Astăzi au fost aleși președintele PSD Sibiu și președintele executiv. Am ascultat foarte mulți primari, foarte mulți membri ai PSD de aici, de la Sibiu, am vorbit despre realizări, dar și despre lucruri care au fost deficitare în desfășurarea activității organizației PSD și am creionat programul de activități pentru perioada următoare. O să plec de la Sibiu cu multă încredere în organizația de aici, care chiar dacă are o luptă foarte mare – știm că de la Sibiu este și domnul președinte Iohannis, dar și candidatul USR, domnul Barna –, eu sunt convinsă că organizaţia de aici va obţine un rezultat bun la alegerile prezidenţiale.
Întrebare: Ce înseamnă rezultat bun?
Viorica Dăncilă: Un rezultat bun înseamnă foarte multă organizare, înseamnă ca fiecare organizaţie de aici din judeţ să îşi asume un rezultat la alegerile prezidenţiale, iar cumulul acestor proiecte să dea rezultatul organizaţiei judeţene. Oricum, un rezultat bun înseamnă dublu faţă de cât s-a obţinut acum. Presupune implicare, muncă de echipă, presupune un rezultat care să reflecte realitatea acolo unde avem primari. Avem primari destoinici care au făcut investiții în comunitățile lor. Sunt ultimele alegeri înainte de cele locale și cred că este un bun prilej ca fiecare primar să arate că are în continuare un val de credibilitate din partea locuitorilor, iar acolo unde nu avem primari, președinții de organizații să arate că se bucură de încrederea locuitorilor și că trebuie să fie candidații noștri la viitoarele alegeri locale.
Întrebare: Considerați că rezultatul de acum de la Sibiu nu este bun?
Viorica Dăncilă: Nu numai la Sibiu. Ştiţi foarte bine că rezultatul de la alegerile europarlamentare ne-a dezamăgit. Este un rezultat pe care ni-l asumăm, dar care nu reflectă modul în care PSD poate să fie reprezentat la următoarele alegeri. Învăţăm din greşelile făcute şi, bineînţeles, prin reformă, prin dialog cu oamenii, prin a participa la întâlnirile cu oamenii, prin a fi mult mai apropiaţi de oameni, sperăm să avem un rezultat mai bun. Repet ceea ce am spus la fiecare organizaţie judeţeană: nu PNL sau USR au câştigat alegerile, ci PSD le-a pierdut. Trebuie să vedem de ce s-au pierdut aceste alegeri, să analizăm acest lucru în fiecare judeţ şi, bineînţeles, greşelile pe care le-am făcut la nivel naţional. Trebuie să plecăm în lupta pentru prezidenţiale cu multă încredere în noi şi, bineînţeles, prin implicare, organizare, comunicare, prin proiectele pe care le avem, să câştigăm alegerile prezidenţiale.
Întrebare: La ce greșeli vă referiți?
Viorica Dăncilă: La mai multe aspecte. O să vă dau câteva exemple: în primul rând, unul legat de organizare. Cred că trebuie să avem program de campanie pe fiecare localitate în parte, pe fiecare județ și la nivel național. Un alt lucru care nu a funcționat bine este cel legat de comunicare. Acest Guvern a luat multe măsuri bune pentru oameni, dar nu le-a comunicat așa cum trebuia. Am mers pe o singură temă legată de justiție, iar acest lucru a făcut ca o parte dintre cetățeni să se desprindă de PSD pentru că ceea ce comunicam noi nu se plia pe ceea ce-și doreau cetățenii. Am văzut că un milion și jumătate de cetățeni nu s-au prezentat la vot, români care au votat cu PSD. Nu au votat nici cu alte partide, dar nu ne-au susținut nici pe noi. Trebuie să recâștigăm încrederea pe care am pierdut-o. Sunt convinsă că românii apreciază lucrurile bune, dar cred că și noi trebuie să le comunicăm mult mai bine, să venim cu ajustări ale programului de guvernare care să reflecte efectiv voința cetățenilor. Trebuie să mergem mai mult în teritoriu, de aceea, împreună cu președintele executiv și cu secretarul general, vom ajunge înainte de campanie în fiecare județ pentru a identifica problemele din județul respectiv și pentru a putea prelua din problemele ridicate de oameni.
Întrebare: Președintele ales al Comisiei Europene susține impunerea unui mecanism de verificare a statului de drept în toate țările UE. Ce părere aveți?
Viorica Dăncilă: Este bine, este bun faptul că este o abordare care nu este specifică doar câtorva state, este o abordare la nivel european care se va aplica tuturor statelor membre. Ne uităm acum la Mecanismul de Cooperare şi Verificare care este aplicat doar României şi Bulgariei. Eu cred că atunci când se ia o măsură la nivel european trebuie ca acea măsură să vizeze toate statele membre. Eu sunt convinsă că toţi avem obligaţii în calitate de stat membru al Uniunii Europene, dar avem şi oportunităţi în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Cred că această abordare a preşedintelui Comisiei Europene este corectă, pentru că este o măsură care vizează toate statele.
Întrebare: Ce ar trebui să facem pentru ridicarea MCV?
Viorica Dăncilă: După alegeri am discutat cu fostul preşedinte al Comisiei Europene, cu fostul prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Am spus că noi avem foarte mare deschidere şi că trebuie să discutăm despre fiecare punct în parte. Dar aceste discuţii nu cred că trebuie purtate doar cu Ministerul Justiţiei. Sunt discuţii care vizează magistraţii, sunt discuţii în care trebuie să avem părerea şi a judecătorilor şi a procurorilor şi a asociaţiilor magistraţilor pentru a putea pune anumite puncte în aplicare sau la anumite puncte să explicăm de ce nu putem implementa acel aspect din Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Dar cred că este foarte important dialogul şi Guvernul României va avea un dialog cu Comisia Europeană legat şi de acest aspect, dar şi de alte aspecte referitoare la această cooperare.
Întrebare: Ați stabilit un target pentru prezidențiale?
Viorica Dăncilă: Da, încă nu am stabilit procentul pentru fiecare organizație, dar acest lucru este un act de normalitate. Atunci când ești ales, îți asumi o responsabilitate și cred că această responsabilitate trebuie să și-o asume fiecare organizație, pentru că nu putem obține victoria pe care ne-o dorim dacă nu vom avea o implicare a tuturor organizațiilor. Fiecare organizație județeană va avea un target, își va asuma acest target, pentru că așa cum președintele partidului, conducerea partidului, își asumă anumite lucruri, această asumare trebuie să meargă până la nivelul fiecărei comunități. Vom lua în calcul toate elementele, vom avea o discuție în cadrul CEX și vom stabili împreună cu președintele organizației nivelul fiecărui procent.
Întrebare: Spuneați de un scor dublu în organizația de aici…
Viorica Dăncilă: A fost o glumă. Poate să fie mai mare, mai mic, poate să fie mai mult decât 26%. Vom discuta cu fiecare județ în parte în perioada următoare, ca să vedem care va fi rezultatul la nivel național.
Întrebare: Ce se întâmplă dacă nu se atinge acel target?
Viorica Dăncilă: Normal, trebuie să-și dea demisia. Atunci când îți asumi un lucru trebuie să-l duci la bun sfârșit. Mai fac o precizare înainte de a încheia conferința de presă: am văzut că a ieșit în spațiul public că am venit pe o intrare laterală, că ne-a fost teamă că au fost 20 de persoane care au protestat aici. Nu, am intrat pe intrarea principală, în partea laterală au stat cei care s-au manifestat. Am avut dorință de dialog și am întrebat dacă vor ceva, dacă vor să vorbească, să solicite ceva. Nu au vrut nimic. Ca de obicei, au fost câteva persoane care cred că jignirile sunt constructive pentru această țară și acest județ. Știu că la Sibiu sunt oameni onești, pașnici, care preferă dialogul, oameni pe care îi apreciez foarte mult și cred că astfel de manifestări nu fac bine județului, pentru că în România trebuie să aducem normalitatea. O bătălie politică trebuie să fie pe proiecte, pe argumente, dar în același timp trebuie să dăm dovadă de respect, pentru că respectul impune respect. Noi întotdeauna am arătat că știm să respectăm și să ne comportăm și nu este normal ca 20 de persoane să fie cele care să facă regula și efectiv să distrugă o imagine. Eu am încredere că la Sibiu oamenii sunt altfel, cunosc foarte mulți oameni de la Sibiu, am mulți prieteni aici și îi apreciez foarte mult. Deci nu a fost teamă, nu mi-este teamă, nu am să fac niciun pas înapoi pentru că cineva țipă sau jignește. Jignirile sunt atributul oamenilor slabi, iar noi suntem oameni puternici care știu să meargă înainte.
Întrebare: Le-ați transmis că sunt chemați la dialog?
Viorica Dăncilă: Aici s-a încercat un dialog cu dânșii, au refuzat acest dialog. Așteaptă să țipe, dar nu vor să dialogheze. Eu nu pot să îi opresc, aceasta e democrația, dacă unii înțeleg că aceste manifestări înseamnă democrație, nu îi opresc, dar nici nu pot aprecia aceste manifestări. În momentul în care au o solicitare sau cred că ceva nu merge bine sau au o problemă pe care cred că pot să o aducă în atenția Guvernului, întotdeauna am dat dovadă de deschidere și un dialog chiar poate fi constructiv. Dacă au ceva de spus, de reproșat, acest lucru trebuie să se facă într-o manieră calmă, de echilibru, pentru că dacă ceva îi lipsește acestei țări, este consensul, echilibrul, calmul și dialogul. Trebuie să revenim la normalitate.
Întrebare: Sunt doi candidați la prezidențiale de aici, de la Sibiu…
Viorica Dăncilă: Eu le urez succes, pentru că așa este normal, dar trebuie să luăm în calcul că președintele este al tuturor românilor și că este important ca viitorul președinte să aducă un consens și un echilibru în România. Este o societate foarte dezbinată. Am văzut foarte multă ură și vedeți și dumneavoastră aici, la Sibiu. Aceste lucruri trebuie să înceteze și este important cine poate realiza acest lucru, cei care îndeamnă la ură, la dezbinare, cei care nu au reușit să unească societatea românească sau cei care, într-adevăr, pot realiza acest lucru și pot aduce un plus pentru toți românii pe plan intern și, de ce nu?, pe plan extern.
Întrebare: De ce nu a participat presa la conferință?
Viorica Dăncilă: Nu este vorba că am da la o parte presa sau că nu ne face plăcere să discutăm cu presa. A fost o discuție foarte deschisă, au fost foarte multe păreri, oamenii au vrut să-și spună punctul de vedere, să discute liber. S-au luat anumite decizii, iar organizația a vrut să rămână în interiorul partidului.
Întrebare: A fost nevoie de pază suplimentară?
Viorica Dăncilă: De unde vreți să știu eu? Eu am intrat pe intrarea principală. Cred că modul în care dumneavoastră vă raportați nu este unul corect. Era corect ca cei care au venit să accepte dialogul, pentru că au venit să solicite ceva, dar nu este corect să acceptăm astfel de manifestări. Fiecare partid politic are dreptul să-și facă o reuniune, să aibă alegeri. Eu nu voi lăsa niciodată pe cineva din PSD să se ducă peste un alt partid și să se manifeste într-un mod neadecvat. Cred că acest lucru ar trebui să ne deranjeze pe toți, pentru că creează o percepție care nu e una favorabilă. Trebuie să învățăm din toate aceste lucruri și să înțeleagă și cei care au astfel de manifestări foarte nelalocul lor, să spun așa, să fiu un pic elegantă, că acest lucru nu este acceptat de societate, că oamenii de data aceasta s-au săturat de jigniri, de violență verbală. Vor lucruri concrete și, dacă vin cu o idee, cu un proiect, îl discutăm, dar în momentul în care vin și jignesc, și dumneavoastră, în presă, dacă vă jignește cineva, nu mai acceptați dialogul. Nu este corect și, așa cum am spus, nu caracterizează nici cetățenii din Sibiu, nici din altă parte a țării.
Vă mulțumim!