Viorica Dăncilă: Bună ziua! Astăzi am avut conferință de alegeri la Mehedinți, un județ care a avut rezultate bune la alegerile europarlamentare, un procent de 43%, o organizație consolidată, unită, sub conducerea președintelui Consiliului Județean Aladin Georgescu, o organizație care a dat întotdeauna dovadă de implicare și care a arătat că atunci când alte organizații au obținut rezultate slabe, aici s-a putut face performanță.
Am avut alegeri pentru președintele organizației județene, pentru vicepreședinți și acum sunt în desfășurare alegerile pentru președintele executiv. Având în vedere că sunt doi candidați, alegerea se face prin vot secret.
Întrebare: (…)
Viorica Dăncilă: Nu am spus așa ceva, am spus că de fiecare dată ușa mea a fost deschisă și că am încercat să rezolv din punct de vedere guvernamental problemele care au existat în teritoriu, că telefonul meu a fost deschis și am răspuns fiecărui apel al unui președinte de consiliu județean, al unui primar. Nu am spus că cineva nu m-a lăsat, nu am afirmat acest lucru. Legat de reproșuri, nu le-aș spune reproșuri, PSD vrea să își schimbe, într-un fel, modul de a acționa în teritoriu, modul de a avea un dialog cu organizațiile județene, cu membrii de partid. Tocmai pornind de la acest lucru, s-a subliniat faptul că trebuie să avem un dialog mult mai bun, că trebuie să venim în teritoriu, ceea ce, după cum vedeți, facem, că trebuie neapărat să existe o apreciere pentru organizațiile care obțin un scor bun la alegeri, fie că vorbim de europarlamentare, prezidențiale, locale, parlamentare. Cred că este un lucru care ține de normalitate, pentru că dacă cerem să răsplătim performanța în orice domeniu de activitate, cred că și din punct de vedere politic trebuie să avem aceeași abordare și acolo unde rezultatele sunt bune sprijinul nostru din punct de vedere politic să fie mult mai bun.
Întrebare: Este adevărat că domnul Dragnea a vrut să vadă în dumneavoastră un om slab și manevrabil?
Viorica Dăncilă: Ceea ce pot să subliniez este faptul că sunt un om puternic, nu mă las manipulată și știu foarte bine ceea ce am de făcut și întotdeauna, cu foarte multă muncă, cu foarte multă perseverență, tenacitate, duc la bun sfârșit ceea ce-mi propun și cred că colegii de partid și membrii de partid vor să vadă în mine acest lucru și voi merge pe aceeași linie.
Întrebare: V-a dat vreun răspuns președintele în privința propunerilor de miniștri?
Viorica Dăncilă: Nu, nu mi-a răspuns domnul președinte. Știți foarte bine, conform Codului Administrativ, are la dispoziție zece zile în care poate să dea un răspuns. Eu sper ca acest răspuns să fie pozitiv, pentru că am venit cu o echipă de oameni competenți, oameni care au mai fost miniștri, deci nu văd de ce domnul președinte ar da un răspuns negativ.
Întrebare: Domnul Vosganian spunea că ar putea apărea un conflict între palate?
Viorica Dăncilă: Nu vreau să fac scenarii. Cred că este mai bine să așteptăm să vedem răspunsul de la Cotroceni și pe urmă, împreună cu colegii din CEX, vom lua o decizie. Am spus acest lucru și de fiecare dată când am ocazia îl repet, nu vreau să iau o decizie singură, de aceea suntem un partid puternic, de aceea avem foruri statutare, pentru ca aceste decizii să le luăm împreună. Așa voi proceda pe viitor. Haideți să ajungem acolo, să nu pornim de la reaua-credință. Am văzut că a existat această rea-credință de-a lungul timpului și că au fost multe momente în care s-a încercat blocarea activității guvernamentale, dar să vedem ce se întâmplă acum. Vă asigur că vom lua o decizie pe care o vom stabili împreună.
Întrebare: Ați decis să nu îl susțineți pe domnul Tăriceanu la prezidențiale…
Viorica Dăncilă: Nu eu am decis. Repet încă o dată, în cadrul CEX a fost un vot în care, cu o singură excepție, toți colegii au hotărât să avem un candidat propriu. Am vorbit cu domnul Călin Popescu-Tăriceanu la telefon, voi avea o întâlnire cu dumnealui, este important să avem un candidat unic. Acest lucru ne dă șanse mult mai mari, se mai adaugă procente, un candidat unic susținut, poate, de mai multe partide politice, dar acest lucru îl vom discuta. Nu vreau să afirm dinainte anumite lucruri care nu au fost încă dezbătute cu colegii noștri de alianță și vom vedea cum vom merge mai departe, dar votul s-a dat pentru un candidat propriu și a fost cerut în toate organizațiile unde am fost până în acest moment.
Întrebare: Care sunt șansele ca alianța să se rupă până în alegeri?
Viorica Dăncilă: Zero. Nu cred că acest lucru se va întâmpla, pentru că eu consider că, dincolo de orgolii personale, dincolo de dorință și de bună-credință, consider că partenerii noștri de la ALDE țin la guvernare, s-au implicat foarte mult, au reprezentanți în Guvernul României. Dincolo de lucrurile care, poate, nemulțumesc de multe ori, trebuie să mergem mai departe, pentru că este vorba despre români și România și aici nu avem voie să dezamăgim. Cunosc potențialul acestui partid, cunosc implicarea organizațiilor, am încredere în președinții de organizații, am mare încredere în primari, în membrii noștri de partid, în simpatizanții noștri și am convingerea că intrăm în turul 2.
Întrebare: Sunteți omul cel mai potrivit pentru a candida la prezidențiale?
Viorica Dăncilă: Nu eu hotărăsc acest lucru. Acest lucru e hotărât de membrii CEX și bineînțeles că vor veni cu mandat din județul pe care-l reprezintă. Eu cred că fiecare trebuie să ajungă la un echilibru și să facă o analiză asupra lucrurilor pe care și le doresc pe viitor, mai ales cine poate să îi conducă către victorie. Pot să spun un singur lucru: decizia pe care o va lua CEX va fi pentru mine obligatorie, fiind președintele PSD. Cred că această abordare trebuie avută, să vedem care este dorința celor din teritoriu, președinții de organizații să vorbească cu membrii organizațiilor și pe urmă să venim la București și împreună să luăm cea mai bună decizie. Voi accepta orice decizie va fi votată în CEX, voi respecta întocmai opiniile colegilor mei, pentru că lupta pentru câștigarea alegerilor prezidențiale se dă, de fapt, în teritoriu, iar colegii care sunt președinți de organizații au această datorie, să-și mobilizeze organizația, să mobilizeze electoratul și să obțină un scor cât mai bun la alegerile prezidențiale.
Întrebare: Ați fost întâmpinată de protestatari…
Viorica Dăncilă: Nu i-am văzut, dar nu condamn acest lucru. Fiecare poate să aibă o anumită nemulțumire și fiecare poate să-și exprime într-un fel nemulțumirea. M-aș bucura ca în astfel de situații să dorească să aibă un dialog cu premierul, să aibă un dialog cu miniștrii, să vină cu un lucru concret care îi deranjează sau care nu le place și atunci cred că pentru multe dintre aceste lucruri putem găsi soluții, dar atunci când vii și țipi sau jignești și nu ceri nimic, nu este un lucru constructiv pentru România și cred că trebuie să ne schimbăm această abordare, pentru că noi, ca români, nu avem un astfel de comportament. Noi întotdeauna am fost oameni onești, oameni care au respectat pentru a fi respectați, oameni care au avut întotdeauna respect față de semenii lor și întotdeauna au demonstrat acest lucru. Ei bine, faptul că cineva nu este de acord cu o anumită decizie sau că își dorește altceva este un lucru firesc. Așa este democrația și trebuie să o acceptăm, dar în momentul în care vii și demonstrezi sau ești nemulțumit de ceva, trebuie să intri în dialog și să spui care este nemulțumirea ta, pentru că eu cred că cu bunăvoință putem găsi soluții nu pentru tot, dar în marea majoritate a cazurilor.
Întrebare: (…)
Mihai Fifor: Bine că ați abordat lucrul acesta. Aș vrea să punctez modul în care se face presă, la un moment dat, fără niciun fel de jignire pentru cineva din presă. Am văzut în timpul conferinței o chestiune foarte urâtă, un fake news grosolan, aș spune, care a fost ulterior urmat de o erată, dar totuși fake news-ul a existat, cu acuzații incredibile la adresa colegului nostru Petre Daea, ministrul Agriculturii. Vreau să spun că nu este un mod corect, în opinia noastră, de a informa publicul. Nu poți să te joci cu numele unui coleg, membru în Guvern, nu poți să te joci cu reputația unui coleg de-al nostru și să îl pui în astfel de ipostaze, pentru ca apoi să revii, ce să vezi?, cu o erată și să încerci să ștergi în felul acesta o chestiune care nu poate fi comentată în niciun fel. Spunea doamna prim-ministru că suntem deschiși dialogului cu oricine și suntem deschiși, găsim soluții pentru oricine dorește să intre în dialog cu PSD, nu ne temem de oameni, cred că acesta este mesajul cu care PSD vine după 26 mai. Suntem deschiși oricărui dialog, nu ne temem de oameni, repet, pentru că, până la urmă, partidul acesta este unul pentru oameni. Dacă au fost protestatari în fața teatrului, pe care noi nu i-am întâlnit, din păcate, cu siguranță puteam dialoga cu acești oameni. Nu ne temem de oameni, dar nu e admis să se poată vehicula în spațiul public o știre de natura celei care s-a vehiculat pe un canal de televiziune, pentru că eu cred că nu așa se face presă. Dacă mă înșel, să fie păcatul meu!
Întrebare: Vor fi impozitate pensiile speciale?
Viorica Dăncilă: Vreau să mai adaug ceva la ceea ce a spus domnul Fifor: să jignești este foarte ușor, dar părerea mea este că violența verbală este atributul celor slabi. Cei puternici au argumente și mi-aș dori ca toți să dăm dovadă de acest lucru. Să jignești este cel mai ușor, poate să facă oricine acest lucru, dar dacă toți s-ar comporta ca cei care jignesc, ce s-ar alege din societatea românească? Ne-am jigni unii pe alții, iar oamenii nu ar câștiga nimic. De aceea, cred că trebuie să dăm dovadă de mai mult spirit civic, de mai mult respect, dacă vrem la rândul nostru să fim respectați. Subliniez și întotdeauna voi face apel la echilibru, la consens și la dialog, bineînțeles, și la fermitate, atunci când este nevoie, dar cred că acest lucru poate duce spre dezvoltare și dialogul constructiv trebuie să fie cel care să ghideze acțiunile unora. Dacă venim și jignim, nu obținem nimic! Cred că oamenii îi vor sancționa pe cei care au comportamente în care ei nu se regăsesc.
Legat de impozitarea pensiilor, cred că domnul Teodorovici poate da mai multe detalii. Este un proiect, îl vom discuta cu toții, ca fiecare proiect pe care vrem să-l aducem pe masa Guvernului. Dând explicații și vorbind cu toți cei implicați, vom lua cea mai bună decizie, dar să nu uităm că suntem un Guvern de stânga și trebuie să dăm dovadă de solidaritate.
Eugen Teodorovici: Mă temeam că n-o să puneți întrebări cu iz economic, chipurile!, ar fi o chestiune economică, așa că v-aș răspunde cu o întrebare: dumneavoastră doriți acest lucru? E normal să facem acest lucru?
Întrebare: Sincer, da!
Eugen Teodorovici: Bănuiesc că și ceilalți colegi din presă au același răspuns. Răspunsul este da și din partea noastră, iar doamna premier a spus foarte bine, se lucrează la un proiect cu mai multe variante, cu grija de a nu fi nimic atins din ceea ce înseamnă Constituția acestei țări. Ne bazăm pe bunul-simț și pe multe altele pe care mulți nu le au, nu mai discut acum, dar noi vom face un astfel de proiect, îl vom discuta în Guvern, în coaliție și după aceea se va lua o decizie în acest sens. Haideți să nu facem acum speculații. V-am anunțat intenția pe care am discutat-o în CEX și, în baza acestor simulări, prezentăm pe masa Guvernului acest proiect și după aceea decizia cea mai bună va fi luată și comunicată public și aplicată cât mai repede. Ca să evităm aceste speculații și tot felul de discuții care, cum spuneau și colegii mei, se poartă în spațiul public cu o voință nejustificată, tot timpul să aducem totul în derizoriu, de a jigni fără motiv – nici dacă ai avea motiv n-ar trebui s-o faci, dar dincolo de chestiunea aceasta –, vă rog frumos să așteptați. Câteva zile durează, am spus că până în momentul rectificării ieșim cu acele măsuri asupra cărora se va decide, le vom comunica public, le vom prezenta foarte clar ca să fie aplicate cât mai repede. E dreptul fiecăruia să conteste, suntem o țară liberă, ne-am luptat la Revoluție pentru acest lucru, unii mai mult, alții mai puțin, unii cu drepturi, alții fără drepturi. Sunt anumite măsuri și, cum se face de fiecare dată, înainte de rectificare sau în aceeași zi sunt acte normative diferite, unul se referă la rectificare, cel prealabil rectificării are o serie de măsuri.
Viorica Dăncilă: Cu o precizare: am văzut că a apărut în spațiul public că aceste măsuri le luăm pentru că nu mai avem bani de pensii și salarii. Acest lucru a fost vehiculat de fiecare dată de un an și jumătate, de când sunt prim-ministrul României, atât din partea președintelui României, cât și din partea altora. Am auzit că nu mai sunt bani de pensii și salarii și de fiecare dată am dovedit că nu este real. Sunt bani de pensii și salarii și le recomand tuturor celor care fac astfel de afirmații să nu se mai joace cu sentimentele pensionarilor care, poate, trăiesc de la pensie la pensie și atunci când aud că nu mai sunt bani de pensii, sunt foarte revoltați. Să lase acest lucru pe seama Guvernului și le garantez că sunt bani de pensii și salarii!
Eugen Teodorovici: Impactul pe care și dumneavoastră îl puteți calcula foarte simplu, sunt lucruri transparente, este unul nesemnificativ în raport cu situația economică a acestei țări. E un motiv în plus să arătăm clar că nu acesta este argumentul. Este un subiect asupra căruia multă lume cere în spațiul public să se reflecteze și ascultăm, ca de fiecare dată, ceea ce opinia publică dorește. Dacă acum se fac fel de fel de discuții exact de către cei care ne îndemnau să facem acest lucru, exact invers, este ceva cu care ne-am obișnuit de ceva timp din partea opoziției, dar n-are sens să mai speculăm. Nu este vorba de bani. V-am explicat și anul trecut, și în acest an, cât s-a putut de clar, că nu luăm o astfel de măsură din lipsă de bani. Am anunțat de la început de an care sunt obiectivele noastre. Sunt chestiuni de normalitate, că vorbim de pensiile speciale, de anumite prevederi care vor fi discutate cu studenții din România, sunt chestiuni pe care oamenii le reclamă și atunci suntem obligați să ținem cont, comunicăm cu cei vizați și pe urmă luăm o decizie. Nimeni nu se poate supăra, chiar și studenții, să spui că 26 de ani este limita de vârstă până la care studenții se bucură de acele facilități. Este ceva normal să te gândești că trebuie să învețe bine, să n-aibă restanțe, să nu rămână repetenți: este scopul, este dorința noastră. Constituția în sine ne obligă să declarăm obligatoriu învățământul liceal. Sunt câteva lucruri pe care le vom discuta cu studenții, probabil săptămâna viitoare, chiar poate recomandăm noi să fie o discuție deschisă.
Viorica Dăncilă: Eu sunt de acord cu dialogul și acest dialog trebuie să-i cuprindă pe toți care sunt implicați în aceste decizii. De aceea, așa cum a spus domnul ministru Teodorovici, de săptămâna viitoare vom începe dialogul și cu studenții, și cu magistrații, astfel încât atunci când luăm o decizie, această decizie să fie deja cunoscută de cei care vor intra sub incidența actului normativ.
Întrebare: (…)
Eugen Teodorovici: Un sprijin din partea unui Guvern responsabil, într-o formă sau alta, se va primi de UAT-uri. Guvernul a decis printr-o hotărâre de Guvern să aloce un sprijin financiar tocmai pentru această nevoie punctuală pe perioada de iarnă în Drobeta. Chiar mă bucur că ați ridicat o problemă locală și pot să vă mai spun că și astăzi în conferință s-a pomenit un lucru foarte important, și anume că trebuie să creăm acel cadru legal în baza căruia comunitățile locale care doresc să preia la nivelul lor anumite infrastructuri cum e cea portuară, eu am spus că o să pregătim la nivel de Guvern o schemă de finanțare pentru ca acest transfer de infrastructură foarte importantă, cum e cazul dumneavoastră aici, să fie și finanțat într-o anumită parte de către Guvern, tocmai pentru a stimula dezvoltarea acestora și utilizarea lor în scop economic și turistic. E un lucru bun. Am văzut chestiunea legată de transportatori, am auzit în spațiul public: transportatorii au solicitat o sumă pentru partea de acciză. Pot să vă spun că suma întreagă se prinde la rectificare, astfel încât rambursarea accizei să fie făcută. Ministerul Finanțelor a cerut acest lucru din data de 25 mai la Transporturi pentru ca suma respectivă să fie comunicată și prinsă în rectificare. Este încă o problemă rezolvată.
Întrebare: Cardul de sănătate nu funcționează în continuare.
Viorica Dăncilă: Se fac eforturi pentru remedierea acestei defecțiuni, dar, pentru că ați adus în discuție, am văzut declarațiile purtătorului de cuvânt de la CNAS, ceea ce arată că nu are ce căuta în această funcție. De aceea, solicit ministrului Sănătății demiterea purtătorului de cuvânt al CNAS și a directorului CNAS. Nu vom accepta niciodată ca un funcționar public, un om care deține o anumită funcție să aibă astfel de cuvinte pentru cetățeni. Am discutat cu doamna ministru al Sănătății despre acest lucru și am cerut demiterea purtătorului de cuvânt, repet, și a directorului CNAS, dar am avut o discuție cu doamna ministru legată de acest aspect chiar înainte de a intra în sală. Vom vedea care sunt cauzele și, bineînțeles, vom căuta ca acest lucru să nu se mai repete.
Întrebare: Primarii au ieșit nemulțumiți de la întâlnirea cu dumneavoastră.
Eugen Teodorovici: Care primari au ieșit nemulțumiți, îmi puteți spune? Discuția a fost ieri la Guvern cu cele patru structuri asociative cu care de acum încolo se va desfășura acest dialog, deci nu separat pe asociații, cum din păcate unii colegi au încercat să facă an de an. Este corect, transparent și normal să facem această discuție cu cele patru structuri asociative la masă. Bucureștiul a fost invitat, pentru că face parte indirect dintr-o anumită structură sau alta, și sectoarele, și Primăria Capitalei, adică sunt asimilate unei forme de organizare din cele patru structuri asociative. Cu toții au fost invitați. S-a discutat foarte clar și transparent, cum am spus că sunt discuțiile la care eu particip, clar, tranșant, ferm și fără niciun fel de păcăleli sau furăciuni, cum spunea unul dintre primarii respectivi. Am spus clar două lucruri: că impozitul pe venit pe primul trimestru va fi alocat în întregime UAT-urilor. Pentru luna martie se împarte pe formulă, iar pe ianuarie și februarie în mod normal sunt două variante, pe formulă sau alocarea, cum spune principiul echilibrării, pentru cei care au nevoie ca până la final de an să funcționeze. Decizia o s-o ia asociațiile, structurile asociative, nu Ministerul de Finanțe. Noi am alocat în întregime impozitul pe venit, decizia le aparține. Mai departe, toate cheltuielile legate de partea socială, persoanele cu handicap și însoțitori, la fel sunt alocate, sunt asigurate exact în procentul pe care legea de astăzi îl prevede, nimic altceva. A rămas că mai avem discuții și luni, și marți, cum este normal, pentru a definitiva toate aceste elemente rămase încă în suspans. Ce au ridicat unii dintre primari la discuția cu presa, că am urmărit și eu, au fost și alte aspecte care nu fac astăzi subiectul rectificării, probleme generale legate de partea de educație, de cheltuielile pe educație, de bursele impuse prin legi de Parlament la nivel local și multe altele. Chestiunile se vor discuta în continuare luni și marți și sunt convins că la momentul rectificării UAT-urile vor fi mulțumite. Cred că nu se putea explica mai clar. Dacă primarul dorește, putem să facem o analiză punctuală vizavi de ce cheltuie și cum cheltuie în raport cu ce primește.
O zi bună, mulțumim!