Joi, în ședința de plen a Camerei Deputaților, vom dezbate și aproba proiectul care face referire la situația în care copiii nu mai pot merge la școală, școlile fiind închise, iar unul dintre părinți să poată să stea acasă să se îngrijească de aceștia. Dacă mă întrebați de ce a fost trimis la Comisie astăzi, aș vrea să adaug totuși faptul că astăzi toate grupurile parlamentare, fără excepție, au fost de acord cu această retrimitere, inclusiv cei care astăzi ne acuză pe noi, cei de la PSD, că am susținut așa ceva. Acel grup este chiar printre inițiatorii acestui demers de a retrimite la Comisie, pentru că nu era foarte clar reglementat în proiectul legislativ, în această inițiativă, cine plătește salariul părintelui care stă acasă pe perioada acestei crize, în condițiile în care școlile sunt închise. Ar fi căzut tot în sarcina societății, firmei care practic nu beneficiază nici de aportul angajatului în acea perioadă și tot în sarcina societății comerciale ar fi picat și această remunerare. Prin urmare, vom găsi în cursul zilei de astăzi și joi, până la ședința de plen, cele mai bune soluții, indiferent că vom propune să se deducă din taxele pe care respectiva societate le va avea de plătit către stat sau că se pot lua din plafonul pentru ajutorul de șomaj sau oricare variantă prin care să încercăm să ajutăm oamenii, copiii care stau acasă să aibă însoțitorii, să aibă un părinte aproape de ei, dar și economia să funcționeze în continuare. Așa vor funcționa aceste societăți la capacitate redusă, neavând angajații prezenți cu toții la serviciu.
Întrebare: Este posibil ca PSD să vină cu un proiect de lege prin care să acorde anumite facilități companiilor care urmează să fie afectate de criză?
Alfred Simonis: Există această posibilitate. Evident că încercăm să implementăm toate măsurile. Am făcut un apel la Guvern prin care am solicitat să vină cu un plan de măsuri pe termen scurt pe care suntem dispuși de urgență să le adoptăm în Parlament, având în vedere că Guvernul este interimar, demis, nu poate emite OUG. Dacă îmi permiteți să fac referire doar la una, am primit în cursul zilei de astăzi de la doctorul Raed Arafat o solicitare de modificare a legislației prin care să încercăm să gestionăm stocul de medicamente și de materiale sanitare, de exemplu. Suntem dispuși ca săptămâna aceasta sau viitoare, în cel mai scurt timp, să adoptăm această inițiativă și altele pe care le primim de la profesioniști în domeniu, cum este domnul Arafat, dar și de la Guvernul acesta în care nu avem foarte mare încredere, însă situația este extrem de gravă și va trebui să ne implicăm cu toții și să găsim cele mai bune soluții pentru a o remedia. Nu am văzut încă proiectul, urmează să lucrăm la acesta, este vorba de completarea stocului de medicamente și de materiale sanitare.
Întrebare: Pot fi incluse propunerile chiar în OUG referitoare la coronavirus care e la Comisia de Sănătate?
Alfred Simonis: Este unul dintre scenariile pe care lucrăm. N-am ajuns astăzi la această OUG tocmai pentru a avea timp să o mai dezbatem până săptămâna viitoare, să vedem tot ce ar trebui să adăugăm la ea, pentru că este cel mai eficient mecanism. O avem pe ordinea de zi, este în comisii în dezbatere. În măsura în care se fac amendamente și pot fi adoptate de urgență, o putem avea la vot chiar lunea viitoare.
Întrebare: Cu legea vaccinării ce se întâmplă?
Alfred Simonis: E pe ordinea de zi și aceasta. Săptămâna viitoare probabil că va intra și aceasta la vot.
Întrebare: Ce măsuri concrete ar mai putea lua Parlamentul în interior?
Alfred Simonis: N-aș vrea să mă refer la ce poate face Parlamentul cu privire la parlamentari, la protejarea lor. Cred că trebuie să luăm măsuri pentru protejarea întregii populații a României. Trebuie să implementăm măsuri pentru toată societatea, nu doar pentru funcționarii din Parlament.
Întrebare: Există posibilitatea să suspendați activitatea?
Alfred Simonis: Nu m-aș pripi. Totuși, avem niște voturi importante săptămâna aceasta, votul de învestire a Guvernului. Cred că votul de joi este unul extrem de important, în măsura în care cei de la PNL își vor respecta angajamentele pe care le-au avut anterior, și anume cel de a respecta decizia CCR și de a-și respecta propriul coleg, pe domnul Vasile Cîțu, de a-și vota propriul guvern, înseamnă că de joi vom avea un guvern instalat. După cum știți, toate grupurile parlamentare, cu excepția PSD, au anunțat că vor vota acest guvern. Prin urmare, există o majoritate pentru a fi învestit Guvernul Cîțu, nu trebuie decât ca cei de la PNL să își voteze propriul coleg, urmând ca după aceea să stabilim împreună ce trebuie făcut.
Întrebare: Există posibilitatea reducerii programului de lucru?
Alfred Simonis: Nu mă număr printre cei care cred că trebuie redus programul de lucru. Dacă mă întrebați pe mine, și așa e unul destul de redus ca să îl reducem încă puțin! Vă spuneam că n-aș vrea să mă aventurez în a da declarații acum. Ne pripim. Orice scenariu este deschis, până la urmă, trebuie restricționată activitatea în Parlament după ce am implementat toate măsurile eficiente pentru a proteja populația. Acesta trebuie să fie principalul obiectiv în perioada următoare.
Întrebare: Dacă PNL nu va vota la vedere, ce va face PSD?
Alfred Simonis: În primul rând, trebuie să vedem ce va face PNL, pentru că pe de o parte încalcă decizia CCR, pe de altă parte nu-și respectă propriul coleg, ca să fiu elegant. În momentul în care propui un coleg de partid și nu te duci să-l votezi, într-o situație de criză cum este aceasta, e nu doar lipsă de respect față de propriul coleg, ci iresponsabilitate crasă politică față de cetățenii României. Nu poți într-o astfel de situație în care totuși avem această epidemie în creștere în fiecare zi să te joci de-a Guvernul, de a-ți vota sau nu propriul Guvern, să o luăm de la capăt cu audieri de miniștri prin Comisii. E o glumă, țara se află într-o situație de criză și e nevoie de un guvern stabil. Noi am anunțat că vom participa la ședința de vot. Toți colegii deputați și senatori ai PSD vor fi prezenți în sală joi la votul de învestire a Guvernului Cîțu.
Întrebare: Va exista o decizie obligatorie pentru parlamentarii PSD?
Alfred Simonis: Eu vă spun așa: toate grupurile parlamentare, adică USR, PMP, UDMR, minorități naționale, chiar și grupul ALDE și Pro România, au anunțat că vor vota la vedere unii dintre ei Guvernul Cîțu, prin urmare înseamnă că dacă cei de la PNL își vor vota propriul guvern, vor avea mai mult de 30 de voturi peste numărul minim de care au nevoie pentru a învesti acest guvern, nu mai e nevoie să mai voteze altcineva acest guvern.
Întrebare: Dacă nu vor exista aceste voturi, există posibilitatea ca parlamentari PSD să voteze?
Alfred Simonis: Haideți să ajungem acolo! Să vedem dacă acești oameni care conduc în momentul de față destinele României, chiar și cu acest guvern demis, sunt atât de iresponsabili încât să nu-și voteze propriul guvern!
Întrebare: E posibil ca parlamentarii PSD să voteze conform propriei conștiințe?
Alfred Simonis: Eu vă spuneam că vom lua o decizie în acest sens în zilele următoare. În acest moment, decizia este clară de a nu vota Guvernul Cîțu, pentru că nu e nevoie de voturile noastre, având în vedere că PSD are 200 de parlamentari, iar celelalte grupuri care au anunțat și propus acest premier, unul care a propus și celelalte care au anunțat că susțin acest guvern, au 265, având nevoie doar de 233 pentru a învesti acest guvern. Prin urmare, este datoria PNL de a strânge această majoritate și de a-și vota colegul propus pentru funcția de prim-ministru. Dacă au făcut această propunere în glumă, la mișto!, chiar și în condițiile acestei crize care este în creștere, vor fi taxați de români în cel mai scurt timp, sunt absolut convins.
Întrebare: Aveți garanția că toți parlamentarii PSD vor respecta decizia partidului?
Alfred Simonis: Am garanția că membrii PSD sunt niște oameni responsabili care vor vota așa cum e nevoie pentru România.
Vă mulțumesc!