ÎntrebareCum comentați numirea doamnei Kövesi în funcția de procuror-șef european?

Viorica Dăncilă: Eu v-am spus punctul meu de vedere. Este un vot majoritar, din 22, 17 voturi pentru, și întotdeauna majoritatea trebuie respectată. Punctul meu de vedere l-am expus.

 

ÎntrebareSunt informații că ambasadorul nostru ar fi votat împotrivă!

Viorica Dăncilă: Este o informație încă neverificată. Vom vedea pe urmă cum a votat. Eu nu știu, am venit de la un eveniment organizat de Ambasada Statelor Unite, a fost, așa cum știți, o zi foarte aglomerată.

 

ÎntrebareȘtiți ca președintele să o fi sunat-o pe doamna Odobescu?

Viorica Dăncilă: Nu știu, nu pot să afirm acest lucru, atâta timp cât nu este un lucru verificat. Astăzi i-am trimis punctul de vedere al Guvernului.

 

ÎntrebareCum afectează imaginea României suspiciunile care planează?

Viorica Dăncilă: Eu sper să nu afecteze, dar, după cum știți, sunt mai multe acuzații, mai multe dosare deschise. Dacă unul dintre aceste dosare devine realitate sau, eu știu, are influență asupra imaginii doamnei Kövesi, ea pe plan extern reprezintă România și atunci bineînțeles că imaginea României poate fi afectată. Eu am spus că este bine să lămurească toate aceste lucruri, pentru că și încrederea pe plan extern este mult mai mare. Nu am spus că este vinovată sau nu este vinovată, pentru că acest lucru nu pot să-l hotărăsc eu, judecătorii sunt cei care judecă.

 

ÎntrebareE un vot de încredere dat de Parlament și de Comisia Europeană?

Viorica Dăncilă: Este opinia fiecărei țări. După cum știți, am lucrat nouă ani la Bruxelles, acolo opinia fiecăruia contează. Nu se discută opinia fiecărei țări.

 

ÎntrebareA fost susținută de multe țări, dar nu de Guvernul din România! E normal?

Viorica Dăncilă: Este opinia fiecărui stat. Eu cred că trebuia să puneți această întrebare celor care s-au poziționat de fiecare dată împotriva României. Haideți să luăm rezoluția împotriva României, unde am avut eurodeputați de la PNL care au votat împotriva României, haideți să vorbim de președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, recunoscută ca un succes de toate statele membre, inclusiv de președintele Statelor Unite ale Americii, dar criticată de reprezentanții USR în Parlamentul European. Sunt lucruri care afectează imaginea României. Opinia fiecăruia pe plan extern trebuie respectată. Aceasta a fost opinia noastră, așa cum am respectat opinia celorlalte țări, și această opinie trebuie respectată. Să ne amintim: atunci când a fost desemnat Donald Tusk președintele Consiliului European, guvernul polonez nu a susținut această candidatură. În democrație trebuie să-ți spui punctul de vedere.

 

ÎntrebareÎn acest context, ce mesaj aveți pentru doamna Kövesi?

Viorica Dăncilă: Sper ca niciun dosar din cele care sunt acum în spațiul public – nu sunt jurist și cred cu tărie că justiția trebuie înfăptuită de judecători – să nu se plieze pe realitate, pentru că acest lucru ar fi o lovitură pentru România.

 

ÎntrebareO veți felicita pe doamna Kövesi?

Viorica Dăncilă: Bineînțeles, felicit orice om care obține un rezultat bun.

 

ÎntrebareAveți de gând să urmați recomandările GRECO, mai ales în privința Secției Speciale?

Viorica Dăncilă: Am spus și repet: nu cred că politicul trebuie să intervină în justiție. Așa cum Olanda, care are multe recomandări de la GRECO, cum are și Germania, cum are și Franța, a decis că răspunsul la aceste recomandări trebuie să se facă în consens de către magistrați, cred că și în România trebuie să procedăm în mod asemănător. Magistrații știu foarte bine, trebuie ca asociațiile de magistrați să-și spună punctul de vedere pe fiecare punct al raportului GRECO, pe fiecare punct din MCV, iar când se obține acest consens, sunt convinsă că va exista o soluție pentru acele puncte. Încă ceva: eu sunt înregimentată politic. Opinia mea ar fi o opinie politică și de fiecare dată am spus că în justiție politicul nu are ce căuta. Haideți să lăsăm asociațiile de magistrați, dacă în Olanda se poate, eu cred că și în România se poate – trebuie să luăm exemplu de bune practici din alte țări.

 

ÎntrebareDomnul Cuc spunea că autostrada Ploiești-Brașov va fi construită prin parteneriat public-privat cu chinezii. A rămas aceeași variantă?

Viorica Dăncilă: Avem de așteptat până pe data de 24 septembrie, când vom lua o decizie.

 

ÎntrebareDacă moțiunea se depune la finalul lunii, ce se întâmplă?

Viorica Dăncilă: Dacă o depun, să vedem! Trebuie ca opoziția să arate numărul de voturi pe moțiune. Dacă gândim logic, moțiunea de cenzură sau demisia prim-ministrului sunt instrumentele prin care acest Guvern este dat jos. Chiar dacă merg eu în Parlament cu remanierea și nu obțin numărul de voturi necesare, Guvernul rămâne în forma actuală, Guvernul nu cade. Eu cred că dacă opoziția, într-adevăr, vrea să dea jos acest Guvern, trebuie să introducă moțiunea de cenzură și să se asigure că trece, pentru că remanierea nu dărâmă Guvernul.