Reporter: Ce parere aveti despre activitatea actualului Guvern?
Marcel Ciolacu: In aceste 60 de zile, in afara de faptul ca au dat sase asumari, nu stiu daca s-a dat OUG cu reorganizarea Guvernului, se tot promite si o asteptam la Parlament. Am vazut o groaza de ilegalitati, o lipsa de imaginatie si niste abordari intr-o logica electorala, nu normala de guvernare. Asta inseamna ca continua sa creada ca vor putea sa faca anticipate, un lucru total nedemocratic, sau sa modifice legi prin forta sau impunere, un lucru neadecvat pentru ce ne dorim de la democratie. Ca sa faci anticipate, trebuie sa fie o criza politica, trebuie sa nu ai majoritatea de a crea un guvern, iar acum Romania are un guvern minoritar. Avem un președinte ales, un Parlament aflat in termeni constitutionali, alegerile fiind in 2020. Nu vorbim de alegeri peste un an sau peste doi, iar primele alegeri sunt cele locale. Unde e criza in Romania?
Reporter: Poate apare o criză!
Marcel Ciolacu: Categoric ca poate sa apara. Atat eu, cat si domnul Melescanu am facut o sesizare la CCR privind asumarea bugetului de stat. Mi se pare de bun simt, daca CCR ne da dreptate, ca orice Guvern aflat în aceasta situatie sa isi dea demisia. Daca incalci cea mai importanta lege, trebuie sa iti dai demisia, indiferent ce functie ocupi. Nu vorbim de un secretar de stat care merge beat la volan. Cand fortezi legea si vii cu asumare pe buget, eu sper ca CCR sa ne dea dreptate si categoric in acest caz Guvernul ar trebui sa isi dea demisia.
Reporter: Il penalizati prin motiune de cenzură?
Marcel Ciolacu: In sesiunea urmatoare PSD va depune o motiune, categoric. Vom vedea temele, asteptam termenele din ianuarie de la CCR. Constitutia iti confera aceasta posibilitate de a veni cu asumarea raspunderii, dar acei oameni s-au gandit la reforme in sanatate, in educatie. Declaratiile politice pot veni prin asumare, dar nu poti sa vii cu asumare a punctului de amenzi. Au dus aceasta parghie in derizoriu, au creat precedente care trebuie oprite. Sa vedem ce spune CCR. Sper ca domnul Orban sa ramana singurul care a declansat un conflict constitutional de aceasta natura.
Reporter: S-ar putea sa nu se respecte decizia CCR „de indata”!
Marcel Ciolacu: Nu se promulga legile, nu cred ca isi permite nimeni sa incalce o decizie CCR, ne-am intoarce la Ceausescu. De fapt, ce ne dorim noi, romanii? Eu nu spun ca e rau PNL sau ca e bun PSD, dar trebuie sa intram intr-o logica constitutionala.
Reporter: Exista posibilitatea sa porneasca cu un Guvern reorganizat prin OUG care sa fie respinsa la Senat?
Marcel Ciolacu: Exista aceasta posibilitate. Pot sa va spun ca sub nicio forma, daca vin cu o OUG buna, caci e deja o urgenta, eu nu voi indemna colegii sa voteze impotriva. Daca e corecta si e asumata, e Guvernul care s-a prezentat, in limitele programului de guvernare din care nu prea tin minte multe lucruri, nu va fi o problema.
Reporter: E un guvern minoritar, intr-o tara normala premierul tine legatura cu liderii partidelor. Aveti un dialog cu Orban?
Marcel Ciolacu: Am dialog institutional, dar cred ca trebuie sa tina legatura cu partidele care l-au sustinut. PSD e singurul partid de opozitie, mai exista anumite abordari ale Pro Romania, fostii nostri colegi, care dau o tenta de opozitie. Ce sa negociem? Ce discutii sa avem? Exista un dialog punctual, nu unul politic.
Reporter: Ludovic Orban ce nota ar lua, pe o scara de la 1 la 10?
Marcel Ciolacu: Nu are nota de trecere in acest moment. Nu depaseste 5. Intregul Guvern este neasezat si nefunctional, nu e coerent, au picat intr-o capcana: Orban ar trebui sa isi ia in serios rolul de premier, dar continua sa rostogoleasca teme electorale care au dus la un scor discutabil al PSD si nu se opresc din aceasta logica.
Reporter: Nu va ingrijoreaza ca aceste teme au dus PSD in opozitie?
Marcel Ciolacu: Nu, pentru ca din acest moment avem alta abordare a acestor teme si incercam sa dam explicatii si argumente necesare, indiferent de tema abordata.
Reporter: Urmeaza un Congres. Candidati?
Marcel Ciolacu: Eu am primit un mandat de la colegii mei si pana acum nu m-am facut de ras. Am o veste buna: tot ce a tinut de probleme administrative s-a rezolvat, PSD e înapoi pe șine, cum se spune. Nu conteaza cine candideza, nu m-am decis inca, nu cred ca e esenta Congresului. Modificarile la statut sunt importante, daca se va candida cu o echipa si un program politic, ar fi prima oara cand se face acest lucru. Nu va mai fi o lupta pe functii, ci trecem la alta dimensiune, ar fi o discutie pe proiecte politice clar exprimate. E important sa fie mai multi candidati, orice partid care se respecta trebuie sa aiba mai multi candidati. Vreau sa marim cercul decizional, sunt si idei ca din CEX sa faca parte primarii de mari municipii si presedintii de consilii județene, pentru ca deciziile sa se ia mai larg si sa nu se mai poata sa se faca greseli destul de mari si cu costuri electorale majore.
Reporter: Ce fel de greseli?
Marcel Ciolacu: Abordarea cu legile justitiei a fost o greseala. Liderul partidului avea probleme juridice si s-a putut lipi o eticheta pe PSD, cu toate ca multe modificari erau indreptatite. Nu putem vorbi de suprematia legii cat timp nu exista o independenta clara a judecatorilor si procurorilor, de aceea nu inteleg atacul impotriva Sectiei Speciale. Ministrul Justitiei a venit cu doua memorandumuri ca sa prezinte desfiintarea Sectiei – daca considera ca exista probleme la lege, trebuie sa se adreseze Parlamentului. Romanii au spus clar ca niciun Guvern nu are voie sa dea OUG in domeniul justitiei. Ar trebui sa respectam acest lucru.
Reporter: Pledati pentru existenta Sectiei?
Marcel Ciolacu: Vreau sa vad cum functioneaza justitia cu aceasta Sectiei si vreau sa vad parerea asociatiilor din domeniu.
Reporter: Daca o desfiinteaza „noaptea ca hotii”?
Marcel Ciolacu: Au facut sedinta de Guvern in jur de ora 21. Aceste lucruri o sa duca la costuri pe care le platim toti. Nu poti sa ai unitati de masura diferite. Vom vedea, dar nu cred ca vor da OUG de desfiintare a Sectiei. Nu mi-as dori o motiune pe un subiect cu justitia, dar daca se insista, asta e!
Reporter: Care sunt oamenii care ar putea sa dea sens reformei PSD? Cozmin Gusa, Georgian Pop?
Marcel Ciolacu: Sunt foarte multi. Domnul Pop nu e membru PSD. Eu am luat niste hotarari in CEX, mi-as dori sa nu vorbesc de persoane. Cei care au fost exclusi, doua-trei cazuri, domnii Grindeanu, Neacsu, Tutuianu, au fost exclusi abuziv, sunt bineveniti inapoi, depinde de ei. In situatia celor care au plecat de bunavoie e atributul organizatiilor sa decida. Daca Georgian Pop vrea sa se intoarca, trebuie sa vorbeasca cu organizatia Bucuresti. S-a terminat cu ideea ca centrul hotaraste cine si cum vine. Sunt multi oameni in PSD, nu neaparat vizibili in ultimii ani, caci poate nu au fost de acord cu conducerea PSD, care pot reprezenta partidul cu mandrie. Eu nu pot modifica trecutul, dar nu sunt ipocrit sa nu mi-l asum, caci prezentul e o consecinta a trecutului.
Reporter: Sunt persoane pe care nu le-ati mai dori?
Marcel Ciolacu: Exista. Au facut mult rau partidului, nu neaparat voit. Au intrat in anumite conjuncturi care au daunat partidului. La Congres trebuie sa se vina cu un program politic si cu o echipa. Toti presedintii PSD au avut un an sau doi pana la primele alegeri, nu suntem in aceasta situatie, de aceea am pregatit deja sesiunea din februarie si Congresul. Avem discutii cu toti liderii de partid din Parlament, sunt președintele Camerei si e normal sa avem discutii. Imi place sa cred ca suntem niste oameni normali. Cu domnul Ponta am avut discutii si vom vedea ce va hotari partidul după Congres. Daca Ponta va deveni interesat de proiectul politic lansat la Congres sau alti lideri politici, categoric ca vom avea o discutie, dar nu ne vom uni pentru a pune mana pe un Guvern.
Reporter: Alina Mungiu spunea ca sansa PSD e Ponta.
Marcel Ciolacu: Victor Ponta nu are ce cauta in PSD, noi vorbim de o alianta a stangii, o reintregire, nu o fuziune sau venirea lui Ponta in PSD.
Reporter: Vor fi alegeri in doua tururi?
Marcel Ciolacu: Sunt doua legi, anul acesta avem alegeri locale si generale, ma asteptam ca in Parlament sa avem discutii cu privire la aceste legi, pentru alegerile generale suntem inca in timpul de sase luni de modificare a acestor legi. La referendumurile validate s-a spus ca un Guvern nu are voie sa schimbe legi prin OUG in justitie si ca romanii vor un Parlament cu 300 de parlamentari. Tema principala e sa punem in aplicare vointa romanilor. Nu poti sa lasi lucrurile in aer, uitati-va ce se intampla cu Brexitul. Acum s-au castigat alegerile detasat in Marea Britanie pentru ca cineva nu a vrut sa aplice vointa populara.
Reporter: Care e miza celor doua tururi?
Marcel Ciolacu: Nu am vazut niciun sondaj sa vad parerea romanilor, dar e un atac la democratie. Ne aflam in ultimele sase luni pana la alegeri, niciunde in Europa sau intr-o democratie consolidata nu modifici regulile jocului in timpul jocului. E o hotarare a CCR, o recomandare a Comisiei de la Venetia. Daca PSD facea asta, ce s-ar fi intamplat? Ce ar fi patit PSD? Ramane o frustrare, poate lumea o sa reactioneze. E un abuz facut de ceilalti, o sa vina nota de plata, nu exista in politica sa nu iti vina nota de plata pentru aceste fortari ale legii. Sa intrebam oamenii cum isi aleg gospodarii? Modificam legile pentru 2024, cand oricum se aliniaza planetele. Fondul discutiei ar trebui sa fie daca nu e recomandabil ca mandatul primarului sa fie din cinci in cinci ani.
Reporter: Sa facem un rezumat despre temele zilei.
Marcel Ciolacu: Alegerile locale sunt intr-un tur, nu vad cum pot fi modificate prin OUG. Daca vin cu asumarea raspunderii, PSD si UDMR au declarat deja ca depun motiune, pica un guvern si se formeaza alt guvern. Iar anticipate de ce? Unde e criza? Sa isi dea Orban demisia daca CCR spune ca e un conflict juridic si sa vedem daca se face alta majoritate.
Reporter: Nu cumva Orban forteaza plecarea Guvernului?
Marcel Ciolacu: Cand ajungi premier, devii un pic responsabil. Spuneti ca Orban ar declansa singur o criza in Romania? O criza politica duce la una economica. PSD a creat majoritati si a pus alti premieri. Vom vedea dupa ce isi da demisia, e posibil sa se creeze alta majoritate in Parlament, nu e deloc indepartata viziunea.
Reporter: Mai e tema cu pensiile speciale si vreau sa o comentam. Ce va iesi de aici?
Marcel Ciolacu: Politicienii se razboiesc cu trecutul. Pensiile speciale au fost folosite electoral, nu au mai tinut cont ca exista pensii de serviciu la armata, oriunde in lume exista asa ceva, nu te atingi de ele. Este o categorie care trebuia scoasa, dar fiind folosita electoral a fost inoculata ideea opiniei publice si s-a ajuns la aceste dispute. PSD a vrut sa fie responsabil si sa aiba argumente responsabile, caci nu indrepti legile nedrepte cu o alta nedreptate. Nu sunt de acord personal cu pensiile speciale. Am avut discutii cu alti lideri si am plecat de la ideea ca președintele este omul ales cu cele mai multe voturi, iar veniturile lui ar trebui sa fie cele mai mari, ceea ce depasteste veniturile presedintelui trebuind sa fie impozitat. In felul asta nu mai modifici zece legi si nu mai faci atacuri la CCR, la instante, caci celor care beneficiaza de venituri suplimentare la stat li se aplica aceasta impozitare. Ei au vehiculat ani de zile ca noi vrem pensii speciale si acum nu au capacitatea sa spuna ca au gresit. Vor sa nu mai existe pensii speciale, „cu exceptia” – despre ce vorbim?
Reporter: S-a discutat despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Au fost oameni iesiti la pensie si s-au angajat, fiind in puterea varstei, la stat. Ce vina au ei?
Marcel Ciolacu: Este o tema electorala. Principiul ca nu poti sa iei pensie si salariu de la stat e unul corect, dar dreptul la munca nu poate fi interzis. PSD a atacat asumarea raspunderii de la OUG 114, atat pe forma, cat si pe fond, mai ales la acest punct, deoarece e clar ca dreptul la munca e conferit de Constitutie. Daca ar fi stat de vorba cu parlamentarii, ar fi gasit solutii ca sa faca modificari legislative. Sa vedem ce spune CCR, e aproape imposibil sa nu castigam la Curte.
Reporter: Gabriela Firea va fi candidat PSD la Bucuresti?
Marcel Ciolacu: Doamna Firea si-a exprimat public dorinta si in CEX primii care isi arata intentia sa candideze sunt cei in functie acum. Urmeaza sa facem sondaje in judete, daca sunt solicitate, dar categoric ca Gabriela Firea va fi candidat, o sustin din orice pozitie as avea.
Reporter: Pana la Congres vine motiunea de cenzura?
Marcel Ciolacu: E posibil, depinde cum vin hotararile de la CCR, dar e posibil sa fie si motiuni simple, cum a fost cea cu domnul Citu, chiar daca nu sunt luate in considerare. Avem discutii cu alte partide, caci singur PSD nu poate sa treaca o motiune. Nu vreau sa depunem motiune de dragul de a o depune, as vrea sa avem sanse cel putin de 75%.
Reporter: Vasile Dancu e membru PSD?
Marcel Ciolacu: Nu este, am stat de vorba cu domnia-sa, e posibil sa redevina membru PSD, i-am solicitat sa revina in partid, dar nu am discutat despre functii.
Reporter: Imaginile zilei vin de la Teheran. Ne afecteaza aceasta situatie?
Marcel Ciolacu: Categoric, e multa emotie, e o criza politica care genereaza una economica, caci stim de unde vine petrolul. Suntem membri NATO, trebuie sa ne respectam angajamentele luate si sa vedem, cu maturitate, ce va fi mai departe.