Reporter: PSD pare ca nu isi mai gaseste ritmul. Acum, cu o echipa interimara, cauta sa se recladeasca. Ieri a reusit o victorie simbolica, a trecut o motiune simpla. V-a urechiat președintele azi, a spus ca ati facut un „gest golanesc”!

Marcel Ciolacu: Suntem obisnuiti cu aceasta atitudine fata de PSD a președintelui. Sper din tot sufletul sa fie doar cea a președintelui din primul mandat. E posibil sa fi ramas in jocul politic si de campanie electorala. Vreau sa va spun clar ca președintele Iohannis e si președintele meu. Cand esti ales, esti al tuturor romanilor. Mai mult, democratia intr-un stat exista atat timp cat exista putere si opozitie. Singurul partid de opozitie acum e PSD, in clipa asta daca PSD dispare, in Romania nu mai exista democratie, deoarece nu mai exista opozitie. Acestia sunt termenii constitutionali in care președintele ar trebui sa aseze lucrurile. Cat despre cuvinte precum „golanesc”, depunerea motiunii e un drept constitutional al opozitiei, iar motiunile simple sunt clar destinate unor personaje precum domnul Citu. Ca sa facem un scurt istoric, la investire, cand a venit cu echipa la audieri, Parlamentul nu a dat aviz favorabil pentru Citu. Acum e prim-ministru domnul Orban si e al doilea semnal pe care il primeste in privinta dumnealui. Votul e secret, nimeni nu stie cum s-a votat, nu conteaza diferenta de vot. A trecut la limita, dar important e faptul ca e un exercitiu democratic fata de un personaj deja total depasit in functie.

 

Reporter: Ce ii imputati?

Marcel Ciolacu: Stiti ca e o gluma, daca un euro se intalneste cu Citu, ii spune „Give me five”! Declaratiile lui iresponsabile au dus la scumpirea vietii romanilor.

 

Reporter: Fostul candidat nu vorbea engleza!

Marcel Ciolacu: Ne place imediat sa punem etichete, dar oricum, vorbeam de domnul Citu. A anuntat un deficit de 4,3%-4,7%, fara explicatii, nimeni nu stie la ce se refera, a spus ca vine cu functionarii publici care o sa explice, desi nu au voie sa faca asta.

 

Reporter: Ati spus ca Iohannis e președintele tuturor, dar ce facem cu președintele care isi incepe mandatul prin participarea la sedinta PNL?

Marcel Ciolacu: Se spune ca conducatorul hraneste trupele. Președintele este in logica primului mandat al domniei-sale. Pe 22 decembrie urmează sa depuna juramantul in Parlament, in sedinta solemna, si vom vedea discursul lui in al doilea mandat si ce doreste de la democratie si de la respectarea Constitutiei.

 

Reporter: Conducerea PSD a taxat doar verbal actiunea președintelui. Daca va continua asa, ce veti face? Ajungeti la suspendare?

Marcel Ciolacu: Nu stiu daca se ajunge la suspendare si nu stiu daca isi permite politic PSD sa faca acest gest. Am crea o criza politica artificiala. Sunt deranjat si eu, ca si dumneavoastră, observ ca Guvernul e condus de la Cotroceni. Nu stiu cat e de constitutional, nu stiu cat de bine e pentru credibilitatea prim-ministrului, dar ma uit in istoria recenta, cand PSD era criticat ca prim-ministrul se ducea la președintele partidului si „iata cum se incalca democratia”! Costurile vin direct pe prim-ministru si pe credibilitatea lui.

 

Reporter: Ce fel de partid ati gasit la preluare?

Marcel Ciolacu: Un partid care dupa trei ani de guvernare, cu un program de guvernare coerent, dupa zeci de decizii bune luate, eliminari de taxe, salarii, pensii marite, coerenta monetara, a ajuns sa piarda doua randuri de alegeri. Va fi un caz de predat la SNSPA, cum am reusit aceasta performanta. In mai am pierdut cu un discurs pe legile justitiei, fara sa fim suficient de limpezi si de credibili ca lucrurile bune care se regasesc in aceste legi nu sunt benefice numai pesedistilor, ci intregii tari. Nu putem spune ca in Romania nu au existat abuzuri, numai protocoalele, daca le luam in discutie, au fost ilegale.

 

Reporter: Azi Iohannis a rostit prima oara cuvantul „protocoale”.

Marcel Ciolacu: E un pas inainte. Nu am gasit calea de comunicare corecta ca sa spunem ce dorim de la aceste modificari si oamenii credibili care sa vorbeasca in numele PSD. Au venit costurile, pe drept sau nedrept, vom vedea. Au fost si greseli cu acele guverne schimbate, sper sa nu le mai faca niciodata PSD. Suntem intr-un moment de reconstructie, un pic alert, pentru ca urmeaza alegeri locale si generale. Avem un mandat clar toata conducerea interimara de a face un Congres transparent si concret, cu norme clare si acceptate de toti. Am intrat intr-o logica politica, in fiecare luni avem BPN. Mai avem de lucrat un pic cu grupurile de comunicare. Avem suficienti parlamentari si oameni de partid care doresc sa puna umarul in acest moment nu tocmai fericit pentru PSD, singurul partid de opozitie in acest moment.

 

Reporter: De PSD s-au lipit niste etichete in acesti ani, „partidul penalilor, al baronilor”.

Marcel Ciolacu: Daca dam timpul in urma, eu imi aduc aminte de abuzul facut lui Ludovic Orban, care nu a mai candidat pentru ca avea o ancheta. A avut o sansa, altii n-au avut sansa asta, au fost achitati dupa ani de procese si nu au mai ajuns prim-ministri. Cred ca nu am fost la fel de isteti: ma uitam la lista PNL din mai, au fost mai inventivi, au exportat baronii in Europa. Eu am un mandat clar, impreuna cu Paul Stanescu si cu restul echipei interimare.

 

Reporter: Paul Stanescu a spus ca mai intai taiati porcul si dupa aceea analizati situatia.

Marcel Ciolacu: E un om sincer si direct si a vrut sa spuna ca vin sarbatorile cu declaratia despre taierea porcului. Mandatul nostru e clar, sa ajungem la Congres, sa predam unei echipe alese democratic un partid functional. Dupa Congres noua echipa trebuie sa intre in pregatirea alegerilor. Vreau sa va asigur, avem si noi mandria noastra, la 1 martie partidul va fi pregatit si totul va fi pus la punct pentru precampanie.

 

Reporter: E un an greu pentru toate partidele. Va ganditi sa candidati la Congres?

Marcel Ciolacu: Inca nu m-am hotarat.

 

Reporter: Cum vedeti viitoarea conducere?

Marcel Ciolacu: Mult mai deschisa, poate promovam ideea de a veni cu candidaturi pe motiuni, vii cu un program politic, cu o echipa, fiecare le prezinta pentru viitorul partidului. Viitorul CEX va fi largit, cu primari si președinti de consilii judetene, chiar daca vor dura mai mult sedintele, spre deliciul presei. Nu putem gandi toti la fel, altfel ne-am plictisi. Sunt ferm convins ca vorbind mai mult cu colegii sansele de a lua decizii gresite se reduc substantial.

 

Reporter: Ion Iliescu a spus ca PSD a devenit un partid al puterii.

Marcel Ciolacu: Am citit si ma bucur ca ati deschis subiectul. Ii dau perfecta dreptate, a fost folosit de anumiti oameni ca sa acceada la putere ca un instrument si m-am regasit in acea analiza politica. Eu mi-am asumat partidul cu bune si rele. Au fost niste decizii gresite, se tot vorbeste ca democratia e cea mai scumpa, iar dictatura cea mai ieftina, depinde ce cale vrei sa alegi. Eu sunt prin structura un om deschis si impaciuitor, plus ca am considerat ca lucrurile usoare sunt la indemana oricui, lucrurile grele au sare si piper.

 

Reporter: Ca plan de actiune, vedeti o politica de aliante?

Marcel Ciolacu: Viata politica e in timp real, noi suntem obligati sa purtam discutii cu tot esichierul politic. O sa vedeti ca o sa avem o deschidere, nu doar pentru reprimirea celor cu care s-a facut un anumit abuz. Am hotarat sa existe o autonomie a organizatiilor. Dureaza mai mult pana se asaza totul, dar lucrurile sunt pornite pe toate palierele, sunt inclusiv discutii cu societatea civila.

 

Reporter: PSD se izolase?

Marcel Ciolacu: Am vrut sa fiu delicat cand am facut comparatia cu costurile democratiei si dictaturii. O mare greseala a fost nefunctionarea Consiliului National, e una dintre prioritati, presedinte e Ionut Vulpescu acum, un intelectual de stanga, Consiliul e un motor important, pentru ca ideologia trebuie sa treaca printr-un filtru, iar stacheta nu poate fi ridicata decat intr-un for ideologic cum e Consiliul National.

 

Reporter: Ati facut o analiza, cui se mai adreseaza PSD azi?

Marcel Ciolacu: Repet, am stat trei ani la guvernare si nu am guvernat rau. Hai sa iesim din logica electorala, cand vine un alt guvern da vina pe mostenirea grea primita. Cand vom veni la putere nu o sa mai invocam acest lucru, o sa avem o alta perspectiva. Avem adresare catre stanga, dar mesajele nu au prins pentru ca ne-am incrancenat intr-o disputa cu justitia folosita abil de actuala putere. Recursul compensatoriu a fost un proiect pilot dat de CEDO catre Romania Guvernului Ciolos, care l-a bagat in circuit, l-am preluat noi, l-am dus in Parlament, a suferit gresit anumite modificari, dar presa a vazut ce a insemnat acest proiect pilot. Am avut puterea acum sa recunoastem acest lucru si am votat in consecinta. Ministrul Justitiei are o mare problema de rezolvat. Despre Sectia Speciala, m-am referit direct ca as vrea sa stiu opinia judecatorilor, e normal sa existe o dezbatere. Va pricepeti mai bine la TV decat mine, eu cred ca judecatorii se pricep mai bine la justitie decat mine. Abordarea mea e cu totul alta: am vazut cum a functionat justitia fara Sectie, ne incrancenam sa nu vedem cum va functiona cu aceasta Sectie. Trebuie sa lasam un timp ca sa vedem cum functioneaza justitia cu aceasta Sectie. Daca se considera ca nu e bine sa fie sub CSM si se vrea mutarea catre Ministerul Public, e o discutie, dar suntem indreptati sa avem o dezbatere in Parlament ca sa vedem opinia asociatiilor de magistrati. E usor sa taiem, mai ales intr-un domeniu atat de sensibil. In acest moment, nu e prioritatea PSD reforma justitiei. Guvernul face politica in justitie, exista un ministru cu experienta, a mai fost acolo, ii uram succes. Noi vom face opozitie.

 

Reporter: Grindeanu si Tudose sunt asteptati in PSD?

Marcel Ciolacu: E o vorba, cand iti intra politica in sange, greu iti iese! Grindeanu e un om politic valoros care doreste sa reintre in politica si m-ar bucura foarte mult sa revina. Mai e domnul Neacsu, are interdictia de a face politica prin functia de la ANRE, au fost exclusi din partid. Domnul Tutuianu are niste conditii cu care eu nu sunt compatibil, nu poti sa indrepti o nedreptate cu alta, nu functionez asa si ii urez succes domnului Tutuianu.

 

Reporter: Si Victor Ponta a fost exclus.

Marcel Ciolacu: A devenit liderul unui partid, nu exclud o alianta pentru reintregirea stangii cu Pro Romania, nu am nici o problema, dar exista anumite exemple pe care PSD trebuia sa le scoata in evidenta. Sa iti pui cenusa in cap nu e tocmai rau in anumite momente. PSD e intr-un moment in care traverseaza desertul si avem un timp limitat, e o restartare, trebuie sa convingem oamenii de bunele noastre intentii si sa redevenim cel mai puternic partid de stanga.

 

Reporter: Are o problema Victor Ponta cu PSD?

Marcel Ciolacu: S-a exprimat clar ca nu doreste sa revina in PSD. Ce imi cereti mie? Eu v-am spus ca am discutii, dar aliantele vor fi stabilite de forurile partidului, eu am discutii doar ca președinte al Camerei si spun e logic ca stanga sa se reuneasca.

 

Reporter: E un timp de asteptare pentru Grindeanu?

Marcel Ciolacu: Noi cream cadrul, deciziile sunt personale. Daca Sorin Grindeanu intra in partid, il vad un tanar politician cu experienta care mai are ceva de spus in politica si nu e singurul.

 

Reporter: Cei de la ALDE se simt confortabil la putere.

Marcel Ciolacu: Am o relatie foarte corecta cu domnul Tariceanu si mereu am gasit echilibru in dansul. Au existat pareri contrare in abordarea continuarii guvernarii, imi pare rau, dar eu chiar am un respect cuvenit pentru domnia-sa. PSD nu exclude o alianta cu ALDE.

 

Reporter: Anul 2020 va insemna moartea politica pentru unele partide. ALDE e pe linia fragila.

Marcel Ciolacu: Politica se face cu politici publice si cu proiecte credibile in care liderii si membrii trebuie sa creada ca sa fii indreptatit sa ceri votul oamenilor. Daca vom gasi un proiect important, sunt convins ca Ponta si Tariceanu ar fi dispusi sa se aseze la masa.

 

Reporter: Se vorbea de schimbarea identitara a partidului.

Marcel Ciolacu: E cum as vorbi despre modificarile de aici, din studio. E o decizie pe care nu sunt indreptatit sa o discut acum.

 

Reporter: E grea mostenirea lasata de Viorica Dancila?

Marcel Ciolacu: Ar fi usor sa arat cu degetul catre Viorica Dancila sau către Liviu Dragnea tot ce s-a facut rau. A fost un context politic complicat si au fost niste timpi scurti. Deciziile nu au fost mereu cele corecte, ne-a aratat-o scorul, dar nu i-as aduce mai multe acuze decat trebuie. Ma bucura ca si-a asumat anumite decizii.

 

Reporter: Cum a fost acel ultim CEX?

Marcel Ciolacu: Unul normal. O dezbatere in care s-au spus mai multe lucruri decat pana atunci, fara jigniri, iar decizia de a ramane numai membrii CEX in sala a fost una buna.

 

Reporter: Ce parere aveti despre anticipate?

Marcel Ciolacu: Anticipate sunt cand exista o criza. Sunt aici alaturi de dumneavoastră si ma uit ca avem guvern, avem președinte, avem Parlament, care e logica anticipatelor? Anticipate se fac cand se intampla ce se intampla acum in Israel. Unde e criza in Romania? Nu faci anticipate pentru ca intr-un anumit moment un anumit partid sta mai bine in anumite sondaje si toata logica democratica se ghideaza dupa cat de bine sta cineva in sondaje. Nu cred ca voturile de la prezidentiale au fost toate ale PSD, dar la fel de cert va spun ca voturile lui Iohannis nu sunt voturile PNL. Nu cred ca se joaca in logica asta. Mai avem rabdare cateva luni. Anticipatele sunt o tema falsa care nu are niciun corespondent constitutional.

 

Reporter: Ce spuneti despre cumulul pensiilor și salariilor?

Marcel Ciolacu: Principiul e corect, pentru ca ambele sume vin de la buget, din banii nostri. Trebuie sa gandesti contextul, a incercat si Boc, am incercat si noi sa modificam. Pensiile speciale sunt o tema falsa, imi place ca exista „exceptii”. Stim bine ca pensiile sunt un drept castigat. Trebuie un impozit in functie de venit. Poti sa iei o limita maxima de venit de la care pleci o impozitare graduala.

 

Reporter: Dar despre cresterea varstei de pensionare?

Marcel Ciolacu: Sa ia decizia. Nu am auzit o decizie neexplicata intr-un domeniu atat de sensibil.

 

Reporter: Ce parere aveti despre alegerile in doua tururi?

Marcel Ciolacu: Suntem total impotriva, depunem motiune de cenzura daca se intampla, pentru suntem in ultimele sase luni inainte de alegeri, Comisia de la Venetia a dat o recomandare in acest sens, si CCR a spus ca e exclus asa ceva in ultimele sase luni. Este iarasi o fortare a democratiei sa schimbi regulile in timpul jocului.

 

Reporter: Se vorbeste despre schimbarea lui Raed Arafat.

Marcel Ciolacu: E una dintre cele mai mari greseli pe care ar putea sa le faca actualul Guvern. Sunt oameni care nu au o agenda publica, ci personala, asta se ascunde in spatele schimbarii domnului Arafat. A realizat extrem de multe lucruri si stiti cum e, numai cine nu munceste nu greseste.

 

Reporter: Aveti un termen pana va anuntati candidatura?

Marcel Ciolacu: Sa stau de vorba cu familia si colegii si vom decide dupa sarbatori!