Bună ziua! Suntem la partid deja cu un întreg program de activități pentru astăzi. Suntem, în primul rând, în discuție directă cu foarte mulți colegi din teritoriu, președinți de organizații, primari, analizăm la cald, încă suntem după o seară lungă, rezultatele. Până acum tot ce înseamnă numărătoare paralelă se confirmă aproape în totalitate cu ce a dat AEP. Suntem foarte mulțumiți de sistemul acesta de numărătoare paralelă pus la punct la partid, cred că e unul dintre cele mai performante la ora actuală la nivel de partide. Dorim să le mulțumim foarte mult președinților de organizații care, într-adevăr, și-au făcut foarte bine treaba. Analiza o vom face în continuare județ cu județ și localitate cu localitate. Sunt foarte multe lucruri bune, ne uităm la cifre, la strategii, la modul în care s-a lucrat și sunt convins că avem multe concluzii pentru turul 2.
În continuare, în cursul după-amiezii va sosi și doamna președinte și vom pune la punct o consolidare a strategiei pe care o avem pregătită pentru turul 2. Vreau să vă spun că nu a fost niciun fel de surpriză pentru noi intrarea în turul 2, știam că există toate resursele necesare. De-a lungul zilei de ieri nu a existat nicio emoție în acest sens. Eram foarte dornici să vedem românii ieșind la vot pentru PSD, se pare că aceștia au ieșit de peste tot din țară. Ne uităm foarte atent la ce se întâmplă în diaspora. Suntem mulțumiți că am reușit să găsim o formulă prin care timp de trei zile toată diaspora să iasă civilizat la vot. Este o lege bună, o lege care implică un efort bugetar masiv, dar care merită. Sperăm să fie închis pentru totdeauna acest subiect cu diaspora și în mod real să avem aprecieri din acest punct de vedere și din diaspora.
De asemenea, ne pregătim foarte mult pentru a avea o dezbatere. Dorim foarte mult ca președintele Klaus Iohannis să vină la o dezbatere, cel puțin la o dezbatere. Avem în acest sens invitații de la câteva televiziuni, noi dăm curs acestor invitații, dar în mod real avem nevoie de un adversar. În primul tur nu am văzut vreo dorință din partea domnului Iohannis, a fost cel pe care l-am provocat în mai multe rânduri. Vom iniția discuții, astăzi vom stabili modalitatea, de-a lungul timpului, așa cum știți, echipele de campanie se întâlnesc și fixează sub ce formă să aibă loc această dezbatere. Nu doar în România, peste tot în lume există un cadru în care ea se trasează. Au fost momente de referință în istoria democrației românești când doi sau trei candidați s-au întâlnit și au oferit electoratului motivele pentru care să aleagă sau nu acel președinte. Ne uităm că la ora actuală, din 18 milioane de votanți în România și probabil puțin peste 2 milioane în exterior, 3 milioane l-au votat pe Klaus Iohannis, 2 milioane pe Viorica Dăncilă, deci există în continuare 18 milioane de voturi la care putem aspira și noi, 17 milioane la care Klaus Iohannis poate aspira, deci meciul începe de la 0 la 0 și nu cred că există acea recomandare pe care un șef de partid o face electoratului. Noi privim toți românii în mod egal, fie că sunt pensionari, fie că sunt antreprenori, toți pot fi votanții noștri, îi respectăm pe toți.
Întrebare: De această dată, PSD nu a mai câștigat în Moldova!
Valeriu Steriu: Nu am pierdut, avem foarte multe județe în care avem doi votanți din zece, trei votanți din zece, nici Klaus Iohannis nu are mai mult de trei sau patru votanți din zece în acele județe. Votul s-a împărțit la 14 candidați, în turul 2 votul se va împărți între 2 candidați. Alături de noi au luat voturi și Mircea Diaconu, și Cătălin Ivan, și ceilalți participanți la vot. În turul 2 vom vedea cât de mulți doresc să o voteze pe Viorica Dăncilă și cât de mulți doresc să îl voteze pe Klaus Iohannis. Vă repet, meciul pleacă de la 0 la 0. Sunt în continuare, repet, foarte mulți nehotărâți, am avut 48%, deci unul din doi români au ieșit la vot în țară și unul din trei în diaspora. Noi considerăm că toți românii trebuie să iasă la vot, să fie o participare mai numeroasă. Ne-am pregătit foarte bine, aceste alegeri sunt pregătite de PSD, nu cred că PNL, într-o săptămână, a contribuit cu ceva, toți prefecții și subprefecții au fost perfect sănătoși și au asigurat o rundă de alegeri fără niciun fel de contestare. Probabil că au fost cele mai corecte alegeri și sperăm să fie în continuare. În clipa de față suntem concentrați să asigurăm un scor cât mai bun în fiecare localitate din România, că se cheamă București sau Șinca Veche, oricare dintre aceste localități vor fi tratate cu foarte mare atenție. Dorim să avem un scor cât mai bun, îngrijorări avem, evident. Avem îngrijorări pe diaspora, unde dorim să arătăm că dacă oamenii pot vota timp de trei zile, înseamnă că cineva s-a gândit la ei și PSD a avut majoritatea în Parlament și în această comisie care a făcut această lege. Sunt atât de multe elemente pe care dorim în continuare să le consolidăm și, bineînțeles, dorim să avem ca în 2016 sau în alți ani un rezultat cât mai bun în toate localitățile.
Întrebare: Vom vedea o schimbare de mesaj pentru electorat în turul 2?
Valeriu Steriu: Mesajul nostru este pentru toți românii. Nu o să avem niciodată un mesaj că dorim război cu PNL, noi dorim un mesaj echilibrat, de construcție, pentru toți românii. Nu suntem în război cu un partid. Dacă domnul Iohannis este în război cu cele două milioane de pesediști care au votat ieri, înseamnă că e în război cu Botoșani sau cu Oltenia, unde a câștigat PSD? Mi se pare o direcție greșită a unui președinte de țară să spună că este în război cu un partid. Mesajul PSD este că dorim ca România să fie a românilor și să fie o Românie care să aibă un președinte care să îi unească pe toți românii, indiferent de partid, de naționalitate.
Întrebare: Vă doriți o singură dezbatere sau mai multe?
Valeriu Steriu: Evident, nu chiar în fiecare zi, dar cu cât sunt mai multe dezbateri, cu atât românii pot să vadă în întregime și să cunoască un candidat. Eu cred că doamna Dăncilă a fost la suficient de multe emisiuni în această campanie electorală ca să poată răspunde jurnaliștilor, a fost la multe întâlniri cu oamenii în țară, a fost foarte transparentă în această campanie, spre deosebire de Klaus Iohannis, pe care nu l-am văzut de peste patru ani la vreo emisiune, ca să nu zic de întreg mandatul. Dacă cu dumneavoastră, jurnaliștii, nu s-a întâlnit, cu atât mai greu a fost să participe la vreo dezbatere cu întrebări incomode! Campania pe care a avut-o a fost în câteva săli, numai cu colegii de partid. Eu cred că un președinte trebuie, într-adevăr, să meargă printre oameni și să participe la discuții, să fie transparent, deschis, să fie glumeț, să aibă simțul umorului, așa ceva vrem să vedem la un președinte.
Întrebare: Ați discutat cu vreunul dintre contracandidații doamnei Dăncilă pentru a o susține în turul 2?
Valeriu Steriu: Nu, aceste discuții urmează să fie, într-un fel sau altul, făcute. Sunt foarte mulți candidați care au valori comune, Mircea Diaconu are foarte multe lucruri similare, este un om corect, este un bun patriot, sistem de valori comun. Au fost evenimente în campanie care au pus cei doi candidați față în față, au discutat, s-au respectat, s-au salutat. Se poate ca între candidați să existe chiar în timpul unei campanii întâlniri informale, au fost astfel de situații. Aș vrea să spun că inclusiv cu domnul Paleologu găsim valori comune, este un om foarte politicos, ca doamna Viorica Dăncilă.
Întrebare: Electoratul lui Paleologu va vota cu Viorica Dăncilă?
Valeriu Steriu: Cineva nu ține electoratul acesta într-o geantă, nu este proprietarul unui electorat. În momentul în care va vedea două sau trei dezbateri, electoratul va cunoaște mai bine candidații și cu siguranță își va gândi o orientare pentru turul 2. În primul tur, într-adevăr, s-au identificat cu Paleologu sau cu Cătălin Ivan. Să știți că și din electoratul USR există mulți oameni care, în primul rând, nu l-au votat pe Klaus Iohannis, un milion de români nu l-au votat pe Iohannis, s-au identificat cu Dan Barna. Nu suntem într-un război cu electoratul USR, încercăm să găsim ce anume ne poate uni, nu ce ne poate diviza, este cea mai bună abordare pentru orice om politic. Dacă îți propui de la bun început să nu lucrezi cu un milion de oameni pentru că au un șef care, într-un fel sau altul, dă mesaje pe o anumită direcție, nu ne ducem nicăieri în față cu țara! Este clar că mesajele USR, în numai șase luni, i-au făcut să piardă 600 de mii de alegători, ar trebui să fie îngrijorați pentru acest lucru, mesajele acestea radicale uneori nu sunt cele mai bune. Noi încercăm să găsim punți comune de comunicare cu toți, inclusiv cu cei din PNL, repet. Doamna Viorica Dăncilă poate fi un foarte bun președinte al românilor, inclusiv al celor din PNL.
Întrebare: PSD a lăsat bani de pensii și salarii?
Valeriu Steriu: PSD a asigurat banii pentru toate proiectele din programul de guvernare. Nu știu ce bani pregătește în clipa de față PNL, știu că deocamdată au pus carul înaintea boilor, pentru că aveau nevoie mai întâi de o rectificare bugetară și apoi să facă o reorganizare. În clipa de față, sunt foarte preocupați probabil de cum să depășească acest impact pentru a da salariile chiar și nemajorate pe care, vă repet, PSD le-ar fi dat fără niciun fel de problemă. PSD a avut grijă în primul rând de salarii și de pensii și de banii pentru buna funcționare a statului român. PNL a venit în primul rând focusat să schimbe numărul de miniștri, să dea afară secretarii de stat și cred că a judecat greșit. Dacă până acum în campania electorală la prezidențiale s-au ferit s-o spună, cred că trebuie să înceapă să vorbească foarte concret despre ce doresc să facă și cum doresc să facă aceste modificări.
Întrebare: Nu s-ar fi făcut același lucru și de către PSD?
Valeriu Steriu: S-ar fi făcut, dar cu siguranță am fi asigurat înainte de orice funcționarea statului până la sfârșitul anului și după aceea am fi făcut această restructurare de Guvern, întâi te asiguri că ai bani să funcționezi până la 31 decembrie, după aceea lucrezi la proiecte în care vrei să schimbi un ministru cu un alt ministru.
Întrebare: Mâine va avea loc un CEX?
Valeriu Steriu: Este posibil, urmează să hotărâm azi, în momentul în care avem această informație o vom face imediat publică.