Bună ziua! Conducerea interimară a PSD a luat astăzi mai multe decizii pe care urmează să vi le comunic și dumneavoastră. Ca urmare a cererii Guvernului de angajare a răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin, PSD va depune o moțiune de cenzură care se va axa nu doar pe sancționarea unui abuz al Guvernului Orban, care dorește să schimbe regulile în timpul jocului, ci și pe necesitatea demiterii ca urmare a proastei guvernări. Să nu uităm că de la învestire Guvernul Orban s-a împrumutat cu suma de 20 de miliarde de lei, fără ca acești bani să fie direcționați către investiții, din moment ce șantierele pentru autostrăzi sunt subfinanțate, din moment ce nu au mai fost alocate fonduri pentru dezvoltarea comunităților locale, nu se mai măresc nici veniturile românilor și se taie toate programele de sprijin pentru IMM-uri sau pentru fermieri care fuseseră introduse de guvernarea PSD. Să nu uităm și că ieri Ludovic Orban și-a recunoscut intenția de a nu majora punctul de pensie la 1775 de lei din luna septembrie, așa cum este prevăzut în legea pensiilor, așa cum a recunoscut și că nu dorește creșterea alocațiilor copiilor, creșterea salariilor profesorilor, anunțând chiar și măsuri dure de austeritate, cum ar fi eliminarea scutirii de impozite la IT-iști.
O altă decizie a fost trasarea sarcinii către departamentele PSD de a reactualiza programul de guvernare al PSD în raport cu ultimele măsuri luate de Guvernul Orban, care a reușit să anuleze în doar trei luni de zile toate progresele economice făcute de România în ultimii ani: de la 2,97% deficit au ajuns la 4%, de la 35% datorie publică se prognozează o datorie publică de 39%, de la aproape 5% creștere economică, am avut chiar și 7% în 2017, se îndreaptă spre o creștere economică de doar 2%, potrivit analiștilor economici, de la 3,4% inflație în noiembrie au ajuns la 4,2%, iar cursul leu-euro a cunoscut de asemenea un nivel fără precedent istoric.
În Biroul Permanent al Camerei Deputaților PSD va cere astăzi suplimentarea ordinii de zi cu legea privind eliminarea pensiilor speciale.
Întrebare: Câte semnături ați strâns până acum?
Lia Olguța Vasilescu: Din câte știu, toți colegii noștri au semnat. Și cei de la UDMR vor susține această moțiune de cenzură, sigur.
Întrebare: Cu cine negociați pentru a aduna voturile necesare?
Lia Olguța Vasilescu: Cu toată lumea. Toți parlamentarii care doresc să dea jos acest Guvern care, iată, în trei luni de zile a reușit să anuleze toate măsurile bune luate în ultimii ani de zile este binevenit.
Întrebare: Sunt deschiși cei de la Pro România să voteze moțiunea?
Lia Olguța Vasilescu: Ar trebui să îi întrebați pe dumnealor, dar eu sper să fie și alți parlamentari în afară de cei de la PSD și UDMR care să susțină această moțiune.
Întrebare: Ce demersuri veți face pentru aplicarea legii pensiilor?
Lia Olguța Vasilescu: Cred că primul pas este să dăm jos Guvernul prin moțiune de cenzură, pentru că este clară intenția lor, ieri Ludovic Orban a fost foarte tranșant. Își doresc aceste anticipate în luna iunie doar pentru a nu ajunge ca în luna septembrie să majoreze punctul de pensie și toate celelalte măsuri pe care trebuie să le ia conform legii. Știu că dacă alegerile sunt la termen în noiembrie automat vor pierde capital electoral. Din această cauză vor alegeri anticipate, dar suntem pregătiți inclusiv pentru ele.
Întrebare: Ce se întâmplă dacă dați jos Guvernul?
Lia Olguța Vasilescu: Cred că nu ați fost foarte atentă: am solicitat departamentelor noastre să reactualizeze programul de guvernare. Orice partid politic trebuie să aibă ca prioritate guvernarea țării. Inclusiv pentru PSD este o astfel de prioritate pe care ne-o asumăm.
Întrebare: Vă așteptați să voteze și din rândurile liberalilor moțiunea?
Lia Olguța Vasilescu: Sunt bineveniți dacă vor vota această moțiune de cenzură. Eu cred că primii care au înțeles că acest guvern trebuie să plece acasă sunt chiar cei de la PNL, care au văzut cât de prost guvernează. Cred că și Klaus Iohannis a văzut cât de prost guvernează acest Guvern și din această cauză își dorește alegeri anticipate și ca acest Guvern să fie demis de Parlament. N-au nici măcar onoarea de a-și da dumnealor demisia, așteaptă să fie demiși de Parlament!
Întrebare: Susțineți un guvern de uniune națională?
Lia Olguța Vasilescu: Este o decizie pe care o va lua CEX-ul. Nu pot să fac afirmații atâta timp cât nu există încă o decizie a CEX.
Întrebare: Veți decide în CEX și dacă PSD va susține o propunere de premier?
Lia Olguța Vasilescu: Sigur că vom juca la vremea respectivă cu cărțile pe care le vom avea pe masă. Deocamdată primul punct este acela de a da jos acest guvern. Ce se va întâmpla mai departe e o decizie pe care o vom lua în CEX și desigur că vă vom anunța imediat.
Întrebare: Există varianta să guvernați alături de liberali?
Lia Olguța Vasilescu: Așa cum v-am spus, e o decizie pe care o va lua CEX-ul.
Întrebare: Deputatul Giugea spunea că în Primăria Craiova 20% dintre angajați sunt puși în funcție de dumneavoastră pentru a spiona colegii.
Lia Olguța Vasilescu: Dați-mi voie să nu comentez de la această tribună toate prostiile pe care le debitează acel domn. Dumnealor, care n-au văruit un gard în acel județ și în acel oraș de 30 de ani nu pot să atace decât suburban, mă aștept la orice în această campanie electorală, dar nu acesta este motivul conferinței de presă.
Întrebare: Negocierile cu Pro România sunt afectate de acuzele aduse lui Victor Ponta?
Lia Olguța Vasilescu: Nu am cunoștință să existe niciun fel de negocieri. Dacă sunt astfel de negocieri, cred că cel mai în măsură să vă răspundă este președintele partidului.
Întrebare: Dacă președintele propune un liberal premier după moțiune, ce face PSD?
Lia Olguța Vasilescu: Vom lua această decizie în cadrul CEX-ului. PSD este dispus să își asume inclusiv riscul anticipatelor fără niciun fel de probleme. PSD își reactualizează programul de guvernare. Orice partid politic trebuie să își propună să intre la guvernare, mai ales într-o situație de criză cum este aceasta, din păcate. Reușiserăm să aducem România pe un făgaș economic foarte bun și iată că în numai trei luni de zile au reușit să ducă în cap economia țării. V-am dat mai devreme toate cifrele.
Întrebare: E mai importantă alegerea în două tururi decât anticipatele?
Lia Olguța Vasilescu: Am spus că această moțiune de cenzură este doar un pretext pe care Guvernul ni-l oferă prin angajarea acestei răspunderi, dar că ne vom asuma în această moțiune de cenzură să spunem că acest Guvern trebuie să plece în primul rând pentru proasta guvernare. Aici e vorba de două lucruri: schimbarea regulilor în timpul jocului, ceea ce vor să facă, modificarea legislației electorale fără să o treacă prin Parlament, în condițiile în care există o comisie parlamentară îndrituită să facă acest lucru, iar al doilea motiv este cel al proastei guvernări. Probabil că dacă această moțiune nu va trece – sperăm să treacă –, vom folosi a doua posibilitate pe care o avem în această sesiune parlamentară, să mai facem încă o moțiune de cenzură. Nu este vorba de interesul PSD, nu suntem ca cei de la PNL, toate măsurile pe care le iau ei le subordonează unui singur deziderat, maximizarea scorului electoral. Pentru noi, dezideratul este o bună guvernare. Să sperăm că acest popor va avea parte și de un guvern care să se aplece către nevoile sale, nu către interesul politic.
Întrebare: V-ați simțit vizată de afirmațiile lui Titus Corlățean despre foștii membri PRM?
Lia Olguța Vasilescu: Nu, absolut deloc. Nu știu la cine s-a referit. Din punctul meu de vedere, libera exprimare în acest partid este garantată, oricine are dreptul să se exprime așa cum dorește. În ceea ce privește relația mea cu Titus Corlățean, probabil că mulți dintre dumneavoastră nu știți, este artizanul aducerii mele în PSD în 2007, când era secretar general al PSD.
Întrebare: Liberalii au pus în lege și interdicția de a nu vota în noua localitate de reședință dacă ți-ai făcut reședința acolo cu trei luni înainte de alegeri.
Lia Olguța Vasilescu: Ei caută acum tot felul de motive, noi știm care sunt motivele reale, nu vor alegeri la termen pentru că au de luat niște măsuri foarte dure și i-ar incomoda în scorul electoral. Nu credem nimic din ce spun cei de la PNL. Până acum, alegerile s-au desfășurat așa, să nu uităm că doamna Raluca Turcan, Cezar Preda și toți ceilalți și-au dorit în anul 2008 alegeri dintr-un singur tur pentru primari, acum s-au gândit dumnealor că nu e bine, că nu le cade bine politic, ar fi trebuit să se gândească măcar cu un an înainte de alegeri, nu în precampania electorală. Nicăieri în lume nu se întâmplă așa ceva.
Întrebare: Turismul electoral mai e un fenomen în România?
Lia Olguța Vasilescu: Este foarte posibil să fie. Din această cauză, cred că statul român trebuie să își pună în aplicare toate pârghiile pe care le are la îndemână pentru ca votul să fie cel corect.
Întrebare: Care este riscul anticipatelor?
Lia Olguța Vasilescu: Pentru PSD nu este niciun fel de risc, doar că se schimbă regulile în timpul jocului, iar PNL dorește doar să obțină un scor mai bun decât l-ar obține în luna noiembrie, când ar fi alegeri la termen. Văd că n-au niciun fel de probleme să aloce bani pentru două tururi de scrutin, pentru alegeri anticipate, dar prioritățile naționale nu le identifică cei de la PNL în creșterea veniturilor românilor, în programele sociale. Uitați-vă ce se întâmplă în întreaga țară cu asistența socială, nu sunt bani! Dar avem bani pentru două tururi de scrutin. Uitați-vă, de asemenea, pe statistici, în ultimul an în care s-au organizat alegeri din două tururi de scrutin, 88% dintre primarii care au avut cel mai mare scor în primul tur au și ieșit primari. Nici măcar statistic nu stă în picioare ce spun dumnealor.
Întrebare: Intenționați să promovați și alte măsuri cu impact social?
Lia Olguța Vasilescu: În primul rând, cred că cei de la PNL ar trebui să fie atenți cu proiectele pe care le-au depus dumnealor, proiectele populiste pe care acum nu le mai recunosc, și anume cu scăderea TVA, creșteri de alocații, tot felul de programe sociale. Cred că un partid trebuie să aibă coerență și în opoziție, și la guvernare, să își dorească aceleași lucruri. În ceea ce ne privește, am spus că lucrăm deja la reactualizarea programului de guvernare, nu pentru că n-am fi avut program de guvernare, știți bine că am avut un program foarte bun, ci pentru că au reușit să strice foarte multe dintre măsurile bune și va trebui să venim cu o replică, cu un program de guvernare reactualizat. Când vom avea acest program de guvernare, vi-l vom pune la dispoziție și veți vedea care sunt prioritățile noastre.
Întrebare: PSD va adopta proiectul prin care se reduce TVA?
Lia Olguța Vasilescu: Este o decizie pe care o vom lua în grupul parlamentar.
Întrebare: Vreți să discutați legea pensiilor speciale chiar la plenul de azi?
Lia Olguța Vasilescu: Nu știu dacă la plenul de astăzi va fi posibil, dar cu siguranță la primul plen, având în vedere că raportul comisiei este gata, cred că putem să o și dezbatem, să o și votăm, pentru că ne-am săturat de această retorică populistă vizavi de pensiile speciale. Toată lumea uită să spună că în anul 2017 Guvernul PSD a plafonat toate pensiile speciale din România, mai puțin cele ale magistraților, unde știți că există o decizie a CCR. Le-am plafonat, adică nu le-am mai crescut. Ieri, în spațiul public am văzut reprezentanți ai PNL care spun că s-au dat doi lei la pensiile românilor, dar s-au dat patru și la pensiile speciale. Nu este adevărat, e o mare minciună. Pensiile speciale au fost plafonate de această guvernare PSD în 2017. Ce au făcut cei de la PNL? În momentul în care s-a dezbătut OUG 59 în Comisia de Muncă, reprezentantul Guvernului a susținut abrogarea acestei OUG, cu alte cuvinte să nu mai fie valabilă plafonarea, iar pensiile speciale să crească de la 9 la 16 miliarde. Cred că este totuși momentul adevărului și în Parlamentul României!
Vă mulțumesc foarte mult!