continuare în ultimul sfert din clasamentul testelor la 1 milion de locuitori. În lipsa unui program de testare pe scară largă a populației, România face cu mult mai puține teste coronavirus decât ar putea face.
Profesorul Streinu Cercel a arătat faptul că România folosește doar jumătate din capacitatea de testare, care a fost extinsă în mare parte prin achizițiile de aparate și teste făcute de aleșii locali ai PSD:
„La nivelul zilei de astăzi, numărul de teste care s-au făcut este la jumătate din capacitatea de testare din România. Din două considerente – aceste teste sunt cerute doar de medici și cei de la DSP și nu există un program de testare susținut pentru populație. Noi am cerut să facem un program de testare pe criterii epidemiologice, care nu a fost aprobat nici până la ora actuală.” Streinu Cercel, 24 aprilie 2020.Guvernul și președintele Iohannis au invocat numărul mic de decese din România ca o dovadă a succesului în gestionarea pandemiei. Însă numărul mic de cazuri era, în mod evident legat de numărul mic de teste efectuate. Protocolul de testare aprobat de Ministerul Sănătății limitează foarte mult posibilitățile de testare.
Guvernul și Iohannis se opun testării pe scară largă
Încă din primele săptămâni ale stării de urgență s-a putut observa o reticență mare din partea Guvernului față de orice demers care ar fi putut arăta o imagine mai extinsă asupra evoluției pandemiei.
Premierul și președintele exclud și în prezent testele rapide (serologice, care depistează anticorpii coronavirus din sânge), deși există două astfel de teste certificate la nivel european și unul la nivelul SUA, cu o marjă de eroare sub 1%.
Argumentul invocat e că ar avea o marjă de eroare foarte mare de 20%.
„Nu există teste rapide, ele există, dar au precizie care nu pot să ne confere siguranță că persoanele care sunt diagnosticate negativ sunt 100% negativ. Dacă noi dacă din 100 de persoane pe care le testăm, 20 sunt pozitiv, înseamnă că noi eliberăm purtători ai virusului și îl pot transmite mai departe.” Ludovic Orban, 24 martie – detalii.
Informația este falsă. Există mai multe teste serologice (de anticorpi coronavirus) certificate în Uniunea Europeană și SUA cu o precizie foarte ridicată. Ultimul dintre ele, este testul Elecsys Anti SARS CoV-2. A primit certificare IVD CE, care este acceptată și în România. Testul e capabil să identifice anticorpii formați de organism în urma contactului cu coronavirus. Rezultatele unui test sunt obținute în 18 minute. Pe un echipament de testare de tip cobas se pot efectua până la 300 de teste pe oră.
Sensibilitatea testului este de 100% și poate identifica inclusiv pacienții care s-au vindecat de Covid-19. Nu există riscul de fals pozitivi printre persoanele care au intrat în contact cu alte specii de coronavirus. (Mai multe detalii aici)
O altă informație falsă a fost furnizată de președintele Iohannis în legătură cu testarea în masă, pe care a respins-o invocând o așa-zisă recomandare a Organizației Mondiale a Sănătății.
„Sunt foarte mulți care solicită testări în masă. Însă, în același timp avem comunicări de la OMS, care au fost repetate în mai multe rânduri, că nu prea are rost să facem testări în masă. Testările trebuie făcute la persoanele care prezintă un risc sau care sunt suspecte de infecție. Deci, testarea se face la persoana suspectă de infecție, nu la tot poporul” – Klaus Iohannis, 28 aprilie – detalii.
În realitate, poziția OMS față de testarea în masă sau prin sondaj este diametral opusă:
„Multe țări fac acum testări de anticorpi SARS-CoV-2 la nivelul populației sau în grupuri specifice, cum ar fi cadrele medicale, contacții apropiați sau cunoscuți sau la nivelul gospodăriilor. OMS susține aceste studii, întrucât sunt esențiale pentru înțelegerea răspândirii infecției și a factorilor asociați acesteia”. Organizația Mondială a Sănătății, 24 aprilie – Detalii.
Opoziția lui Orban față de testele rapide nu are motive epidemiologice. Atât profesorul Streinu Cercel (care recomanda încă din februarie teste rapide în orașele mari unde existau deja cazuri și în localitățile în care s-au repatriat mulți români – detalii aici), cât și alți peste o 200 de medici și cercetători epidemiologi, recomandau folosirea acestor teste rapide pentru identificarea cât mai multor cazuri de infecții (Detalii aici)
Cum vom proceda? Vom efectua un screening de urgență cu teste rapide în:
Comunitățile mari (orașele mari unde avem deja pacienți cu transmitere locală)
În localitățile unde s-au repatriat concetățenii noștri” Programul „Vacanța Mare” de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, februarie 2020.
„Noi sugerăm ca programele de testare pe PCR să continue; în același timp să extindem testarea cu tot ce avem la dispoziție pentru alte categorii de pacienți (de exemplu viroze în populația generală, contacți asimptomatici. În acest fel vom identifica un număr mai mare de oameni cu SARS-COV2, pe care să-i izolăm cât mai eficient.” Scrisoare deschisă către autorități din partea a peste 200 de medici și cercetători români, 24 martie 2020. Detalii
Mai multe demersuri ale Guvernului par a fi orientate intenționat pentru limitarea testelor efectuate, cu scopul evident de a menține raportările cazurilor confirmate la un nivel cât mai scăzut.
Aparatele achiziționate de aleșii locali ai PSD, au dublat capacitatea de testare a României la nivelul lunii martie. Acestea putea asigura realizarea de peste 3.000 de teste zilnic, în condițiile în care toată capacitatea de testare la momentul respectiv era de aproximativ 6.000 de teste/zi. Unii dintre primarii sau președinții de consilii județene au întâmpinat obstacole la Ministerul Sănătății în sensul tergiversării procedurilor de avizare a echipamentelor de testare. Alții s-au lovit de limitările impuse de protocolul de testare emis de Institutul Național de Sănătate Publică din România (actualizat în 3 aprilie 2020). În mod inexplicabil, acesta nu permite testarea la personalul medical care a purtat mască de protecție în timpul tratării pacienților COVID-19.
„Personalul medical care a purtat echipamentul de protecție standard (masca, mănuși respectiv ochelari/ viziera pentru cei care efectuează manevre generatoare de aerosoli) NU ESTE CONSIDERAT CONTACT APROPIAT.” Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), Institutul Național de Sănătate Publică România – actualizat în 3 aprilie 2020 – Detalii.
Această excludere a medicilor și asistenților pe motiv că au purtat mască de protecție înseamnă expunerea lor la un risc de infectare cuprins între 4 și 5% din totalul cadrelor medicale.
Studiile efectuate cu privire la eficiența măștile de protecție împotriva virușilor gripali arată pentru cei care nu poartă deloc mască riscul de infectare este de 17%, în timp ce pentru cei care poartă mască chirurgicală riscul e 5%, iar pentru care poartă mască de protecție de tip N95, acest risc este 4%. Detalii aici.
Deci chiar în condițiile purtării echipamentelor de protecție personalul medical continuă să fie expus riscului de infectare. Detalii aici.
În pofida acestui lucru, medicii și asistente continuă să nu fie testați dacă nu sunt simptomatici, riscând să se îmbolnăvească pe ei înșiși sau pe membrii din propriile familii.
Mai grav e că din cauza protocoalelor de testare care sunt încă foarte limitative, testele nefolosit ajung să fie aruncate la gunoi, în loc să fie aplicate pe categoriile expuse contagiunii. O astfel de situație s-a înregistrat la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Craiova și a fost relatată de primarul localității:
„Nu înțeleg de ce nici la ora asta cadrele medicale nu pot fi testate decât dacă cineva este simptomatic. Algoritmul testărilor blochează aceste testări, iar la Spitalul de Boli Infecțioase a putut fi făcut testarea cadrelor medicale doar pe acel aparat primit ca donație de la Crucea Roșie. Sistemul Real Time PCR care poate face 280 de teste pe zi, nu este folosit nici acum la mai mult de jumătate din capacitatea lui. Aparatura pe care am cumpărat-o la «Victor Babeș» prevede introducerea unei casete cu 24 de teste, așa lucrează aparatul. Dacă pui 20 de probe, patru probe se pierd, se aruncă la gunoi. Ar trebui să faci testarea medicilor, a asistentelor, a jandarmilor, a polițiștilor, a pompierilor.” Primarul Municipiului Craiova, Mihail Genoiu, 29 aprilie – Detalii
Guvernul s-a opus testării prin sondaj
În același timp, premierul s-a opus virulent la proiectul propus de Streinu Cercel în colaborare cu Primăria Generală de a face un studiu de 10.000 de teste aplicate aleatoriu la nivelul Capitalei, care tocmai fusese declarat focar coronavirus.
„Poveştile că mergem din uşă în uşă să facem teste nu sunt serioase şi aş vrea să accentuez acest lucru. Deci noi aplicăm clar procedurile, care sunt proceduri validate.” Prim-Ministru Ludovic Orban, 26 martie – Detalii
„Nu putem stabili persoanele testate în mod aleator. Să selectăm 10.000 oameni sunt povești, există ordine a priorităților de testare, depinde de cum evoluează situația și de capacitatea de testare”. Prim-Ministru Ludovic Orban, 27 martie – Detalii.
Acest lucru a dus la demisia fostului ministrul al Sănătății, Victor Costache, iar ulterior și a lui Streinu Cercel.
De observat că și actualul ministrul al Sănătății, Nelu Tătaru, a susținut inițial demersul testării prin sondaj a bucureștenilor, pe vremea în care era secretar de stat în Ministerul Sănătății.
„Începem de săptămâna viitoare, cu personalul medical, pacienții, apoi vom trece la testarea populației, cu fiecare cartier în parte. Este un proiect prin care se urmărește testarea tuturor aglomerărilor urbane. În București este cea mai mare aglomerare urbană și rămâne a fi testată, etapizat, toată populația”. Secretar de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, 25 martie 2020 – Detalii.
După demiterea lui Costache, Tătaru a fost numit ministru și a și-a schimbat radical punctul de vedere. Tot după demisia fostului ministru, INS s-a retras din proiectul Firea-Cercel.„Ministerul Sănătății nu își asumă. Rămâne să vedem, când va fi finalizat acest proiect al studiului, să ne dăm un acord în funcție de necesitatea lui, dar și de specificitatea acestui test. (…) Avem în vedere că o testare trebuie să existe în condițiile unei anchete epidemiologice, nu otestare în masă, fără noimă.” Ministrul Sănătății Nelu Tătaru, 29 aprilie – Detalii
Ce se vorbește în alte părți ale lumii despre testarea în masă sau prin sondaj?
Deși Iohannis și Orban cataloghează testarea în masă și prin sondaj drept povești neserioase și că nu prea are rost să le facem, în foarte multe colțuri ale lumii autoritățile au abordări diametral opuse față de cea din România.
- Marea Britanie și-a propus să facă un studiu pe 100.000 de teste de anticorpi SARS-CoV-2: „Acest program ambițios de testare ne va ajuta să stabilim care e rata de infectare în acest moment. Și, important, ne va ajuta să identifică un test de anticorpi care este precis și ușor de folosit și care ne poate spune cât de multe persoane au avut deja infecția” Lord Bethell, secretar de stat responsabil cu testarea SARS-CoV-2 – 30 aprilie – Detalii
- New York Times: „În căutarea unei ieșiri din carantină, Germania începe testarea aleatorie scară largă, cu teste de anticorpi. La nivel național, Institutul Robert Koch, instituția științifică guvernamentală centrală în domeniul biomedicinii, testează la fiecare două săptămâni 5.000 de probe din băncile de sânge donat de pe tot teritoriul țării și 2.000 de persoane din patru zone fierbinți mai avansate în evoluția ciclul acestei boli. Cel mai ambițios proiect, care vizează un eșantion național de 15.000 persoane din toată țara, e programat să înceapă luna viitoare”. Detalii
- Financial Times: „Germania va începe prima testare pe scară largă din Europa cu teste de anticorpi în efortul de a-i ajuta pe cercetători să stabilească ratele de infectare și să monitorizeze mai eficient răspândirea virusului. Lothar Wieler, șeful Institutului Robert Koch, a anunțat marți detalii privind trei testări serologice – una pe probele de sânge donat, una cu privire la patru zone ale țării care s-au confruntat cu răspândiri masive ale virusului și un studiu reprezentativ la nivelul întregii populații” Detalii.
- The Telegraph: „Italia începe testarea de anticorpi pentru a identifica persoanele care au dezvoltat imunitate față de coronavirus. Regiunea Veneto intenționează să teste 100.000 de doctori și asistente, iar apoi să extindă testarea la întreaga populație” Detalii
- The Guardian: „Coronavirus „sub control” în Germania, în timp ce unele state intenționează relaxarea carantinei. Institutul Robert Koch responsabil de controlul epidemiei a publicat date care arată că rata de infecție de la persoană la persoană în Germania a coborât 0,7, adică fiecare persoană purtătoare de virus infectează acum, în medie, mai puțin de o altă persoană”. Detalii
- Radio France International: „Guvernul francez va începe testarea în masă extinsă pentru coronavirus, care va începe la finalul perioadei de carantină, a anunțat în weekend ministrul Sănătății, Olivier Veran.” Detalii.
- El Pais: Spania va testa pentru coronavirus 30.000 de familii. Cu o rată mai mare de 90% a cazurilor nedetectate, Guvernul intenționează să obțină o imagine mai precisă asupra răspândirii virusului și pe baza căreia să decidă cum să relaxeze restricțiile. Cel puțin 15 din 16 persoane infectate cu coronavirus în Spania – adică peste 90% – nu au fost înregistrate oficial, potrivit unei estimări a Ministerului Sănătății din Spania. Majoritatea experților sunt de acord că numărul persoanelor care au avut virusul SARS-CoV-2 este mult mai mare decât numărul oficial de 140.510 de cazuri, din ultimele date raportate marți de guvernul spaniol, iar unele studii sugerează chiar că suma reală ar putea fi de ordinul milioanelor.” Detalii.
- New York Post: „Finlanda va începe să monitorizeze răspândirea noului coronavirus la nivelul populației cu teste de anticorpi prin sondaj, a declarat marți autoritatea de sănătate publică. Principalele spitale vor trimite pe mail invitații la cetățenii de toate vârstele selectați aleatoriu, pentru a fi testate de anticorpii dezvoltați de pacienții care suferă de COVID-19, inclusiv cei care au luat boala fără a manifesta niciun simptom”. Detalii.
- Total Slovenia News: „Slovenia este pe punctul de a începe luni o testare cuprinzătoare prin sondaj pentru Covid-19, după ce s-a trimis invitație de participare la 3.000 de persoane, selectate într-un eșantion reprezentativ”.
- CBS New York: Anticorpii de coronavirus prezenți la aproape 25% dintre toți rezidenții New York City. Guvernatorul Andrew Cuomo a declarat luni că numărul testelor de anticorpi aplicate aleatoriu în tot statul va fi extins cu 7.500 pentru a releva o imagine mai bună asupra gradului de răspândire a coronavirus în New York” Detalii.
- The Washington Post: Kabul, Afganistan – o treime din cele 500 de teste coronavirus aplicate aleatoriu în capitala Afganistanului au fost pozitive, au declarat sâmbătă oficiali din sistemul de sănătate, producând teamă cu privire la răspândirea infecțiilor nedetectate într-una dintre cele mai fragile țări din lume. Detalii
De ce se opune Guvernul și Iohannis testării pe scară largă sau prin sondaj?
Mai multe cazuri ar putea fi confirmate
Cel care deține informația este cel care controlează imaginea. Acesta e motivul pentru care Guvernul vrea dă dețină monopol absolut asupra informațiilor livrate.
Teste puține înseamnă cazuri puține, iar cazuri puține înseamnă decese puține!
Acesta este firul logic care explică reticența Guvernului atât față de testarea în masă, cât și față de cea prin sondaj.
De exemplu, în Austria un studiu de testare prin sondaj a relevat de trei ori mai multe infecții la nivelul populației decât cele identificate prin testarea PCR.
Un astfel de sondaj cu teste de anticorpi realizat în statul New York a relevat că 20% dintre cei testați aveau coronavirus. În New York City procentul era chiar mai ridicat 21%. (Detalii aici)
București a fost considerat unul din focarele României, la fel ca în cazul New York pentru SUA. Dacă în capitala României s-ar identifica un procent similar celui din New York, numărul infecțiilor ar fi de peste 350.000 – , deci cu mult peste numărul raportat oficial la nivel național.
Dar lucrurile pot arăta chiar mai rău decât atât. O testare aleatorie în cartierul Chelsea din Boston, SUA, a arătat că o treime dintre cei testați aveau anticorpi coronavirus, deci fuseseră infectați la un moment dat. Detalii.
Doar prin această extrapolare se depășește cu mult rata indicată de medicul Rafila care presupunea (doar intuitiv!) că numărul infecțiilor ar putea fi de 10 ori mai mare decât cel raportat în urma testării.
Mai multe decese COVID ar putea fi confirmate
În mod logic, dacă presupunem că avem mai multe infecții decât cele confirmate, atunci și numărul deceselor COVID ar trebui să fie mult mai mare decât cel raportat de guvern.
Atenție! Grupul de Comunicare Strategică raportează doar decesele Covid ale persoanelor internate în spitalele publice. Nu sunt incluse decesele din căminele de bătrâni sau de la domiciliu. Nu se fac teste pentru cei care au murit fără să fi fost internați pe motiv COVID.
Iată modelul de prezentare a informațiilor despre decese, în comunicatele Grupului de Comunicare Strategică:
„Până acum, „N” persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din ….(lista spitalelor)….., au decedat.” Exemplu aici.
Este cel puțin ciudată mediatizarea intensă a unor cazuri izolate de decese ale unor bețivi sau ale unor victime rutiere puse în seama COVID. Astfel de știri, viralizate ulterior pe internet servesc în mod direct Guvernului. Se induce percepția falsă că numărul real al deceselor covid ar fi mai mic decât cel raportat. Adică nimeni nu mai poate lua în serios informația că România este lider regional la acest capitol. Pare că România stă mult mai bine, grație măsurilor de izolare dispuse prompt de Guvernul Orban.
Există oficiali ai Guvernului care alimentează în mod conștient această percepție falsă că ar fi mai multe decese raportate pe COVID-19.
„Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din alte cauze. Urmărim zilnic raportările. 80% aveau comorbidități. Ar fi murit oricum. În apropierea morții, corupul cedează, imunitatea scade, apar tot felul de probleme. După părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice, sunt foarte mulți pacienți de care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu COVID-19” – Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, 4 mai 2020 – Detalii
Aceasta împotriva protocolului Organizației Mondiale a Sănătății care a definit decesul de COVID drept acel deces care a fost provocat
OMS a stabilit următoarea definiție pentru raportarea deceselor COVID: un deces COVID-19 este definit, în scopul monitorizării, ca un deces rezultat dintr-o boală compatibilă clinic cu un caz probabil sau confirmat de COVID-19, cu excepția unei cauze alternative clare a morții care nu poate fi asociată cu boala COVID (ex. trauma). Trebuie să nu existe nicio perioadă de timp de vindecare completă între boală și a deces. Detalii aici.
Altfel spus, dacă boala COVID a contribuit la producerea decesului (indiferent dacă existau sau nu alte comorbidități), decesul trebuie raportat. Ceea ce este normal, pentru că e clar că infectarea cu virus devine un factor agravant al situației medicale a unui pacient, un factor care provoacă decesul (cei care avea comorbidități în faze terminale ar mai fi trăit cel puțin o perioadă dacă nu ar fi fost infectați!).
Pe de altă parte, dacă admitem că rata reală a infecțiilor a fost mai mare decât cea raportată, este de presupus că printre aceste persoane care nu apar în scriptele Guvernului să fi fost cetățeni care sufereau de diverse boli cronice, care s-au infectat și al căror deces a fost provocat de coronavirus, fără ca aceștia să se fi prezentat la spital.
O testare prin sondaj sau o testare în masă ar scoate la lumină nu doar cazurile de infecții mult mai multe, ci și decesele cauzate de coronavirus în afara spitalelor!
Dar România este deja lider regional la numărul de decese COVI! Doar Rusia o depășește, deși are o populație de 7,5 ori mai mare! Iar în acest clasament România este dor cu decesele celor internați pe motiv COVID.
O perioadă Marea Britanie a procedat ca și România în privința raportării deceselor. După ce a inclus în raportări și decesele din afara spitalelor (după ce au testat și decesele din afara spitalelor) Detalii, numărul victimelor covid a ajuns țara cu cele mai multe decese din Europa! Detalii.
Realitatea ar putea revolta populației care a fost supusă la restricții
Populația României consideră în mare parte că măsurile guvernului de izolare socială au fost adecvate, în sensul că în România lucrurile nu au ajuns să fie la fel de grave ca în alte state europene. Acest fapt este speculat în permanență atât de premierul Orban, cât și de președintele Iohannis. Rapoartele zilnice al Grupului de Comunicare Strategică ne prezintă de fiecare dată datele despre statele europene cu cele mai multe cazuri de infecții și decese, evitând o comparație cu statele din regiune unde România are cea mai proastă situație, deși testează puțin și raportează doar o parte a deceselor.
O testare prin sondaj cu anticorpi (care ar releva ponderea populației care a fost infectată) sau o testare pe scară largă (pe criterii epidemiologice – adică de la medicii din prima linie, contacții direcți, mai departe către contacții indirecți, personalul din front desk, populația din focare etc. – care ar identifica mai multe cazuri) sau o testare a deceselor din afara spitalelor ar prăbuși acest mit pe care și-a construit imaginea Guvernul PNL. Ar arăta o Românie mult mai infectată, cu mult mai multe decese, care ar putea fi declarată chiar focarul principal al Europei de Est!
În aceste condiții, aprecierea oamenilor față de măsurile de izolare s-ar transforma rapid în revoltă: de ce ne-ați ținut în casă și ați distrus economia dacă au murit și s-au infectat atât de mulți?!
De ce e importantă testarea în masă și testarea prin sondaj?
Există două metode refuzate cu obstinență de Guvern și de președintele Iohannis care însă ne-ar oferi date extrem de importante despre evoluția pandemiei:
- Testarea pe scară largă, pe criterii epidemiologice
- Testarea prin sondaj pe eșantioane mari, de peste 10.000 de persoane, pentru a avea o marjă de eroare subunitară.
Testarea în masă
Testarea în masă, pe criterii epidemiologice, ar da posibilitatea identificării din timp a contactării virusului.
Din acest motiv, încă din primele faze ale pandemiei, directorul general al OMS spunea: Testați! Testați! Testați!
Pe 31 ianuarie când a fost declarată starea de urgență în sănătate la nivel mondial, OMS spunea că e foarte important ca statele să se pregătească să fie capabile să identifice și să izoleze cazurile din timp – adică să testeze cât mai mult. În acea perioadă, Iohannis și PNL erau mai preocupat de anticipate decât de achiziția de aparate de testare și de kituri de teste.
Dacă sunt identificate din timp, multe persoane ar putea scăpa cu viață pentru că pot primi tratamentul din timp, înainte ca virusul să ajungă în faze severe. Per a contrario, decizia de a testa doar persoanele în stare severă a fost una criminală!
Această decizie ar fi putut avea o justificare doar în etapa de la începutul pandemiei când România nu dispunea de teste. Protocolul testării doar a persoanelor cu simptome severe a fost folosit tocmai pentru a acoperi lipsa testelor care ar fi putut fi pusă pe seama Guvernului care nu făcut achiziții din timp de teste și aparate de testare pentru că era mult mai preocupat cu organizarea alegerilor anticipate.
Ulterior însă când testele PCR au devenit disponibile în toată lumea și când capacitatea de testare a fost extinsă, în bună parte datorită aleșilor locali ai PSD, menținerea restricției de a se testa doar persoanele cu simptome severe a devenit absurdă. Putem presupune că mulți dintre cei decedați ar fi putut fi salvați dacă ar fi fost identificați din timp și ar fi primit tratamentul în fazele incipiente.
În al doilea rând, testarea în masă ar fi permis o percepție mai clară a ratei de transmitere a infecției. Există o părere unanim acceptată că pericolul epidemic scade atunci când rata de transmitere sau contagiune (Ro) (numărul celor infectați de o singură persoană) este subunitară.
Dar dacă nu testezi pe scară largă nu ai cum să stabilești cu o precizie rezonabilă acest indicator.
Toate statele care decid să își relaxeze restricțiile au trecut anterior printr-o etapă de creștere substanțială a numărului de teste efectuate zilnic. Germania face de mai multă vreme 500.000 de teste pe săptămână, Marea Britanie și-a atins obiectivul de a ajunge la 100.000 de teste până la finalul lunii aprilie (Detalii) pe SUA au devenit campionul mondial al testelor efectuate, depășind 8 milioane de teste de la începutul pandemiei (Detalii)
State ca Germania, Coreea de Sud sau Suedia au decis relaxarea măsurilor după ce rata de contagiune (Ro – căte persoane sunt infectat de un purtător de virus) a coborât în jurul valorii 1 sau a devenit subunitară. Suedia a putut coborî această rată de contagiune de la 2,3 la 1,1. Detalii.
Germania a relaxat restricțiile doar după ce Institutul Robert Koch (instituția guvernamentală centrală în domeniul biomedicinii) a prezentat date care arată că rata de contagiune a coborât la 0,7. Detalii.
Întrebare cheie este cum poate fi stabilită această rată de contagiune, pentru a lua o decizie corectă privind relaxarea, dacă se fac teste puține la nivelul populației? Evident, că în absența unei testări pe scară largă, orice calcul privind rata de contagiune este absolut irelevant, iar decizia de relaxare, respectiv înăsprire va fi cu totul hazardată, putând pune populația în pericol de infectare sau, dimpotrivă, impunând restricții inutile.
Deci dacă nu testezi în masă nu ai cum să îți fundamentezi decizia de relaxare și riști să expui populația la un risc mare și să faci inutil tot efortul de izolare făcut anterior de cetățeni. De notat că în cazul Germaniei, rata de contagiune a crescut imediat după relaxarea restricțiilor (Detalii).
Testele prin sondaj
Spre deosebire de testele în masă, testele prin sondaj fac o evaluare statistică, oferind o altă paletă de informații la fel de utile pentru fundamentarea deciziei de relaxare a restricțiilor și de repornire a economiei. Se poate stabili rata reală de infectare (considerându-se că într-o populație cu o rată mare a persoanelor care au trecut prin infecție și au dezvoltat anticorpi, riscul transmiterii e mult mai redus).
Apoi se poate vedea rata de transmisie și de infectare în rândul elevilor, pentru a stabili oportunitatea redeschiderii școlilor.
De asemenea, se pot identifica focarele dispuse geografic.
Dacă sondajul are un caracter recurent se poate observa evoluția în timp la nivelul eșantionului stabilit și menținut pe o perioadă mai lungă (ex aplicarea pe același eșantion a testelor în fiecare lună, cum este în Germania!), atunci se poate stabili evoluția în timp transmiterii, a pandemiei, a focarelor.
Se pot face corelații pe vârstă, gen, profesii, venituri, acces la sănătate și igienă etc.
Toate statele care vor să își relaxeze restricțiile economice au dispus efectuarea de teste prin sondaj, cu teste de anticorpi care pot stabili ponderea celor infectați în total populație. State precum Germania, SUA, UK, Austria, Estonia, Finlanda, Slovenia, China, Coreea de Sud, Italia, Australia, Iordania, India etc. (numărul lor crește de la o zi la alta) au dispus astfel de teste prin sondaj care permit o imagine mai clară asupra evoluției pandemiei pe baza căreia se fundamentează deciziile de relaxare a restricțiilor.
În Germania, de exemplu, se desfășoară trei studii majore: Unul pe baza unor probe de sânge donat (eșantion 14.000 de probe), altul pe 2000 de persoane din focarele din țară și altul la nivel național, pe un eșantion de 14.000 de persoane. Acestora li se aplică în fiecare lună un test pentru a se vedea evoluți din focare, rata de transmitere, unde e riscul apariției unui nou focar, dacă există corelații cu anumite activități profesionale etc. Astfel Germania știe precis unde și când poate relaxa restricțiile sau unde e cazul să revină asupra lor. În SUA, în afară de testele realizate la nivelul statelor sau al localităților, se desfășoară trei sondaje la nivel federal, respectiv teste aplicate statistic în focare, la nivelul personalului medical și la nivelul populației generale.
Ce spune OMS
OMS confirmă că astfel de teste de anticorpi la nivelul populație sunt utile pentru a înțelege răspândirea și factorii de risc asociației cu infecția de coronavirus.
„Multe țări fac acum testări de anticorpi SARS-CoV-2 la nivelul populației sau în grupuri specifice, cum ar fi cadrele medicale, contacții apropiați sau cunoscuți sau la nivelul gospodăriilor. OMS susține aceste studii, întrucât sunt esențiale pentru înțelegerea răspândirii infecției și a factorilor asociați acesteia”. Organizația Mondială a Sănătății, 24 aprilie – Detalii.
Testarea în masă și prin sondaj în București prin proiectul primarului general Gabriela Firea!
Peste 20 000 de bucuresteni vor fi testati pentru virusul SARS-CoV-2!
11 000 de bucuresteni inscrisi voluntar, cu teste PCR normale, nu rapide care pot da erori, si 10 500 de bucuresteni desemnati prin esantionare de catre INSP, testati pentru a se depista anticorpii la gripa noua.
Cele doua proiecte vor oferi o imagine clara asupra gradului de raspandire a noului coronavirus in Municipiul Bucuresti
Detalii :
La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, in sedinta de astazi, proiectul de hotarare „Testam Pentru Bucuresti!”, prin intermediul caruia 11 mii de bucuresteni vor fi testati pentru indentificarea virusului SARS-CoV-2.
Proiectul a fost aprobat cu 30 de voturi pentru, 6 voturi impotriva si 11 abtineri.
In cadrul sedintei, Primarul Capitalei a multumit consilierilor PSD, ALDE si PMP care au votat pentru acest proiect:
„Vreau sa multumesc consilierilor PSD, ALDE si PMP pentru votul dat in favoarea acestui proiect. Asa cum ne-am obisnuit deja in 4 ani de zile, proiecte foarte bune pentru bucuresteni sunt blocate de consilierii USR si PNL, care, cautand diverse motive se abtin sau voteaza impotriva. Este o mare dezamagire pentru ca nici macar acum, in plina pandemie, unii dintre politicienii nostri de la nivel local nu reusesc sa isi depaseasca orgoliul si interesele politice si nu reusesc sa fie corecti fata de bucuresteni”.
Referitor la testarea celor 11 mii de bucuresteni, Gabriela Firea a declarat:
„Prin acest proiect se va da startul testarii in municipiul Bucuresti, un demers care nu mai poate fi contestat de nimeni, o initiativa absolut necesara, pe principiul aplicat in marile capitale din Europa, si nu numai. Acesta testare ne va oferi imaginea infectarii din acest moment si, impreuna cu autoritatile centrale, vor putea fi luate cele mai bune masuri de relaxare pentru acest moment.
Astfel, Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale va realiza parteneriate cu toate spitalele de stat si clinicile private care vor dori sa intre in acest proiect si care detin aparate de testare PCR, acreditate de catre Ministerul Sanatatii si avizate de catre DSPPrimaria Capitalei va deconta testarea PCR, cu teste normale, deci precise, in prima faza, pentru 11.000 de bucuresteni care se inscriu voluntar in proiect. Subliniez ca nu este vorba, asa cum deja au aparut unele speculatii, ca dam bani sau vouchere oamenilor pentru a accepta sa se testeze! In mod evident, suma de 200 de lei nu se va plati direct beneficiarilor, ci va fi decontata catre laboratoarele de stat si private”.
Primarul Capitalei a mentionat ca, dupa realizarea parteneriatului cu spitalele de stat si clinicile private, ASSMB va lansa platforma prin intermediul careia bucurestenii care isi doresc sa fie testati, se vor inscrie online, voluntar.
Ulterior, dupa realizarea testarii, laboratoarele autorizate pentru acest tip de testare sunt obligate de normele in vigoare sa transmita catre DSP rezultatele testarii, urmand ca DSP sa stabileasca, prin ancheta epidemiologica, masurile care se impun in cazul celor care vor iesi pozitiv la testare.
Bugetul total al proiectului „TESTAM PENTRU BUCURESTI!”este 2,233 milioane lei, iar cuantumul sprijinului financiar a fost stabilit conform Ordinului Ministrului Sanatatii 614/2020.
Din bugetul total, suma de 33.000 de lei va fi alocata realizarii aplicatiei online de inscriere in proiect.
Proiectul privind realizarea testelor de anticorpi – un program separat, derulat impreuna cu primariile de sector.
In ceea ce priveste proiectul derulat impreuna cu primariile de sector, care vizeaza realizarea testelor de anticorpi pentru populatia din Capitala, care va indica cum a circulat virusul in Municipiul Bucuresti, Gabriela Firea a reamintit ca acesta este un proiect separat, care urmeaza a fi realizat in perioada urmatoare.
„Primaria Capitalei si cele 6 primarii de sector si-au indeplinit toate obligatiile derivate din protocolul pe care l-au incheiat cu institutul Matei Bals. Am achizitionat testele, am pregatit cadrele medicale, am pregatit intreaga infrastrucura si avem la dispozitie cabinetele de medicina scolara care pot sa realizeze acele testari de anticorpi in conditii de siguranta pentru pacienti. De asemenea avem esantioanele care au fost realizate de catre specialistii de la INSP pentru fiecare sector in parte.
Primarul Capitalei a mentionat ca cetatenii alesi prin esantionarea specialistilor de la INSP vor primi din partea primariilor de sector o scrisoare, in urma careia vor suna la call-center-ul pus la dispozitie de catre Primaria Capitalei, prin ASSMB, urmand a li se va transmite ziua, ora si locul unde sa se prezinte pentru testarea de anticorpi.
Ulterior, toate institutiile implicate in gestionarea epidemiei generate de noul coronavirus vor avea la dispozitie rezultatele acestor testari.
Efectele refuzului Guvernului de a face teste în masă și/sau prin sondaj
Toate deciziile de relaxare sau de înăsprire a restricțiilor nu pot fi fundamentate dacă nu se face testarea pe scară largă a populației și/sau testare prin sondaj. Aceste decizii se vor lua „după ureche”, pentru că Guvernul nu are niciun indicator care să arate precis în ce direcție ar trebui să o ia.
Chiar OMS este îngrijorată de numărul teste puține care poate conduce la o subevaluarea a cazurilor și a deceselor, în condițiile în care se constată o agravare a situației în Europa de Est, unde România este lider la nr. de decese, deși este printre ultimele state la numărul de teste raportat la populație.
Directorul General al OMS, pe 27 aprilie declara:
„Pandemia e departe de a se fi terminat. OMS continuă să fie îngrijorată de creșterea tendințelor în Africa, Eurpa de Est, America Latină și în unele state asiatice.
Ca în toate zonele, cazurile și decesele sunt subevaluate în multe țări din aceste regiuni din cauza capacității scăzute de testare.” Detalii.
De reținut că în România sunt declarate doar decesele celor care au fost internați pe diagnostic coronavirus! Deci îndoielile OMS privind autenticitatea datelor raportate sunt justificate.
Se observă de altfel un clivaj între declarațiile epidemiologilor și cele ale politicienilor. Cei dintâi sunt mult mai rezervați în privința unei posibile relaxări pe 15 mai, spunând că e posibil ca evoluția pandemiei să oblige Guvernul la o reevaluare a situației (Arafat, Rafila).
„Mai avem de așteptat. Noi sperăm ca 15 mai să rămână data în care luăm decizia de a începe relaxările, dar dacă situația se înrăutățește, vă dați seama că acest lucru nu se poate face.” Raed Arafat, 2 mai 2020 – Detalii
„Sunt județe, nu mai vreau să le nominalizez, care trimit câteva probe într-o zi. E puțin probabil să credem că pacienții sau personalul medical nu prezintă persoane simptomatice în rândul lor, atunci sigur că și rezultatele sunt pe măsură. Această structură a solicitării probelor în fiecare zi este cea care generează fluctuații” Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS, 30 aprilie 2020 – Detalii.
Este deci evident că specialiștii sunt conștienți că în lipsa testelor în masă sau prin sondaj, mai ales că nici testele aplicate nu se realizează într-o procedură unitară, este foarte riscant să dispui relaxarea măsurilor.
Pozițiile experților arată că Guvernul are nu are nicio fundamentare epidemiologică pentru decizia anunțată deja de relaxare. Acești experți transmit avertismente prin care se delimitează de un eventual eșec al relaxărilor și o creștere accentuată a infecțiilor după 15 mai (efecte care se vor vedea spre finalul lunii, după trecerea perioadei de incubare a virusului).
În schimb politicienii se uită pe sondaje și văd următorul lucru: deși cetățenii au apreciat măsurile de izolare (sub iluzia că avem cazuri puține!), acum o mare parte din populație consideră că trebuie relaxate restricțiile pentru repornirea economiei, chiar cu riscul creșterii ratei de infecții!
Din acest motiv, Iohannis și PNL încearcă să dea semnale optimiste, după care sunt nevoiți să revină asupra unor decizii anunțate fără a fi fost evaluate: Vom relaxa de la 15 mai, dar e posibil să fie alte restricții – măștile vor fi obligatorii și nu vei putea să te deplasezi între localități. Se redeschid școlile, după care nu se mai redeschid, dar se dau totuși examenele. Apoi ministru anunță că s-ar putea menține învățământul la distanță și după 15 septembrie, chiar dacă sunt 250.000 de copii care nu au acces la internet.
Aceste ezitări și reveniri arată că se acționează după ureche, nu după date clare care să prezinte în mod real situația evoluției pandemiei. Rata de transmitere a infecției nu poate fi stabilită pentru că testele efectuate sunt irelevant de puține. Nu se cunoaște proporția reală din populație care a avut virusul. Nu se știe câți asimptomatici sunt activi în prezent și pot transmite boala.
Orice decizie ia guvernul, este o decizie nefundamentată dacă nu are în spate testare prin sondaj sau testare pe scară largă!
Ar fi greșit să se mențină restricțiile dacă de exemplu 50% din anumite comunități au avut deja infecția. Ar fi de asemenea, greșit să se relaxeze restricțiile, dacă s-ar constata o creștere a transmiterii in rândul altor categorii de vârstă sau profesionale.
Concluzii
- Testarea în masă (pe criterii epidemiologice) și/sau prin sondaj ar arăta că lucrurile sunt mult mai grave decât se prezintă de guvern, atât în privința cazurilor, cât și în privința deceselor de coronavirus!
- Pentru a ascunde o realitate mult mai rea decât cea prezentată, Guvernul acționează după ureche și supune populația la riscuri sau restricții nejustificate în niciun fel!
- În lipsa testelor în masă și/sau prin sondaj, Guvernul nu poate prezenta niciun argument pentru deciziile sale. Nici dacă relaxează, nici dacă menține, nici dacă înăsprește restricțiile nu există niciun motiv consistent care să justifice decizia.
- Numărul mic de teste realizate zilnic nu permit o imaginea reală a evoluției pandemiei. Experții se tem că din lipsa unor fundamente clare, decizia relaxării s-ar putea să fie hazardată.
- Iohannis și Orban rămân printre puținii, dacă nu singurii lideri politici din Europa care se opun cu vehemență atât testării în masă, cât și testării prin sondaj, cu teste de anticorpi.