Reporter: Aveti treaba multa in Parlament. Sunteti foarte puternici cei de la PSD! Aveti majoritate pentru a numi un președinte la Senat.
Marcel Ciolacu: Am luat act de decizia CCR, caci nu se discuta niciodata o decizie CCR. Dupa ce apare motivarea, se va pune in aplicare. Constitutional exista o decizie, urmeaza sa vina motivarea, de ce anume a fost neconstitutionala numirea domnului Melescanu, caci are acest drept conferit de lege sa afle motivul. Este președintele Senatului, presupun ca dupa motivare vom propune un nou președinte.
Reporter: Nu doriti sa transmiteti un mesaj de forta?
Marcel Ciolacu: Este posibil sa se faca aceasta schimbare pana la motiune, care va fi votata in februarie.
Reporter: La PSD deja s-a deschis o bursa a zvonurilor pentru numele ales la Senat.
Marcel Ciolacu: Am inteles ca sunt vreo cinci sau sase colegi. Am luat o hotarare in BPN, am anticipat acest lucru, grupul PSD de la Senat va hotari prin vot candidatul. O sa fie o propunere din partea PSD, nu vom merge tot cu domnul Melescanu, deoarece nu este membru PSD, desi este afiliat. Trebuie sa incerc sa fiu credibil si de buna credinta, chiar incercam sa schimbam logica, nu mai exista cineva care decide tot. Daca intram peste senatori, unde e un club de vedete, mai select, cred ca e o mare greseala. Decizia e a lor, sa faca un vot pe buletine, lucru care se facea in trecut. Toate functiile intrau prin vot, eu am fost votat cand am fost prima oara secretar la Camera. In legislaturile trecute se vota absolut tot, lucrul acesta s-a rasfrant in activitatea parlamentara. In timpul lui Adrian Nastase, sedintele de grup durau trei-patru ore, nu exista lege care sa nu fie discutata.
Reporter: Aveti o noua prietenie cu UDMR, veti avea sprijinul lor si pentru noul sef al Senatului.
Marcel Ciolacu: Nu am avut aceasta discutie, dar asa sunt regulile jocului. Noi cu UDMR nu avem acum un proiect politic. Noi incercam sa stopam o incalcare flagranta a democratiei, o linie rosie care e depasita. Avem argumente, totul trebuie sa fie predictibil, nu ai voie sa modifici legile electorale cu atatea luni inainte de alegeri. Trebuia sa fie o dezbatere in Parlament.
Reporter: Aveti 1700 de primari. Am inteles ca in doua tururi ati pierde 800 de primari.
Marcel Ciolacu: Nu stiu cine a facut cifrele, nu am acces la ele. Este un calcul meschin, primarii nu sunt o marfa. Uitati-va la istoria acestor legi, in 2011 doamna Turcan si colegii dumneaei au schimbat legea alegerilor in doua tururi. Eu nu am probleme, schimbam toate legile, dar nu cu doua luni inainte! Dati-mi un exemplu in Europa unde s-a intamplat asa ceva. Sunt 45 de zile de campanie, este o procedura, nu schimbi legea asa.
Reporter: Colegul dumneavoastră Tariceanu a vorbit despre un blat intre PNL si PSD pentru un singur tur.
Marcel Ciolacu: Iarasi e un calcul pe care eu nu il fac. Blat pe ce? La ce pateste PSD acum de la PNL, poate cineva normal la cap sa faca un blat cu ei? A fost vreodata un asalt de asumari de acest fel, sunt deja sase asumari in doar doua luni, in campanie au spus ca vor sa desfiinteze PSD, iar acum sa facem blat cu PNL? Sunt dezamagit, am o relatie chiar corecta cu domnul Tariceanu si il stimez, dar si el, si Traian Basescu sunt doi oameni cu experienta incredibila in politica si se uita pasivi cum se creeaza un precedent in Romania. Nu o sa fie eterni nici PNL la guvernare, ganditi-va ca vine extrema dreapta care schimba regulile jocului cu doua luni inainte, tocmai fiindca a existat acest precedent. E un atac la democratie si m-as fi asteptat ca cei doi sa poate aceste discutii.
Reporter: O să avem anticipate?
Marcel Ciolacu: Sa isi dea demisia Orban maine. A vrut puterea, are guvern, acum sa isi dea demisia. Eu cred ca trece motiunea de cenzura, dar mai sunt inca doua guverne care trebuie sa cada. Eu astept sa guverneze tara, nu sa modifice legile electorale. Am vazut ca președintele nu agreeaza ideea de guvern de uniune nationala, sa nu ne mai mintim. Gândiți-vă cu guvernează, spun ca nu au bani de pensii, de alocatii, apoi iese doamna Turcan si spune ca sunt bani. Nu, nu sunt bugetati, stim sa citim cifre!
Reporter: Sunteti un partid extrem de viclean politic! Trece motiunea?
Marcel Ciolacu: Am vazut ca si de la USR a anuntat un deputat ca va vota motiunea. Noi avem in jur de 200 de voturi. Vom vedea la inceputul sesiunii cate voturi avem. Eu sunt foarte optimist ca trece motiunea. Trebuie sa recunoastem ca a fost o perioada dificila la PSD, fiecare a avut motive, lucrurile s-au dus in personal, eu am aratat deschidere pentru cine doreste sa se intoarca. Nu facem un sistem de racolare. Am inteles ca Orban doreste anticipate, atunci de ce a luat parlamentari? Care e logica? Daca iei parlamentari, vrei sa iti cimentezi o majoritate, nu iei de dragul de a-i lua, iar apoi la televizor spui ca vrei anticipate. E o minciuna la mijloc, e problema lor, sa si-o rezolve. Sa isi dea demisia si cred ca se ajunge la anticipate.
Reporter: Sunt colegi care spun ca nu vor vota motiunea.
Marcel Ciolacu: Vor vota, o sa luam o decizie in CEX, in BPN, ne strangem si discutam despre Congres si despre strategia privind sesiunea parlamentară.
Reporter: ALDE nu va vota motiunea. Mai negociati cu ei?
Marcel Ciolacu: Nu insistam cu negocieri, dar nu m-am suparat. Ma asteptam la cu totul alta abordare. Ma asteptam, de pilda, de la Traian Basescu sa discutam concret despre referendumul cu 300 de parlamentari. Pe aceasta tema, daca vrem sa ne respectam ca oameni politici, caci iata ce s-a intamplat cu Brexitul si cum s-au pierdut niste alegeri, votul romanilor trebuie respectat.
Reporter: Spunea cineva ca anticipatele va distrug efectiv.
Marcel Ciolacu: Treaba asta cu prohodul PSD m-a obosit. De data aceasta e o mare problema, PSD fiind unicul partid de opozitie, avem o problema a democratiei. Eu vorbesc de principii, nu de calcule, ne pricepem si noi sa le facem, suntem niste oameni instruiti si avem colaboratori buni. Si de la domnul Tariceanu am invatat mult, nu am nici o retinere sa spun asta. PSD a pierdut mult pentru ca a devenit prizonierul unui cerc. Avem posibilitatea acum sa ne deschidem.
Reporter: E posibil sa ramanem si fara doua tururi, si fara anticipate.
Marcel Ciolacu: E posibil. Oricum, nu e prioritatea partidului sa intre la guvernare.
Reporter: Daca nu trece motiunea, mai candidati la președintia partidului?
Marcel Ciolacu: În primul rand, nu am anuntat daca candidez. Cred ca o decizie asupra datei Congresului si asupra modificarilor statutului o vom lua la reunirea grupurilor, a președintilor de CJ si a primarilor de mari municipii. Nu a existat o discutie intr-un for atat de larg pentru modificari statutare. Daca aceste modificari trec si ajungem la o linie pe care ne-o dorim cu totii, presupun ca PSD o sa intre intr-o noua etapa si epoca. Nu vad legatura intre a trece motiunea si a candida la sefia PSD.
Reporter: Dar v-ati demonstra forta!
Marcel Ciolacu: Trebuie facuta o diferenta dintre o motiune pe asumare si una in jurul unui program de guvernare, caci opozitia are acest drept de a depune motiuni. Repet, m-as fi asteptat ca toate fortele sa ia atitudine impotriva acestor modificari legislative. Nu ai voie sa faci un asemenea precedent, nu ne permitem asa ceva, inseamna zece ani inapoi.
Reporter: Sorin Grindeanu ar avea o intelegere, un „deal” cu dumneavoastră ca sa tineti președintia interimara si sa ii predati apoi partidul?
Marcel Ciolacu: Nu a fost un „deal”. Ma vad des cu domnul Grindeanu. Am depasit etapa cand se vorbea in partid de dusmani ai poporului. In interior am colegi, fiecare are dreptul de a avea si un plan individual politic de cariera. E normal sa ai aspiratii. Ca președinte interimar, eu imi doresc sa aduc toti oamenii la o singura masa. A fost o perioada lunga in care valorile nu au fost lasate sa iasa la suprafata.
Reporter: Grindeanu are o alta strategie pentru conducerea PSD.
Marcel Ciolacu: Nu acestia sunt termenii si nu asa se face politica. Nu asta imi doresc eu si sunt convins ca nici Sorin nu isi doreste asta. Am spus doar ca s-a dus epoca unui tatuc la PSD. Trebuie creionata o noua echipa. E obligatia mea ca președinte interimar, a domnului Stanescu si a celorlalti colegi sa lasam partidul sa respire. Titus Corlatean e un bun politician, de exemplu, am vazut ce s-a intamplat la Dambovita. Sorin Grindeanu si Marcel Ciolacu vor cauta sa faca o echipa. Daca nu vom face aceasta echipa, vom face motiuni diferite. E prematur sa discutam acum.
Reporter: Sa urmarim un material in care se vede ca sunteti adulat in partid!
Marcel Ciolacu: Am fost la Olt cu domnul Stanescu, care a spus ca e timpul sa lase tinerii sa conduca organizația. Astazi am avut o discutie cu comunicatorii, sunt trei tineri care o sa iasa mai des la televizor si o sa vedeti ce valori avem in partid. La Arges ati vazut ce echipa buna am luat, la Dambovita, doamna Plumb, desi are un trecut impresionant in PSD, a fost invinsa de un tanar de 36 de ani.
Reporter: Va cere partidul sa candidati?
Marcel Ciolacu: Imaginile pe care le-ati vazut sunt de la Buzau, unde sunt acasa. E normal ca musafirii sa ma laude! Le-am si spus colegilor de acolo, „Nu va luati dupa ei, ca momentan avem altceva de facut”. Ma bucur ca m-au laudat colegii. Sa stiti ca domnul Stanescu a interzis aplauzele la sedintele din organizația de la Olt. Stiu ca sunteti sceptica si e normal sa fiti asa, dar partidul nostru se schimba.
Reporter: Cine candideaza pentru sefia PSD?
Marcel Ciolacu: Vom vedea. S-a venit si cu teoria fumului alb in care președintii de CJ sa faca o echipa comuna. Am fost intr-o izolare politica la nivel national si extern, iar noul semnal trebuie sa fie puternic.
Reporter: Sorin Grindeanu e foarte prieten cu Victor Ponta! Vorbiti cu oameni din Pro Romania?
Marcel Ciolacu: Fara sa se supere nimeni, Sorin Grindeanu e mai bun prieten cu mine decat cu Ponta. Haideti sa lasam partidul sa fie viu! Eu nu am sunat pe nimeni de la Pro Romania, uitati-va la PNL, stiti ca 1 din 7 parlamentari PNL e traseist politic? Daca un coleg doreste sa revina, se duce la organizație si se reinscrie in partid. Cred intr-un proiect politic realist care să aibă cu totul alte abordari. Am obosit de indicatii din exteriorul partidului sau de conditionari. Spre ce se indreapta PSD e evident: catre o etapa noua, o perioada de reconstructie.
Reporter: Doamna Dancila e somera! O puneti secretara la Camera?
Marcel Ciolacu: A fost totusi prim-ministrul Romaniei. Haideti sa respectam functiile statului. Nu a apelat la mine, dar o sa vorbesc cu dansa maine.
Reporter: Marti e vot mare si important pe pensiile speciale!
Marcel Ciolacu: Este proiectul PNL, nu e unicul in aceasta situatie, ca si cel cu accizele, ati vazut ca le-au scos si le-au bagat! Sunt proiecte folosite electoral impotriva PSD, au mintit oamenii ca pensiile speciale sunt 7 miliarde efort bugetar. Anomalia e ca nu poti sa ai pensie mai mare decat ai avut salariu in timpul activitatii. Nu vor sa recunoasca ca au folosit electoral acest proiect. Va garantez ca vom avea un proiect de lege bun cu impozitarea, cel al lui Eugen Teodorovici. Daca vor sa modificam aceasta lege, sa nu aprobam o lege neconstitutionala, sa vina sa ceara retrimiterea la Comisie si venim in doua saptamani cu alta lege. Nu poti sa spui ca pensiile militarilor sunt pensii speciale, in acest fel faci un atac la baza statului roman. Vrem suprematia legii, nu poti fara independenta judecatorilor si procurorilor. Ar trebui sa spuna ca e o măscăreală electorala!
Reporter: Asa ati facut cu dublarea alocatiilor, ati actionat electoral.
Marcel Ciolacu: Dublarea alocatiilor e o necesitate, nu e nimic electoral. Anul trecut Guvernul PSD a gasit resursele sa dubleze alocatiile.
Reporter: Vom vedea ce resurse gaseste domnul Cîțu!
Marcel Ciolacu: Sa mai vanda CEC-ul, am inteles ca asta e ocupatia ministrului Cîțu mai nou, e noua lui ocupatie. Chiar ca s-a ales praful daca vindem CEC-ul!
Reporter: Consiliul Fiscal mai conteaza? Ati ascultat cat de ingrijorat e domnul Daianu ca intram in criza?
Marcel Ciolacu: Eu am venit cu propunerea sa punem un guvern de tehnocrati pana la alegerile la termen, venim cu o planificare si cu niste realitati, facem o resetare si mergem la alegeri.
Reporter: Ati vorbit despre un guvern de uniune națională. Inclusiv cu liberali?
Marcel Ciolacu: Noi am vorbit despre un guvern de uniune nationala, nu am zis ca vrem cu doamna Turcan in guvern, ar fi culmea!