Marcel Ciolacu: Astăzi a câștigat democrația din România, iar Curtea Constituțională a decis în spiritul Constituției, respectiv nu poți să desemnezi o persoană să ocupe funcția de prim-ministru care nu este susținută de către nicio forță politică: nici măcar un parlamentar nu a spus că va vota pentru domnul Orban. Spiritul Constituției este clar: desemnezi o persoană pentru a ocupa funcția de prim-ministru și a crea o majoritate având măcar declarativ acest scop. Strategia PNL s-a dovedit nu proastă, ci ridicolă, s-a dovedit a fi neconstituțională. Într-o ședință de partid nu poți să vii cu o propunere către președintele României pentru a fi desemnată o persoană prim-ministru și tot în aceeași ședință de partid să hotărăști că nu vei vota cu acea persoană. Este chiar o situație jenantă în care l-au pus și pe președintele României, cea de a desemna o persoană pe care nu-și doreau s-o voteze.

 

Titus Corlățean: Am vorbit astăzi destul de mult în pledoaria de la CCR, un singur lucru voi adăuga în completarea a ceea ce președintele Camerei Deputaților a spus în mod extrem de corect: CCR – urmează să vedem și textul deciziei, eu personal ca jurist îl aștept cu mare interes – a luat în considerare argumentele sesizării președintelui Camerei Deputaților și celui care exercită cu atribuții temporare funcția de președinte al Senatului, în sensul în care exercițiul atributelor prezidențiale a fost unul abuziv, pentru că scopul urmărit nu a fost acela de a găsi o soluție politică de stabilitate în cadrul actualei structuri politice din Parlament, ci cu totul și cu totul altul, oferirea unui beneficiu de natură politică electorală de putere unui partid politic, forțând dizolvarea Parlamentului, respectiv alegeri anticipate, deci nu găsirea unei soluții care poate nu este posibilă în cadrul actual – am spus foarte clar la Cotroceni acest lucru –, ci faptul că s-a dorit dizolvarea Parlamentului. Este un gest nedemocratic. CCR a sancționat această conduită, astfel încât ne aflăm astăzi într-o situație care din punctul nostru de vedere era predictibilă, un exercițiu politic fără rost generat de dorința de a acumula puterea absolută în statul român.

 

Întrebare: Ce va face PSD mai departe?

Marcel Ciolacu: Așteptăm. Atribuțiile constituționale sunt la președintele României și așteptăm. Ce pot să vă spun e că eu și domnul Corlățean ne ducem să deschidem și să închidem ședința.

 

Întrebare: Veți putea propune un premier care să fie susținut de o majoritate?

Marcel Ciolacu: Am făcut o propunere de prim-ministru, după ce a căzut un guvern cu 261 de voturi, am făcut o propunere și nu vom mai face o propunere de prim-ministru.

Mulțumim!