Am avut astăzi un Comitet Executiv Național unde am abordat mai multe subiecte foarte importante pentru PSD. Primul subiect a făcut referire la decizia CCR. Am constatat cu toții că am avut dreptate, CCR ne-a dat dreptate: președintele României a încălcat Constituția.
Un alt subiect pe care l-am abordat a fost cel referitor la Consiliul Național, unde am nominalizat președinte interimar pe senatorul Ionuț Vulpescu.
Un alt subiect pe care l-am abordat este cel referitor la organizațiile din teritoriu. Am luat în discuție organizația Cluj, unde am numit un nou președinte interimar în locul domnului Horia Nasra, având în vedere rezultatul foarte slab obținut atât pe municipiu, cât și pe județ. L-am numit ca președinte interimar pe Liviu Alexa și sperăm ca la Cluj rezultatul să fie mult mai bun decât a fost până acum.
Vreau să fac o precizare: am văzut că a apărut în spațiul public faptul că CCR ne obligă să mergem în Parlament. Nu am văzut acest lucru precizat de către CCR, dar, desigur, așa cum am menționat în nenumărate rânduri, vom merge în Parlament nu când ne spun alții, ci atunci când vom considera că este oportun, în cele 45 de zile pe care le avem la dispoziție. Concluzia CEX a fost că vom merge în Parlament pentru remaniere. Nu am stabilit încă data, dar nu vom aștepta foarte mult timp.
Întrebare: Așteptați moțiunea de cenzură?
Viorica Dăncilă: Așteptăm moțiunea de cenzură, așa cum am spus de fiecare dată, este atributul opoziției de a depune moțiune de cenzură, pot folosi acest instrument. Vom merge și am convingerea că vor fi foarte mulți oameni responsabili care nu vor vota moțiunea și Guvernul nu o să cadă.
Întrebare: Veți menține aceiași miniștri?
Viorica Dăncilă: Acolo unde nu mai avem interimari, vom proceda ca la ministerele unde nu am avut interimari, portofoliile deținute de ALDE. Ați văzut că am putut să ținem ședințele de Guvern, dar, mai important, am putut să ținem lucrurile sub control, astfel încât pensionarii să-și primească pensiile, salariații să poată să-și primească salariile. Dacă nu găseam soluția, acest blocaj și faptul că președintele României a refuzat numirea miniștrilor putea face ca oamenii să suporte consecințele acestei abordări din partea președintelui.
Întrebare: Cum va vota Luminița Odobescu mâine pentru funcția de procuror-șef european?
Viorica Dăncilă: Am spus și repet acest lucru: nu susțin, nu susținem un mandat pentru Laura Codruța Kövesi. Nu susținem acest mandat pentru că mi se pare o abordare firească. Atunci când sunt anumite acuze, atunci când există suspiciuni asupra oricărui om, indiferent de funcția pe care o ocupă sau de postul pentru care candidează, trebuie să lămurească aceste lucruri și pe urmă să ocupe această funcție. Îmi mențin, deci, poziția pe care am avut-o până acum. Legat de o informație apărută pe acest subiect, am văzut că o anumită persoană a venit în spațiul public cu această informație care nu-i face cinste. Mai mult, este o persoană care a numit-o pe Laura Codruța Kövesi și acum vine să-i acuze pe alții de ceea ce a făcut domnia-sa. Neg categoric acest lucru. Eu nu fac astfel de târguri politice, singurele mele negocieri sunt în favoarea României și nu pentru persoane. Nu s-a pus, deci, problema unei asemenea înțelegeri, iar cei care fac astfel de acuzații, pentru buna informare din spațiul public, când vii cu o asemenea informație, trebuie să vii și cu argumente, și cu dovezi în acest sens dacă vrei să fii o persoană respectabilă.
Întrebare: Cum va vota mâine Luminița Odobescu?
Viorica Dăncilă: Am spus: împotrivă.
Întrebare: Despre desființarea Secției Speciale…
Viorica Dăncilă: Am spus ceea ce am promis de la bun început: Guvernul României nu vrea să se implice în justiție. Mi s-a cerut și s-a votat la referendum să nu mai dăm ordonanțe de urgență pe justiție. Nu dăm, deci, nicio ordonanță de urgență pe justiție. Mai mult, eu cred că toate problemele care țin de justiție trebuie rezolvate de către magistrați. Sunt cei mai în măsură, trebuie să găsească consens, iar deciziile să vină în urma consensului găsit de magistrați.
Întrebare: GRECO a cerut desființarea Secției Speciale.
Viorica Dăncilă: GRECO are mai multe puncte. GRECO a avut și în state precum Olanda, Germania mai multe solicitări. Noi analizăm fiecare punct din Raportul GRECO, dar, așa cum a spus și Olanda, așa va fi și poziția României. Considerăm că trebuie să existe consens între magistrați, iar politicul nu trebuie să mai intervină în justiție.
Întrebare: Aveți cunoștință despre o foaie de parcurs semnată de ministrul Justiției, Ana Birchall, cu procurorul general?
Viorica Dăncilă: Nu am cunoștință despre așa ceva, iar dacă ar exista, nu este niciun mandat din partea Guvernului României.
Întrebare: Din noua structură a Guvernului ar trebui să facă parte și aceste persoane de la ALDE?
Viorica Dăncilă: Categoric da. Aici vreau să fac o precizare: persoanele pe care le-am nominalizat pentru portofoliile ALDE rămân aceleași. Acești oameni au avut încredere în programul de guvernare și și-au ținut promisiunile față de electorat. Sunt oameni responsabili, care vor să ducă programul de guvernare cu care au venit în fața electoratului la sfârșit. Mai mult, vrem să avem o relație foarte serioasă, foarte corectă din ambele părți, și am propus colegilor noștri de la ALDE care sprijină Guvernul chiar să avem o înțelegere să mergem împreună pe liste comune la alegerile parlamentare.
Întrebare: Mai are Ana Birchall susținerea dumneavoastră să rămână în fruntea Ministerului Justiției?
Viorica Dăncilă: După cum știți, conform deciziei Curții Constituționale, doamna Ana Birchall a fost revocată din fruntea Ministerului Justiției. Vreau să lămurim acest aspect. Decizia Curții Constituționale a fost luată în urma analizei făcute pe punctele de vedere și a conflictului constituțional dintre președintele României și premier. În baza acestui conflict a fost luată decizia revocării, nu a avut legătură cu acest lucru. Știm foarte bine că decizia a fost dată din acest motiv.
Întrebare: Vă doriți un ministru independent la Justiție?
Viorica Dăncilă: Mi-aș dori ca la Justiție să avem un independent. După cum știți, am propus-o pe doamna Dana Gârbovan pentru că am crezut și cred că justiția trebuie să fie independentă și că trebuie să fie un magistrat care să înțeleagă problemele, care să aibă relații cu toate asociațiile de magistrați astfel încât încrederea în justiție să devină ridicată.