Maricel Popa: Bună ziua! Mă bucur că sunteți într-un număr atât de mare. Suntem în fața dumneavoastră ca să vă răspundem la întrebări. A fost o ședință de lucru de partid foarte bună, cu întrebări și răspunsuri, cu proiecte majore pentru Iași. Vreau să îi mulțumesc doamnei premier pentru că a dat curs acestei invitații. Vreau să îi mulțumesc domnului secretar general și domnului ministru Cuc, care a venit astăzi cu foarte multe explicații, deoarece sunt unele proiecte în spațiul public care devin realități. Îmi cer scuze că s-a întârziat, dar trebuia să ascultăm toate problemele care s-au ridicat. La toate s-a găsit rezolvare și vreau să vă mulțumesc și dumneavoastră pentru transparență și pentru promovarea proiectelor Iașiului și transmiterea mai departe, proiecte care, 99,9%, le expuneți fără gradul de deformare a unor rezultate.
Viorica Dăncilă: Bună ziua! Am avut astăzi un CEJ lărgit unde am discutat despre rezultatele de la alegerile europarlamentare, dar și despre proiectele pe care le avem la nivel județean din punct de vedere guvernamental. Am discutat, de asemenea, despre organizarea pentru alegerile prezidențiale și am vrut să ascult opinia cât mai multor colegi din organizația Iași referitoare atât la alegerile europarlamentare, cât și la modul în care văd organizarea pentru a câștiga alegerile prezidențiale. După CEX vom merge într-o vizită la Spitalul de la Iași, unde s-au făcut investiții importante și unde voi avea o discuție cu personalul de acolo.
Întrebare: Despre remaniere ați discutat?
Viorica Dăncilă: Despre remaniere prima dată trebuie să discut în CEX, să spun la ce ministere doresc această remaniere și să venim cu propuneri care vor fi votate în cadrul acestui for statutar.
Întrebare: Veți propune un vicepremier pe probleme economice?
Viorica Dăncilă: Au expirat cele 45 de zile pe data de 15 august, ieri, interimatul se mai poate prelungi cu încă 15 zile, dar săptămâna viitoare, luni, cel târziu marți, după o discuție cu membrii CEX, voi trimite propunerile către domnul președinte Iohannis.
Întrebare: Puteți confirma sau infirma numirea domnului Coita?
Viorica Dăncilă: Nu pot să o infirm, pentru că deja am semnat pentru numire, a apărut deja în „Monitorul Oficial”, numire în funcția de consilier onorific. Este deja semnată.
Întrebare: Reluați ideea restructurării Guvernului?
Viorica Dăncilă: Nu. Vom merge pe remaniere, nu pe restructurarea Guvernului. Vom merge pe ajustarea programului de guvernare, pentru că a fost votat în Parlamentul României și nu poate fi modificat. Îl ajustăm, pentru că au trecut doi ani și jumătate. 70% din program este deja implementat și vom merge pe o ajustare. Pentru noi este foarte important să continuăm acest program de guvernare cu care am venit în fața românilor în 2016 și, din punct de vedere politic, să ne implicăm pentru alegerile prezidențiale, având în vedere că timpul rămas la dispoziție este relativ scurt.
Întrebare: Cu ce mijloc de transport ați venit?
Mihai Fifor: Am văzut că s-a dus în spațiul public că deplasarea s-a făcut cu un elicopter. Da, este un elicopter angajat de PSD. Vă spun lucrul acesta în calitatea mea de secretar general al partidului, plătit de PSD din fondurile de la PSD.
Întrebare: Știți cât se face cu mașina de la București la Iași?
Viorica Dăncilă: Am venit de foarte multe ori cu mașina. Este prima oară când vin cu elicopterul. Am spus că o să vin în fiecare județ al țării. Ca să pot să vin în fiecare județ, trebuie să apelez de multe ori și la acest mijloc de transport, dar am venit de fiecare dată cu mașina. Știu acest lucru. Probabil că acesta este și motivul pentru care facem toate eforturile pentru a putea dezvolta infrastructura în România. Acesta este și motivul pentru care am căutat să folosim atât fonduri europene, fonduri guvernamentale și din parteneriat public-privat, complementar pentru a putea să avem cât mai multe investiții. Am avut deja o întâlnire dimineață. O să dea mai multe detalii domnul ministru al Transporturilor. Am fost la centura de la Bacău, unde se merge într-un ritm alert. Ne dorim dezvoltarea infrastructurii în Moldova, Muntenia, Oltenia. Vrem ca la nivel național să avem această coeziune, să putem dezvolta toate zonele țării. Nu este ușor, sunt foarte multe obstacole. Încercăm să ridicăm fiecare obstacol. După cum știți, am mers cu una dintre autostrăzi în CSAT pentru a deveni de importanță națională, infrastructură critică. Vom vedea cum putem urgenta și vom veni cu aceste propuneri și pentru Autostrada Unirii, și pentru Autostrada Sudului, astfel încât să putem să urgentăm lucrările.
Întrebare: Dacă ați prelua de la zero funcția de premier, care sunt cele trei lucruri pe care nu le-ați mai face?
Viorica Dăncilă: Este greu. Cred că nu sunt numai trei lucruri pe care nu le-aș mai face, sunt mai multe lucruri și trebuie să spun acest lucru. În primul rând, nu aș mai crede atât de mult în cuvintele „nu pot”, pentru că au fost cuvintele pe care le-am auzit de cele mai multe ori. În momentul în care veneam cu un obiectiv de investiții, se spunea „nu se poate”, nu se poate pentru că avem o scorbură în care avem lilieci, pentru că la un picior al podului de la Ungheni dorm peștii! Aș fi mult mai intransigentă legat de aceste lucruri. Al doilea lucru pe care nu l-aș mai face ar fi acela în care aș mai lua în calcul aceste jigniri care de multe ori au fost de o violență extraordinară, un limbaj foarte violent la adresa premierului, la adresa Guvernului. Cred că acest lucru l-am făcut în ultima perioadă. Ei vin cu jigniri și minciuni, noi trebuie să venim cu implementarea proiectului și cu adevărul. Cred că acest lucru ar fi trebuit să-l fac de la bun început. Un alt lucru la care aș fi fost mai atentă: selectarea cabinetului. Cred că am avut domenii, portofolii, în care lucrurile puteau să meargă mult mai bine. Sunt doar câteva dintre lucrurile pe care nu le-aș mai face, dar știți cum este: pentru mine acum e important ce voi face acum și în perioada imediat următoare, pentru că oamenii au așteptări, oamenilor nu le poți spune că venim cu acest proiect și îl implementăm peste zece ani, oamenii nu mai au răbdare, pe bună dreptate. Este adevărat că acest guvern a avut cerințe pe care alții nu le-au realizat, nu le-au dat curs în atâția ani de zile, iar noi încercăm, totuși, să mișcăm lucrurile. Cred că acest lucru se vede și oamenii de bună-credință îl văd. E adevărat că mai sunt multe lucruri de făcut și ne străduim să le implementăm.
Întrebare: Cum comentați cele petrecute în județul Vrancea?
Mihai Fifor: Am să vă răspund foarte scurt la acest lucru, am mai spus-o și zilele trecute, nu am niciun fel de toleranță pentru astfel de situații. Luni dimineață, Corpul de Control al ministrului de Interne va fi prezent în Vrancea pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo. De îndată ce vom avea rezultatele acestui control le vom face publice. Dacă s-a greșit, cine a greșit pleacă acasă!
Viorica Dăncilă: Legat de acest aspect, știți foarte bine că am venit cu o declarație legată de modificări la 112, de anumite acțiuni ale Ministerului Afacerilor Interne și din punct de vedere al justiției. Am spus că vom duce un adevărat război împotriva criminalității, vreau să facem acest lucru. S-a dus un adevărat război împotriva corupției și este normal, dar acest lucru nu trebuie să fie numai la nivel declarativ și pentru a câștiga puncte electorale. În ultima săptămână a lunii august vom veni cu mai multe OUG, două dintre ele referitoare și la situațiile de urgență 112.
Întrebare: De ce Guvernul îi mai plătește pe cei din „statul paralel” de la Iași, 250 de oameni?
Viorica Dăncilă: Nu comentez, pentru că nu știu situația, trebuie să îmi dați mai multe detalii. Spuneți de 250 de oameni plătiți, trebuie să îmi dați dumneavoastră detalii despre acest lucru și în momentul în care va fi ceva care este ilegal, cu siguranță vom lua toate măsurile.
Întrebare: În deconcentrate mai sunt directori de la PNL. Cum comentați?
Viorica Dăncilă: Oamenii nu au contestat culoarea politică, au contestat modul de abordare a acestor persoane în raport cu administrația publică locală și cred că, indiferent de culoarea politică, trebuie să ai o abordare corespunzătoare postului pe care-l ocupi. Am să dau un exemplu: dacă prin PNDL 1 și 2 am ajutat toate comunitățile din România, indiferent de culoarea politică, și cred că nu există comunitate locală care să nu fi beneficiat de aceste programe, atunci și un director, indiferent din ce partid vine, trebuie să aibă aceeași abordare față de primari, pentru că nu-l ajută pe primar, ajută cetățenii din acea comunitate. Acest lucru este foarte important dacă vrem să avem o abordare corectă.
Întrebare: Ce propuneri aveți pentru postul de la Educație?
Viorica Dăncilă: O să discut în CEX, o să vin cu mai multe propuneri. Cred că trebuie să fie cineva care să cunoască mai ales problemele din învățământul preuniversitar, trebuie să fie cineva implicat și care să acționeze foarte repede, pentru că pe 9 septembrie începe anul școlar.
Întrebare: Îl veți chema pe domnul Arafat la o discuție?
Viorica Dăncilă: Am un grup de lucru deja format în subordinea prim-ministrului, condus chiar de domnul Arafat, care deja a venit cu două proiecte de OUG pentru a îmbunătăți sistemul de urgență. Trebuie să avem o abordare din punct de vedere al comportamentului și cei care greșesc și nu își fac datoria trebuie să plece acasă sau să suporte, după caz, rigorile legii. O a doua abordare este cea din punct de vedere legislativ, unde avem obligația să îmbunătățim acest sistem și să luăm toate măsurile necesare, inclusiv prin adoptarea acestor OUG.
Întrebare: Ați vorbit cu domnul Tăriceanu despre ajustările din program, care v-a dat un ultimatum?
Viorica Dăncilă: Repet ceea ce am spus la o conferință de presă anterioară: PSD nu primește ultimatum. Dacă așa a fost interpretarea, nu cred că domnul Tăriceanu a vrut să dea un ultimatum. Avem discuții în cadrul coaliției, am vorbit despre ajustarea programului de guvernare, până când nu supun votului CEX și am în coaliție o discuție legată de aceste ajustări, nu pot să le fac publice, dar la 1 septembrie voi veni cu aceste propuneri în spațiul public.
Întrebare: Credeți că coaliția rezistă?
Viorica Dăncilă: Eu îmi doresc ca această coaliție să reziste nu numai până la prezidențiale, ci și până la parlamentare, pentru că avem această datorie, această obligație, împreună am venit cu aceste obiective, cu acest program de măsuri pentru România și cred că împreună avem obligația să îl ducem la capăt. Mai mult decât atât, avem responsabilitatea de a asigura stabilitate în această țară și pentru aceasta guvernarea trebuie să continue. Dacă o moțiune de cenzură va trece sau dacă votul de la parlamentare va fi în favoarea altei coaliții, atunci votul este suveran și trebuie să-l respectăm. Ar fi o greșeală să nu plecăm de la această asumare, de la această promisiune făcută electoratului că vom merge și vom implementa programul de guvernare.
Întrebare: Sunt oameni blocați acum pe DN1.
Viorica Dăncilă: Vă dați seama că și eu merg pe DN1, și eu am stat în trafic, le înțeleg supărarea, dar cred că suntem singurul guvern care a făcut ceva concret. Să nu uităm că pe Ploiești-Comarnic-Brașov Guvernul s-a dus cu un raport și cu o OUG în CSAT ca să grăbim lucrările și această autostradă să devină de importanță națională, tocmai pentru că ne dorim să începem cât mai repede.
Întrebare: Se va muta monitorizarea votului la AEP?
Viorica Dăncilă: Știți că este o comisie în Parlament. Vedem ce va spune comisia pentru votul de la europarlamentare și, în funcție de concluziile care se vor desprinde, vom lua și noi o decizie. Pentru mine nu este important unde este softul, ci să reflecte cu adevărat voința românilor. Votul este suveran, este cel mai democratic mod de exprimare și trebuie să fie cel care decide și toată lumea să aibă certitudinea că rezultatul votului este corect.
Întrebare: România va primi imigranți din Mediterana. Ce ne puteți spune?
Viorica Dăncilă: Doamna ministru Ramona Mănescu va ieși și va da toate detaliile legate de acest aspect.
Întrebare: Dacă ați fi participat la redactarea bugetului, care ar fi fost prioritățile dumneavoastră?
Viorica Dăncilă: Exact prioritățile care sunt și acum în buget: educație, sănătate și poate aș fi fost mult mai atentă cu siguranța cetățeanului. Acestea sunt cerințele din fiecare stat european. De aceea, acest buget are cele mai mari fonduri alocate pe sănătate și educație. Am văzut în spațiul public că s-au tăiat fondurile pentru educație, că este o problemă legată de acest aspect. Nu s-au tăiat fondurile pentru educație, dimpotrivă, dacă sunt proiecte importante care se pot realiza pentru orice minister, venim la a doua rectificare și alocăm fondurile respective. Dacă pentru Ministerul Transporturilor terminăm mai repede un studiu de fezabilitate, ne implicăm cu fonduri guvernamentale. La educație au fost tăiate fondurile în plus. A fost alocată o sumă mult mai mare pentru salarizare și a fost un program care nu a fost implementat. Se dau în continuare rechizite, dar trebuie să dăm poate mult mai multe pentru cei care au într-adevăr nevoie de ele. Nu trebuie să le dăm tuturor, ci copiilor din familiile defavorizate, iar acest lucru a fost solicitat și de părinți. Am discutat cu mulți părinți care au spus „noi avem posibilități, degeaba ne dați nouă rechizitele, mai bine să le dăm familiilor care au într-adevăr nevoie, mai bine să ajutăm copiii din familiile defavorizate”. Ministrul de Finanțe a explicat, a dat detalii despre buget, este bine că avem o rectificare pozitivă, cu toate că am văzut acele speculații apărute în spațiul public, am văzut acele considerente politice ale unora că nu avem bani de pensii și salarii, că economia e la pământ. Iată că cifrele oficiale date de INS și de Comisia Națională de Strategie și Prognoză arată că suntem pe creștere economică și că ne situăm pe locul 2 la nivel european după Ungaria. Eu cred că toate aceste lucruri arată că România merge într-o direcție bună, în timp ce alte state puternice nu au aceeași creștere economică.
Întrebare: Primarul Iașiului vă adresa mai multe întrebări pe Facebook.
Viorica Dăncilă: Am să-i răspund domnului primar când le va spune foarte onest cetățenilor de la Iași cum a reușit dânsul, ca bugetar, să strângă 250 de mii de euro pentru o casă pe care a lăsat-o copilului. Când dânsul le va răspunde cetățenilor acestui oraș, îi voi răspunde și eu domniei-sale. Răspunsurile le dau pentru cetățeni, nu pentru asemenea atacuri care nu-și au rostul. Așa este corect să acționăm și să avem abordarea. Legat de Autostrada Unirii, votată în Parlament, am avut o discuție și astăzi. Domnul ministru va da detalii suplimentare. Avem mai multe variante, una dintre ele să mergem în CSAT și să devină autostradă de interes național, infrastructură critică, astfel încât să începem cât mai repede. Domnule ministru, vă rog să dați și detalii tehnice, pentru că cetățenilor trebuie să le răspundem, nu oamenilor care vor să își facă capital politic.
Răzvan Cuc: Cum a menționat și doamna premier mai devreme, am avut o întâlnire în cursul dimineții cu reprezentanții asociațiilor care militează pentru construcția autostrăzii Marii Uniri, obiectiv care este prins și în programul de guvernare și a fost extras din Masterplanul General de Transport pentru a fi implementat mai devreme. În aprilie am fost aici, la Iași, și mi-am luat niște angajamente în fața reprezentanților asociațiilor, iar Guvernul PSD a livrat exact ce a promis pe termene, lucru care a fost recunoscut și de aceștia, pentru că am dat declarații de presă comune. Am luat fiecare părticică din această autostradă să vedem exact unde ne situăm. Am vorbit de reviziunea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Târgu Mureș-Târgu Neamț, care va fi semnat la jumătatea lunii mai, s-a semnat pe 9 mai. Am vorbit despre lansarea ofertei pentru selecția constructorilor în parteneriat public privat pentru tronsonul Iași-Târgu Neamț și acest lucru s-a întâmplat. Sunt patru consorții foarte puternice care doresc să investească pentru a construi această autostradă. Restul tronsonului Iași-Ungheni, inclusiv podul peste Prut, am defalcat dimineață ce am făcut, am lansat centura pe Nord, 17 km, la proiectare și execuție, parte componentă la profilul de autostradă, cât și podul peste Prut, la fel, proiectare și execuție, așa cum ne-am asumat față de reprezentanții societății civile. Am stabilit să avem o comunicare mult mai aplicată și mult mai frecventă, pentru că dânșii mă întrebau lucruri care se bazau mai mult pe zvonuri decât pe fapte concrete. În acest sens, o să avem întâlniri chiar la două săptămâni, ori vin dânșii la Ministerul Transporturilor, să discutăm și cu experții, ori voi veni eu la Iași pentru a le prezenta cum evoluează proiectul. Concomitent, acest obiectiv va fi introdus în CSAT, toată autostrada, ca obiectiv strategic de interes național, așa cum a fost și Autostrada Ploiești-Brașov, tocmai pentru a avea și varianta de rezervă în cazul în care firmele prelungesc foarte mult termenul de semnare a contractului pentru a da prima lopată la construcția acestei autostrăzi. Vă asigur că Guvernul nu a pierdut niciun moment din implementarea acestui proiect în regim de urgență. Mai mult, am văzut că se spune că în Moldova nu se construiește: greșit, centura Bacăului este parte integrantă a Autostrăzii Moldovei, coridorul IX. E un antreprenor român de care ar trebui să fim mândri că lucrează într-un ritm alert și veți vedea și primii kilometri din această autostradă până la sfârșitul acestui an, așa cum și-a luat angajamentul antreprenorul român. Încă un lucru foarte important, că am văzut că domnul primar de la Iași face tot felul de postări: noi ne-am asumat că lansăm proiectare și execuție a centurii Iașiului, data de 19.08 este data de depunere a ofertelor. I-am spus domnului primar în toate vizitele făcute la Iași, „dați-ne obiectele ca să le putem prelua să le expropriem”. Pe coridorul acestui obiectiv dânsul a dat autorizație de construire. Când iubești ieșenii? Când vrei să faci circ și declarații politice sau când vine vorba de un obiectiv de investiții? Toată lumea trebuie să încurajeze obiectivele de investiții în infrastructură. Dacă Guvernul alocă bani, ne-am asumat niște termene, am lansat documentația, avem termen pe 19.08, deci probabil se va prelungi termenul, pentru că n-a fost în stare să dea o Hotărâre de Consiliu Local.
Viorica Dăncilă: Ministerul Afacerilor Interne va iniția OUG ca să intrăm în CSAT cu un raport și cu o OUG. Vom lua toate avizele. Când va convoca domnul președinte CSAT, vom veni și cu aceste obiective. Mai mult decât atât, avem deja OUG pentru Ploiești-Comarnic-Brașov, dar o vom da ori în sesiunea extraordinară, ori după începerea activității parlamentare, pentru că nu avem abilitare pentru a da această OUG.
Întrebare: Dacian Cioloș și Dan Barna au spus că propunerile de comisar european nu sunt potrivite.
Viorica Dăncilă: Este greu de comentat acest lucru. Cred că domnul Cioloș trebuie să-și facă o analiză a activității dumnealui când a fost comisar european pe Agricultură și Dezvoltare Rurală și să vadă cum a gestionat acest portofoliu și care au fost beneficiile pentru România. Atunci o să le răspund și eu domnului Cioloș și domnului Barna. Și aceste lucruri ne fac rău: dânșii încă nu au înțeles că lupta politică trebuie să fie aici, în România, că nu trebuie să externalizăm această luptă, pentru că acest lucru nu aduce decât o imagine negativă pentru România. Dacă sunt buni români și dacă vor să avem o imagine bună pe plan extern, să vină pe luptă politică aici, în țară, nu pe posturile de comisar. Trebuie să vedem dacă comisarii sunt buni sau nu atunci când vor trece de examenul comisiei de specialitate, care va fi abordarea la nivel european legată de aceste două nominalizări. Dacă nu vor fi bune, vom veni cu alte nominalizări. Ne vor spune „legat de un anumit portofoliu, trebuie să veniți cu cineva specialist pe portofoliul respectiv”. Le reamintesc celor doi distinși domni că la ora actuală doamna Plumb este vicepreședintele grupului S&D din PE, domnul Nica este șeful delegației române a europarlamentarilor PSD în PE, sunt oameni care au avut mai multe mandate de deputați europeni, cunosc foarte bine instituțiile europene, știu modul în care funcționează și ce înseamnă activitatea de comisar european. Când critici pe cineva, trebuie să te uiți în propria curte prima dată!
Întrebare: Președintele a fost de acord cu aceste propuneri? Dar domnul Tăriceanu?
Viorica Dăncilă: Eu cred că Guvernul este cel care trebuie să facă aceste propuneri. Suntem un partid care are un procent majoritar, deci trebuia ca propunerile să vină din partea PSD. Doi, când am trimis propunerile, l-am sunat pe domnul președinte și i-am spus că trimit propunerile la Bruxelles, Rovana Plumb și Dan Nica. Nu a zis nimic, eu am anunțat că trimit aceste propuneri. I-am spus și domnului Tăriceanu că trimit din partea PSD. Nu cred că trebuie să existe astfel de orgolii. Cred că trebuie să ne întâlnim în cadrul unei ședințe de coaliție și să lămurim anumite aspecte. Sper ca acest lucru să se facă cât mai curând posibil.
Întrebare: Cât a costat transportul cu elicopterul?
Viorica Dăncilă: Nu am de unde să știu. A fost plătit de partid.
Întrebare: Întreaga campanie electorală veți folosi elicopterul? E același elicopter folosit de Liviu Dragnea?
Viorica Dăncilă: Nu știu ce elicopter folosea Liviu Dragnea. Nu-mi cereți mie să fac o monitorizare a elicopterului pe care-l folosea domnul Dragnea sau îl folosesc alți lideri de partid. Este la latitudinea partidului să poată să-și facă campania, să poată să ajungă în cât mai multe locuri și să ia anumite decizii. Nu folosim bani publici, așa cum folosesc alții, nu căutăm să facem campanie folosind fondurile publice. Este dreptul partidului să ia anumite decizii, mai ales atunci când timpul nu permite să ajungi în foarte multe locuri în același timp, locuri mai îndepărtate. Este și activitatea guvernamentală și trebuie să desfășori și activitatea de partid și, ca să pot ajunge în locurile mai îndepărtate, căutăm mijloacele cele mai potrivite.
Întrebare: Ați avut o întâlnire cu președintele Iohannis înainte de întâlnirea cu Donald Trump?
Viorica Dăncilă: Nu, nu am avut această întâlnire legată de vizita domniei-sale. Cred că trebuia ca domnul președinte să aibă un mandat de la Parlamentul României, nu de la Guvern, ci de la Parlament. Consider în același timp foarte importante relațiile noastre transatlantice și dacă în urma unei vizite venim cu ceva concret referitor la această vizită, atunci are impactul pe care ni-l dorim.
Întrebare: Pe 9 septembrie e pregătită România?
Mihai Fifor: Am avut săptămâna trecută o nouă videoconferință cu prefecții și le-am cerut să meargă în fiecare localitate cu o echipă mixtă formată din inspectori școlari pentru a fi convinși de faptul că suntem pregătiți să începem anul școlar în cele mai bune condiții. Luni vom avea o nouă videoconferință, pentru că facem evaluare în fiecare săptămână, astfel încât să știm că suntem pregătiți pentru începerea anului școlar. Mai mult, am avut o videoconferință cu inspectorii șefi de la inspectoratele județene de poliție, pentru că ne interesează ca elevii să fie în siguranță în unitățile de învățământ. Nu avem competențe în unitatea de învățământ, dar în aria unității de învățământ luăm toate măsurile pentru a avea copiii în siguranță.
Viorica Dăncilă: Dacă îmi permiteți, vreau să fac o completare: în timp ce alții au închis școli, știm foarte bine acest lucru, au închis spitale, noi prin PNDL 1 și 2 avem aici în județ 241 de unități școlare, dintre care 80 terminate. Pentru noi, școala este o prioritate și cred că, dincolo de cifre, de declarații, rămân aceste lucruri concrete. Vom face toate eforturile să avem condiții cât mai bune pentru elevi. Conștientizăm importanța școlilor, importanța unor condiții foarte bune pentru elevi. Oamenii pot face diferența și văd abordarea diferită legată de educație. Legat de alte detalii, de manuale, în scurt timp vom nominaliza un nou ministru al Educației și sunt convinsă că va veni în spațiul public cu toate detaliile legate de începerea anului școlar.
Întrebare: Ați fost întâmpinată la Iași de proteste. Cum comentați?
Viorica Dăncilă: Eu n-aș vorbi de proteste. Vă dau eu poza dacă nu o aveți! Acolo era liderul Tineretului PNL. Dacă un partid politic crede că aceasta este o abordare corectă, eu nu o să las membrii PSD să procedeze la fel. Eu cred că hoțul strigă „hoții”, iar această abordare nu este specifică, ba dimpotrivă, face o defavoare acestei zone. În Iași oamenii sunt onești, ospitalieri, care știu să facă diferența între bine și rău, oameni cu foarte mult bun-simț care folosesc argumentele, nu jignirile. Am văzut șapte sau opt persoane care nu voiau o discuție. În momentul în care văd că cineva nu este de acord și este un protest, mă duc și întreb, „de fapt, ce doriți?” Înseamnă că oamenii au o nemulțumire, justificată sau nu, dar există un dialog. În momentul în care vii doar să țipi și ești înregimentat politic, este clar că nu poate fi o abordare constructivă. Nu aș vorbi de proteste, aș vorbi de o reacție din partea altui partid care crede că așa își va câștiga electoratul.
Întrebare: Vă așteptați la plecări din PSD? Un primar PNL se lăuda că primari PSD vor face campanie pentru Iohannis!
Viorica Dăncilă: Lăudatul e gratis! Să vedem, s-ar putea să fie invers, dar timpul va demonstra.
Întrebare: Ce vă reproșați din perioada Dragnea?
Viorica Dăncilă: Nu vreau să mă raportez la trecut. Pentru mine este important prezentul și ceea ce voi face în perioada următoare. Cred că aceasta trebuie să fie abordarea fiecăruia. Nu am timp să mă gândesc la trecut, pentru mine timpul este prețios și îl folosesc pentru proiectele pe care trebuie să le implementez pentru această țară și pentru oameni.
Vă mulțumim!