Bună seara!

Toți românii au văzut discursul candidatului Iohannis, un discurs antidemocratic, antieuropean, un discurs extremist, lupta bolnavă cu PSD, singura miză a candidatului Iohannis, singurul lucru pe care-l are în vedere fiind dispariția PSD, exterminarea acestui partid. Îl întrebăm: dacă mâine nu va fi de acord cu USR, cu PMP, cu UDMR, va dori să dispară și aceste partide de pe eșichierul politic. Cred că este lupta cu cetățeanul, cu libertatea cetățeanului de a-și alege candidatul și cred că această abordare nu este cea pe care trebuie să o aibă președintele României, nu este discursul pe care trebuie să-l aibă un președinte. Un președinte în funcție trebuie să vorbească despre ceea ce a realizat în cei cinci ani de mandat, despre proiectele sale de viitor, nu să facă ceea ce știe mai bine, să împartă România, să îi împartă pe români în buni și răi, în cei care trebuie să dispară și cei care trebuie să rămână, așa cum ar face un dictator. Mă așteptam azi de la candidatul Iohannis să dea explicații pentru refuzul dezbaterii, o dezbatere necesară, o dezbatere cerută chiar de membrii PNL, o dezbatere care arată responsabilitate și respect față de cetățeni. Mă așteptam azi de la candidatul Iohannis să dea explicații pentru declarațiile lui Rareș Bogdan. Am văzut că în 2014, când Klaus Iohannis l-a avut contracandidat pe Victor Ponta, acesta s-a ales cu dosare penale. Acum, pentru Dan Barna, vedem același lucru, pentru că Klaus Iohannis a crezut că Dan Barna va intra în turul 2. Poate toate acestea erau întâmplătoare, dar văd acum de la portavocea lui Iohannis că și Viorica Dăncilă trebuie să meargă în fața procurorilor, și Viorica Dăncilă trebuie să aibă dosar penal. În ce democrație consolidată, în ce stat membru al UE avem de-a face cu această abordare din partea unui președinte?

Eu cred că Klaus Iohannis nu mai trebuie să fugă de responsabilitate, nu mai trebuie să fugă de români. Cred că acest lucru nu-i face onoare, cred că trebuie să vină în fața românilor și să vorbească despre activitatea sa, chiar dacă acest lucru nu va dura mai mult de zece minute, pentru că nu are ce să le spună românilor și atunci vine cu un atac împotriva unui partid.

Acest discurs electoral pe care îl are Klaus Iohannis nu aduce nimic bun românilor. Românii vor lucruri concrete, nu lozinci, nu discursuri extremiste, nu lucruri care nu îi reprezintă. Aceste refuzuri sunt îngrijorătoare însă pentru soarta țării. Românii se tem pentru ziua de mâine, se tem că dacă nu sunt de acord cu ceea ce spune candidatul Iohannis mâine-poimâine li se flutură în față și lor cătușele. Noi vrem să trăim într-o țară liberă în care fiecare să aibă dreptul la liberă exprimare, în care democrația să fie consolidată, în care să nu vedem abordări extremiste.

Avem la putere niște aroganți, un președinte arogant, miniștri aroganți, miniștri care vin cu acuzații pe care nu pot să le demonstreze. De aceea, am hotărât ca miniștrii din Cabinetul Dăncilă să-i cheme la dezbatere pe miniștrii din Cabinetul Ludovic Orban 1 din Dinastia Iohannis, pentru că este important să știm adevărul, să spunem ce am făcut noi și ce vor să facă acești oameni care în fiecare zi dau vina pe greaua moștenire, dar nu vin cu nimic bun pentru oameni.

Și, pentru că am vorbit de discursul candidatului Iohannis, spunea cu mândrie că nu va tăia pensii și salarii. Dar, domnule Iohannis, vrem să spuneți românilor dacă veți crește pensiile și salariile, așa cum trebuie să faceți începând de la 1 ianuarie 2020. Vedem un președinte care vorbește și în calitate de președinte, și în calitate de prim-ministru care cheamă miniștrii la ordine, care vrea să-și impună punctul de vedere în toate instituțiile statului. România nu are nevoie de un președinte dictator, are nevoie de un președinte mediator, un președinte care să aducă consens, care să dea socoteală românilor pentru acțiunile sale, pentru discursul său, pentru ceea ce a făcut. De aceea, profit încă o dată de ocazie să îi transmit candidatului Iohannis că îl aștept la o dezbatere despre români, pentru români și România. Cred că această dezbatere este necesară, iar refuzul președintelui de a participa la această dezbatere arată disprețul pe care-l are pentru români.

A spus președintele astăzi că cei care au votat sunt eroi. Da, candidat Iohannis, sunt eroi, dar sunt eroi pe care îi disprețuiți prin atitudinea pe care o aveți, prin modul în care veniți în spațiul public și aduceți un discurs extremist, antidemocratic și antieuropean.

 

ÎntrebareÎn ce format vor fi dezbaterile miniștrilor?

Viorica Dăncilă: Eu cred că unu la unu, pe toate domeniile pe care le vor cei din Cabinetul Ludovic 1, pentru că este timpul să aflăm adevărul, nu noi, care-l știm foarte bine, ci oamenii, românii să afle adevărul. Am convingerea că vor fugi de această dezbatere cum fuge comandantul lor suprem, Klaus Iohannis. Cum vor membrii Guvernului Ludovic Orban! Noi suntem foarte deschiși la o dezbatere în care trebuie să susțină ceea ce vor să facă, iar noi să spunem ce am făcut. Am văzut că au venit în fața românilor cu foarte multe realizări, cu organizarea alegerilor prezidențiale pentru primul tur, dar n-au spus nicio clipă că legea dată de Guvernul Dăncilă a fost cea care a lămurit lucrurile în diaspora, că anumite obiective pe care astăzi și le asumă sunt obiective ale guvernării Dăncilă, ale PSD. De fapt, au un profesor foarte bun. Ceea ce a făcut Klaus Iohannis cu președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene îl vedem acum la miniștrii Cabinetului Orban. Dacă vă aduceți aminte, candidatul Iohannis a spus că nu suntem pregătiți. Finlanda atunci s-a oferit să preia președinția rotativă. A criticat foarte tare la început, la final, când a văzut că am gestionat foarte bine președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, bineînțeles că a spus că e foarte bine, am muncit foarte mult, dar nu a avut nicio implicare în sens pozitiv, însă a adus acuze pe care le-au văzut alții. Mai mult, am văzut în programul de guvernare al Guvernului Orban 1 din Dinastia Iohannis că una dintre priorități, unul dintre lucrurile pe care le-au realizat se referă la președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Această minciună permanentă, aceste dezinformări pe care le induc în spațiul public nu le face cinste, pentru că românii știu adevărul. Românii sunt oameni onești, inteligenți, care știu foarte bine ce face sau ce a făcut fiecare dintre noi.

 

ÎntrebareUSR Plus vă acuză de fake news. Vor depune o plângere penală. Ați aprobat la nivelul conducerii asemenea materiale?

Viorica Dăncilă: Nu știu despre niciun material în acest sens, nu am face așa ceva, nu am făcut așa ceva. USR Plus trebuie să se uite către Palatul Cotroceni, către candidatul Iohannis, nu către PSD. Noi nu ne luptăm cu USR Plus, nu am venit niciodată în spațiul public să aducem acuzații USR Plus. Acolo trebuie să își îndrepte privirea, nu la noi. Am văzut că imediat a preluat și candidatul Iohannis că PSD vine cu aceste dezinformări în spațiul public. Pentru a-și ascunde lașitatea și aroganța este mult mai ușor să vii și să-i acuzi pe ceilalți. Aceste lucruri trebuie demonstrate, pentru că românii nu mai cred în cei care vin întotdeauna cu minciuni în spațiul public și întotdeauna adevărul este mult mai puternic decât minciuna.

 

ÎntrebareCine coordonează campania pe online a PSD?

Viorica Dăncilă: Avem echipă de campanie care se ocupă și de online, și de programul candidatului, și de programul în teritoriu. Toți lucrăm împreună, pentru că așa este într-o echipă. Inclusiv candidatul este alături de echipa de campanie, așa cred că trebuie să fie abordarea, nu să dai ordine și altul să execute, fiecare să vină cu aportul său, cu ideile lui și să obținem un rezultat care să reflecte munca noastră, a tuturor.

 

ÎntrebareDeci vă asumați și dumneavoastră dacă apar astfel de postări cum a fost cea cu casca?

Viorica Dăncilă: Am lămurit acest lucru, și despre mine s-a spus că am avut cască. Nu puteam să dăm noi această știre dacă atât eu, cât și Iohannis am fost acuzați de acest lucru. Eu am spus că nici eu și cred că nici Iohannis nu am purtat cască. Au pornit din alte părți, dar știți cum este: partidul pe care vrei să-l extermini este partidul vinovat de toate în această țară. Cine crede în aceste lucruri merge pe pista candidatului Iohannis. Am văzut că astăzi chiar vorbea de dezinformări de la PSD. Păi dacă tot vrea să vorbim despre dezinformări și minciuni, să-l cheme pe domnul Cîțu să-l întrebe ce este cu bugetele paralele, pe doamna ministru de la Muncă ce este cu deficitul de 2 miliarde, când noi am preluat un deficit de 16 miliarde, să-l cheme pe Orban și să îl întrebe de ce face anumite afirmații care nu se pliază pe realitate. Eu îl înțeleg, în momentul în care nu ai ce să le spui românilor despre tine, despre activitatea ta, despre modul în care te-ai raportat la problemele românilor, vii cu astfel de lucruri în spațiul public. Sunt convinsă că pe români nu îi interesează dezinformările și minciunile care apar acum în spațiul public. Românii vor o evaluare, vor să vadă dacă cei pe care i-au votat au meritat sau nu votul lor. Românii vor să vadă ce ai făcut concret pentru ei și ce nu ai făcut, pentru că de promisiuni s-au săturat 30 de ani. Românii vor să vadă ce faci pentru ei, ce program ai pentru ei, dacă se regăsesc în programul tău, nu că s-a spus de o cască în ureche sau că a stat părul mai ciufulit pe o anumită parte, nu aceasta este problema României. Problema României este unitatea, este dată de proiectele pe care le ai pentru această țară, de modul în care reprezinți această țară, de cum te raportezi la cetățenii acestei țări. Eu înțeleg, un președinte care i-a disprețuit pe români cinci ani de zile nu poate să vină acum și să spună public că îi apreciază. Oamenii au evaluat și cred că această evaluare se va vedea pe 24 noiembrie.

 

ÎntrebareAstăzi Ana Birchall spunea că ați fost printre apărătorii OUG 13.

Viorica Dăncilă: Eu nu sunt în campanie cu doamna Birchall. O înțeleg, e foarte supărată pentru că votul colegilor a făcut să fie exclusă din partid. Nu am să îi răspund, doamna Birchall trebuie să știe că de atunci s-au mai schimbat doi premieri, nu eram prim-ministru când a fost OUG 13. De altfel, OUG 13 a fost declarată constituțională, după câte știu eu. Este o altă tentativă de a atrage atenția de la lucrurile importante în aceste zile. Dacă întreabă președintele și vine la dezbatere, o să îi răspund la toate întrebările, fără niciun fel de ezitare.

 

ÎntrebareTot ea spune că ați respins propunerea de mărire a fracțiilor pentru eliberarea condiționată și alte propuneri.

Viorica Dăncilă: Am revenit la aceeași persoană care poate să spună orice. Să ne reamintim un pic cazul Caracal. În primul rând, aș vrea ca pe nicio tragedie niciun politician să nu încerce să-și facă campanie electorală. Este regretabil că această doamnă încearcă să învârtă cuțitul în rană, pentru că sunt oameni care au răni care sângerează în acest moment, sunt mame care încă mai au speranță că li se vor întoarce fetele acasă, iar să dai aceste declarații în spațiul public nu le face cinste, dar pentru exactitate, pentru aflarea adevărului, am fost prima care am venit de unde eram plecată, pentru că pentru mine cazul Caracal a fost un caz pe care l-am tratat din postura de mamă și m-am gândit ce a fost și ce este în sufletul acelor mame. Am luat măsuri, am fost prima care a cerut convocarea CSAT imediat, nu când a venit din vacanța de la Neptun candidatul Iohannis, am fost prima care a cerut măsuri stricte pentru violatori, pentru cei care fac trafic de carne vie, pentru cei care comit acte cu violență. Am creat chiar un grup de lucru la nivelul prim-ministrului din care a făcut parte și ministrul Justiției. Dacă voia să facă aceste lucruri, totul era adoptat în ședința de Guvern. Nu a fost nicio inițiativă a acestei doamne care să vină în ședința de Guvern și să fie respinsă. Uitați-vă un pic, luați ce a venit pe masa Guvernului României și o să vedeți că toate inițiativele, fie că a fost vorba de 112, fie că a fost vorba de problemele legate de justiție, de niște decizii la Ministerul de Interne, toate aceste decizii le-am luat fără să clipesc, ba chiar am fost la Ministerul Afacerilor Interne, am vorbit cu ministrul interimar de atunci, astfel încât să încercăm să gestionăm cât mai bine această situație. Eu înțeleg, ura este foarte mare, dar adevărul este mult mai important.

 

ÎntrebareAți respins sau nu aceste propuneri?

Viorica Dăncilă: Nu am respins nicio propunere care să fie legată de cazul Caracal sau pe care să putem să o luăm în ședința de Guvern. Eu vă rog să avem o discuție despre campanie, nu am să intru acum într-o dispută cu această doamnă. Îi înțeleg frustrările, dar nu vreau să intru în dispută cu o persoană care pentru noi nu a avut credibilitate și nu are.

 

ÎntrebareAți încălcat deliberat politica trasată de Federica Mogherini în ceea ce privește ambasadele țărilor UE în Israel. Ce credibilitate puteți avea în forurile UE, cum puteți reprezenta România?

Viorica Dăncilă: Așa cum am reprezentat România nouă ani de zile, un europarlamentar care și-a apărat țara, care a luptat pentru țara lui, care a făcut în așa fel încât în amendamentele depuse să se regăsească și proiectele românilor. Cred că nu aveți o documentare foarte bună. În primul rând, Federica Mogherini a spus despre acest lucru, dar aceea a fost opinia mea, opinia partenerului strategic care asigură securitatea României, SUA, și cred că acest lucru este foarte important. Este greșit să îți spui punctul de vedere în România? Vreți o țară în care dictatura să primeze, să nu existe libertate de exprimare? Faceți parte din presă, cred că libertatea de exprimare este foarte importantă. Am făcut ceea ce trebuie, am făcut un memorandum în care am cerut opinia tuturor instituțiilor. Acest memorandum l-am trimis către președintele României pentru a lua o decizie politică referitoare la mutarea ambasadei. De altfel, am spus că sunt de acord cu mutarea ambasadei în consens cu forțele politice și în total consens cu legislația în vigoare. Vă rog frumos să vă uitați pe discursul pe care l-am avut și veți găsi această frază, decizia fiind, conform Constituției, la președintele României. Pentru că opinia mea a fost că ar fi fost oportun să mergem pe aceeași linie cu SUA, partenerul nostru strategic care ne asigură securitatea, nu cred că am făcut o greșeală. Mai este un lucru: cred că în politica externă România trebuie să își asume niște decizii, să fie cea care are niște inițiative în anumite probleme legate de politica externă. Nu trebuie să așteptăm de fiecare dată să vedem ce fac ceilalți și pe acest efect de turmă să mergem și noi. Trebuie să demonstrăm că suntem un factor important, un pol de putere regional care-și asumă anumite decizii. Întreb: dacă mai erau țări care luau această decizie, sunt convinsă că candidatul Iohannis imediat lua și el această decizie, dar sunt anumite lucruri în care trebuie să ne asumăm și noi să fim primii care iau o decizie în plan extern. În privința locului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU trebuia asigurat de cel care spune de fiecare dată că este responsabil de politica externă a României. L-aș întreba pe candidatul Iohannis cu câți omologi de-ai săi a vorbit pentru a deveni membri în Consiliul de Securitate ONU? A spus că a făcut 25 de vizite externe în cinci ani, din care a venit cu o șapcă și câteva poze. Trebuia să vorbească cu omologii săi pentru ca la ONU să se creeze o majoritate. Acest lucru pe care vrea să îl insinueze este total neadecvat și total neadevărat. Am fost în foarte multe țări din Golf din care am venit cu implementarea unor proiecte economice. Niciodată nu mi s-a reproșat acest lucru, dar știți cum este, când se obține un rezultat bun cum este președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, atunci președintele se ocupă de politica externă și e meritul lui. Când vede că datorită modului în care s-a poziționat, a faptului că a fost un președinte leneș și neimplicat și nu a reușit să vorbească cu cât mai mulți omologi de-ai săi, atunci trebuie să caute un alt vinovat, trebuie să își asume politica externă și la bine, și când nu este bine, pentru că așa spune, că se ocupă de politica externă. Este normal, nu am văzut nicio realizare pe plan extern a candidatului Iohannis, trebuie să încerce să își caute scuze, dar să o facă cu mai mult discernământ și cu lucruri concrete. Să arunci vina pe cineva este foarte ușor, dar așa fac doar oamenii care nu au argumente. Să argumenteze acest lucru, să vină cu o listă, pentru că tot ați adus acest subiect, îi solicit candidatului Iohannis să vină cu o listă a omologilor săi cu care a vorbit pentru ca România să devină membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Nu știu dacă a vorbit cu câteva persoane, era mai mult preocupat de imaginea proprie decât de lucrurile pe care trebuie să le aducă pentru țară.

 

ÎntrebareCare ar fi primul lucru pe care l-ați face ca președinte al statului?

Viorica Dăncilă: Voi iniția un referendum, astfel încât președintele României să nu mai aibă imunitate. Acest lucru este foarte important și aș realiza eu promisiunea pe care a făcut-o în 2014 Klaus Iohannis. Așa cum am fost prim-ministru un an și nouă luni și nu am avut imunitate, consider că președintele României trebuie să nu aibă imunitate. În al doilea rând, aș merge în Consiliul European și aș lupta pentru România. La 1 decembrie se votează noua Comisie Europeană. Este foarte important ca președintele României să lupte pentru alocarea de fonduri din cadrul financiar multianual cât mai substanțiale, să lupte pentru politica agricolă comună, pentru cei doi piloni, subvențiile care să fie comparabile cu cele din UE sau cel puțin să existe o convergență a subvențiilor alocate fermierilor, pentru dezvoltarea rurală, să nu fie plafonate fermele mari, să avem din nou alocări pentru tinerii care vor să se implice în agricultură. Aș lupta pentru ca pe politica de coeziune România să aibă o alocare substanțială. Pentru mine ar fi foarte important ceea ce reușesc să fac, să vin cu lucruri concrete, nu cu lozinci și nu cu tot felul de lucruri pe care oamenii le ascultă, dar nu-i ajută cu nimic.

 

ÎntrebareAveți ceva să vă reproșați pentru perioada în care ați fost premier?

Viorica Dăncilă: Da, îmi reproșez faptul că nu am comunicat îndeajuns pe obiectivele pe care le-am realizat. Am făcut foarte multe lucruri și am făcut un bilanț pe care speram să-l prezint la întâlnirea cu Klaus Iohannis și încă mai sper să avem această dezbatere. Am pus în acest bilanț tot ceea ce am realizat pentru români, și pentru pensionari, și pentru tineri, și pentru cei din diaspora, și pentru fermieri, dar nu am reușit să comunic la fel de mult, pentru că eu chiar am muncit, nu am stat în vacanță, nu prea am avut libere și am muncit în fiecare clipă pentru că am știut că în spatele deciziilor pe care le iau sunt oamenii care au așteptări, care cred în mine, care speră într-o viață mai bună, într-un nivel de trai mai bun. Poate nu am comunicat la fel de bine și i-am lăsat pe cei ca Iohannis, Orban sau Cîțu să vină în spațiul public și să arunce cu noroi. Eu cred că oamenii au văzut, au simțit în propriul buzunar măsurile pe care le-am luat în perioada în care am fost premier. Cred că acest lucru pot să mi-l reproșez.

 

ÎntrebareAți spus despre românii care nu sunt de acord cu Iohannis că a doua zi li se vor flutura cătușele în fața ochilor. Puteți să detaliați?

Viorica Dăncilă: Uitați-vă la declarațiile lui Rareș Bogdan, purtătorul de cuvânt al lui Iohannis. Ieri a ieșit în spațiul public și a spus că Viorica Dăncilă va avea o dezbatere cu procurorii. De unde știe portavocea lui Iohannis ce vor face procurorii? De unde știe portavocea lui Iohannis ce se va întâmpla mâine și de unde știe că Viorica Dăncilă trebuie să aibă un dosar penal? Coincidențele sunt foarte mari și am explicat înainte: Victor Ponta, după ce a intrat în turul 2, a avut dosar penal. Pentru Dan Barna, care se vedea în turul 2, au apărut date care au fost dublate de un dosar penal. Acum, eu, care am intrat în turul 2, sunt amenințată cu un dosar penal și cu chemarea în fața procurorilor. Acest lucru ar trebui să-i înspăimânte pe toți românii. Nu este posibil ca, într-un stat membru al UE, contracandidatul președintelui în funcție să fie amenințat cu dosar penal. Să nu mă înțelegeți greșit, nu am nimic de ascuns. Merg în fața procurorilor să dau orice explicație este necesară. Dar modul acesta de acțiune este un mod specific dictaturii. Acum vedem un nou Ceaușescu, cel care, dacă vorbești despre anumite lucruri sau dacă nu ești de acord cu ceea ce face, trebuie imediat să mergi în fața procurorilor. Unde ați mai văzut această abordare? Este un lucru care ar trebui să-i înspăimânte pe fiecare. Spunea astăzi Iohannis că primarii PSD vor dispărea. Este înfiorător să vii cu asemenea afirmație în fața românilor. Cum să dispară primarii? Ei au fost aleși prin vot direct de către oameni. Au generat un val de încredere în comunitățile în care au fost aleși. Acum ce facem? Îi exterminăm și pe primari? Mâine vor urma pensionarii – pentru că sunt prea mulți, cum spunea domnul Cîțu –, poimâine vor fi profesorii, doctorii. Vor rămâne singurii în această țară? Aceasta este abordarea unui președinte? Aceasta este abordarea oamenilor din jurul președintelui? Eu credeam că în această perioadă, între turul 1 și turul 2, vom avea o dezbatere într-un mod democratic, într-un mod european, pe un model luat dintr-o țară europeană sau din Statele Unite ale Americii, dar nu un atac pe cătușe. Acest lucru nu se poate. Este de neacceptat și sper ca Iohannis să iasă public și să explice ce a vrut să spună omul său de încredere. Vorbește mereu de neimplicarea în justiție. Păi dacă tu spui că știi ce fac procurorii și contracandidatul tău trebuie să vină la o dezbatere cu procurorii, acest lucru arată că te implici. Mai mult, eu cred într-o justiție independentă. Cred în judecători, în procurori, dar ceea ce arată candidatul Iohannis este că nu-și dorește o justiție independentă, își dorește o justiție coordonată chiar de președintele României.

 

ÎntrebareDeclarațiile pe care le faceți sunt bazate pe informații pe care le aveți?

Viorica Dăncilă: Nu, văd declarațiile. Uitați-vă la declarația lui Rareș Bogdan: „Dăncilă”, citez „va avea o dezbatere cu procurorii.” Uitați-vă la declarația făcută astăzi de Klaus Iohannis cu primarii.

 

ÎntrebareSugerați că în spatele Rise Project se află Klaus Iohannis?

Viorica Dăncilă: Eu sugerez faptul că sunt prea multe coincidențe, că toți care am candidat sau candidăm împotriva lui Klaus Iohannis suntem amenințați cu procurorii și cu dosare penale. Am și dat exemplu: Victor Ponta, Barna, acum eu.

 

ÎntrebareAveți o dovadă? Sunt acuzații destul de grave.

Viorica Dăncilă: Ce dovadă vreți mai elocventă decât declarația făcută de Rareș Bogdan, purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis? L-ați văzut pe Klaus Iohannis să iasă public și să dezmintă afirmația lui Rareș Bogdan? Eu mă așteptam să facă acest lucru. Eu, dacă ar greși cineva din staff-ul meu de campanie sau din conducerea partidului, aș ieși public și aș spune: nu am niciun amestec, mă delimitez de această afirmație. Dar Klaus Iohannis nu a făcut-o. Să nu îmi spuneți că nu știe președintele despre afirmația lui Rareș Bogdan, că acest lucru chiar nu îl știe nimeni!

 

ÎntrebareDan Barna nu este cercetat într-un dosar penal. În plus, a acuzat PSD-ul că îi falsifică dosare.

Viorica Dăncilă: Poate acum se lămurește, pentru că și Viorica Dăncilă de la PSD are aceeași problemă.

 

ÎntrebareÎn legătură cu OUG 13, ați fost de acord cu ea?

Viorica Dăncilă: Eu eram europarlamentar atunci, nu eram prim-ministru, nu aveam de unde să știu când s-a dat ordonanța și dacă s-a dat. Am fost de acord din punct de vedere legal, ea a fost constituțională. Dar de ce vreți să legați acest aspect de mine? Întrebați-l pe prim-ministrul de atunci, pentru că nu eu conduceam Guvernul. Întrebați-mă despre lucrurile pe care le-am făcut eu cât am fost prim-ministru.

 

ÎntrebareDin calitatea de europarlamentar PSD, atunci, ați corespondat cu europarlamentarii PSD ca să-i convingeți să susțină această OUG 13 și să vorbească despre ea la Bruxelles?

Viorica Dăncilă: Cu toată sinceritatea, cum puteau europarlamentarii să susțină o OUG?

 

ÎntrebareSe numește lobby!

Viorica Dăncilă: Știți foarte bine că legea lobby-ului nu este valabilă pentru România și că nu putem să facem lobby. Mai mult decât atât, toate aceste lucruri prin care se încearcă aducerea în spațiul public a altor subiecte ca să nu se vadă faptul că Klaus Iohannis refuză o dezbatere cred că nu își au rostul.

 

ÎntrebareEu v-am întrebat altceva!

Viorica Dăncilă: Eu am înțeles foarte bine ce m-ați întrebat, dar prima dată s-a încercat să se facă o conexiune cu 10 august – nu am avut nicio problemă, acum se încearcă să se facă o conexiune cu altceva. Eu cred că ar trebui să ne axăm pe ceea ce ne preocupă în aceste momente, și anume dezbaterea electorală între doi candidați care trebuie să respecte cetățenii acestei țări, doi candidați care trebuie să se comporte ca doi lideri europeni, doi lideri care să facă cinste țării lor și nu unul să-l invite și celălalt să se ascundă unde poate. Haideți să lăsăm OUG 13 – mă întrebați de ea după trei ani în condițiile în care nu am fost prim-ministru. Mâine, poimâine o să spuneți că am dat eu OUG 13. Haideți să ne revenim!

 

ÎntrebareNu încercați să duceți în derizoriu o întrebare care mi se pare legitimă în spațiul public. Încă se întreabă românii ce s-a întâmplat de OUG13.

Viorica Dăncilă: O să răspundă domnul Ludovic 1.

 

ÎntrebareDumneavoastră ați spus că este o lovitură de stat când, acolo, în piață, au fost oameni care au fost fie loviți, fie gazați.

Viorica Dăncilă: Haideți să lămurim acest aspect pentru corectitudine și pentru respectul pe care îl acordăm cetățenilor României, cred că trebuie să-i informăm corect. Dacă într-adevăr îi respectăm pe români, trebuie să nu lăsăm anumite lucruri, anumite neadevăruri să vină în spațiul public. Cred că acest lucru ne onorează pe fiecare dintre noi dacă o facem în mod corect. 10 august: eu nu am spus că nu au greșit unii sau alții, am spus un lucru pe care îl repet, dacă au greșit de la jandarmi, cei care au greșit vor plăti. Dar nu trebuie să acuzăm toți jandarmii din România. Dacă a greșit un grup de cetățeni, aceia, într-adevăr, trebuie pedepsiți. Eu nu am spus că toți cei care au fost în Piața Victoriei sunt vinovați de ceea ce s-a întâmplat. Drept dovadă, pe 10 august anul acesta, oamenii au protestat, dar au protestat într-un mod decent, pașnic, și s-au delimitat de cei care voiau să facă anumite acte de violență. Atunci, pe 10 august, au fost persoane care au vrut să intre în Palatul Victoria, ceea ce m-a făcut să afirm că seamănă cu o lovitură de stat. Faptul că nu au reușit să intre, faptul că pe urmă nu am văzut pe nimeni în Palatul Victoria, acest lucru a făcut ca să îmi retrag această afirmație, că este lovitură de stat. Dar în momentul în care cineva vrea să intre în Palatul Victoria, cred că nu intră cu intenții bune sau să salute premierul. Haideți să nu încercăm să punem 10 august… vă garantez că în dosarul cu 10 august nu o s-o găsiți pe Viorica Dăncilă. Nu o să găsiți nicio decizie a Vioricăi Dăncilă împotriva cuiva sau o îndemnare la violență. Aștept cu nerăbdare să apară în spațiul public, după anchetă, tot ce s-a întâmplat pe 10 august – cred că este o datorie față de fiecare român și, credeți-mă, acest lucru ar fi bun și pentru mine.

 

ÎntrebareAți vorbit despre dezinformare, i-ați acuzat pe liberali că fac acest lucru, îl acuzați pe Klaus Iohannis că îi sperie pe români când vorbește de procurori, pe de altă parte dumneavoastră îi acuzați pe aceștia și că vor lua măsuri de austeritate, în condițiile în care susțin cu toții că vor respecta legile în vigoare. Ce vă determină să faceți aceste afirmații care, la fel, îi pot speria pe români?

Viorica Dăncilă: Pentru că iar mint. Au spus că vor respecta legile în vigoare. Vin cu o ordonanță peste o săptămână și aceea este legea în vigoare, pentru că niciodată nu au venit în spațiul public să spună că vor continua creșterile de pensii și salarii. Au spus că nu vor tăia, dar niciodată nu au spus că vor continua creșterile care au fost promise. În altă ordine de idei, uitați-vă în programul lor de guvernare și acest lucru este evident. Faptul că nu mai vor să dea vouchere de vacanță, nu mai vor să funcționeze Casa Agroalimentară Unirea, faptul că salariul minim pe economie trebuie discutat în condițiile în care, înainte de a pleca de la Palatul Victoria, noi am avut Comitet Național Tripartit și am vorbit și cu sindicatele, și cu patronatele. Acest lucru era deja acceptat, actul normativ fusese în primă lectură, nu trebuia decât să-l adopte. Faptul că au trecut zece zile și vin și ne spun niște lucruri care nu au nicio legătură cu românii în mare parte… să ne spună un lucru pe care l-au făcut bun pentru români în cele zece zile de când sunt la guvernare, în afară de a dezinforma, de a se văita, de a spune că va crește deficitul – „Vai, ce s-a întâmplat!” Pentru a lămuri toate aceste aspecte, trebuie ca miniștrii cabinetului Orban să aibă o dezbatere cu miniștrii cabinetului Dăncilă și atunci românii vor vedea de partea cui este adevărul. Toate aceste lucruri conduc către această politică de austeritate pe care vor să o implementeze. Comasarea spitalelor: dacă faci o comasare a spitalelor, este clar că închizi spitale. Și ne amintim că au mai făcut acest lucru, au închis școli și spitale. Totul pornește de la programul lor de guvernare și de la declarațiile cu care au venit în spațiul public. Nu am inventat noi și nu am spus nimic în plus decât ceea ce au adus membrii Guvernului Orban în spațiul public sau premierul de facto al României, Klaus Iohannis.

 

ÎntrebareVi se pare greșit să existe o serie de criterii pentru majorarea salariului minim?

Viorica Dăncilă: Nu s-a avut în nicio clipă în vedere să se majoreze cu o sumă arbitrară, a fost o sumă discutată cu sindicatele, cu patronatele. Dacă Ludovic Orban nu vrea să ia în considerare ceea ce spun sindicatele și patronatele, atunci poate să cerceteze cât o vrea, dar eu știu că de îndată pentru Klaus Iohannis înseamnă mult timp. Mi-e teamă că și acest de îndată al lui Ludovic Orban o să fie tot pentru foarte mult timp. Este clar că nu vor să facă acest lucru. Să vină și să spună, îi ajutăm noi dacă nu sunt în stare. Dar trebuie să ia niște măsuri pentru români. De ce cred că vor avea o politică de austeritate? Pentru că i-am chemat să semneze pactul pentru bunăstarea românilor în care să-și asume că nu vor tăia pensii și salarii, că vor susține în continuare IMM-urile. Nu au vrut acest lucru, pentru că știau foarte bine ce vor face, știau că acest partid nu știe decât să taie. Și de aceea nici nu au vrut. Este păcat, pentru că ar fi putut să continue măsurile bune. Nu le făceau pentru Viorica Dăncilă sau pentru PSD, le făceau pentru oameni. Și mai este un lucru pe care vreau să îl precizez: candidatul Iohannis vede această luptă ca între PSD și PNL. Domnule Iohannis, reveniți-vă! Această luptă este pentru români și România. Președintele României nu este președintele unui partid politic. Este președintele tuturor românilor, și al celor care îl votează, și al celor care nu îl votează, și al celor care îl iubesc, și al celor care îl urăsc. Nu mai împărțiți România între cei care au galben în inimă și ceilalți. Președintele României trebuie să susțină roșu, galben și albastru, iar sub tricolorul României sunt toți românii din această țară. Cred că această abordare arată, de fapt, cum veți fi dacă românii vă vor mai gira cu votul lor. Să știți că și în PNL sunt buni români, sunt oameni care iubesc această țară și care nu sunt de acord să împărțiți țara și să divizați de fiecare dată.

 

ÎntrebareRevenind la subiectul Caracal, nu ați adoptat OUG de majorare a pedepselor. De ce?

Viorica Dăncilă: Întrebați-l pe domnul Klaus Iohannis de ce nu a respectat deciziile Curții Constituționale. Mă uitam astăzi la una dintre realizări, vorbea de apă și canal în 42 de localități prin fonduri europene și că aceasta e marea realizare. Acel act normativ a existat, dar nu am avut ministru al mediului ca să putem să-l adoptăm. Pentru că președintele a vrut să se răzbune pe români în contextul unei uri extraordinare pe care o are pentru PSD. Faptul că nu am avut un ministru, foarte multe acte normative nu am putut să adoptăm. Pentru că președintele a călcat în picioare legea fundamentală, a călcat în picioare Constituția. Dacă numea atunci un ministru al Mediului, puteam de mult să adoptăm acest act normativ. Acesta a fost motivul pentru care multe lucruri nu au putut fi adoptate. Și aceste lucruri nu le adoptam pentru noi, le adoptam pentru români.

Vă mulțumesc!