Reporter: Domnule Ciolacu, dati jos Guvernul Orban?

Marcel Ciolacu: In aceasta sesiune PSD va depune o motiune de cenzura, la prima reunire a grupurilor parlamentare o sa incepem strangerea de semnaturi.

 

Reporter: Cu un motiv concret?

Marcel Ciolacu: Avem mai multe, dar nu suntem majoritari in Parlament, PSD e singurul partid de opozitie. Descoperim tot felul de minuni haotice, va pot da zeci de exemple de minciuni: de pilda, s-a vorbit de dezastrul din infrastructura, dar vedem cum e Centura Bacaului, acum e 45% realizata, noi am dat 250 de miliarde lei vechi, ei au dat doar 6,4 miliarde la o solicitare de continuare a Centurii. Asteptam sa se convinga si celelalte partide care au votat Guvernul de necesitatea motiunii.

 

Reporter: Un subiect mai bun de motiune de cenzura e situatia sistemului de pensii.

Marcel Ciolacu: Pentru pensia minima, ca sa vedeti cata rautate e, era o majorare pana la 775 de lei, un impact pentru aproape un milion de oameni. Vorbim de un PIB estimat de 1129 de miliarde estimat. Am introdus un proiect de lege cu medicii veterinari si bibliotecarii, vorbim de 400 de oameni, in ziua de 31 decembrie au depus la CCR o contestatie pentru 400 de bibliotecari! Am aflat prin virtutea faptului ca sunt presedintele Camerei, altfel n-ar fi stiut nimeni de contestatia domnului Orban. Culmea ipocriziei e ca in Parlament au votat legea sapte membri ai Guvernului Orban!

 

Reporter: Exista o explicatie rationala?

Marcel Ciolacu: Sunt haotici. Sapte membri inseamna jumatate din Guvern.

 

Reporter: Daca Guvernul Orban face treaba pentru PSD ca Ciolos in 2016, de ce sa ii dati jos?

Marcel Ciolacu: Sunt costuri prea mari pentru Romania ca ei sa ramana o perioada indelungata. Oricum, asteptam si raspunsurile de la CCR.

 

Reporter: Va e frica de anticipate?

Marcel Ciolacu: Nu, categoric nu. Dar nu poti sa soliciti anticipate daca nu e o criza politica. Daca Orban isi asuma o criza politica in actualul context international complicat, daca vrem sa ducem euro la 6 lei, nu am nici o problema, sa isi asume! Criza devine doar cand nu exista o majoritate care sa formeze un guvern, dar din pacate pentru Orban criza aceasta nu o sa fie. Daca isi da demisia, va exista o majoritate. Noi speram sa depunem motiunea mai devreme de iunie.

 

Reporter: In iunie Guvernul PNL nu va mai avea combustibil.

Marcel Ciolacu: Pot sa isi dea demisia. Daca CCR ne da dreptate, Orban trebuie sa isi dea demisia, asa ar fi elegant pentru orice premier care a declansat un asemenea conflict.

 

Reporter: Primul pas e sa va infratiti cu fugarii de la Pro Romania. Bateti palma cu ei?

Marcel Ciolacu: Eu incerc sa arat un traseu logic si politic. Categoric PSD la Congres o sa vina cu un proiect politic. Daca alaturi de acest proiect vin si domnul Ponta sau alte forte, motiunea va trece. Dorim niste aliante, nu e vorba de fuziuni, ci aliante pentru formarea unui guvern, pentru alegerile locale sau generale. Cred ca e in firea unui om politic sa nu excluda nici o varianta. Nu ne unim de dragul de a lua puterea, ci pentru un proiect politic si pentru un program de guvernare. Nu exclud nici un fel de aliante, mai putin cu PNL. Vom discuta punctual si cu USR. Alianta care a pus Guvernul PNL vi se pare una normala, logica? Ii uneste ceva doctrinar, a existat vreun program de guvernare?

 

Reporter: Dar le-a iesit!

Marcel Ciolacu: Iar costurile le-am vazut cu totii.

 

Reporter: Dar PSD ar putea castiga di granda in toamna! Sau poate lumea crede ce spune Guvernul.

Marcel Ciolacu: Politicienii mai mint, mai pacalesc, dar cifrele nu! Tot bugetul e un dezastru. Avem de-a face cu un guvern care se imprumuta 5 miliarde pe luna. Ati mai auzit vreo explicatie in Romania de la un ministru sau de la un premier cum ca n-au ajuns pensiile la romani pentru ca au fost sarbatori? Nu a existat pana la guvernul Orban asa ceva, nimeni nu si-a permis sa lase pensionarii de sarbatori fara bani. Iar asta cu alegerile anticipate, pe care o tot reincalzesc, desi Constitutia spune foarte clar cum se face acest lucru, e o minciuna pentru a acoperi dezastrul. Pe 1 septembrie avem legea noua a pensiilor si salariile profesorilor, acolo e marea problema. Sunt convins ca miza anticipatelor e ca aceasta lege sa nu fie aplicata. Daca sunt anticipate, pe urma isi permit electoral sa proroge termenul.

 

Reporter: Guvernatorul a spus ca nu se poate sa maresti cu 40% intr-o tara cu crestere economica 4%.

Marcel Ciolacu: De ce nu iese Orban sa spuna ca nu poate sa mareasca pensiile? Cat timp sa minti? Ai mintit ca investesti in infrastructura si ai taiat banii! La PSD a venit decontul, vom vedea cand va veni la ei. Marea problema e marirea de la profesori: de pilda, noi am suplimentat bugetul cu 4,2 miliarde. Ei anticipeaza ca nu aplica aceasta lege, caci in bugetul Ministerului nu este stipulata aceasta marire.

 

Reporter: Lumea asteapta taierea pensiilor speciale. De ce fugiti de o decizie in cazul pensiilor speciale?

Marcel Ciolacu: Noi am vrut sa fim rationali. Nu am promovat taierea pensiilor speciale, pentru ei a fost un motiv electoral, dar noi am plecat de la ideea ca e un drept castigat. Am venit cu o chestie simpla: cel mai mare venit din tara e al președintelui, iar tot ce depaseste intra in sistem de impozitare si nimeni nu mai poate sa faca nimic. Avem o lege in Parlament pentru cei care beneficiaza de pensii speciale. Este un proiect al lui Eugen Teodorovici in care diferenta va fi impozitata cu 90%. Sunt lucruri care s-au creat in 30 de ani de democratie. Este un drept castigat, o sa se mearga in instanta, in toata aceasta marota politica singurii bagati total aiurea sunt militarii: nici unul nu depaseste veniturile presedintelui in afara de magistratii militari.

 

Reporter: Nu aveti acces la pensia unor fosti militari?

Marcel Ciolacu: Intrebati-l pe domnul Citu daca are acces. Eu nu sunt indreptatit sa am acces. Asta e tara in care traim, nu ma certati pentru lucrul acesta.

 

Reporter: Aveti de gand sa faceti ceva pentru asta?

Marcel Ciolacu: Se poate face o initiativa legislativa.

 

Reporter: Dar parlamentul aproba bugetul, nu are dreptul sa stie cat ia cineva pensie? Nu e imoral?

Marcel Ciolacu: Eu nu impart dreptatea, dar ce pot sa va spun e ca la ultimul proiect de lege cu pensiile speciale, in care s-a spus ca nimeni n-are drept la pensie speciala, „cu exceptia”, intre timp au revenit si ei si s-a focalizat totul pe parlamentari si pe primari. Oricum, eu mi-am dat demisia in ultima zi de mandat, ca si domnul Dragnea, doar noi doi ne-am dat demisia ca sa nu avem pensii speciale din tot Parlamentul Romaniei. Va spun o realitate. O sa fac acest gest si in aceasta legislatura.

 

Reporter: E o discrepanta uriasa intre venituri.

Marcel Ciolacu: Ma puneti sa intru intr-un hatis juridic din care nu mai pot sa ies sau pot sa incerc sa rezolv o problema. Ca sa rezolvi problema, trebuie o impozitare a pensiilor speciale. Avem capacitatea de a convinge si alte partide ca sa trecem legea, pentru ca eu va spun ca legea liberalilor va ajunge in instante. Legea propusa de PSD va fi cea care va putea fi aplicata. A fost o minciuna folosita electoral in loc sa se propuna o lege simpla. Lupta lor e cu pensia minima, nu au gasit bani pentru bunicii nostri care au muncit la CAP! Asa se face politica intr-o Europa in anul 2020?

 

Reporter: Pilonul 2 de pensii e prioritatea liberalilor. Spun ca nu pot schimba legea cu acest Parlament.

Marcel Ciolacu: Dar cum au pus Guvernul? Daca PSD e singurul partid din opozitie, ei au majoritate.

 

Reporter: Va trebui sa renuntati la interimatul de la PSD.

Marcel Ciolacu: Eu am primit un mandat sa organizez un Congres, am si dat un termen maximal pana la 29 februarie. In momentul acesta, tot ce a tinut de organizarea interna a fost rezolvat, lucrurile sunt functionale la partid. Incepand de joi o sa fie prima conferinta la Buzau, o sa fie in toata tara, se vor alege delegatii. Mergem pe o structura normala de organizare si mi-as dori de la PSD sa fie un partid modern, sa incercam sa lasam sa iasa valorile adevarate la lumina.

 

Reporter: Candidati la Congres?

Marcel Ciolacu: Nu m-am hotarat. Vreau sa venim cu o groaza de masuri de modificare a statutului, ca sa putem sa candidam in echipa cu un proiect politic. Cu cat vor fi mai multi candidati, cu atat va fi mai bine. Eu nu cred intr-o singura candidatura.

 

Reporter: Daca nu mai candideaza nimeni?

Marcel Ciolacu: Nu s-a intamplat pana acum, e un partid viu, mi-as dori sa nu il subestimeze lumea.

 

Reporter: Faceti o echipa cu doamna Firea sau candideaza la presedintia PSD?

Marcel Ciolacu: Am vazut ca doamna Firea nu o sa candideze, iau de bun ce spune. Nu exclud sa facem o echipa impreuna cu doamna Firea. Eu lucrez la un anumit proiect politic, cum e si normal.

 

Reporter: Dar cu domnul Stanescu faceti echipa?

Marcel Ciolacu: Paul Stanescu e un om responsabil si echilibrat. In acest moment stau cu domnul Stanescu in jur de 12 ore impreuna in fiecare zi, mai mult decat stam cu familiile.

 

Reporter: Va fi Congresul pe 29 februarie sau mai devreme?

Marcel Ciolacu: Noi am pus un termen, pana pe 9 februarie sa terminam toate conferintele judetene, iar pana pe 15 februarie sa vina toate organizatiile cu candidatii pentru alegerile locale.

 

Reporter: Aduceti fii risipitori inapoi? Mihai Tudose a revenit. Nu va cam milogiti de unii, gen Robert Negoita?

Marcel Ciolacu: Cand am fost numit presedinte interimar, am spus ca nu vreau sa mai fie cineva exclus. Am votat impotriva tuturor excluderilor, inclusiv la cea a domnului Negoita, produsa sub alta conducere a partidului. Mi s-a parut moral si corect din partea mea sa spun ca aceste lucruri au fost niste vendette personale. Am stat de vorba azi de doua ori cu Robert Negoiță, eu mi-am facut datoria. Cu domnul Tudose nu am vorbit, am citit doar stirea, pe mine Mihai nu m-a anuntat ca si-a facut adeziune la partid azi.

 

Reporter: Dar a votat Guvernul Orban!

Marcel Ciolacu: Mihai Tudose e europarlamentar.

 

Reporter: Pe Victor Ponta il invitati la Congres?

Marcel Ciolacu: Nu. Daca o sa avem un proeict politic comun, e posibil sa avem discutii. A anuntat ca nu doreste sa fie in PSD.

 

Reporter: Ati mai vorbit cu Liviu Dragnea?

Marcel Ciolacu: Nu. Nu imi permit. Nu am fost sunat de domnul Dragnea niciodata si cred ca este exclus, fiind presedintele Camerei Deputatilor, sa solicit o vizita la domnul Dragnea.