Marcel Ciolacu: N-aș intra în prea multe detalii, presa a fost prezentă pe toată perioada desfășurării conferinței județene. Vreau să îl felicit pe domnul președinte. De acum începe greul pentru domnul președinte și îi mulțumesc din nou din toată inima, când vorbesc de dumneavoastră tot timpul îmi vin prea multe cuvinte, domnului Paul Stănescu. Mi-a fost alături în toată această perioadă și, repet, dacă domnul Stănescu nu o să fie identificat din nou în conducerea partidului, printre decidenții partidului, înseamnă că iarăși partidul nu este în direcția bună și nu este pe așteptările românilor. Mulțumesc mult, domnule Stănescu, pentru câte am învățat de la dumneavoastră și cred că mai am de învățat, așa că de mine nu scăpați ușor!

 

Întrebare: Candidați la funcția de președinte?

Marcel Ciolacu: O să vă răspund direct, o să mă sfătuiesc cu domnul Paul Stănescu și cu colegii mei și sunt ferm convins că vom găsi cea mai bună echipă și ne vom strânge în jurul celui mai bun proiect politic pe care PSD l-a avut până acum.

 

Întrebare: Vă asumați prezentarea unui cabinet din umbră?

Marcel Ciolacu: Este o urgență a PSD să valideze într-un for statutar o dublură a fiecărui ministru și să intrăm într-o logică coerentă de opoziție, dar nu exclud organizarea și desfășurarea conferințelor din țară și organizarea Congresului, strategia parlamentară și, nu în ultimul rând, echipa și pregătirea alegerilor locale.

 

Întrebare: Veți lua în calcul pregătirea noului statut al PSD ca să nu se mai repete cele întâmplate din 2017 încoace?

Marcel Ciolacu: N-aș fi atât de dur cum sunteți dumneavoastră. Cu adevărat, alături de colegii mei, pregătim mai multe modificări statutare. Repet, le vom prezenta la primul CEX, pe urmă le vom discuta într-un cadru mai larg, într-un CEX lărgit, alături de primarii de mari municipii și de președinții de CJ și alături de grupurile parlamentare la sfârșitul lunii, deci avem și termene.

 

Întrebare: Veți candida la vreo funcție? Ați spus că vă mai gândiți.

Paul Stănescu: Mă gândesc greu! Sigur, glumesc. Ce spunea domnul președinte Marcel Ciolacu am mai spus de multe ori și o mai spun și acum. Discuțiile au fost între noi, împreună cu Marcel și cu toți colegii, vom adopta de la Biserica Catolică alegerea Papei, așa vom face! Vom stabili împreună ce conducere va avea partidul și, așa cum spunea domnul președinte Ciolacu, o să găsim cea mai bună formulă. Dacă se consideră că și eu trebuie să fac parte din echipă, vedem atunci, dar deocamdată chiar n-am luat nicio decizie, pentru că niciodată n-am vânat funcții. De-a lungul vremii, am fost în Guvern, datorită pozițiilor mele considerate la acea vreme împotriva unei persoane, mi s-a retras sprijinul politic, am ieșit din Guvern, n-am ținut la funcții niciodată. Știți cum e, dacă eu tăceam, probabil că rămâneam în Guvern și eram până la sfârșitul mandatului prim-ministrului. Nu mi-am dorit niciodată funcții, știți acest lucru, știți cum am candidat acum zece ani de zile, mi-am dorit să fiu într-o echipă câștigătoare, tot timpul mi-am dorit acest lucru, pentru că, așa cum știți, majoritatea la Olt nu spunem doar formal că avem o echipă, chiar avem o echipă, împreună cu Marius, cu Emil, cu Virgil, nu poți să câștigi ceva singur. Până la urmă, e o bătălie politică și nu poți să câștigi singur, ci doar într-o echipă sudată, pe bază de respect, transparență. Viața ne-a convins pe toți că de unul singur nu rezolvi niciodată nimic și îmi mențin aceeași părere, am avut-o în cadrul organizației PSD Olt, mi-o mențin în continuare și sunt convins că împreună cu Marcel și cu toți colegii noștri vom găsi o formulă de echipă care să ducă PSD, care a trecut printr-o perioadă extrem de grea, acolo unde îi e locul, pentru că PSD are locul lui. Spin acest lucru pentru că, de fapt, poate anticipez, PSD va câștiga alegerile locale.

Marcel Ciolacu: Tot vorbim de meritocrație, există o meritocrație a resurselor umane și tocmai am vorbit în conferință că este obligația mea ca președinte interimar, a secretarului general interimar, a celorlalți colegi din BPN, să creăm regulile pentru ca aceste valori să acceadă către funcții și să fie cât mai vizibile în partid, este o obligație pe care o avem. Dar există și o meritocrație politică, iar într-un partid una nu se exclude pe alta. Trebuie să recunoaștem, ca meritocrație politică, că organizația de la Olt este cea mai puternică organizație a PSD din România. Eu nu pot să nu spun acest lucru și, chiar dacă se supără domnul Stănescu, partidul trebuie să aibă o prevedere statutară prin care, indiferent cine îl conduce sau de răfuielile pe care le are de făcut în interiorul partidului, primele trei organizații ca rezultate după un ciclu electoral complet să fie de drept în BPN. Este un lucru care trebuie făcut, e o necesitate și este o recunoaștere corectă a rezultatelor politice.

 

Întrebare: Veți depune mâine cererea pentru sesiunea extraordinară?

Marcel Ciolacu: Nu trebuie să depun eu o cerere pentru sesiune. Am înțeles întrebarea, nu am apucat să mă uit la declarații, singurul lucru de care am fost informat de către colegii mei și în timpul conferinței de către domnul Paul Stănescu este faptul că Guvernul României își asumă pe cele două tururi la primari, vine în Parlament cu o lege de asumare. Dânșii trebuie să convoace sesiune extraordinară dacă doresc această asumare mai devreme sau așteaptă o ședință ordinară. Parlamentul își începe activitatea pe 3 februarie. Acest atribut îl are și președintele Camerei, și al Senatului, o treime dintre parlamentari, fiind vorba de o lege de asumare atât din Senat, cât și din Cameră și, nu în ultimul rând, acest atribut îl are și președintele României. Nu noi am venit cu asumarea. Vineri va apărea pentru ultima săptămână la Cameră o sesiune extraordinară pentru pensiile speciale, legea a trecut, este la votul final, vineri va apărea în „Monitorul Oficial”. Sunt niște proceduri de făcut.

 

Întrebare: Când va fi oportună o moțiune de cenzură? Ne oferiți mai multe detalii despre ea?

Marcel Ciolacu: Haideți să ordonăm un pic: constituantul ne oferă dreptul ca la fiecare legislatură parlamentară opoziția – într-un singur caz în România și puterea! – să depună moțiune de cenzură. Sesiunea parlamentară ține de pe 1 februarie, respectiv 3 februarie, până pe 1 iulie. În toată această perioadă PSD sau alte forțe politice au această posibilitate. Dacă ne referim la asumarea răspunderii, este vorba de cu totul altă moțiune, care nu o exclude pe cea conferită de Constituție. Este vorba de o moțiune care trebuie depusă în trei zile după ce Guvernul României își asumă răspunderea în plenul reunit al Parlamentului. Sunt două lucruri distincte. Eu m-am referit și la o moțiune, și la alta. Temele sunt categoric diferite. Cu certitudine, ne referim acum la moțiunea pe asumarea răspunderii, respectând legile, în trei zile după ce vine asumarea vom depune moțiune de cenzură. Am avut o discuție telefonică cu președintele Kelemen Hunor și este de acord să susțină alături de PSD această moțiune deoarece nu este corect să vii cu modificări legislative, indiferent dacă te avantajează sau nu politic, și să încerci schimbarea regulilor în timpul jocului. Mai mult, există o decizie a CCR care spune că cu șase luni înainte nu ai voie să modifici nicio lege electorală și o recomandare de bună practică europeană a Comisiei de la Veneția care spune că cu un an înainte nu ai voie să faci astfel de modificări. Dacă dorim să rămânem totuși în Europa și în jocul democratic european – PSD își dorește acest lucru –, ar trebui ca și actuala putere să se încadreze în aceiași termeni.

 

Întrebare: Până la moțiune, Guvernul mai poate veni cu OUG pe două tururi?

Marcel Ciolacu: Este o întrebare de jurisprudență CCR. Din câte știu eu, este o încălcare și o declanșare a unui conflict constituțional. Dar nu sunt membru CCR, avem în vedere și acest lucru. E o discuție un pic plictisitoare. Guvernul, după cum ați văzut și dumneavoastră, și eu, poate să facă orice. Vă mai dau un exemplu scurt: Guvernul a numit 28 de prefecți și subprefecți, dintre care 4 legal și 24 ilegal, chiar dacă avizul de la Justiție a fost unul negativ. Își asumă politic și juridic orice decizie. Orice OUG la un moment dat devine lege. Gândiți-vă că președintele României va fi la un moment dat pus în situația în care să promulge două legi identice. Este un lucru utopic juridic, dar mă aștept la orice de la PNL în acest moment.

 

Întrebare: Colegii dumneavoastră și-au exprimat nemulțumirea legată de posibila alianță cu UDMR.

Marcel Ciolacu: Nu este o alianță politică, mă bucură constatarea dumneavoastră și a colegilor mei.

 

Întrebare: Domnul Grindeanu spunea că are un proiect, dar nu a definit care ar fi. Dacă va candida pentru funcția de președinte, vă veți retrage? Și a doua întrebare, de ce vă este teamă de alegerile în două tururi și de anticipate?

Marcel Ciolacu: Totuși, agenda cetățenilor și a românilor e un pic mai amplă, nu e numai agenda socială. Îmi pare rău că n-am știut această temere a colegilor mei. Alianța pentru a susține aceeași moțiune de cenzură cu UDMR nu este una politică. Cu toate scuzele de rigoare, mi-aș dori din tot sufletul ca PSD să aibă un proiect și un program politic atât de bun, încât UDMR să vină alături de noi ca parteneri politici. Acum nu vorbim de o alianță politică, ci de o alianță care nu dorește să fie legi facultative în România sau doar pentru pesediști. Legile în România sunt pentru toată lumea, indiferent ce funcție ai și pe cine reprezinți. Din punctul meu de vedere, vă spun foarte clar, este o forțare a legii, a schimbării jocului democratic și un precedent atât pentru România, cât și pentru restul țărilor din Europa foarte periculos. S-ar putea ca peste patru ani nicio forță politică de astăzi să nu mai fie reprezentată în Parlament. Nu suntem prima țară în care s-ar putea ca dreapta sau stânga extremistă să ajungă la putere. Cu un asemenea precedent eu și copilul meu și familia mea nu aș dori să trăiesc. Dacă suntem niște oameni politici responsabili, depășim interesele mici de partid și cântărim lucrurile. Repet, în acest moment nu este o alianță politică cu UDMR, e o alianță pe principii, dar nu exclud, dacă avem un proiect și un program foarte bun politic, ca UDMR să fie un partener politic credibil. Trăim în 2020. Atât eu, cât și dumneavoastră trebuie să ne gândim bine dacă vrem excese cum au fost ale unui primar acum de curând sau dorim să fim într-o Românie normală cu proiecte, cu argumente. Indiferent cât de bun gospodar sau administrator este, la acea ieșire de la Târgu Mureș aș vota cu două mâini împotrivă. Repet, suntem în anul 2020 în Europa! Referitor la Sorin Grindeanu, nu știu dacă se supără, dar cu Sorin Grindeanu mănânc mai des decât mănânc cu familia mea, mănânc aproape zilnic, ne vedem seara, când terminăm serviciul, locuind foarte aproape. Eu nu voi accepta și nici domnul Stănescu și marea majoritate a colegilor ca deciziile să se mai ia în PSD în exteriorul partidului de către așa-zișii oameni de bine din jurul președintelui. Am fost foarte clar astăzi: dacă Sorin dorește să participe la viața politică a PSD, este decizia lui, dar primul pas e să redevină membru al PSD. Cred că la Congresul PSD, dacă va fi o singură moțiune de prezentare a unei echipe sau a unui proiect politic, nu e un lucru îmbucurător. Consider că la Congres trebuie să fie mai mulți candidați. Nu am luat în calcul dacă voi fi unul dintre contracandidații domnului Grindeanu deoarece dânsul încă nu este membru de partid. Am spus și la Călărași, și la Buzău: cu certitudine, eu doresc să fac parte dintr-o echipă. Știu că deliciul presei până acum a fost la congresele PSD cine cu cine și pe ce funcții se bat întotdeauna. Dacă nu s-au bătut pentru președinte, s-au bătut pentru secretar general sau pentru vicepreședinte. Dorim să aducem o modernizare a partidului și un alt mod de abordare. Eu sunt hotărât să nu lăsăm proiectul la jumătate.

 

Întrebare: Nu mi-ați răspuns la întrebarea cu alegerile anticipate și din două tururi. De ce vă este teamă?

Marcel Ciolacu: Cine a vorbit de teamă? V-am răspuns indirect la întrebare când v-am spus că vom depune o moțiune de cenzură pe principii, reguli și precedente pe care eu nu vreau să le accept. Eu vreau să trăiesc într-o țară predictibilă atât fiscal, cât și – mai ales – în ceea ce privește baza democrației, legile electorale. Cum să intervii prin a modifica legile electorale cu două luni înainte de alegeri? Sau cu trei luni? V-am răspuns, mai mult, v-am spus că doamna Turcan, actualul vicepremier și lider al PNL a fost inițiatoarea modificării legii din două tururi într-un singur tur, iar astăzi este trompeta „Ce bune sunt două tururi, fiindcă am făcut noi o socoteală!” A ieșit un domn de la PNL, ce socoteală au făcut ei, că câștigă 300 sau 400 de primari în plus. Dacă dumneavoastră doriți să trăiți în logica asta, e dreptul dumneavoastră, cum este și dreptul meu de a nu dori acest lucru.

 

Întrebare: Domnule Paul Stănescu, poate bunul dumneavoastră prieten, Marcel Ciolacu, să fie președinte PSD și în același timp bunul dumneavoastră prieten, Sorin Grindeanu, să fie premier?

Paul Stănescu: Ambii mei prieteni cred că pot să aibă orice funcție. Eu îi apreciez foarte mult, pe amândoi îi apreciez foarte mult. Sunt prieten cu amândoi și poate să acceadă la orice funcție fiecare dintre ei. V-am spus, Marcel Ciolacu – și nu glumesc, nu am glumit nici în timpul conferinței de presă – a avut un rol esențial în această perioadă de interimat chiar foarte scurt. A reușit într-adevăr să țină echilibrul și să-i aducă pe toți acasă – și ăsta e un lucru foarte important – și a dat dovadă de altceva față de cum s-au comportat conducerile anterioare. A dat dovadă chiar de altceva. Marcel e un om liniștit, un om calm, cu o inteligență nativă peste medie și cu multe abilități. Cred că poate fi un bun președinte fără discuție, un bun prim-ministru, Marcel a fost viceprim-ministru în Guvern– eu știu ce a făcut Marcel în Guvern, a făcut multe lucruri bune și a avut o activitate intensă. Nu îl laud ca prieten pentru că am spus un singur lucru – dacă eu nu pot să spun lucruri pe care eu le consider că sunt reale, dacă mă puneți să spun altceva decât ceea ce eu cred, mie nu-mi iese. Nu mi-a ieșit niciodată așa ceva. Am încredere și în Marcel, am încredere și în Sorin, sunt doi oameni tineri, foarte capabili și sunt convins că oricând pot să conducă un guvern al României, oricând pot să conducă PSD.

 

Întrebare: Ce impact ar avea alegerile din două tururi pentru cea mai puternică organizație PSD din țară?

Marius Oprescu: Să știți că noi am plecat încă de la început de la ideea că vor fi două tururi și președintele Consiliului Județean va fi ales din lista de consilieri județeni. Am plecat de la acest considerent tocmai pentru a nu avea surprize, așa cum avem în momentul de față, în care PNL, după propriile socoteli, se gândesc cu două-trei luni înainte de alegeri să modifice legile electorale. Plecând de la acest principiu, sunt convins că nu ne vor surprinde, așa cum am spus-o într-o conferință de presă locală după alegerile prezidențiale, să nu-și facă cineva socoteli că alegerile prezidențiale seamănă cu alegerile locale, iar că voturile pe care le-au luat cei doi candidați în turul doi înseamnă scorul partidului. Suntem convinși că vom câștiga alegerile locale, vom face majoritate la Consiliul Județean și să nu vorbesc de restul primăriilor, pentru că, așa cum știți, în jur de 80% din primarii noștri sunt primari care au scos peste 50% la toate rândurile de alegeri, nu neapărat doar la ale lor, locale. Sunt convins, cum am spus-o și atunci, că și la primăria Slatina, chiar dacă vor fi două tururi, nu vom ajunge la al doilea tur pentru că vom bate din primul tur. Nu este vorba de aroganță, este vorba despre calcule politice foarte clare, făcute pe baze de studii sociologice.

Marcel Ciolacu: Pot pune și eu o întrebare? Cum doriți să vă alegeți președintele consiliului județean? Prin vot direct? Candidații sunt totuși din Olt, nu poate să vină un candidat din București sau de la Buzău la dumneavoastră. Sau doriți să fie ales în spatele unor trocuri și aranjamente și a unor uși închise, la care nu aveți acces decât la conferința de presă după ce ei au hotărât ceva? Dar nu credeți că ar fi mai normal votul direct? Să vă alegeți direct cine să vă reprezinte? În urma unor socoteli și studii sociologice ale PSD, dânșii au ajuns la concluzia ca e bine să schimbe legile electorale cu două luni înainte, să fie cum le convine lor și nu cum vă convine dumneavoastră.

Marius Oprescu: E mai reprezentativ să fie două tururi dintr-o prezență de 20% sau să se prezinte lumea la vot și să alegem dintr-un singur tur cu o prezență de 55%? Nu este vina noastră că electoratul nu se prezintă, să știți. În turul 2, cu două tururi și cu o prezență de 17% vi se pare mai reprezentativ?

 

Întrebare: Domnule Paul Stănescu, apropo de alegeri, ați declarat că votul trebuie să fie obligatoriu. Vă mențineți această declarație?

Paul Stănescu: Da, poate să fie una dintre variante.

Marcel Ciolacu: Cel puțin la președintele României, eu aș semna cu zece mâini. Când intri într-o asemenea zonă a democrației, fiecare avem o pornire, trebuie să intri timid și să încerci.

 

Întrebare: Domnul Băsescu vă trimitea până în 2028 în opoziție.

Marcel Ciolacu: Cum i-ați spus? Pavlov? Sau cum îl cheamă? Petrov? Să explice întâi trecutul și pe urmă putem vorbi și de prezent și de viitor.

 

Întrebare: Ați spus că nu este greșeala primarilor pentru situația în care a ajuns partidul, ci greșeala dumneavoastră, a celor din conducerea centrală. Ați învățat din greșelile trecutului?

Marcel Ciolacu: Dumneavoastră să ne răspundeți, cred că ar fi mai corect. Vă dați seama că noi spunem că da, dar spuneți-ne dumneavoastră dacă am învățat ceva.

 

Întrebare: Domnul Grindeanu spunea că sunt oameni din PSD care ar trebui să facă un pas în spate. Sunteți de acord, aveți o strategie în sensul ăsta?

Marcel Ciolacu: Strategie înseamnă deja un plan ascuns al unei minorități care a făcut o strategie să îi înlăture pe alții. Eu vă pot răspunde cum mi s-a răspuns și mie. Ați văzut aplauzele din sală. Cred că e un răspuns suficient, nu mai trebuie să răspund eu.

 

Întrebare: Poate domnul Grindeanu înțelege altceva.

Marcel Ciolacu: Cred că sala a înțeles ce înțeleg și eu, ce înțelege și domnul Grindeanu. Nu subestimați românii.

 

Întrebare: Sunteți de acord cu micșorarea numărului de parlamentari?

Marcel Ciolacu: Orice politician care se respectă trebuie să țină cont de voința populației. În România au trecut două referendumuri: niciun guvern, niciodată, să nu mai dea ordonanțe sau să modifice în vreun fel legile justiției – și vom vedea dacă lucrul ăsta va fi respectat de politicieni – și, de asemenea, românii, la inițiativa domnului Băsescu, au votat că trebuie să fie 300 de parlamentari. Este o discuție care trebuie să aibă loc în Parlament, aplicat și serios, știți că suntem unul dintre puținele state europene care au și minorități. Părerea mea e că voința românilor trebuie respectată ad litteram. Avem recomandare ca Parlamentul să fie și unicameral. Trăim în Europa cu toții și ne bucurăm de acest lucru și trebuie să respectăm și regulile europene, dar în primul rând trebuie să respectăm voința românilor și ar trebui ca Parlamentul României să fie bicameral cu 300 de parlamentari, din care trebuie scăzuți cei 17 reprezentanți ai minorităților. Cu alte cuvinte, da. Dacă vrem să ajungem și la o reformă a statului, nu numai a PSD.

 

Întrebare: Vă rog să ne vorbiți despre pensiile speciale. Poate domnul Stănescu, care este un om care are bani, are afaceri. Sunteți oameni care nu trăiesc din aceste pensii. Pentru binele țării, sunteți de acord să renunțați la ele?

Marcel Ciolacu: Cum vi se pare dumneavoastră gestul meu făcut în ultima zi de mandat, eu sunt la al doilea mandat, când mi-am dat demisia ca să nu beneficiez, fiindcă în lege scrie clar că trebuie să ai un mandat întreg. Chiar și o zi lipsă nu este un mandat întreg. Vă rog frumos să îi întrebați pe toți ceilalți de ce nu au făcut acest gest, dar au stat la televizor și au spus „Nu trebuie așa ceva, domnule!” Eu am făcut acest lucru. După decizia luată împreună cu colegii, o să avem o sesiune extraordinară pentru a vota împotriva pensiilor speciale.

 

Întrebare: V-ați gândit la un orizont de timp pentru un răspuns al domnului Grindeanu pentru a veni în PSD?

Marcel Ciolacu: Nu îi fac eu calendarul! Am venit în aceeași mașină pe drum, o să mai detaliem. Chiar dacă nu ne credeți, eu și domnul Stănescu, cu toate că în ultimul timp stăm câte 10-12 ore împreună zilnic, n-am apucat să discutăm de nume sau de echipe, ci de structuri, de modificări statutare, am început să lucrăm la proiectul politic, ne-am apucat, nu vreau să mint. Repet, credeți-mă, cu toată responsabilitatea, dorim să vedem reacțiile organizațiilor.

 

Întrebare: Nu v-ați dori o echipă cu domnul Stănescu și domnul Grindeanu?

Marcel Ciolacu: V-am răspuns mai devreme, îmi doresc să fac parte dintr-o echipă.

 

Întrebare: Noi avem o dilemă…

Marcel Ciolacu: E bine, alții au „trileme”!

 

Întrebare: E plină presa de informația că veți convoca o sesiune extraordinară!

Marcel Ciolacu: Da, mâine voi depune în „Monitorul Oficial” o sesiune extraordinară la Cameră, unde împreună cu colegii mei am semnat acest lucru pentru eliminarea pensiilor speciale. Să nu confundăm lucrurile! Ce face Guvernul, ce face PNL, credeți-mă, avem atâtea de făcut la PSD, încât nu vrem să ne ocupăm de circuitul legislativ și strategia PNL.

 

Întrebare: Data Congresului?

Marcel Ciolacu: Am hotărât ca data ultimă să fie 29 februarie-1 martie, cel târziu. E an bisect. În schimb, am hotărât în ultimul CEX să ne sfătuim cu toți colegii la sfârșitul lunii, împreună și cu grupurile parlamentare, și cu primarii, și cu președinții de CJ să luăm această hotărâre și atunci stabilim data Congresului.

Mulțumim mult!