Vom lua în continuare cele mai stricte măsuri. Avem atât o obligație morală, cât și una impusă de lege, să îi pedepsim drastic pe toți cei care se fac vinovați. Cer tuturor factorilor implicați să cerceteze și să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care au avut loc și să prezinte cât mai repede rezultatele anchetei. Le cer, totodată, implicarea și atenția nu doar în ancheta care vizează acest caz, ci și în toate acțiunile viitoare.

 

Am transmis deja spre Cotroceni propunerea de numire a vicepremierului Mihai Fifor în funcția de ministru interimar al Afacerilor Interne. Țin să precizez că mă voi implica personal în eficientizarea modului în care instituțiile statului se raportează la problema cetățenilor, pentru că este mai evident ca oricând că sunt multe disfuncționalități în modul de gestionare a situațiilor în care este nevoie de intervenția rapidă a instituțiilor. Prima sarcină a domnului Fifor va fi să solicite de urgență în toate județele țării verificări privind modul de funcționare a inspectoratelor de poliție, a modului în care sunt respectate procedurile de intervenție în situații de urgență. De asemenea, este necesară o analiză complexă a profesionalismului celor care sunt implicați în apărarea cetățenilor. Ne vom asuma și acest obiectiv, pentru că avem această datorie atât față de cetățeni, cât și față de profesioniștii din Ministerul Afacerilor Interne. Românii trebuie să continue să creadă în Ministerul Afacerilor Interne și trebuie să luăm măsurile care se impun pentru a avea mai multă eficiență.

 

Am avut o discuție, așa cum am spus, cu șefii de structuri și de direcții din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Am discutat despre acest tragic eveniment, despre măsurile care se impun, dar și despre ceea ce trebuie să facem pe viitor pentru ca astfel de lucruri să nu se mai repete. Am discutat despre restructurare, despre modificări legislative care sunt necesare atât din partea Ministerului Afacerilor Interne, din partea STS, modificări în ceea ce privește legislația care să pedepsească mult mai drastic aceste lucruri.

 

În spațiul public s-a promovat intens în ultimii ani lupta împotriva corupției, ceea ce este corect, iar lupta împotriva corupției trebuie să continue, dar în același timp nu trebuie lăsată mai prejos lupta împotriva criminalității, a rețelelor de trafic de persoane și de droguri, a violatorilor și pedofililor, a criminalilor și a celor care destabilizează în cel mai josnic mod societatea. România nu este o țară a infractorilor, nu este țara criminalilor, a proxeneților sau a violatorilor. Ca prim-ministru, nu voi permite să se lipească această etichetă României, dar cred că trebuie să dăm dovadă de consens și să vedem ce putem face fiecare pentru a îndrepta lucrurile. Îi vom pedepsi, așa cum am spus, pe cei care se fac vinovați. Știm că nu mai putem, din păcate, să aducem înapoi ceea ce deja a avut loc. Suntem alături de familia Alexandrei, de familia Luizei. Cuvintele sunt sărace pentru a exprima ceea ce simțim fiecare dintre noi, ceea ce simte fiecare mamă în România, dar este datoria noastră, a tuturor factorilor care se pot implica să luăm toate măsurile pentru ca aceste lucruri să nu se mai repete. Avem datoria morală să îi pedepsim pe cei vinovați, dar avem și responsabilitatea în a reglementa lucrurile pentru a nu mai avea loc în România astfel de evenimente.

 

Am spus că am cerut în fiecare județ o analiză care să arate realitatea existentă, pentru că dacă nu cunoaștem realitatea cu siguranță nu vom putea lua măsurile necesare care sunt cerute de societate, măsurile care să facă ca astfel de lucruri să nu mai aibă loc în România. Am discutat cu toți cei care se pot implica. Am găsit aici, la Ministerul Afacerilor Interne, o deschidere foarte mare, o dorință de implicare, o dorință de a reglementa lucrurile și cred că în aceste momente nu este oportun să dăm vina unii pe alții. Acest lucru nu ne aduce nimic bun. Nu face decât să scindeze societatea, dar rezultatele sunt cele care contează. Cred că avem nevoie de o abordare pragmatică, una care să aducă plus-valoare, care să aducă în prim-plan măsurile pe care le luăm ca să reglăm lucrurile care nu funcționează bine. Am toată disponibilitatea de a chema Parlamentul într-o sesiune extraordinară și pentru a da o ordonanță de urgență care să reglementeze aceste deficiențe de funcționare, indiferent că vorbim de Ministerul Afacerilor Interne sau de alte entități care au nevoie de aceste reglementări și cred că aceasta trebuie să fie abordarea tuturor. Dacă vom ieși cu declarații politice, nu vom rezolva problemele. Oamenii s-au săturat de aceste declarații, trebuie să ieșim cu lucruri concrete și atunci cred că vom genera un val de credibilitate în instituții și cred că acesta trebuie să fie drumul pe care să mergem.

 

Am asigurat toți șefii de arme, toate direcțiile din Ministerul Afacerilor Interne, cum îi asigur pe toți cei care vor să se implice în sens pozitiv, că vor avea în premierul României un partener în a reglementa toate aceste lucruri care de multe ori au făcut imposibile anumite intervenții sau anumite lucruri care nu au funcționat bine în România. În același timp, vreau să vă asigur că, așa cum am spus încă din prima zi, voi urmări fiecare decizie, fiecare pas care se face, pentru că este important ca această anchetă să se desfășoare cât mai repede. Acest lucru este așteptat de la noi și de familii, dar și de cetățeni, care așteaptă să vadă ce vor face autoritățile, care este răspunsul pe care-l dăm noi acestei tragedii.

 

Vă mulțumesc!