Maricel Popa: Ne cerem mii de scuze în numele domnului președinte Ciolacu, care are temperatură 39 cu 8 și n-a fost nici ieri prezent la conferința de la Prahova. Astăzi am avut conferință extraordinară pentru desemnarea delegaților la Congresul Extraordinar din februarie și pentru prezentarea bilanțului meu pe trei ani, de când conduc organizația județeană PSD.
Cum mine vă întâlniți săptămânal, cred că aveți mai multe întrebări pentru domnul secretar general, domnul Stănescu, care este alături de mine!
Paul Stănescu: Bună ziua vă spun și eu! Președintele PSD Iași a spus care a fost scopul întâlnirii de astăzi, așteptăm întrebările!
Întrebare: Care au fost reproșurile pe care vi le-au adresat primarii?
Paul Stănescu: Reproșuri au fost multe, pentru că, sigur, la nivel central s-au făcut niște greșeli în ultima perioadă, într-un an și jumătate, începând cu Liviu Dragnea, el având o problemă cu justiția, noi am marșat pe temele justiției, care n-au adus nimic bun. Poate au fost și lucruri bune, poate au fost și lucruri rele, dar electoratul ne-a taxat și, mai mult ca sigur, n-am reușit să desemnăm cel mai bun candidat pentru alegerile prezidențiale din partea PSD. Dar a fost o hotărâre a CEX și toată lumea a trebuit să o respecte. Poziția mea o știți de-a lungul vremii, eu n-am fost de acord cu multe lucruri, dar nu e important cu ce am fost eu de acord sau nu, democrația înseamnă vot. Majoritatea a fost de acord cu anumite lucruri, sigur că am respectat cu toții și, din păcate, am primit două lovituri grele atât la europarlamentare, când am venit de la 46% la 23%, și, de ce să nu recunoaștem, o știe toată lumea, cred că am suferit cea mai drastică înfrângere la alegerile prezidențiale din 1990 până în prezent. Sigur, primarii reproșează acest lucru, pentru că conducerea centrală n-a luat cele mai bune decizii. De aceea, eu am încercat să spun în toate conferințele județene și nu numai, de câte ori am avut ocazia să spun public aceste lucruri, într-adevăr, PSD trebuie condus de o echipă. Am făcut o comparație, mulți au făcut și glume pe seama asta: așa cum Conclavul alege Papa, cam așa îmi doresc eu, dacă mă întrebați pe mine, să fie aleasă echipa de conducere a PSD la nivel național, să fie o fotografie frumoasă, cum spun eu, și să fie aleși în conducerea centrală cei mai buni colegi care pot să reprezinte PSD în aceste momente nu prea plăcute, după pierderea a două rânduri de alegeri. În același timp, am convingerea că, când alții ne-au cântat prohodul sau când ne spun să dispărem din politică, în momentele grele PSD a renăscut ca Pasărea Phoenix. De fiecare dată am reușit să ne strângem, să fim uniți, să fim solidari, să avem încredere în noi și să câștigăm alegerile. Spun și de aici, de la Iași, sunt convins că vom câștiga și alegerile locale la nivel național, și alegerile parlamentare, la data la care vor fi ele. Nu ne este teamă nici de anticipate, nici de două tururi. PSD sunt convins că va fi pregătit pentru orice bătălie politică.
Întrebare: Despre Autostrada A8 ce vă reproșați?
Paul Stănescu: Păi nu știu ce ar trebui să ne reproșăm noi, pentru că la această oră suntem de trei luni în opoziție. Au anulat proiectul public-privat Comarnic-Brașov, despre Autostrada Unirii nu se mai vorbește, cea mai mare investiție la ora asta din Europa e Podul de la Brăila, noi am alocat în 2019 500 de milioane, anul acesta s-au alocat 96 de milioane. Pot continua cu drumul expres Craiova-Slatina-Pitești, cu Centura Bacăului și cu alte lucruri. Din păcate, nu înțelege nimeni ce a făcut Guvernul Orban cu 40 de miliarde cu care s-au împrumutat trei luni de zile. Spun că nu pot să dea alocații pentru copii, vor anticipate, știm cu toții de ce le vor, pentru că nu au prins bani pentru mărirea salariilor la profesori, doar 1,2 miliarde în buget, necesarul fiind de 8,4, pensiile trebuie mărite cu 40%, de la 1265 la 1775 lei punctul de pensie. Anticipatele pentru români sunt convins că vor însemna austeritate, dar poporul român e inteligent.
Maricel Popa: De multe ori am afirmat că în 2011-12 a fost cineva care și acum este la putere care a majorat prețul de la 4,7 miliarde de euro la 9,6, cu TVA 11 miliarde de euro. De la Iași la Târgu Neamț sunt 11 tuneluri și viaducte care au crescut prețul. Centura grea a Iașiului e 870 de milioane de euro pentru 20 și ceva de km. În statistici prețul de cost al unei autostrăzi cu 100 de km e în jur de 1,2 miliarde, deci vă dați seama că 20 km costă enorm! Refacerea studiului de fezabilitate era necesar. În 2012, când era ministru un ieșean, s-au făcut studiile de fezabilitate, reluat cu încredințare directă, DNA și Curtea de Conturi au luat documentele pentru cele două tronsoane și s-a reușit în 2017, când am venit la guvernare, să deblocăm și să reluăm licitația pentru tronsonul Târgu Neamț-Târgu Mureș și pentru Iași-Ungheni, inclusiv Podul de la Ungheni. Acum avem un ministru al Mediului, m-ar bucura să găsească o soluție pentru acel banc de pești care de la Galați la Iași acolo au găsit loc pentru a se înmulți! M-ar bucura să analizăm acolo unde e un deal de doar 100 m, dar nu trebuie să vedem cine a făcut acele studii de fezabilitate? Ce a făcut PNL? Studii de fezabilitate care au fost incorecte! 80% din autostrăzile din Italia sunt făcute prin parteneriate public-private. Trebuiau și alte soluții de a găsi banii, trebuie să găsim orice bani din Europa, bănci, fonduri europene, care ne sunt cele mai aproape și mai ieftine, fonduri guvernamentale. Acum sunt la guvernare, de ce nu introduc pe fonduri europene 2014-2020? De ce pe 2020-2027 vedeți că sunt mult mai multe voci, chiar de la USR, care spun că nu se va face autostrada? Să fie foarte clar: pe exercițiul financiar 2014-2020 au fost 6 miliarde pentru infrastructură, 4 miliarde pentru autostrăzi, 2 miliarde pentru infrastructura CFR. Erau tronsoane de autostrăzi în zona Ardealului unde au continuat lucrările. Acum au putere, au decizia, au țipat că trebuie să fie pe fonduri europene, domnul Movilă spunea că este o lege a lui, de ce nu a finanțat anul acesta? E la putere. Anul trecut țipa ca din gură de șarpe că PSD nu vrea să finanțeze, dar în proiecția de guvern actuală ați văzut cumva legea A8 finanțată? Ați văzut Centura pentru finanțare? Ați văzut Centura Mică pentru finanțare? Nu. Ceea ce am început acum doi ani s-a anulat în două luni. Mai vedem și restul. Sunt la putere, să demonstreze, pot să prindă în buget. Oare de ce sunt acele împrumuturi? Trei ani de zile au spus că nu sunt bani, tot caută găuri, nu mai găsesc găurile, să deschidă un sertar, poate găsesc o gaură, să se ducă la multinaționale, la decontările de TVA, la care am câteva rezerve.
Întrebare: Există vreun termen pentru candidații la primării?
Paul Stănescu: Da, am stabilit în CEX ca toate organizațiile din țară să vină cu candidații pentru toate localitățile din județele lor până pe data de 15 februarie.
Maricel Popa: La Iași este un sondaj de opinie care acum e în lucru, așteptăm cel mai bun candidat, avem potențial și vom desemna în luna februarie candidații pentru Iași.
Întrebare: Primarul Chirica a venit să negocieze cu PSD?
Maricel Popa: Nu a venit să negociem, să discutăm. Deocamdată nu a venit. Copiilor poți să le iei cu de-a sila, dar nu poți să le dai cu de-a sila!
Întrebare: Ați stabilit candidatul PSD pentru șefia Senatului?
Paul Stănescu: Nu. PSD are majoritatea în Senatul României. E o onoare să fii al doilea om în stat, sigur va fi un candidat din rândul senatorilor PSD, dar acest lucru îl va hotărî grupul senatorial PSD, așa am vorbit și cu președintele Ciolacu, și cu cei din BPN interimar, să fie decizia grupului cel care va fi candidatul PSD pentru funcția de președinte al Senatului. Probabil că vor foarte mulți, pe unii nici nu îi știm, pentru că e o onoare, totuși, dar în același timp eu sunt mai direct, trebuie să te uiți și în oglindă ca să vezi dacă meriți acest lucru. Avem un grup unit și probabil că grupul va veni cu cea mai bună soluție pentru președintele Senatului.
Întrebare: Când veți avea decizia?
Paul Stănescu: După ce CCR va veni cu motivarea, când o vom avea în „Monitorul Oficial”, lucrurile se întâmplă foarte repede, nu e o problemă. Când va veni motivarea, vom și decide în grup cine va fi președinte al Senatului.
Întrebare: Este greu să vă refaceți după ultimele alegeri?
Paul Stănescu: Nu e ușor. Eu am un regret și l-am spus și colegilor de la Iași astăzi, îl spun și în conferința de presă: ultimii doi președinți au folosit partidul ca pe un vehicul personal. Eu niciodată n-am fost de acord cu acest lucru, am avut poziții în toate forurile de conducere ale partidului. Eu cred că partidul, cum spuneam înainte, trebuie condus de o echipă și sunt convins că vom găsi echipa cea mai bună care să conducă în alegeri PSD.
Întrebare: Ce opțiune de candidat aveți la Iași?
Paul Stănescu: Este o decizie a organizației PSD Iași. Mi se pare normal ca organizația să își decidă soarta și conducerea PSD Iași să răspundă pentru ceea ce fac în alegeri. Niciodată nu e bine să impui. Eu sunt convins că ceea ce se întâmplă în mod natural în organizația respectivă e cel mai bine!
Întrebare: Dar dacă Mihai Chirica vrea să reintre în partid?
Maricel Popa: Vom alege cea mai bună echipă pentru a câștiga atât Primăria Iași, cât și președinția CJ. Nu avem nicio înțelegere, instituțional colaborăm foarte bine, după cum cunoașteți, împreună am organizat această zi de sărbătoare a Unirii, împreună organizăm Gala Sportului Ieșean, așa este normal, și pentru proiectele Municipiului Iași ne-am luptat tot împreună. Unele se văd, altele nu, unele nu se promovează. Ca să faceți o analiză, să știți că sunt peste 160 de milioane de euro investiți numai în sistemul medical, în spitalele din județul Iași. În februarie vom analiza și împreună cu BPJ din municipiu și din județ vom analiza cea mai bună opțiune a organizației județene pentru a merge în cele două campanii.
Paul Stănescu: Înțeleg de la domnul președinte Maricel Popa că vom avea un candidat la Primăria Municipiului Iași!
Maricel Popa: Vreau să vă spun că așa am învățat, sunt mai tânăr în politică, e adevărat, în politică niciodată nu spui că nu se poate. Politica este arta diplomației.
Întrebare: Renunțați la CJ ca să candidați la Primărie?
Maricel Popa: Nu, candidez și la CJ, și la Primărie, se poate, cum să nu? Dacă vor fi alegeri din cadrul consilierilor, mă înscriu și pe lista lor și se poate!
Întrebare: Ce veți face cu pensiile speciale?
Paul Stănescu: Noi am spus de mai multe ori, a spus-o președintele Ciolacu, cred că nu există țară în care pensia să fie mai mare ca salariul. Cred că și magistrații au înțeles acest lucru. Nu cred că există în lume așa ceva, indiferent în ce domeniu ai lucrat. Rezolvarea acestei chestiuni cred că se poate face într-un singur fel: prin impozitare. Nu se poate altfel. Pentru viitor, putem decide.
Întrebare: Care este situația cu pesta porcină de la Vișina?
Paul Stănescu: Chiar am și uitat de pesta porcină de la Vișina, că e un nepot de-al meu, chiar nu m-am gândit la lucrul acesta, dar sigur că pesta porcină africană sigur că ne afectează pe toți. Carnea de porc s-a scumpit, e dublu prețul, vorbim și de gripa aviară, dar nu e numai cazul României. Putem vorbi de ceea ce se întâmplă astăzi cu toate cazurile de gripă din țară, cu virusul care vine din China. Am spus public că vom veni cu legea vaccinării obligatorii, care a trecut de Senat. Din păcate, am fost la putere și ne-am împiedicat undeva. Este în Comisia de Sănătate la Cameră și am discutat cu colegii mei ca în procedură de urgență legea vaccinării obligatorii să treacă prin Senat, cu toată opoziția unora sau altora. Dacă mă întrebați de județul Olt, n-am mai ajuns de o lună! Vă rog să mă credeți că nu știu, mă îngrijorează situația tuturor oamenilor, o fermă este foarte importantă, indiferent a cui e ferma respectivă. E o nenorocire, eu așa îi spun. Mi-aduc aminte că am făcut Facultatea de Agronomie și în cărțile mele de-atunci era un paragraf, „pesta porcină africană e nestudiată”. Și acum mi-aduc aminte. În premieră vă spun: am fost la o discuție cu Regele Spaniei anul trecut și spunea Regele că a trebuit să treacă 29 de ani și până n-au eliminat animalele din gospodăriile populației, n-au reușit să scape de pesta porcină și știți ce producători de carne sunt spaniolii! E foarte complicat, la noi e foarte complicat, politic și din toate punctele de vedere, să interzici creșterea porcilor în gospodăriile populației. Sincer, dacă mă întrebați, nu cred că vom scăpa ușor de pesta porcină.
Întrebare: Nu ne dați un nume pentru șefia Senatului, totuși?
Paul Stănescu: Sunt colegii mei senatori, nu pot să fac acest lucru, vă rog să mă credeți.
Maricel Popa: Revin la întrebarea pe care mi-a pus-o colega dumneavoastră, vedeți bine că la București metoda este să vină cineva din presă, noi așteptăm să vină cineva din presă să se înscrie pentru Primăria Iași! Eu țin la Iași foarte mult, la proiectele Iașiului și vreau să fie cineva din Iași ca să candideze la funcțiile din Iași, nu de împrumut, avem oameni suficienți, capabili în Iași, este cel mai puternic centru universitar. Am văzut că și din presă Chirica a negociat în septembrie, deja azi trebuia să fie nominalizat, dumneavoastră ați informat, sunteți cei mai informați!
Întrebare: Cine este în sondajul PSD pentru Primăria Iași?
Maricel Popa: Toți colegii mei parlamentari, toți colegii de la municipiu, toate propunerile care au fost votate în interiorul BPJ, sunt 18 persoane pe care le-am propus, se analizează. Nu vreau să dau nume acum, pentru că nu ar fi normal, deontologic.
Întrebare: V-ar avantaja alegerile în două tururi și anticipatele?
Paul Stănescu: Am spus public că nu ne e teamă, indiferent cum vor fi ele, dar vreau să vă spun că, din studiul făcut în 2008, când au fost alegeri în două tururi, rata de schimbare a primarilor a fost doar de 12%, deci nu este așa o mare problemă. Problema cu anticipatele este că PNL, fiind în sondaje după alegerile prezidențiale, după ce am pierdut așa cum am pierdut, sigur că sunt pe val. Sunt două motive: sunt pe val și să nu dea pensii, salarii și indemnizații. Asta vrea PNL, clar! În momentul în care s-au văzut aleși, au o majoritate în Parlament, o să scrie pe noi „austeritate”. Nu cred că în agenda cetățeanului îl interesează pe cetățean dacă sunt anticipate, dacă sunt două tururi. Pe cetățean îl interesează ce venituri are, cum trăiește, dacă are infrastructură, are șosele, apă, canal, școală, spital, cred că asta-i agenda cetățeanului. Ei sunt într-o direcție greșită și apără interesele unui grup foarte restrâns.
Întrebare: Când veți depune moțiunea?
Paul Stănescu: Va fi un calendar, nu știu să vă spun la această oră. Sigur că vom fi în termen cu moțiunea de cenzură, conform regulamentului Parlamentului.
Maricel Popa: Știți foarte bine că au spus anul trecut că vor aduce cei mai buni specialiști, cum au spus și în 1996, unul dintre cele mai mari dezastre ale industriei din România, acele măsuri care n-au fost corecte pentru economia românească și ascultând unele puteri din altă zonă. În ianuarie s-a văzut, 20 de zile întârzieri de pensii, aceia sunt specialiștii! Într-adevăr, dacă o bancă, sunt specialiști care au venit din bănci, directori de bănci care au primit un cartonaș roșu în 2008-9 pentru speculații bancare dat de BNR, acum este ministru al Finanțelor, deci dacă o bancă ține fonduri de pensii o zi, e diferență de aproape 5 milioane de euro, am văzut o analiză, deci dacă ține cinci zile banca banii pensionarilor în bănci, vă dați seama ce se întâmplă! Putem spune că unii au fost neprofesioniști, necompletând formularele bine sau ordinele de plată, iar unii probabil au profitat de aceste sărbători.
Întrebare: Vă avantajează faptul că PSD a ieșit de la guvernare?
Paul Stănescu: Aici discuțiile sunt împărțite. Am vorbit și cu colegii de la Iași, din țară pe unde am trecut, eu cred că perioada de opoziție, dacă mă întrebați pe mine, ca simplu membru, decizia nu o iau eu, cred că ne face bine. Eu cred că ne face bine, să vedem ce fac opozanții noștri care ne-au făcut cum au vrut ei, în toate felurile, pe la toate posturile și pe unde au putut, să vedem de ce sunt în stare ei. Sigur, nu am făcut toate lucrurile, de autostrăzi putem vorbi oricând, țin minte că am avut un ministru al Transporturilor în 1996, președinte două mandate, care ne-a spus că n-avem nevoie de autostrăzi, țineți minte acest lucru, noi am făcut foarte multe lucruri bune, programul de guvernare a fost foarte bun, poate nu l-am realizat în proporție de 100%, dar o bună parte din el l-am făcut. Din păcate, PNL n-a venit cu absolut niciun program de guvernare. Ei ne spun ce vor să facă ca să fie cât mai mulți în Parlamentul României și nimic despre români, asta fac la această oră. Au spus că vor să facă ceva? Au spus că vor să facă autostrada? Nu, ei sunt fără program de guvernare, îi interesează doar din punct de vedere electoral, sunt în aceeași logică electorală, de parcă n-ar fi la putere de trei luni de zile, nu spun ce vor să facă, dar vom vedea. Cred că timpul va rezolva multe lucruri. Sigur că avem nevoie de timp, dar dacă or fi alegerile mai repede, mergem la alegeri, asta este!
Întrebare: Primarii și parlamentarii PSD v-au criticat. Ce răspuns aveți?
Maricel Popa: Nu am auzit să mă critice. V-am spus și luni, v-am răspuns că niciun primar nu mi-a cerut demisia, niciun parlamentar nu mi-a cerut demisia. În toate comunitățile din Iași sunt în jur de 400 de proiecte care au fost aduse împreună cu echipa parlamentară pentru primari și toate localitățile au cel puțin patru-cinci proiecte. Niciodată nu s-a dezvoltat Iașiul așa cum a fost în acest mandat, sunt lucrări de peste 1 miliard de euro pentru 1 milion de ieșeni, cum a fost deviza mea, am depășit miliardul de euro. Cu toate acestea, sunt unii, este adevărat, nu de la primarii noștri, ci din alte zone, care încearcă să bage bățul prin gard. La primari n-am auzit, după cum bine cunoașteți, chiar astăzi în conferință toți primarii și-au dat votul ca eu să candidez pentru funcția de vicepreședinte la Congresul Extraordinar. În rest, n-am auzit o voce critică, ați auzit sau aveți acum pe o sursă? Dacă ai cinci copii acasă, nu poți să-i mulțumești pe toți cinci. De fiecare dată, ușa CJ a fost deschisă pentru oricine, inclusiv pentru domnul primar care acum trei săptămâni a venit la CJ și a discutat proiectele pentru Centură și ați văzut că s-a dat hotărârea de Consiliu Municipal care a dat Centura la Ministerul Transporturilor, la fel discutăm și am discutat acum două săptămâni despre bazinul olimpic de înot, despre proiectele Iașiului, să le prindem în buget pentru 2020. Nu am auzit o altă critică, dar asta-i altceva. E adevărat că în pomul care nu face fructe nimeni nu dă cu bățul, dar la ora actuală în Iași se construiesc, probabil nu cunoașteți, o să vă informez, 35 de obiective școlare, dintre care 20 de grădinițe și 7 creșe, se construiesc peste 400 de km de drumuri județene, 600 de km de drumuri comunale, dintre care 400 sunt deja realizați. Este cel mai mare program de asfaltare a județului Iași și aș aduce în atenția dumneavoastră, că toată lumea spune de ce nu s-a realizat până acum în 30 de ani, din șase președinți ai CJ, 67% au fost ai PNL. O fi bine, o fi rău? Am moștenit o stare de fapt cu 93 de km de drumuri județene lăsate de Ștefan cel Mare, drumuri de pământ. Totuși, sunt șanse pentru a realiza asfalt absolut pe toate drumurile județene în următorul mandat. Acesta e mesajul pe care eu o să-l transmit mai departe în campanie, nu acum, și sunt posibilități pentru realizare. Dacă unii au desenat o linie pe hartă și au vorbit 20 de ani și au vândut-o electoratului 20 de ani, acele vise, acele liniuțe eu le-am transformat în realitate în cei 2 ani.
Vă mulțumim!