Bună seara!
L-am văzut cu toții pe Rareș Bogdan, portavocea președintelui Iohannis, amenințându-mă cu procurorii. Citez: „Dăncilă să se pregătească cu o dezbatere cu procurorii”. Ce să înțeleg? Pentru că am îndrăznit să-l chem pe președintele Iohannis la o dezbatere în fața românilor sunt amenințată cu procurorii și cu dosare? Că, așa cum i s-a întâmplat lui Victor Ponta când a candidat în 2014 împotriva lui Klaus Iohannis și așa cum i s-a întâmplat lui Dan Barna, care spera să ajungă în turul 2 și a avut dosar penal, același lucru trebuie să i se întâmple și Vioricăi Dăncilă?
Sunt foarte multe coincidențe, sunt foarte multe lucruri care sunt nefirești într-un stat membru al UE. Ne îndreptăm spre un monopol de putere pe care îl vrea președintele Iohannis, cel care vrea să conducă România și în calitate de președinte, cel care conduce Guvernul României, cel care vrea să conducă Parlamentul României, cel care vrea să aibă puterea absolută în România. Acum, la 30 de ani de la căderea comunismului, vedem un președinte dictator care vrea să aibă puterea și să o folosească împotriva celor care nu acceptă să meargă pe drumul pe care-l creionează el sau nu acceptă să facă ceea ce li se ordonă.
Eu nu am o problemă în a discuta cu procurorii, nu am absolut nimic de ascuns, dar modul în care se procedează este unul care nu trebuie acceptat de niciun român, indiferent de formațiunea politică din care face parte, indiferent că este sau nu este înregimentat politic.
De aceea, îi cer domnului Iohannis să iasă public și să dea explicații întregii țări de ce domnul Rareș Bogdan, purtătorul de mesaj al domnului Iohannis, are informații despre ceea ce vor să facă procurorii. Este inadmisibil ca un partid politic să vină în fața oamenilor și să spună pe cine vor chema procurorii la audieri, ce vor să facă procurorii, fără să țină cont de independența justiției. Toate aceste lucruri trebuie să ne îngrijoreze și arată disperare, arată că avem un președinte dictator care, dacă nu reușește să vină la o dezbatere și să le spună oamenilor ce a făcut în cinci ani, ce vrea să facă în următoarea perioadă, atunci își trimite mesagerii ca să îi amenințe pe contracandidați cu dosare penale și cu discuții cu procurorii.
Pentru corectitudine, responsabilitate, pentru respectul pe care trebuie să-l aibă față de români, candidatul Iohannis trebuie să vină în fața românilor și să dea explicații de ce a venit cu aceste amenințări împotriva contracandidatului la alegerile prezidențiale. Este un lucru fără precedent pe care nimeni nu trebuie să-l accepte. Azi este Viorica Dăncilă, mâine poate este un alt român care nu e de acord să i se taie pensia sau salariul. Ce va face Iohannis? Va trimite alt mesager ca să-l amenințe că va fi chemat de procurori pentru o dezbatere? Va fi amenințat cu cătușele pentru că nu este de acord cu ceea ce vrea președintele dictator Iohannis? Sunt lucruri de o gravitate deosebită care trebuie să ne îngrijoreze pe fiecare dintre noi și pe care nu trebuie să le mai acceptăm niciodată în România.
Întrebare: Deficitul pe octombrie este cel asumat pe întregul an.
Viorica Dăncilă: Noi am luat în calcul că vom guverna până la sfârșitul anului și că ne vom încadra în deficitul bugetar. Aceleași lucruri pe care le vedem acum, dar mult mai radicale și cu foarte multe acuzații care, de fapt, vor să ascundă adevărul și neputința unora de a găsi soluții, le-am văzut și anul trecut. Același domn Vasile Cîțu spunea că deficitul bugetar este de 4%, că nu ne vom încadra în ținta de deficit bugetar și am văzut ce a dat Eurostat, deficitul bugetar pe 2018, 2,96%. Același lucru se întâmpla și în acest an. De fapt, vor să-și ascundă neputința, faptul că nu au soluții, vor să ascundă adevărul, și anume că nu au venit cu un program de guvernare, că de fapt vor să vină cu o politică de austeritate și în spatele acestor declarații vin și spun că au o grea moștenire. Românii s-au săturat să li se vorbească de greaua moștenire, vor oameni capabili să găsească soluții. Am să vă dau un exemplu. Când am preluat guvernarea, la Ministerul Muncii se spunea că totul este în regulă. Deficitul atunci era de 16 milioane, acum este de 2 milioane. Noi nu am venit să ne plângem de acest lucru. Am găsit soluții, astfel încât să creștem și pensiile și să rezolvăm toate problemele care au apărut în timpul guvernării. Cred că aceasta trebuie să fie abordarea unei guvernări, nu de fiecare dată să dai vina pe cei care au guvernat, tu să găsești soluții, astfel încât să aduci și bunăstare pentru oameni, să crești nivelul de trai și nu să vedem la fiecare minister ori că se vaită de greaua moștenire, ori că ne flutură cătușele și ne vor duce în fața procurorilor. E o abordare pe care niciun român de bună-credință nu o poate accepta.
Întrebare: Cîțu spunea că au existat două bugete la PSD. Știați?
Viorica Dăncilă: Nu există așa ceva. Haideți să luăm istoricul perioadei în care am fost eu la guvernare: 2018, am redus datoria externă a României conform Tratatului de la Maastricht, datoria externă trebuie să fie 60% din PIB, noi am redus-o de la 37,4% la 35%. Ne-am încadrat în ținta de deficit bugetar, am crescut pensii și salarii, am făcut investiții în comunitățile locale, am crescut salariile medicilor, am crescut pensiile și ne-am încadrat în toate țintele europene. De ce acum sunt două bugete? E o gaură la buget? Nu am văzut absolut nimic din programul lor de guvernare, din programul domnului Vasile Cîțu, care să vină în favoarea românilor, să spună „avem acest lucru în program, putem să facem acest lucru”. Mai mult, îl vedeam pe premierul Orban că se vaită de greaua moștenire, în timp ce domnul Cîțu spunea „vom crește de la 1 ianuarie salariile în educație”. Când ești serios? Când spui că nu ai bani absolut deloc sau când spui că vei crește salarii? Ar trebui să se pună de acord asupra lucrurilor pe care vor să le aducă în spațiul public. Este clar pentru noi că vin cu o politică de austeritate și vor să o justifice într-un fel. Vedem toți că justificarea e legată de greaua moștenire.
Întrebare: Doamna Vălean a fost votată la Bruxelles.
Viorica Dăncilă: Îi doresc mult succes. Am spus un lucru și repet: niciodată nu vom merge în afara granițelor să criticăm un român care ocupă o funcție de conducere. Chiar dacă aici, în România, avem dispute politice, electorale, în afara granițelor trebuie să avem o abordare comună dacă vrem să aducem un plus de imagine țării noastre. Nu o să fac ce au făcut Rareș Bogdan sau Iohannis, au mers la Bruxelles și au criticat Guvernul, anumiți membri ai Guvernului, noi nu vom face acest lucru. Dacă voiam să fac acest lucru, puteam să-l fac, pentru că un președinte care încalcă în continuare Constituția României nu cred că este un președinte dorit în UE, dar eu prefer să mă bat cu acest președinte aici, în România, să îl chem la o dezbatere și sper să nu îi fie frică și să dea dovadă de demnitate și de responsabilitate.
Întrebare: Cum explicați că Guvernul a secretizat restul de 10% din dosarul 10 august?
Viorica Dăncilă: Indiferent ce au făcut ei cu acel 10%, 15%, DIICOT are acest dosar și are acces la el. Au desecretizat cei 10%, dar acel 10% era știut de DIICOT, de cei care fac ancheta. A ieșit ceva în spațiul public? Poate să fie făcut public? Este un mijloc de a face campanie, o pârghie de a îndrepta atenția spre alte lucruri pentru a nu vedea ce se întâmplă în acest moment, și anume că președintele României refuză o dezbatere publică, după 30 de ani, cu contracandidatul său. Și atunci aduc în spațiul public aceleași lucruri, nu există nicio schimbare. Exact astăzi a ieșit ministrul Afacerilor Interne și a confirmat ceea ce noi am spus în nenumărate rânduri.
Întrebare: Ana Birchall a spus astăzi despre „nenorociri” pe care le-a găsit în legile făcute în mandatul dumneavoastră. Cum comentați?
Viorica Dăncilă: Nu am ce să comentez. Doamna Birchall trebuie să spună la ce se referă. Văd discursul doamnei Birchall ca și cum ar face parte din stafful de campanie al domnului Iohannis, văd o apropiere foarte mare. Doamna Birchall trebuie să spună la ce face referire, eu nu am de unde să știu. Mai mult, este membru al Parlamentului, a votat pe anumite legi, eu nu sunt membru al Parlamentului, nu știu ce s-a întâmplat în Comisia Iordache. Nu știu ce vrea să spună doamna Birchall. Poate vrea să își justifice, într-un fel, modul în care a acționat.
Întrebare: Cum se explică că la 30 de ani distanță lider de onoare al PSD este Ion Iliescu, acuzat de infracțiuni contra umanității?
Viorica Dăncilă: Dar cum se explică că la 30 de ani de la căderea comunismului avem un președinte antieuropean, dictator, care vrea să ne întoarcă în comunism. Avem un președinte care spune că cea mai mare realizare este schimbarea unui guvern. Cea mai mare realizare a președintelui este încălcarea Constituției, deci! Conform Constituției, președintele României nu are voie să se implice în schimbarea unui guvern, trebuie să respecte separarea puterilor în stat. Cum ne explicăm această atitudine de comunist a domnului Iohannis, un președinte care are un discurs extremist? „Să scăpăm de pesediști!” Într-un stat membru al UE vii cu un discurs extremist? Eu cred că prima dată trebuie să spună președintele de ce acest comportament, de ce această atitudine, de ce nu respectă legea fundamentală? Dacă în cinci ani de zile principalul obiectiv a fost să dărâme un guvern, înseamnă că ne întoarcem în comunism. Trebuia să facă referire la Schengen, la eliminarea vizelor pentru SUA, la bunele relații pe care trebuie să le avem cu statele membre sau statele terțe, la modul în care a susținut România în Consiliul European, acestea trebuiau să fie obiectivele președintelui, de politică externă și de securitate națională. De fiecare dată, obiectivele mele s-au raportat la oameni și de fiecare dată am luat decizii pentru oameni, fie că vorbim de creșterea salariilor medicilor, dotarea cu aparatură modernă a spitalelor județene, fie că ne referim la creșterea salariului minim la 2080 de lei, respectiv 2350 de lei pentru persoanele cu studii superioare, fie că vorbim de voucherele de vacanță de 1450 de lei, de pensia minimă la 704 lei, de scăderea TVA la 19% sau 5% pentru cei din turism, fie că vorbim de scăderea TVA de la 9 la 5% pentru produsele ecologice. Sunt foarte multe lucruri pe care le-am făcut pentru oameni, asta înseamnă responsabilitate în funcția pe care o deții, nu să spui tu, președintele României, cel care ar trebui să fie un mediator între puterile statului, că cea mai mare realizare a ta a fost că ai dat jos un guvern! Cea mai mare realizare a dumnealui este că ne trimite pe toți afară din țară care nu suntem de acord cu deciziile domniei-sale. Este un discurs extremist, deosebit de periculos și neacceptat de UE.
Întrebare: S-a demonstrat că favoritul poate pierde. Aveți o „nucleară” care să schimbe rezultatul?
Viorica Dăncilă: În primul rând, eu vreau o dezbatere foarte aplicată, constructivă, în care românii să evalueze ce a făcut președintele în cinci ani, ce a făcut fostul premier într-un an și nouă luni. Noi doi, care am ocupat funcții la cel mai înalt nivel, trebuie să venim cu un raport al activității noastre în funcțiile pe care le-am deținut. Dacă ar fi să ne adresăm întrebări, pentru domnul Iohannis ar exista foarte multe, de aceea îi e frică de dezbatere. L-aș întreba despre faptul că a jurat cu mâna pe Constituție și a călcat-o în picioare. Va jura din nou pe Constituție, o va respecta? A jurat cu mâna pe Biblie și nu a crezut în nimic, nu a crezut în români, în dialog, în modul în care trebuie să se raporteze la România și la români. L-aș întreba de ce îi urăște pe oameni, de ce în cinci ani de zile nu a avut nicio conferință de presă sau un interviu la un post de televiziune, de ce fuge de oameni, de ce sfidează oamenii. L-aș întreba de ce se implică în justiție, de ce vorbește despre corupție când dânsul a avut dosare legate de corupție. De ce vine de fiecare dată cu un discurs împotriva unui partid politic, nu cu ceea ce vrea să facă pentru români și România? De ce nu înțelege că trebuie să fie președintele tuturor, și al celor care l-au votat, și al celor care nu l-au votat, pentru că astfel trebuie să se raporteze un președinte la poporul său. Cred că ar fi foarte multe întrebări și de aceea se ascunde de fiecare dată în spatele unor declarații, unor acuze, unor discursuri extremiste sau al unor dezbateri care vor fi mai mult un monolog, decât să vină în fața românilor și să vorbească despre toate aceste lucruri. În decursul celor 30 de ani au fost dezbateri cu bune și rele, cu lebede negre sau fără, dar avem această datorie, din respect pentru români. Eu vreau ca președintele României să dea dovadă de respect pentru români, pentru că România e a tuturor românilor.
Întrebare: Credeți că în dosarul 10 august există ceva care să lovească în dumneavoastră?
Viorica Dăncilă: În mod sigur, nu! Eu sper și am credința că judecătorii și procurorii vor aduce lumină în acest dosar, pentru că numai aflarea adevărului ne va îndepărta de toate aceste suspiciuni. Îmi doresc ca dosarul 10 august să fie elucidat cât mai repede și românii să afle adevărul, iar cei care au greșit, că nu au greșit așa cum spune candidatul Iohannis, „toată Jandarmeria”, au fost jandarmi care au greșit și vor plăti pentru greșelile lor, nu putem să îi acuzăm pe toți cei care au protestat pe 10 august în Piața Victoriei, a fost un grup violent care a creat aceste probleme, aceia trebuie să plătească. Uitați 10 august de anul acesta, acel grup n-a mai existat și nu au mai existat aceste probleme. Este complet incorect să dai vina pe o instituție întreagă sau să încerci să folosești politic un astfel de eveniment. Am văzut politicieni care au folosit tragedia unor oameni și evenimente în interes electoral. Eu cred că toate aceste lucruri trebuie dublate de adevăr și eu cred în adevăr.
Întrebare: Aveți informații în plus despre dosar?
Viorica Dăncilă: Nu am ce să le spun anchetatorilor legat de 10 august. Am fost informată de acțiunile de pe 10 august în perioada respectivă, eram în concediu de patru zile, singurul meu concediu din perioada în care am fost premier, pe care președintele mi l-a contestat la CCR. Dânsul a avut zeci de perioade în care a fost în concediu, când a avut și premierul o solicitare pentru patru zile de concediu, a contestat-o la CCR, ceea ce arată dubla măsură pe care a folosit-o președintele României. Nu am absolut nimic să-mi reproșez, numele meu nu va apărea în acest dosar, pentru că nu am niciun amestec în acest dosar.
Întrebare: Au apărut informații în presă cum că Liviu Dragnea a fost informat în permanență de ce s-a întâmplat în Piața Victoriei, informații primite atât de la Jandarmerie, cât și de la Guvern.
Viorica Dăncilă: Sunt informații pe surse pe care nu vreau să le comentez. Eu consider că ceea ce va apărea în dosar, ceea ce vor spune procurorii este baza de la care putem să plecăm. Așa pot apărea foarte multe informații. Am văzut că și pe mine vor să mă amestece. De fapt, cred că ținta principală, că a apărut 10 august chiar cu o săptămână înainte de alegeri, este contracandidatul pe care vor să îl cheme în fața procurorilor. Dar nu au ce să îmi reproșeze și, așa cum am spus, nu am nimic de ascuns.
Întrebare: Prin natura funcției, îmi imaginez că ați fost unul dintre cei mai bine informați oameni în această perioadă, așa că ar trebui să știți dacă Liviu Dragnea a fost sau nu ținut la curent în acea perioadă de ce se întâmplă.
Viorica Dăncilă: Nu am de unde să știu acest lucru.
Întrebare: Am observat că astăzi nu aveți un ceas la mână. Ieri v-am întrebat de acel ceas de lux, ați spus că ne veți da detalii, totuși, cât a costat?
Viorica Dăncilă: Vă răspund ceea ce am subliniat și ieri: nu o s-o vedeți pe Viorica Dăncilă încălcând legea. Nu am trecut acel ceas în declarația de avere pentru că nu depășește suma necesară ca să fie trecut în declarația de avere. Dar eu cred că se încearcă să se atragă atenția asupra altor obiective și nu asupra obiectivului principal din această perioadă, și anume dezbaterea necesară Viorica Dăncilă-Klaus Iohannis.
Întrebare: Mai sunt câteva zile până la al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Cariera dumneavoastră politică este legată de fostul președinte al PSD. Unde credeți că era Viorica Dăncilă astăzi dacă nu l-ar fi cunoscut pe Liviu Dragnea?
Viorica Dăncilă: Tot în PSD. Vă dați seama că dacă iau istoria activității mele în PSD, pot să vorbesc despre ceea ce a fost, nu am de unde să știu ceea ce ar fi fost dacă era un președinte sau altul. Am intrat în PSD în 1996, înaintea domnului Dragnea.
Întrebare: Dumneavoastră l-ați adus în partid?
Viorica Dăncilă: Nu, nu l-am adus eu pe domnul Dragnea în partid, nu am aroganța aceasta și nici nu pot să spun lucruri pe care nu le-am făcut. Dar îmi asum istoria partidului. Fiecare lider a avut lucruri mai bune sau mai puțin bune în istoria acestui partid, cum și domnul Iohannis trebuie să își asume istoria partidului din care face parte, istoria unui partid care a adus austeritate și multe lacrimi pe fața pensionarilor sau a salariaților. Fiecare dintre noi trebuie să ne asumăm istoria partidului. Eu nu știu acum unde eram. Știu că eram europarlamentar, mai departe nu știu. În același timp, trebuie să spun că am beneficiat de încrederea domnului Dragnea pentru numirea în funcția de premier pentru că era președintele partidului și fără acordul domniei sale nu se putea realiza acest lucru, cum am beneficiat de încrederea tuturor colegilor printr-un vot în unanimitate în CEX.
Întrebare: Credeți că s-a bucurat că ați intrat în turul 2?
Viorica Dăncilă: Nu am de unde să știu.
Întrebare: În opinia dumneavoastră, care este cel mai bun președinte pe care l-a avut acest partid din 1990 încoace, dar și cel mai bun președinte pe care l-a avut țara din 1990 încoace.
Viorica Dăncilă: Fiecare a avut lucruri bune și mai puțin bune. Cred că înțelept ar fi să luăm din lucrurile bune ale fiecărui președinte și să nu mai repetăm lucrurile rele. Cred că aceasta ar fi o abordare înțeleaptă și pe care eu o am în acest moment. Cel mai bun președinte? Am văzut că Iohannis spune de fiecare dată că această țară a fost condusă în cea mai mare parte de PSD. La nivelul administrației prezidențiale, din 30 de ani, 19 ani am avut președinți de dreapta, președinți care nu ne-au reprezentat și care nu au adus un plus de imagine pentru țara noastră. Mă refer la cei de dreapta. Dacă ne uităm la președinții pe care i-am avut din partea PSD, vedem că în timpul mandatului lor au fost lucruri bune.
Întrebare: Vă referiți acum la președinții de țară?
Viorica Dăncilă: Da, la președinții de țară. Ceea ce vreau să rămână însă pentru România în 30 de ani este că PSD a dus România în NATO, în UE, a gestionat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene – primă, următoarea va fi peste 14 ani – într-un mod care a fost apreciat de toate statele membre și nu numai. Aș vrea să văd ce pot spune ceilalți referitor la politica externă sau la beneficiile externe aduse pentru țara lor.
Întrebare: Ne spuneți că, practic, Ion Iliescu a fost cel mai bun președinte al României?
Viorica Dăncilă: Nu am spus acest lucru, vă rog nu îmi puneți în gură cuvinte pe care nu le-am spus. Am spus că fiecare a avut și părți bune, și părți rele, cum și eu, în calitate de premier, cu siguranță am avut lucruri pe care am putut să le realizez, lucruri pe care nu le-am realizat și pe care aș fi vrut să le realizez. Trebuie ca fiecare dintre noi să nu dea dovadă de aroganță, să spună că „eu am făcut numai lucruri bune, am fost cel mai bun”, așa cum avem acum președintele. Cred că fiecare trebuie să își asume mandatul așa cum a fost. Dacă vă amintiți, la congresul pe care l-am avut pentru alegerea mea în calitate de președinte al PSD, mi-am asumat istoria acestui partid, cu bune și cu rele. Și au fost luați în discuție toți președinții pe care i-a avut PSD.
Întrebare: Un model politic aveți? Extern sau intern?
Viorica Dăncilă: Nu, eu cred că de la fiecare trebuie să luăm lucrurile bune pentru a ajunge la un nivel cât mai bun al activității pe care o desfășurăm, mai ales într-o funcție înaltă deținută în stat.
Întrebare: Președintele României Klaus Iohannis a spus că cea mai mare realizare a sa este depesedizarea acestei țări. Care este cea mai mare realizare a Vioricăi Dăncilă?
Viorica Dăncilă: Ceea ce am făcut pentru români. Pentru că știu că peste o perioadă, dacă merg în mijlocul românilor, vor fi pensionari care îmi vor mulțumi că am crescut pensiile, voi vedea investiții ale acestui Guvern, voi vedea lucruri pe care le-am făcut și care nu pot fi șterse cu buretele, oricât s-ar strădui unii. Cred că ceea ce rămâne în urma noastră nu sunt vorbele, promisiunile, atacurile, lucrurile rele pe care vrem să le arătăm la celălalt. Ceea ce rămâne în spatele nostru este ceea ce am realizat pentru români și pentru România. Am dat exemplu președinția rotativă, creșterea pensiilor și salariilor, a salariilor medicilor pentru a rămâne în această țară, programele din agricultură, programele pentru diaspora și, un lucru recent, legea adoptată de Guvernul Dăncilă pentru votul din Diaspora, pentru că am văzut că se laudă din nou candidatul Iohannis. Această lege a fost a Guvernului Dăncilă: trei zile de vot și votul prin corespondență. Sunt lucruri pe care le-am lăsat și, oricât s-ar strădui unii să nu le vadă, ele au semnătura Guvernului Dăncilă și a PSD. Legat de ceea ce a spus domnul președinte, este tragic. Să spui că obiectivul tău principal, în calitate de președinte, este să termini un partid politic arată că, de fapt, nu te interesează decât propria persoană, că ai o abordare extremistă, antieuropeană. Noi, acum, la nivel european, luptăm împotriva extremismului, a antisemitismului, xenofobiei și președintele României vine cu un discurs extremist în fața propriului popor. În spatele PSD sunt oamenii care au beneficiat de guvernarea PSD, ce face, îi termină și pe aceia? De unde această abordare? De aceea vreau să ajung președintele României. Pentru mine și cei din PNL, și cei din USR, și cei din UDMR vor fi tot români și îi voi trata cu aceeași atenție, la fel, pe toți, pentru că trebuie să fiu președintele tuturor românilor. Nu voi vorbi niciodată despre un alt partid că trebuie să dispară, pentru că în spatele fiecărui partid sunt oameni și pe ei îi jignești. Oamenii nu merită acest lucru.
Întrebare: Să ne întoarcem puțin la episodul Kövesi. Spuneați că ar trebui să fie un consens pe plan național; în momentul în care ajungem la Bruxelles să susținem oamenii din țară. Atunci nu ați susținut-o, PSD nu a susținut-o pe Kövesi.
Viorica Dăncilă: Da, eu nu am susținut-o și mi-am susținut această decizie de-a lungul timpului. V-am spus că președintele vorbește mereu despre justiție, că arată mereu cu degetul către ceilalți, dar nu se uită în grădina proprie. Atâta timp cât asupra doamnei Kövesi au planat anumite acuze, au fost dosare, nu am putut să susțin acest lucru. Eu nu am spus nici că este vinovată, nici că este nevinovată, dar am luat în calcul un singur lucru: dacă una dintre acuzațiile asupra doamnei Kövesi sunt adevărate, atunci ar fi un lucru foarte rău pentru România. Pentru că doamna Kövesi ocupă în acest moment o funcție foarte înaltă la nivel european. Acesta a fost lucrul care m-a oprit să susțin candidatura doamnei Kövesi. Nu am cunoscut-o pe doamna Kövesi, nu am nicio problemă cu femeia Laura Codruța Kövesi, dar este o problemă de principiu. În momentul în care se punea problema deținerii unei funcții de către o persoană, indiferent de culoarea politică, președintele spunea: nu numesc, pentru că există un dosar pe numele lui X sau lui Y. Acest lucru arată dublul standard. Acolo existau aceste dosare. Încă o dată menționez: nu știu dacă este real, acest lucru îl vor hotărî procurorii și judecătorii. Dar de ce această dublă măsură? De ce acum, când președintele vorbește de corupție? Dacă ne uităm în dreptul dumnealui, sunt mai multe dosare. Că sunt elucidate, că nu, dar sunt. Dacă ne uităm la Viorica Dăncilă, este un zero mare. Nu am această problemă. Dar președintele vine și îmi dă mie lecții legate de corupție. Nu este un mod corect și sunt convinsă că cetățenii vor taxa această abordare incorectă a candidatului Iohannis. În același timp, că ați spus de o abordare comună. O abordare comună am avut pe Republica Moldova, dar nu am văzut președintele României să meargă în cinci ani de mandat niciodată în Republica Moldova. Prima mea vizită în calitate de prim-ministru a fost la Chișinău, în Republica Moldova, la frații noștri de peste Prut. În rest, președintele, care spune că susține Republica Moldova, nu a avut timp nici măcar o zi pentru o vizită în Republica Moldova. Abordări care sunt contradictorii și abordări comune.
Întrebare: Spuneți că veți fi președintele tuturor românilor. În 2015 ați votat la Bruxelles acel raport prin care li se recomanda țărilor să accepte căsătoriile între persoanele de același sex. Anul trecut, însă, s-a făcut un referendum la noi în țară în care ați votat împotriva acestui lucru. În momentul de față, ce le transmiteți acestor persoane LGBT? De ce ar trebui să vă voteze?
Viorica Dăncilă: În primul rând, vreau să precizez că eu cred în familie, sunt căsătorită de 36 de ani și, pentru mine, principala susținere am găsit-o în sânul familiei mele. Aceasta este abordarea mea. Un om care a stat 36 de ani alături de un soț care a susținut-o în permanență, alături de un fiu care, de fiecare dată, i-a fost alături, este un om care crede în familie. În rest, este opinia fiecăruia, fiecare poate să își spună punctul de vedere și aceasta este credința mea. Cred că familia este un nucleu de bază al societății.
Întrebare: Atunci, aceste persoane din societatea românească se află în targetul dumneavoastră pentru a lua voturi de la ei?
Viorica Dăncilă: Nu știu dacă mă vor vota sau nu. Eu sper să mă voteze toți cei care cred că România merită un altfel de președinte, toți cei care vor să se regăsească în deciziile președintelui, toți cei care cred că această țară merită un președinte care să gândească și să simtă românește. Asta este credința mea și sper ca alături de mine să fie cât mai mulți români, pentru că nu este o bătălie sau o campanie între partide politice, este o campanie pentru români și pentru România.
Mulțumesc!