Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, a declarat că asigurările vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în vederea unei relansări economice incluzive și nediscriminatorii sunt încurajatoare pentru România. ”Pledez constant, de la debutul crizei cauzate de Covid-19, pentru ca România și celelalte state din afara Zonei Euro să beneficieze de tratament egal în programul de redresare economică cu cele care au adoptat moneda unică. În ședința de ieri a Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE), i-am solicitat comisarului Dombrovskis clarificări privind finanțarea pentru băncile din statele non-Euro din UE, precum și cu referire la rolul gazului natural și al energiei nucleare în tranziția ecologică.
Delegația PSD este mobilizată pentru ca România să nu fie marginalizată în finanțarea relansării post-pandemie și pentru ca investițiile ce urmează să fie direcționate spre tehnologii ecologice să nu ducă la sacrificarea unor sectoare industriale cu puternic impact economic și social în România și alte țări membre”, a precizat europarlamentarul social-democrat.
”Guvernul României are datoria de a-și intensifica, la rândul său, demersurile pentru a obține garanții pe aceste două coordonate esențiale: accesul egal la finanțarea pentru redresare și rolul ce va reveni gazelor și energiei nucleare în următoarele decenii. Sunt direcțiile de care depinde viitorul economic al României”, a declarat Dan Nica.
În dialogul avut cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru moneda Euro și dialogul social, responsabil, de asemenea, pentru stabilitate financiară, servicii financiare și piețele de capital, Dan Nica a atras atenția că ”un plan puternic de recuperare trebuie să garanteze accesul la finanțare pentru toate statele membre, în funcție de nevoile lor. De asemenea, este necesară posibilitatea de a emite datorii, pentru a face față efectelor negative ale Covid-19. Iar statele Zonei Euro și cele non-Euro trebuie să beneficieze în mod nediscriminatoriu de acces la fondurile pentru redresare”.
De asemenea, eurodeputatul PSD a subliniat că ”planul de redresare a industriei europene trebuie să stabilească obiective clare pentru salvarea întreprinderilor din UE, pentru asigurarea condițiilor de concurență echitabilă pe piața unică și pentru relocarea unor industrii în UE, în special în sectoarele critice, precum cel medical și farmaceutic”.
Vicepreședintele Dombrovskis a dat asigurări, în video-reuniunea comisiei europarlamentare de resort, că vor fi puse la dispoziție fonduri și programe de sprijin economic pentru toate statele membre ale UE, pe lângă mecanismele dedicate exclusiv Zonei Euro. În ceea ce privește reconfigurarea energetică după renunțarea la cărbune, comisarul european a precizat că gazul este considerat combustibil de tranziție, iar utilizarea energiei nucleare face obiectul unei evaluări în curs.
În intervenția sa de azi, coordonatorul europarlamentarilor S&D din Comisia ITRE, a menționat că ”prognoza economică de primăvară, dată publicității săptămâna trecută, indică o recesiune profundă și inegală, precum și o recuperare incertă. Inflația în UE este prognozată la 0,6% în 2020 și la 1,3% în 2021. Criza cauzată de pandemie ne-a arătat fragilitatea lanțului valoric și dependența noastră de piețele globale. Consumul și comerțul, producția industrială, investițiile, fluxurile de capital și lanțul de aprovizionare sunt puternic afectate”, a declarat europarlamentarul Dan Nica.