Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a cerut comisarului european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, să se asigure că toate statele UE vor avea acces egal la finanţare europeană şi la echipament medical, precum şi că nu vor fi situaţii în care statele membre să utilizeze avantajul capacităţii economice pentru a obţine echipamente medicale în defavoarea statelor mai puţin dezvoltate.
Coordonator al europarlamentarilor Grupului S&D din Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie, Dan Nica, a subliniat, în videoconferinţa de ieri a coordonatorilor de resort ai grupurilor europarlamentare cu comisarul Breton, că este foarte important ca niciun stat membru să nu fie lăsat în urmă în această situaţie dificilă.
„În această perioadă de criză vedem care sunt punctele slabe ale industriei europene şi este clar că trebuie să remediem această situaţie. Constatăm acum că industrii strategice – precum cele ale medicamentelor şi echipamentelor medicale – nu sunt suficient reprezentate în economia UE. Mai mult, ne lovim de competiţia ţărilor terţe în multe domenii, precum industria oţelului sau aluminiului, afectate nu doar de criză, dar şi de concurenţa externă, care nu are constrângeri de standarde de mediu”, a declarat europarlamentarul PSD, pledând pentru măsuri ale Comisiei Europene de limitare a posibilităţii statelor terţe de a profita de criză pentru a denatura competiţia pe piaţa europeană.
Dan Nica a solicitat aprobarea rapidă din partea Comisiei pentru ajutorul de stat propus de România în vederea compensării costurilor indirecte de emisii de gaze. „Accelerarea procesului, prin reducerea termenului limită de două luni, va permite guvernului român să compenseze costurile indirecte, ceea ce va da posibilitatea industriei să-şi continue activitatea în această perioadă când toate industriile sunt atât de afectate”, a subliniat liderul europarlamentarilor PSD. Acesta a menţionat că UE are datoria de a asigura furnizarea de materii prime – prin continuarea fluxului de mărfuri, în special pentru medicamente, echipamente medicale și produse alimentare esențiale – dar şi funcţionarea fluxului de producție și întreținere în industrii cu o tehnologie specifică, ce nu poate fi oprită, precum cea siderurgică.