Marcel Ciolacu: Ați preluat de la domnul ministru Valeca o organizație funcțională, cu niște rezultate excepționale, o organizație fruntașă în PSD, o organizație cu tot ceea ce îi trebuie. Am văzut și susținerea din partea colegilor noștri în ceea ce vă privește. Mă bucur mult că am putut să demonstrăm că aici nu a fost un simulacru de candidaturi, a fost o dispută de idei, de echipă. Cu adevărat, astăzi a fost votul, domnul Mânzână și contracandidata dânsului au fost până astăzi în campanie în județ la fiecare delegat și eu n-aș considera că a fost chiar un scor detașat sau foarte strâns. Oricum, e un scor care vă legitimează, această organizație dorește să fie condusă de dumneavoastră și vă felicit din toată inima.
Șerban Valeca: Bună seara! Vreau să le mulțumesc și eu colegilor că au înțeles gestul meu, pentru că am avut multe discuții în perioada de vacanță și mulți mi-au zis că e un gest onorabil, având în vedere până la urmă că după patru runde de câștig în alegeri pe una am pierdut-o. Am făcut acest lucru în numele organizației, ajut cu tot ce pot în continuare și mai vreau să le mulțumesc pentru comportamentul de astăzi. Au discutat, s-au gândit și au votat așa cum au crezut dânșii de cuviință.
Așa cum a zis și domnul președinte Ciolacu, organizația este puternică, cu un număr mare de voturi la nivel național, cu un număr mare de primari, de parlamentari. Rămân în organizație și domnul Mânzână și actuala echipă de conducere au obligația să mergem de aici cât mai sus! Eu le urez succes și rămân alături de dânșii. Le mulțumesc domnilor Ciolacu și Stănescu, președintele și secretarul general interimar, care ne-au vizitat astăzi și au participat la conferința noastră. Totodată, îi mulțumesc și vecinei noastre, doamna deputat Olguța Vasilescu, dar și domnul deputat de Dolj Radu Preda, care au venit să vadă cum e cu democrația în PSD Argeș!
Lia Olguța Vasilescu: Nelu, felicitări! Să știți că îl cunosc foarte bine pe Nelu Mânzână și le-am transmis și colegilor din organizația PSD Argeș, cu care am mai interacționat astăzi, că nu e de glumă cu Nelu Mânzână. Eu spun tot timpul că este cel mai bun prieten al meu nu doar din Argeș, ci din România, îl cunosc foarte bine. Cred că este singurul, în afară de soțul meu, care și-a permis să mă certe de foarte multe ori și pe bună dreptate, deci știu exact cam cum o să aibă loc această campanie electorală care urmează în ceea ce privește randamentul pe care o să-l dea organizația Argeș, dar sunt absolut convinsă că după ce astăzi v-ați făcut încălzirea aici, o să ieșiți în dispozitiv de luptă și o să câștigați aceste alegeri.
Din păcate sau din fericire pentru noi, este foarte posibil să avem alegeri și anticipate, nu doar locale. Eu spun că Dumnezeu ne iubește, pentru că un partid care are cei mai mulți primari din România și va putea să candideze în echipă cu cei mai buni și mai mulți primari din România va fi și partidul care va câștiga aceste alegeri. Dumneavoastră aveți aici niște primari extraordinar de buni, scorurile se văd de fiecare dată atunci când sunt aleși, sunt trei spitale care s-au construit în România după Revoluție, toate trei sunt construite de niște primari ai PSD, unul la Craiova, altul la București, Spitalul Gomoiu de doamna Firea, al treilea este spitalul de la Mioveni și am vrut în mod deosebit să-l felicit pe primarul de la Mioveni pentru această investiție extraordinară.
Nu avem niciun fel de dubii că organizația de la Argeș, cu Nelu Mânzână în frunte, va câștiga toate alegerile care vor avea loc anul acesta. Felicitări, Nelu! Eu știu ce urmează aici!
Ion Mânzână: Vă dați seama că mi-este foarte greu acum să mai vorbesc după Olguța Vasilescu, pentru că are și exercițiul Parlamentului, eu mi l-am pierdut între timp. Sper să îmi recapăt dorința de a discuta cât mai mult cu oamenii, pentru că obligația mea este să duc această organizație acolo unde a fost odată, cel puțin repetarea rezultatelor din anul 2016. Mergem la victorie împreună, cei care astăzi au votat împotriva mea vor primi din partea mea credința că totuși puteam fi și reprezentantul lor. Voi fi alături de toți membrii PSD filiala Argeș, de toți primarii, de toți oamenii, de tot ceea ce înseamnă suflare pesedistă în acest județ. Victoria va fi a noastră dacă ne vom angaja așa cum se cuvine. Dumnezeu să ne ajute!
Marcel Ciolacu: După cum vedeți, sunt baliverne că PSD nu este pregătit de alegeri. La fiecare organizație la care venim împreună cu domnul Stănescu, secretarul general, astăzi și alături de Olguța Vasilescu, oamenii n-au nicio teamă de niciun fel de alegeri. Cred că teama este în altă parte, teama mare să nu cumva să fie în noiembrie, să afle cât mai mulți români dezastrul care se află acum în administrația centrală.
Întrebare: În ce stadiu sunteți cu negocierile pentru moțiunea de cenzură?
Marcel Ciolacu: Matematic, nu sunt suficiente voturile doar de la PSD și de la UDMR. Azi de dimineață am avut o întâlnire, am vorbit și cu liderul de grup de la UDMR, am început să strângem semnăturile, presupun că o să se termine această procedură. Este o moțiune serioasă și chiar dorim să treacă această moțiune. Nu avem un scop politic când am depus această moțiune nici noi, nici UDMR, nu avem un program politic. Dorim să stopăm un lucru care nu se face niciunde într-o țară dezvoltată, mai ales într-o țară membră a UE: nu ai dreptul să schimbi legile electorale, să schimbi regulile în timpul jocului, ceea ce nu înseamnă că nu suntem pregătiți de orice variantă, că nu o să ne continuăm demersurile atât în România, la instituțiile din România, cât și la toate instituțiile europene. Mai mult, există niște hotărâri a Comisiei de la Veneția de bună practică europeană, care spune foarte clar că nu ai voie să schimbi legile electorale cu patru luni înainte de alegeri, indiferent dacă vorbim de legile locale, generale sau prezidențiale. Orice hotărâre și recomandare a Comisiei de la Veneția devine decizie a CCR, lucru care s-a și întâmplat, și există și o decizie a CCR în acest sens. Vom lupta cu toate variantele și în toate părțile ca să apărăm democrația din România.
Întrebare: Care e strategia PSD dacă trece moțiunea?
Marcel Ciolacu: După moțiune, dacă va trece, atât din declarațiile mele, cât și ale domnului președinte Kelemen Hunor, nici PSD, nici UDMR nu vor propune un prim-ministru, deoarece nu avem un proiect politic și un program de guvernare. Cred că e suficientă experiența guvernării PNL fără un program de guvernare coerent și simțim cu toții costurile. Este varianta unui guvern de uniune națională până în noiembrie, când sunt alegerile la termen. Nu înțelegem acest moft de a face alegeri cu două-trei luni înainte de alegerile care sunt la termen. Președintele României are atributul de a desemna un prim-ministru și cred că intrăm într-o logică constituțională și democratică. Revin: cel mai important pentru România în acest moment este să stopăm acest derapaj, un lucru pe care nu ai dreptul să-l faci. Este o linie roșie cu care nu te joci, te poți juca cu multe când ești la guvernare, dar sub nicio formă cu pachetul de legi electorale. Este atributul Parlamentului în timp rezonabil să îl schimbe.
Întrebare: Ministrul Vela a spus că doamna Dan ar fi cumpărat un autoturism de lux care a fost oferit Camerei Deputaților. Cine l-a folosit?
Marcel Ciolacu: Am întrebat și eu azi-dimineață la SG, am văzut știrea în drum spre Argeș, acel autoturism a deservit unul dintre vicepreședinții Camerei, culmea!, cei doi vicepreședinți care au folosit acel autoturism sunt din același partid cu domnul Vela. Putea să vorbească cu cei doi vicepreședinți. Cred că Camera Deputaților a și transmis un comunicat, sunt colegii mei, vicepreședinți ai Camerei, în primii douăzeci de oameni în statul român. Ca și cu alegerile, nu știi niciodată pentru cine se pregătește de fapt!
Întrebare: Confirmați existența luptelor interne din PSD de care vorbea domnul Rădulescu?
Marcel Ciolacu: Presupun că se referea la trecut.
Întrebare: Majoritatea pentru moțiune ar fi dispusă să voteze și alt guvern în afara celui de uniune națională?
Marcel Ciolacu: Vom vedea. V-am spus în acest moment oferta și cum vedem noi lucrurile. O să discutăm și cu ceilalți parteneri din Cameră. Important este să stopăm acest abuz. Niciodată nimeni nu și-a permis să facă așa ceva. Gândiți-vă că vine o extremă dreapta sau stânga care schimbă legile electorale în funcție de cum le convine! Argumentul este unul singur: nu ai voie să faci așa ceva, este interzis.
Întrebare: Între un guvern de uniune și anticipate ce ați alege?
Marcel Ciolacu: Să stopăm acest demers pe care doresc cei de la PNL să-l facă.
Întrebare: Atacați și la CCR proiectul?
Marcel Ciolacu: Categoric.
Întrebare: Ați discutat și cu Victor Ponta?
Marcel Ciolacu: Discut cu domnul Ponta și acest subiect, este unul dintre subiectele pe care le discutăm. Eu merg pe logica președintelui, care își dorește neapărat să plece Guvernul Orban. Și eu mi-aș dori.
Întrebare: Reprezentarea județului Argeș la centru nu este niciodată bună când PSD e la guvernare!
Marcel Ciolacu: Sigur vă referiți la organizația Argeș? Domnul Valeca a fost vicepreședinte al partidului la nivel național, a fost ministru. Deci sigur de Argeș vorbiți? Din discursul domnului Valeca, dacă am reținut eu bine, au fost patru secretari de stat, astăzi am aflat și eu, fiindcă n-a fost atributul meu. Buzăul a avut unul. N-o să vă vină să credeți, totuși secretarii de stat îi alegi după alte criterii, nu neapărat în funcție de județul din care vin. Poate au fost în altă parte mai competenți!
Întrebare: Alegerile locale suprapuse cu anticipate ar avantaja PSD?
Lia Olguța Vasilescu: Da, de aceea am și spus că parcă le-așază Dumnezeu pentru noi, având în vedere că avem cei mai mulți primari din România. Este clar că fiind alegerile în același timp pentru primari și parlamentari nu vom avea niciun fel de emoții. Cu siguranță voi candida la Primăria Craiovei, desigur, trebuie să dorească și organizația PSD Craiova să mă propună pe lista de candidatură, dar nu am niciun fel de emoții nici dacă ar fi alegeri din două tururi de scrutin, deși nu cred, eu sunt absolut convinsă că acest guvern va cădea, pentru că eu am câștigat Primăria Craiova cu 60%, nu aș avea de ce să am emoții. Dacă tot m-ați întrebat acest lucru, aș profita să vă spun că pe statistică, în ultimul an în care au avut loc alegeri pentru primari din două tururi de scrutin, 88% dintre primarii care au câștigat în turul 1 au fost aleși primari, fie au avut peste 50%, fie au câștigat în turul 2. Din punctul nostru de vedere, argumentele pe care le-a avut USL și pe care le-au susținut doamna Turcan și alții din PNL la vremea respectivă sunt valabile și în acest moment. Sigur va fi o moțiune de cenzură, eu cred că va cădea acest guvern și merită să cadă nu pentru că schimbă regulile în timpul jocului, ci pentru prostiile pe care le face în fiecare zi. Uitați-vă și dumneavoastră ce se întâmplă, unde au dus deficitul, am reușit trei ani consecutivi să ținem deficitul sub 3% și acum ne îndreptăm spre 4,5%, după cum arată prognozele pentru anul acesta. Am reușit să creștem PIB-ul cu o treime, să scădem datoria publică, insist să spun acest lucru, de la 37 la 35%, anul acesta se pare că ne ducem către o datorie de 29% în ritmul în care se împrumută PNL. Cu toate că se împrumută dublu sau chiar mai mult decât dublu față de PSD. Nu vedem nimic în veniturile românilor, nu mai cresc, punctul de pensie nici acum nu se știe dacă va fi crescut în septembrie, salariile profesorilor, alocațiile copiilor, pe toate le-au împins după iunie, când își fac dumnealor calculele că vor câștiga alegerile parlamentare și nu va mai fi nevoie să facă aceste majorări. Eu sunt absolut convinsă că dacă vor avea loc alegeri anticipate și mai ales dacă vor fi în același timp cu alegerile locale, vom câștiga aceste alegeri.
Întrebare: Ați prefera un nou guvern sau anticipate?
Lia Olguța Vasilescu: Ați văzut dumneavoastră un guvern până acum care să renunțe așa de ușor după trei luni de zile? Și-au dat seama după trei luni că nu sunt capabili să gestioneze situația României și chiar nu sunt capabili. Ați văzut ce miniștri au, în primul rând, vorbeau despre incompetența guvernării social-democrate, în condițiile în care am reușit să fim pe locul 1 sau 2 în UE la creștere economică. Anul acesta se prognozează o creștere economică de 2,5%, adică sub media UE. Și-au dat și dumnealor seama că nu pot să gestioneze situația României și din această cauză probabil că și Klaus Iohannis le-a spus să plece mai repede acasă, să nu se facă de râs atât de rău!
Mulțumim!