Liderii europarlamentarilor PSD România și SPD Germania, Dan Nica și Jens Geier, au anunțat un program comun de acțiuni pentru protejarea lucrătorilor sezonieri în UE. Pornind de la situația românilor angajați în sectorul agricol german în vremea pandemiei, cei doi șefi de delegații europarlamentare subliniază, într-un editorial comun publicat pe Euractiv.com, că ”elaborarea unei legislații specifice a devenit o prioritate, atât la nivelurile naționale din statele membre, cât și la cel european, în vederea definirii unui cadru normativ comun care să-i protejeze pe lucrătorii transfrontalieri”.
”Pandemia nu a însemnat izolare pentru toți cetățenii europeni. Zeci de mii de lucrători sezonieri și-au asumat riscuri, deplasându-se în condiții cel mai adesea improprii, pentru a munci în sectorul agricol. Iar la fermele de destinație i-au așteptat condiții neadecvate de muncă și cazare în contextul pericolului reprezentat de Covid-19”, se arată în op-ed-ul semnat de Dan Nica și Jens Geier.
”În multe cazuri, angajatorii au profitat în mod cinic, ilegal și abuziv de pandemie, pentru a impune un regim de muncă necorespunzător standardelor europene. Au speculat lipsa sau ambiguitatea normelor existente, după cum au constatat controalele guvernamentale pe care le-am solicitat”, acuză liderii europarlamentarilor social-democrați din România și Germania.
Sub titlul ”Pentru protejarea lucrătorilor sezonieri în Europa”, Nica și Geier pledează pentru stoparea și prevenirea discriminărilor de felul celor la care sunt supuși cetățeni europeni, precum cei români angajați în ferme din Germania, dar și cei care lucrează în alte domenii caracterizate prin condiții de muncă precare, precum turismul, construcțiile și îngrijirea persoanelor la domiciliu.
”Grupul S&D este între inițiatorii rezoluției votate azi de Parlamentul European pentru a propune un set de standarde comune pentru protejarea lucrătorilor sezonieri. Totodată, am obținut, ca și grup politic, garanții suplimentare din partea Comisiei Europene astfel încât sezonierii să fie considerați lucrători esențiali, alături de asistenții medicali, șoferii, angajații din alimentație și curățenie – pe scurt, toți cei care fac posibil ca societățile noastre să meargă mai departe în aceste vremuri dificile. Urmează necesara revizuire a Directivei privind agenții biologici și vom face demersuri în acest sens, pentru a avea un cadru normativ care să poată face față provocărilor epidemiologice”, a precizat Dan Nica.